Politică

Tri-interviu cu sefii organizatiilor de tineret ai PSD, PNL si PDL. Cine sint viitorii Oprisan, Sapunaru si Trasculescu ?

Iulia Crețu
19 apr 2011 4134 vizualizări
Politica la nivel de juniori: cine sint sefii organizatiilor de tineret ale principalelor trei partide din Vrancea ? u Matisan - TSD, Nechita - OT-PDL si Buruiana - TNL - ei sint cei care ar putea fi, peste citiva ani, politicienii de prim-plan ai Vrancei u Ziarul de Vrancea i-a provocat la un duel in trei, la un set de intrebari despre politica, aspiratii, modele de urmat si sinceritate u cel mai «hirsit» in lupta politica pare Bogdan Matisan, cel care se dovedeste ca poate fi o copie a lui Marian Oprisan pe care il lauda cu mare pofta u mai mici si mai neexperimentati, Bogdan Nechita si Adrian Buruiana n-au ezitat sa arunce sageti, semn ca vor sa intre in batalia politica mare

Cum suna viitorul politic pentru PSD, PNL si PDL in Vrancea ? Pe miinile cui ar putea lasa formatiunile politice liderii de azi, Marian Oprisan, Nini Sapunaru si Alin Trasculescu ? Organizatiile de tineret se antreneaza pentru pasul decisiv : accederea in organizatia de seniori, acolo unde se intimpla lucrurile cu adevarat importante. Iar presedintii de azi ai organizatiilor de tineret ar putea fi baronii, primarii sau deputatii de miine. Bogdan Matisan, viceprimar de Focsani si seful Tineretului Social Democrat Vrancea. Bogdan Nechita, avocat in baroul Focsani si proaspat ales in fruntea OT-PDL Vrancea. Adrian Buruiana, liderul din Vrancea al Tineretului National Liberal. Ei sint juniorii care fac politica. ZdV si-a propus realizarea unui tri-interviu, de prezentare a celor trei politicieni, care au fost supusi unui set de intrebari. Cei care de obicei apar numai la lipit afise si intilniri cu tinerii n-au ezitat sa arate ca au stofa de politicieni, cu bune si mai ales cu rele, s-au atacat, s-au periat, si-au criticat sau din contra si-au prea-laudat presedintii si s-au jurat ca n-au furat la alegeri. «Niciodata». Ordinea de raspuns a fost stabilita in functie de promptitudinea cu care ne-au raspuns la intrebari, modalitatea de chestionare fiind prin intermediul mailului. Asa ca, unele raspunsuri ar putea fi «lucrate». Ce a iesit, puteti citi din rindurile de mai jos :


1. Cind ati intrat in politica si de ce?


Bogdan Nechita OT-PDL : Am semnat adeziunea la PDL in 2007. Prima apropiere de politica a fost insa in 2004, cind m-am implicat, ca simplu militant, in campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale in sprijinul Aliantei DA si a presedintelui Traian Basescu. Motivatia mea a fost revolta fata de presiunea pusa pe romani de catre baronii locali, in plina hegemonie a PSD.

















Adrian Buruiana TNL: In 2006, pentru a face o schimbare.














Bogdan Matisan TSD: Am intrat in politica animant de idealurile oricarui tinar, sa reusesc sa schimb ceva intr-un sistem pe care il simteam strain de mine. Acest lucru se intimpla in 2000. Am fost si sint inca animat de ideea ca voi reusi sa-i conving pe cei de-o seama cu mine ca solutia pentru un viitor mai bun pentru noi este sa ramina si sa munceasca in Romania, sa tragem impreuna la aceeasi caruta fiindca doar asa cred ca lucrurile se pot schimba.


2. Care a fost cea mai importanta realizare in calitate de sef al organizatiei de tineret?


B. N.: Echipa valoroasa a OT-PDL Vrancea: oameni tineri, entuziasti. Tineri care isi pun in comun energiile pentru a se exprima si pentru a oferi ceva societatii.

A. B.: Formarea a peste 35 de organizatii de tineret in comunele vrincene si constientizarea tinerilor din mediul rural despre importanta lor in politica locala.

B. M.: Am reusit, alaturi de colegii mei, sa demonstram "seniorilor" din partid ca merita sa aiba incredere in noi, am reusit sa demonstram ca elanul tineretii pus alaturi de intelepciunea seniorilor este "amestecul " de succes in politica.


3. Care este modelul politic pe care il urmati? Oferiti nume si argumente pentru alegerea facuta.


B. N.: Traian Basescu - pentru calitatile de lider, tenacitatea si taria de caracter, pentru ca a excelat in profesia lui si apoi in plan politic.

A. B.: Ludovic Orban este un om care spune lucrurilor pe nume si un politician in adevaratul sens al cuvintului.

B. M.: Cu siguranta Marian Oprisan. Din punctul meu de vedere presedintele PSD Vrancea este un model politic pentru 99,9% din membrii organizatiei TSD Vrancea. De ce? Pentru ca este un politician care a impus respect tuturor din jur, inclusiv adversarilor politici. Dumnevoastra sau cei care vor citi ZdV, multi dintre ei cu alte viziuni politice, ma vor acuza de ipocrizie. Mesajul meu este unul sincer! Nu este o lozinca, chiar sint convins de faptul ca presedintele Marian Oprisan s-a remarcat in politica ca fiind omul faptelor si nu al vorbelor.


4. Ce nu ati face niciodata in calitate de politician?


B. N. : Nu as promite niciodata ceva despre care stiu ca nu este realizabil.

A. B.: Compromisurile vin odata cu politica, eu as vrea sa nu mint si sa nu fur niciodata.

B. M. : în primul rind nu as folosi institutiile statului ca organe ale noii Securitati. Nu as pune DNA pe adversarii mei politici si nu as incerca sa nu respect hotaririle judecatoresti. în ordin social nu as reduce nici unul din drepturile cistigate de cetateni. Nu as taia salariile, nu as taia pensiile, nu as inchide spitalele haotic si, in general, nu i-as trata pe cetatenii acestei tari ca pe niste dusmani.


5. Se poate trai din politica de tineret in Vrancea?


B. N. : Nu, dar se poate trai pentru politica de tineret. Este o activitate pe care o faci voluntar, din pasiune si daca vrei cu adevarat sa schimbi ceva.

A. B.: Depinde la ce ne referim, daca discutam despre partea financiara, aceasta este inexistenta, dar daca ne uitam si vedem ca am facut o adevarata schimbare in vietile unor tineri, as spune ca se poate trai.

B. M. : Aceasta intrebare fie este una care arata o mentalitate tributara realitatilor din ultimii doi ani de zile, fie este o intrebare capcana. Tind sa cred ca ati vrut sa imi intindeti o capcana si, din acest motiv, vreau sa precizez din capul locului ca am fost educat de presedintele Marian Oprisan sa nu ma gindesc la politica din perspectiva avantajelor materiale. La PSD functiile politice nu sint remunerate, sper sa fie asa si la PDL. Noi, la TSD, facem politica din convingere!


6. Ce inseamna politica de tineret?


B. N. : O scoala de lideri. Un mediu propice tinerilor pentru a-si cultiva abilitatile.

A. B.: O rampa de lansare pentru cei mai buni dintre tinerii vrinceni.

B. M. : Politica este aceeasi ! Politicile, ofertele partidelor sint insa diversificate in sensul acoperii unei plaje cit mai largi. Pentru mine, politica de tineret inseamna sa il pot determina pe prietenul meu, Mihai, care a terminat ASE-ul, sa se intoarca din Italia, unde spala masini, si sa poata trai decent, cu sotia sa la Focsani. La fel cum politica de tineret este accea de a diversifica oferta educationala si oferta de timp liber destinata tinerilor. Multe sint idealuri, dar eu cred ca in politica trebuie sa ai idealuri pe care ulterior, ocupind pozitii de decizie, sa le transformi in scopuri menite sa imbunatateasca activitatea din anumite domenii.


7. Care este tinta dvs majora pentru urmatorii cinci 5 ani?


B. N. : Sa imi construiesc o cariera politica, prin prisma careia sa pot lua decizii corecte pentru oameni si sa contribui la crearea unui mediu politic mai atractiv pentru tinerii cu potential, care au acum o rezerva majora in a se implica.

A. B.: Pregatirea tinerilor pentru a ocupa mai multe functii in administratia publica locala.

B. M. : în plan politic am o tinta mult mai apropiata de maximum un an "" sa-i scapam pe romani de pedelistii astia care au adus ciuma in tara noastra. Este un scop pentru care noi, cei din PSD si colegii nostri din PNL, lucram zi si noapte. în plan administrativ am, de asemenea, tinte rezonabile "" sa fac ce stiu mai bine si sa muncesc din zori pina in noapte pentru a transforma municipiul Focsani intr-un oras cit mai atractiv, un oras civilizat cu aspiratii europene.


8. Ce parere aveti despre adversarii dumneavoastra de la celelalte organizatii de tineret? Bogdan Nechita, Adrian Buruiana si Bogdan Matisan.


B. N. : Primul gind care imi vine in minte, intrebindu-ma de dl Bogdan Matisan, este legat de functia administrativa pe care o ocupa la nivelul municipalitatii: vedem toti cum arata orasul... Dlui Buruiana ii urez o rapida clarificare ideologica: PNL a fost de dreapta sau ramine de stinga?

A. B.: Bogdan Matisan este un politician in adevaratul sens al cuvintului, un om implicat in problema cetatenilor si mai ales in problema tinerilor; Bogdan Nechita- nu am auzit niciodata de el.

B. M. : Un alt lucru pe care l-am invatat de la Marian Oprisan este acela de a-mi respecta adversarii politici. Personal nu-i cunosc si nici despre activitatea politica al dumnealor nu am auzit foarte mult. Sper ca domniile lor sa fie animati de idealuri la fel de nobile ca cele ale tinerilor din TSD.


9. Ce este politica pentru dvs, tinind cont ca aveti si alte preocupari?


B. N. : O forma de implicare civica. O posibilitate de a identifica probleme si de a gasi solutii, de a intelege mai bine viata in diversitatea sa, cu bune si rele.

A. B.: Politica este un lucru destul de grav pentru ca avem viitorul poporului in mina noastra.

B. M. : Ajung la birou la ora 8.00 dupa ce, in prealabil, merg prin Focsani sa vad ce probleme cotidiene trebuiesc rezolvate peste zi. Fac, astfel, politica publica de la 8 pina pe la 20.00, uneori chiar si mai tirziu. Dupa care, daca mai am timp, ma intilnesc cu colegii de partid, daca nu, imi planific activitatile politice in week-end. în afara politicilor publice si a activitatii din TSD, singurul mea preocupare « extra » este familia mea.


10. Se poate vorbi in Romania si in Vrancea de meseria de politician?


B. N. : Din pacate da, iar rezultatele se vad.

A. B.: Da.

B. M. : Da! Fireste! Oamenii politici care au inteles scopul politicii, care au inteles ca trebuie sa creeze politici pentru romani, s-au profesionalizat. Vedeam asta zi de zi. Cit despre Vrancea, cred ca Marian Oprisan este politicianul care a inventat sintagma « mi-am facut din politica o meserie ».


11. Care este cea mai mare calitate a dvs?


B. N. : Imi respect cuvintul dat.

A. B.: Puterea de a spune lucrurilor pe nume.

B. M. : Cel mai bine pot vorbi altii despre calitatile si defectele mele. Eu prefer sa vorbesc despre ceea ce incerc sa fac in viata mea publica, respectiv sa imi dedic timpul meu exclusiv activitatilor de la Primaria Focsani si sa fiu onest atit cu mine cit si cu cei cu care colaborez.


12. Cum ati convinge un tinar ca trebuie sa intre in politica?


B. N. : Facindu-l sa constientizeze ca intr-un partid politic poate intilni oameni care ii impartasesc ideile, isi poate valorifica potentialul si poate face parte dintr-un grup puternic care influenteaza societatea intr-un sens benefic.

A. B.: Basescu este presedinte, Boc este prim-ministru si scopul principal al TNL este sa ii doborim de la putere.

B. M. : Scopul partidelor este sa aiba cit mai multi sustinatori, cit mai multi simpatizanti. Eu si colegii mei din TSD sintem soldatii PSD, cei care mergem si vorbim cu cetatenii despre politicile gindite de seniorii nostri. Acesta este unul din punctele din «fisa postului». Nu stiu daca reusim sa-i convingem de fiecare data fiindca, asa cum ati vazut si dvs, sondajele de opinie arata ca romanii nu sint foarte interesati de politica. Personal cred ca reusim, totusi, sa convingem tinerii sa se implice in activitatile organizatiei noastre. Va spun acest lucru pentru ca, aproape zilnic, la sediul PSD vin tineri care isi depun adeziunea.


13. Ce este mita electorala?Ati dat mita?


B. N.: O infractiune definita de legislatia electorala, care consta in promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat. Pe scurt, alterarea vointei alegatorului. Nu am dat niciodata mita.

A. B.: La nivel de tineret nu este vorba de mita electorala si sper in viitor ca nici la nivel de seniori nu va fi vorba de mita electorala, iar la intrebarea "Ce este mita electorala?", pentru o definitie cit mai clara ar trebui sa intrebam conducerea "portocalie" din Vrancea.

B. M.: Daca as fi la PDL as sti exact sa raspund la intrebarea dvs. Cred ca si dvs ati vazut, ca si mine, cupoanele de materiale date pomana pentru voturi, sacosele cu zahar, ulei, malai si vin. Nu-i pot condamna pe oameni ca au acceptat aceste produse. Au facut-o pentru ca le este greu.


14. Ati fraudat vreodata alegerile?


B. N. : Nu.

A. B.: Niciodata.

B. M. : Ultimile doua intrebari sint, clar, pentru colegii de la PDL! Din pacate, desi cu totii stim ca alegerile au fost "influentate" cu sacose, organele statului abilitate sa ancheteze astfel de fraude au preferat sa doseasca dosarele cu furaciunile de la alegeri.


15. Ce aveti sa le reprosati sefilor de la organizatiile de seniori?


B. N. : Nimic. Sintem apropiati ca virsta, avem cei mai tineri parlamentari si cel mai tinar presedinte de organizatie judeteana. De altfel, PDL este recunoscut pentru promovarea figurilor noi in politica, printre care foarte multi tineri.

A. B.: Nepromovarea tinerilor valorosi ai organizatiei TNL .

B. M. : Am sa imi reprosez mie si sa le reprosez colegilor mei de la TSD faptul ca nu sintem niste militanti suficient de agresivi. Eu cred ca reactia noastra e mult prea fragila si decenta fata de raul pe care l-au facut pedelistii in tara.


16. Ce parere aveti despre faptul ca aproape jumatate dintre romanii cu drept de vot nu sint interesati de politica si nu vin la vot?


B. N.: Este o limita a clasei politice: atit poate convinge. Nu cred insa ca indiferenta e o solutie, desi in prezent absenteismul e mare si in democratiile mai vechi.

A. B.: Populatia nu constientizeaza importanta votului. Discutind cu cetatenii am observat ca multi spun acelasi lucru "cu un vot sau fara un vot, e acelasi lucru".

B. M.: Cred ca romanilor le-au fost inselate asteptarile! Cred ca romanii isi vor reindrepta atentia, usor, usor spre politica, dar exclusiv spre acei politicieni care vor reusi sa convinga de faptul ca vorbele lor sint dublate de fapte pe masura.


17. Cu ce ati compara politica din Romania si de ce?


B. N. : Nu o sa cad in capcana discursului politic comun, care gaseste toate relele doar in clasa politica. Politica romaneasca e comparabila cu politica din celelalte state aflate in trazitie catre modelul politico-economic occidental. Sint multe tensiuni in societate si pe scena politica chiar in prezent, generate de nevoia de modernizare a statului suprapusa pe o criza economica agresiva. Prefer insa sa privesc spre viitor, probabil ca tinerii de peste citeva generatii ne vor judeca ca nu am facut mai repede reformele necesare.

A. B.: In momentul de fata nu cred ca are grad de comparatie!

B. M. : Vreau sa fac o comparatie a societatii din Romania, nu a politicii pentru ca acest termen este relativ vag. Eu cred ca noi, romanii, sintem ca o familie in care mama "" PDL "" este vitrega iar noi, cetatenii, sintem copiii pe care aceasta mama vitrega ii umileste ca in povestea cu Cenusareasa. O sa ma intrebati cine este tatal? Eu cred ca tatal a fost alungat din casa de mama asta vitrega si ca atunci cind se va intoarce va da cu femeia asta fara suflet de pamint, va chema politia si o va baga la inchisoare.


18. Ati votat vreodata strimb, cu alt partid decit cel din care faceti parte?


B. N. : Nu. De ce as fi facut asa ceva?

A. B.: Nu pot sa spun ca am votat strimb, dar am votat si cu alt partid, sa ne aducem aminte de alegerile prezidentiale.

B. M. : Niciodata ! Si niciodata nu as face asta!


19. Ce vreti sa va faceti cind veti fi "mare"?


B. N. : Daca prin "mare" intelegeti atingerea maturitatii politice, imi doresc sa ajung un reprezentant al comunitatii intr-o functie de decizie: ales local, judetean sau regional "" depinde cum va evolua reforma administrativa - poate chiar parlamentar. O pozitie din care, asa cum am spus anterior, sa pot lua deciziile corecte.

A. B.: Un politician care nu se gindeste la propria lui curte.

B. M. : V-am spus care este telul meu: sa fac ce stiu mai bine si sa muncesc din zori pina in noapte pentru a transforma municipiul Focsani intr-un oras cit mai atractiv, un oras civilizat cu aspiratii europene.


20. Ati mintit vreodata?


B. N. : Cine vreti sa va raspunda la aceasta intrebare: avocatul, politicianul sau burlacul Bogdan Nechita?.... :)

A. B.: In viata politica niciodata.

B. M. : Daca as fi T. Basescu, as pune mina pe biblie si as raspunde : «niciodata nu am lovit un copil »"¦ poate as si varsa o lacrima falsa. Din fericire, ma numesc Bogdan Matisan si de nenumarate ori am spus sotiei mele ca ajung acasa la 18.30, dar am terminat treaba la Primarie la ora 19.00. Sa nu ma intrebati ce imi spune sotia in astfel de cazuri.


Ce sanse le dati acestor tineri sa schimbe tara sau judetul in bine. Au stofa de politician? Credeti ca «mint frumos» ? Comentati pe portalul www.ziaruldevrancea.ro




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
Despre Bogdan Nechita, pot spune din punctul unui om care l-a avut coleg de clasa, ca este omul ideal pentru politica. Daca am avea macar 20% politicieni asemeni lui, amfi fost o tara mult mai citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
In calitatea mea de analist politic il vad pe locul 3 pe Matisan.Este de departe cel mai lingau, cel mai lipsit de viziune politica, fiind preocupat doar sa-si mentina pozitia in partid si in citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
Domnul Nechita e dezorientat rau, nici macar nu stie la ce partid si-a depus adeziunea. In 2007 nu exista PDL dom Nechita. Fuziunea a fost anuntata pe 3 Dec 2007 si a fost pusa in practica abia in citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
Nechita a migrat de la liberali la astia care isi spun ca sunt pe dreapta politicii romanesti. Se juca in tarana de pe ulitele satului de-a lipitul si dezlipitul afiselor altora si uite asa a ajuns om citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
Situatia se poate rezuma simplu asa: daca tinerii de mai sus nu sunt putin redusi mintal stiu ca partidele sau ma rog adunaturile unde ei isi avanta crestele sunt pline de lepadaturi, citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
1- Buruiana - pragmatic,idei aproximativ bine conturate,rebel-mai are de crescut. 2- Nechita -discret,poate prea discret pentru politica-abia nascut 3- Matisan -pupinkk,lingau,neuroni citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
nush daca se observa in clar, faptul ca desi parerile sunt impartite intre cei care isi exprima punctul de vedere, unii il prefera pe presedintele tnl , altii pe presedintele democrat liberalior, citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
@MATISAN : e cel mai abil, avand o experienta de viata si politica, plus anturajul actualului Presedinte al Vrancei ! @BURUIANA : mi se pare doar mie, sau e singurul rebel, dornic sa schimbe ceva ? citeste integral
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
De ce nu vorbeste nimeni de calitatea cea mai mare de BETIVAN pe care o are Dl Nichita. Spaima sticlelor cu VIN!!!
, acum 739393 zile, 12 ore, 18 minute, 11 secunde
Cum se masoara "calitatea" de a fi betiv, dle martis? Cumva prin dosare penale pentru conducerea sub influenta alcoolului (cum detine dl. Buruiana de f recent timp)? Ii recomand mai multa atentie, sa citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.