Politică

Agamanii din institutii, trai pe vatrai din banii nostri

Ziarul de Vrancea
12 mar 2011 2221 vizualizări
Calitatea de membru prin diferite comisii, consilii si comitete care functioneaza pe linga institutiile publice aduce ocupantului trecere si bani u numai in 2010, cei care vegheaza prin sedinte la siguranta cetatenilor, din cladirea Consiliului Judetean, au primit 14.400 lei in plus la salariu u se stie ca baronul Oprisan isi rasplateste fidelii cu functii in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, de aici ridicindu-si bonusurile la pensie si doi procurori pensionari u la AJOFM membrii consiliului consultativ primesc 200 de lei la fiecare sedinta, iar la CAS membrii primesc 1 % din salariul lui Mihai Copaci u sindicatele si patronatele spun ca nu ar fi vorba de bani, ci de a-si reprezenta interesele in institutiile statului

Consiliile de administratie de pe linga multe institutii publice din Vrancea sint vinate de catre vrincenii cu trecere pentru a-si rotunji veniturile, chiar daca acestea nu se ridica la sume spectaculoase de cind tara a fost lovita de recesiune. Sindicalistii, reprezentantii patronatelor, ai asociatiilor de pensionari, dar si functionari ai Prefecturii, Primariei sau Consiliului Judetean reusesc sa isi rotunjeasca veniturile prin calitatea de membri in consiliile de administratie sau consultative ale diferitelor institutii ale statului. Cu unele exceptii notabile, participarea in astfel de sedinte se rasplateste cu sume cuprinse intre 1 si 10% din salariul sefului. In afara de plicul pe care il primesc la sfirsitul lunii, o pozitie intr-o asemenea institutie, chiar si neremunerata, prin diferite comisii si comitete, aduce ocupantului trecere si influenta pe linga mai marii judetului, ceea ce conteaza foarte mult intr-o societate relationala dominata inca de "pile, cunostinte, relatii". Poate cel mai vizibil mod in care se rasplatesc unele servicii politice si nu numai poate fi admirat la Consiliul Judetean Vrancea, acolo unde protejatii "baronului" Marian Oprisan primesc simbrii bune din calitatea de membri in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica, cea care practic supervizeaza activitatea Politiei.


1.200 de lei pentru doua sedinte pe luna


Cei 12 membri ai Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP), de pe linga Consiliul Judetean (CJ) Vrancea, au un venit frumusel din activitatea pe care o presteaza lunar. Mai exact, pentru doua sedinte, una in plen si una in comisie, membrii incaseaza 1.200 lei de "caciula". "Valoarea indemnizatiei pentru fiecare sedinta la care participa membrii ATOP, inclusiv pentru Presedinte, este de 600 lei net", ne-a transmis in scris Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, care si-a promovat in acest organism o serie de "locotenenti personali" dar si colegi din PSD. In 2010, pentru activitatea din ATOP, respectiv 12 sedinte in plen si 12 de comisie, membrii au primit cite 14.400 lei. Dintre cei 12 membri jumatate sint consilieri judeteni: Stefan Buzarnescu (PSD) - presedinte, Vasile Melinte (PSD), Ionela Dodu (PSD), Eduard Lambrino (PNL), Laurentiu Marin (PSD) si Adrian Grosu (PSD). Din ATOP mai fac parte ca membri de drept si subprefectul Sorin Hornea, seful Politiei, Ionel Popescu, Alin Vlad - reprezentantul Corpului National al Politistilor, iar din partea comunitatii trei reprezentanti: procurorul pensionar Ion Popescu, colonelul in rezerva Radu Ignat si Gabriel Derderian, acesta din urma fiind cunoscut ca "un valet personal al sefului de la CJ", care se remarca mai ales in campaniile electorale. In fapt, reprezentantii comunitatii sint numiti de CJ la propunerea lui Marian Oprisan.


Mai bine "ATOP-ist" decit consilier judetean PSD


Anul trecut, pentru indemnizatiile celor 12 membri a fost cheltuita de la bugetul judetului suma de 172.800 de lei. Valoarea indemnizatiei pentru fiecare sedinta la care au participat membrii ATOP, inclusiv pentru presedinte, au fost: in perioada 1 ianuarie "" 30 iunie 2010 "" 691, 5 lei, iar pentru 1 iulie "" 31 decembrie 2010 "" 519,5 lei, conform unui raspuns remis redactiei de catre CJ Vrancea. Conform declaratiilor de avere postate pe site-ul CJ, consilierii judeteni care sint si membri ATOP, precum social-democratii Stefan Buzarnescu si Adrian Grosu, au incasat in 2009 din indemnizatii 22.822 lei, respectiv 23.029 lei, sume in care se includ atit indemnizatia de consilier de 500 lei/lunar, dar si cea de 1.200 lei ca membri ATOP. ATOP este organism cu rol consultativ, fara personalitate juridica, care se constituie si functioneaza pe linga CJ si isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, "in scopul asigurarii bunei desfasurari si sporirii eficientei serviciului politienesc din unitatea administrativ- teritoriala in care functioneaza". Membrii ATOP sint impartiti pe trei comisii: Comisia de coordonare situatii de urgenta si pentru petitii, Comisia de planificare, stabilire si evaluare a indicatorilor de performanta minimali, Comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanta si drepturile omului. Comisiile se intrunesc lunar, in timp ce plenul se intruneste trimestrial in sedinta ordinara. Ca in ATOP se intra doar cu voie de la baron a demonstrat-o recent si procesul pe care l-a avut cu institutia fostul sef al Politiei Focsani, gen (r) Gheorghe Ivu, care a fost desemnat pe vremea cind era membru al Partidului Conservator sa reprezinte interesele comunitatii in acest organism. In ciuda faptului ca justitia a parafat faptul ca a fost exclus din ATOP ilegal, seful CJ nu a dispus reintegrarea. De altfel, Marian Oprisan a declarat ca numirea membrilor din ATOP este apanajul sau direct. Dupa incheierea acordului politic dintre PSD si PNL in ATOP au fost promovati si doi liberali, evident pentru soldele de 1.200 de lei, iar Oprisan a fost nevoit sa-si retraga din acest organism unul dintre procurori, pe Gheorghe Sararu, cel care ii luase locul fostului ofiter Gheorge Ivu.


200 de lei de sedinta la "Bratele de Munca"


Nu numai de la ATOP "agamanii" din institutii cistiga niste bani in plus fata de leafa. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea ii platesc pe cei care ajuta managerii sa ia decizii mai bune pentru cei multi. Asa se face ca cei 15 membri ai consiliului consultativ primesc lunar 10% din salariul de baza al directorului institutiei. Este vorba de aproximativ 200 de lei pentru fiecare sedinta. Consiliul consultativ de la AJOFM este compus din cinci reprezentanti ai patronatelor, cinci de la sindicate si cinci sefi de institutie precum Camelia Cotun din partea Prefecturii, Georgeta Dogaru reprezentanta a Finantelor, Petrea Cernat de la Prestatii Sociale, Rodica Negrut directorul de la Statistica si Stan Rogoz seful ISJ. "Fiecare membru, mai putin presedintele, este remunerat cu 10% din salariul directorului executiv al Agentiei, Iozefina Iaru", ne-a declarat Daniela Brihoianu, purtatorul de cuvint al institutiei. Si la CAS Vrancea cei 10 membri ai CA primesc 1% din salariul presedintelui director general, Mihai Copaci, care se ridica la peste 2.500 de lei. Membrii au responsabilitatea de a administra fondurile alocate sanatatii vrincene. Chiar daca au atributii pe linia avizarii proietului bugetului, de venituri si cheltuieli aferente FNUASS, aproba rapoartele de gestiune semestriala si anuale, avizeaza programele de actiuni de imbunatatire a disciplinei financiare, inclusiv masurile de executare silita, rolul lor este de multe ori redus pentru ca decizia o ia tot managerul. "Mandatul membrilor CA ale caselor de asigurari este de 4 ani. Membrii consiliilor de administraÃie ale caselor de asigurari beneficiaza de o indemnizatie lunara de pina la 1 % din salariul functiei de director general al casei de asigurari respective, in conditiile prezentei efective la sedintele consiliului de administratie. Pe perioada mandatului membrii consiliului de administratie pot fi revocati din functii de catre cei care i-au numit, iar pe functiile ramase vacante sint numiti noi membri, pina la expirarea mandatului in curs", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS Vrancea. Membrii CA sint: Paul Pancescu UGIR, Vasile Vilcu si Nicolae Zamfir "" consiliul judetean al persoanelor virstnice, Nicolae Stan "" Cartel Alfa, Dan Mocanu "" CJ, Vicentiu Micheci "" Prefectura, Claudiu Grosu CNSLR Fratia, David Bucur "" BNS filiala Vrancea, Ion Roman - Presedintele Patronatului IMM Vrancea si Irina Gavriloiu "" CNPR filiala Vrancea. Putini sint insa cei care isi iau in serios rolul de membri.


Nici un ban pentru "agamanii" de la spitale


Si la Inspectoratul Teritorial de Munca exista o comisie paritara care se intilneste periodic pentru a discuta diferite aspecte ce tin de relatiile de munca. Viorel Marcu, Dorina Cernea, Silvia Perisan si Valentina Anghel, toti patru angajati din cadrul institutiei, sint membrii comisiei. Acestia primesc cite 1% din salariul de baza pentru fiecare luna in care se intrunesc. Recent, reprezentantii patronatelor au propus sa faca parte din consiliile de administratie a spitalelor pentru a-sI reprezenta interesele. "Ca reprezentanti ai Patronatului IMM sintem interesati de participarea in aceste consilii pentru ca vrem sa stim care sint preocuparile organismelor statului in relatia cu firmele mici si mijlocii, sintem interesati sa ne reprezentam intersele fie ca este vorba de AJOFM, CAS, CJP, ISJ, Directia de Munca, Prefectura. Primul nostru obiectiv este reprezentarea intereselor IMM, mai putin partea materiala, mai ales ca de un an sumele de participare sint mai mult simbolice, de 1%", a precizat Ion Roman, care a participat ca membru in mai multe consilii de administratie din institutii. Chiar daca fac parte din CA-urile spitalelor din judet, dupa preluarea acestora de catre primarii, membrii nu au fost platiti pina acum, insa au dreptul la 1% din salariul managerului unitatii pentru fiecare participare. In fapt, fie ca este vorba de institutii ale statului sau de societati la care statul detine actiuni, de multe ori, "agamanii" se aduna la o cafea, discuta iar la final semneaza mapa de sedinta si isi iau banii. Se intimpla ca uneori acestia sa-I sune pe sefi pentru a le rezolva cite o problema personala, ca asa este in Romania, tara unde cetatenii nu sint egali atunci cind intra in cite o institutie. (S. VRINCEANU, M. BESLEAGA, R. MANOLACHE, S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
Este un demers extrem de benefic al Ziarului deVrancea pentru asigurarea transparentei mecanismelor deciziei in administratia publica vranceana. Desi pt. catastrofa si coruptia generalizata din sistem citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
D-le stie toata lumea ca ai vrut sa ajungi la C asa de Asigurati de Sanatate ,dar cum n-ai condus nici un birou sau serviciu ca esti un papleaca ,de ce ai gasit sa ataci pe cine nu trebuie ,sau tii citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
De ani de zile, sunt consilieri care nici nu participa la sedinte si se infrupta din bani publici. De ce trebuiesc platiti acestia ?Ce beneficii aduc comunitatii? Doamne unde traim !? Salut initiativa citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
Pentru aparitia acestor "AGAMANI" Basescu si Boc sunt vinovati.Jos Basescu.Traiasca USL, Ponta,Voiculescu,Crin care sunt f,exigenti de pus la rana.
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
desigur CAS e casa de asigurari si nu de asigurati iar daca Copaci si Popescu s-a demonstrat ca sunt hoti in ceea ce ma priveste nu. E interesant desigur si ce institutii ar trebui sa se sesizeze dupa citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
DB Sunt de acord in totalitate cu comentariul tau,te apreciezi de aceasta data.Ai inceput sa-ti revii Fiule o iei pe calea cea buna...echidistana.Ma gandeam ca zici ca e divina dupa lozinca Basescu citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
De acord cu DB. Desi am zis ca nu mai scriu nimic trebuie sa fiu de acord cu DB. Ziarul de Vrancea... BRAVO DE 3 ori. Sa se vada cum se fac banii in Romania. FELICITARI!!!!!!
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
TOATA CINSTEA ZIARULUI DE VRANCEA PENTRU ARTICOLUL ; LIONEL CEL TARE,FELIX,BALAMUCUL SI PRIMARIA. Iata ca numai in cateva randuri s-a reusit o radiografie de nota 10 a situatiei din judetul Vrancea. citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
Cum a devenit Romania? in timpul comunismului se facea voluntariat,acum nici unul nu misca un deget fara sa fie platit dimpotriva fura cit poate din banii amaritilor , stiti citi fac voluntariat in citeste integral
, acum 739398 zile, 11 ore, 5 minute, 9 secunde
Ce tot aveti cu db comentariile lui au fost pertinente de obicei dar ati vrut voi sa le dati alta conotatie decit sa va birfiti intre voi mai bine ati pune umarul sa schimbati ceva ca vad caci mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.