Politică

Banul public si interesul privat: ce afaceri fac cu statul smecherii din politica

Ziarul de Vrancea
10 feb 2011 3343 vizualizări
Se ling pe degete de mierea banilor publici: Alesii nostri profita de pozitiile publice pentru a-si umple conturile u de la tentatia fructului oprit nu s-au dat deoparte consilierii locali, judeteni, parlamentari sau functionari publici u printre alesii judeteni care nu vad nici o incompatibilitate intre statutul de ordonator de credite si profitul propriilor firme se numara Victor Roman (PSD), Fevronia Stoica (PNL), Adrian Grosu (PSD) , Luminita Teodorescu (PSD) si Corneliu Negru (PDL) u contractele variaza intre 70.000 lei si peste 2 milioane lei u de afacerile cu statul nu s-a eschivat nici deputatul liberal Nini Sapunaru u dupa ce si-a vazut feciorul in Parlament, Ionel Serban Mustea a inceput sa recupereze banii investiti in campania electorala a PDL

Functiile publice aduc, pe linga o indemnizatie deloc de neglijat, mult mai multe avantaje financiare pentru ca ii conecteaza pe titulari la influenta necesara cistigarii unor contracte din bani publici, pentru ei, pentru rude sau pentru prieteni si colegi de partid. Asa se face ca multi consilieri, parlamentari sau functionari publici, indiferent de partidul din care provin, au beneficiat in ultimii doi ani prin firmele la care sint administratori sau actionari, de contracte generoase pe bani publici, cu institutii ale statului. Consilierii judeteni care au si afaceri cu statul s-au profilat pe obtinerea contractelor de asistenta juridica, vind medicamente catre banca din sanatate sau detin firme de constructii ce furnizeaza lemn catre primarii de aceeasi culoare politica. Ziarul de Vrancea i-a luat la puricat pe alesii din judet si va spune care dintre ei nu se multumesc doar cu indemnizatia ori salariul de la stat.


Dulce ca mierea e functia publica


Printre alesii judeteni care nu vad nicio incompatibilitate intre statutul de ordonator de credite si profitul propriilor firme se numara patru consilieri judeteni din Vrancea. Este vorba despre Fevronia Stoica (PNL), Adrian Grosu (PSD), Luminita Teodorescu (PSD) si Corneliu Negru (PDL). Consilierul liberal Fevronia Stoica, potrivit declaratiei de interese, a incheiat in 2009 cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vrancea un contract incredintat "conform legii" pentru "prestari servicii farmaceutice" in valoare de 2,5 milioane lei, prin farmacia pe care o detine, Alcor SRL. Un alt contract a fost semnat cu Casa de Asigurari a Ministerului Apararii, cu o valoare de 144.000 lei. Adrian Grosu, prin firma sa, SC GIA Tehnic Management, a semnat, prin incredintare directa, doua acorduri cu doua primarii din judet, Ciorasti si Straoane, ambele conduse de pesedisti. Sub titulatura "contract de servicii", firma alesului a incasat 143.000 lei. Si Luminita Teodorescu are semnate cinci contracte cu institutii finantate de la bugetul de stat, printre care trei primarii PSD, Panciu, Timboiesti si Fitionesti. Valoarea celor cinci acorduri incredintate prin atribuire directa in 2008 si 2009 este de 94.000 lei, reprezentind "servicii". Social-democrata Luminita Teodorescu a fost conectata la banul public si prin fundatia pe care o controleaza dar si prin comisiile sociale din care a facut parte ani in sir. Si democrat-liberalul Corneliu Negru, administrator a doua societati comerciale (SC Trust Forest SRL si SC Elcom Trust SRL), a furnizat in 2009 produse forestiere catre doua primarii "portocalii" din judet, Suraia si Cimpineanca, in valoare de 73.000 lei. Un al treilea contract, incheiat cu Directia Judeteana de Tineret si Sport, semnat in 2010, nu are trecuta valoarea. Toate contractele au fost atribuite prin selectie de oferte.


Firme profitabile pe numele neamurilor


Unii alesi au gasit o «portita» de a nu-si trece chiar totul pe declaratiile de avere si interese. Uneori masinile si terenurile sint trecute in proprietatea firmelor alesilor si omise de pe declaratiile de venit. Iar la rindul lor firmele au fost si ele trecute pe numele soacrei, nevestei sau altor rubedenii de incredere. In spatele lor sint insa in continuare alesii care au renuntat de ochii lumii la aceste actiuni. Este vorba de cunoscuta ferma Arena Com SRL la care este angajata aproape toata familia fostului viceprimar Neagu Nistoroiu si care in acte figureaza pe numele unei persoane de la Paltin, dar in realitate ea este controlata tot de catre acelasi consilier municipal social-democrat. Arena Com SRL are de 10 ani contracte pe bani publici cu diferite primarii din judet, inclusiv cu Primaria Focsani, ale carei interese social democratul le reprezenta in dubla sa calitate de ales si om de afaceri. De citiva ani, Arena Com este principalul colaborator local al celor de la GDF Suez pentru lucrari la retele de gaze si este reclamata adesea de cetateni ca lasa strazile desfundate. Dar mai sint si alte firme ale unor potentati judeteni care prospera de ani buni pe bani publici beneficiind de o prioritate de neinteles la incredintarile directe. Este vorba de consilierul judetean PSD Victor Roman, ale carui firme cu sediul social in Bacau, Roman Impex SRL, Eco Rino SRL si Sanins SRL, sint cunoscute pentru contractele de lucrari de drumuri cu diferite primarii din Vrancea sau judetele limitrofe. La toate acestea se adauga contractele de milioane de lei cistigate an de an de firma Sotirex, controlata de acelasi locotenent al lui Oprisan, consilierul judetean Victor Roman. Numai pentru deszapezirea de anul acesta Sotirex a cistigat un contract de 3,8 milioane de lei fara TVA. In ultimii ani, social-democratul a incheiat contracte cu mai multe primarii pentru salubrizarea localitatilor si are de incasat sume mari de bani de pe urma acestei activitati reglementata prin directivele Uniunii Europene.


Bani buni din consultanta


Afacerile cu statul sint cele mai vinate si cele mai rentabile mai ales acum, pe vremuri de criza. Viceprimarul liberal al Focsaniului, consilierul Vasile Dobre, are si el actiuni la o firma care are contracte pe bani publici. Coza Com Prod SRL, la care este actionar cu fratele sau, Nicu Dobre, a primit in ultimii trei ani citeva sute de contracte de cumparari directe de la institutii ale statului. Unele dintre acestea sint insa in subordinea directa a Primariei Focsani. Este vorba de Caminul de Batrini sau de alte entitati publice cum ar fi: Grupul Scolar de Industrie Usoara Colegiul "Valeriu D. Cotea", Gradinita nr. 15, Penitenciarul Focsani, daca ar fi sa enumeram numai citeva din contractele cistigate pina acum. Fostul director la Apele Romane, consilierul PSD Vasile Pintilie si fostul viceprimar George Mardare (PSD) scot bani frumosi din prestari servicii de inginerie sau consultanta. Primul a cistigat in 2010 un salariu de 61.250 de lei de la Apele Romane, 55.365 de lei din lucrarile de expertiza in domeniul mediului, 17.773 de lei din calitatea de membru AGA la o firma din Prahova, 6.084 de lei din functia de director la Water Pin SRL, 14.783 din cea de director la Asociatia judeteana Vranceaqua, 2.712 lei din exertiza barajelor, 6.540 de lei din calitatea de auditor si 6.912 lei din indemnizatia de consilier local. La rindul sau, in calitate de ofiter de monitorizare la Agentia de Dezvoltare Regionala -Sud-Est Braila, consilierul George Mardare a cistigat 36.600 de lei. Dintr-un contract de colaborare cu firma din Bucuresti alesul local a obtinut anul trecut 4.600 de lei, la care se adauga o indemnizatie de consilier local de 6.500 de lei.


Ocnele de sare au devenit profitabile pentru seful liberalilor


De afacerile cu statul nu s-a eschivat nici presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru. Firma de proiectare la care Nini Sapunaru este actionar, Europroiect, a avut intr-un an jumatate contracte de 15 miliarde lei vechi, conform declaratiei de interese postate pe site-ul Camerei Deputatilor. Europroiect SRL Focsani detine practic, monopolul lucrarilor de proiectare de drumuri in judetul Vrancea. Pentru lucrarile Europroiect din 2008, Nini Sapunaru a incasat dividende de 372.856 lei (3,7 miliarde lei vechi). Si cum afacerile se pastreaza in familie, demn de retinut este faptul ca, potrivit declaratiei de interese a parlamentarului liberal, fiul acestuia, Bogdan Sapunaru, a incheiat in vara lui 2009, pentru cinci ani de zile, un contract de inchiriere cu Societatea Nationala a Sarii SA Bucuresti, valoarea acestuia fiind de 43.347 euro/an.


Si pedelistii isi recupereaza banii din campanie


Conectati la diferite afaceri cu banul public sint si parlamentarii democrat-liberali, aflati la putere din 2008. Practic, donatiile facute la partid in campania electorala de unii politicieni se intorc in conturi prin intermediul contractelor din bani publici. Daca senatorul Sorina Placinta a facut uniforme pentru diferite institutii ale statului prin intermediul fabricii de confectii textile la care este actionar, deputatul Alin Trasculescu se pregateste sa incaseze bani din neutralizarea deseurilor din localitati, gratie abatorului detinut de tatal sau la Mindresti. Si deputatul Razvan Mustea Serban prospera indirect, gratie banului public, prin firmele pe care le detine familia sa. Potrivit unor dezvaluiri facute de presa centrala, fostul vicepresedinte al PDL Vrancea, Ionel Mustea Serban, se ocupa prin firma la care este actionar de reabilitarea Pavilionului A al Spitalului Clinic de Urgenta "Prof. Dr. Bagdasar Arseni" București, lucrare evaluata la suma de 37 milioane lei. MBM Construct 95 SRL Bucuresti, firma la care este actionar minoritar Mustea, este implicata in afacere alaturi de Rotary Construcții SRL. Asocierea formata de cele doua firme realizeaza consolidarea spitalului, iar banii vin dintr-un imprumut de la Banca Mondiala destinat consolidarii unor cladiri publice ce ar putea fi afectate de seisme. Un ziar central a scris ca fostul cenzor al PDL pare sa fie cheia obtinerii acestui contract. De-a lungul timpului, Mustea a recompensat partidul care l-a scos pe fiul sau deputat cu peste 250.000 de lei, potrivit donatiilor publicate in Monitorul Oficial de catre partid, dupa alegerile parlamentare din anul 2008. (M. BESLEAGA, D. GANEA)


Subprefectul a negociat direct cu statul


Nici subprefectul de Vrancea, Sorin Hornea, nu a dus-o rau anul trecut, datorita contractelor cistigate de firmele de IT la care este actionar majoritar, cele mai multe incheiate cu institutii publice. Potrivit declaratiilor de avere si de interese postate pe site-ul Institutiei Prefectului, subprefectul este actionar la cinci firme de IT, sub marca Sif. Hornea a incheiat in 2009 si in 2010 18 contracte cu autoritati publice din Vrancea, dar si din Bacau si Galati, valoarea totala a acestora fiind de peste 700.000 lei. Dintr-un total de 28 contracte incheiate in ultimii trei ani, sapte au fost obtinute prin "cerere de oferta" si 21 prin licitatie. Printre institutii publice din Vrancea cu care s-au incheiat contracte se numara: Directia de Tineret si Sport, Primaria Adjud, Directia de Sanatate Publica, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare, CL Cimpineanca, Primaria Sihlea, Spitalul Adjud, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Casa de Asigurari de Sanatate, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP). Firmele lui Hornea au mai incheiat contracte si la Bacau si Galati. "Aceste contracte nu sint noi, multe dintre ele reprezinta o continuitate a unor contracte pe care le-am avut inainte de acest mandat de subprefect. 90% dintre acestea sint publicate si pe SEAP, s-au facut prin licitatie publica, exista transparenta. Oricum, procentul contractelor fata de anii trecuti este mult mai mic. Nu am nici un fel de problema, daca cineva considera ca e ilegal, poate sa se sesizeze", a declarat la momentul respectiv Sorin Hornea. (M. B.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 18

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
Prin toamna anului 2008 Mustea ocupa in campanie cam 4-5 restaurante simultan pe care le umplea cu pensionari. Pe langa asta seara, la adapostul intunericului, umblau masini pline de sacose cu ulei, citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
Adevar graiesti, fiule! Toti sunt niste hoti, incepand de sus si pana la ultimul functionar din primarie.
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
Fiind la moda derapajele politice si doctrinare, iata-l si pe neobositul nostru comentator, inscriindu-se in club. Dar chiar la comunisti!?
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
@db-ule,daca vom gandi in continuare ca tine sigur vom scapa de SUGATORII acestei tari !dar nu asa se gandeste,adica cei pe care iai enumerat sunt RAII judetului ,iar restul incepand cu CAPUL MM,sunt citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
va veni ziua cind totii vor raspunde,ii bate d-zeu,dihorii ...de asta suntem o tara de 2bani cu acesti hotii,tilharii
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
Dupa cu observ, in ultima perioada db si-a schimbat radical pozitia fata de PDL! Acest lucru este pe o parte bine, ca a coborat si el saracu cu picioarele pe pamant, dar stau si ma gandesc ca nu cumva citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
NOUA SUTE DE MILIOANE DE EURO, VILA de pe RUE Périé Mazamet NR. 12, PARIS . PROPRIETAR IN ACTE: ELENA BASESCU! Pe strada Périé Mazamet, la numarul 12, se afla cea mai luxoasa vila din citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
De ce la noi in vrancea sa fie diferite de cle lante judete unde mafia PSD-ista ea pus la carma hotiei pe toti si cei din PNL ,PDL ...etc acesti oameni care astazi sant prin alte partide si fura tot citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
Gaby , se vede ca lingi sosetele lui oprisan ,PDL-ul a furat < PSD-ul nu a furat ca a avut 5 , sau 6 supraveghetori de la toate partidele cum dracu a furat intr-o sectie de votare numai un citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 13 minute, 43 secunde
Nu ai inteles nimic Florine sau faci pe prostu? Nu s-a furat in sectiile de vot, s-a furat la centralizarea electronica,s-a demonstrat! ,,Viorele, vino ma sa bem o sampanie! Ce dracu, ma ,hai ca-ati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.