Politică

Miliardarii din Consiliul Local Focsani

Ziarul de Vrancea
5 feb 2011 6300 vizualizări
Primarul Decebal Bacinschi are de anul trecut o masina de lux, un BMW, productie 2006 u unii consilieri locali au gasit o «portita» de a nu-si trece chiar totul pe declaratia de avere u masinile si unele terenuri aflate in proprietatea firmelor alesilor locali au fost omise din documentele completate anual u conform declaratiilor, edilul sef este totusi mai sarac decit unii consilieri locali! u daca unii alesi au averi nenumarate, intre care se numara case, terenuri, active financiare si plasamente, altii sint doar clienti ai bancilor

Primarul, viceprimarul si consilierii locali focsaneni si-au facut publice declaratiile de avere, conform noii Legi 176/2010, insa unii au avut grija sa doseasca unele amanunte in calitate de patroni de firme. La prima vedere, alesii locali nu prea au cu ce sa se mindreasca. Si asta pentru ca mai toti au gasit o «portita» in lege astfel incit sa nu fie nevoiti sa declare chiar tot ce au agonisit. Case de vacanta, apartamente «mostenite», terenuri intravilane, autoturisme, zeci de hectare de teren forestier si firme private sint in general pe numele partenerilor de viata. La fel ca multe alte bunuri, acestea au fost trecute sau chiar cumparate pe firmele rudelor, astfel incit ele sa nu para ca ar face parte din averea alesilor locali. Toate fac parte din peisajul averilor alesilor focsaneni. Avind in vedere lefurile mici de care se tot pling functionarii, alesii locali ai focsanenilor s-au descurcat de minune in aceste vremuri, ei reusind sa stringa averi «frumusele». Pe linga apartamente, masini, remorci, case de vacanta si indemnizatii de consilieri locali, unii alesi s-au descurcat bine si in ceea ce priveste colaborarile cu diferite firme. Pesedistii in opozitie continua sa fie mai instariti decit democrat-liberalii aflati la putere.


Primarului Bacinschi i-a «crescut» un BMW in ograda


Decebal Bacinschi detine un apartament in Focsani si doua case de vacanta, una la Lepsa si alta la Prisaca. Edilul sef a incasat in 2010 din salariu 42.800 de lei, un sfert din banii cistigati anul trecut de sotia sa. Ca element de noutate, dupa ce timp de 10 ani in declaratiile sale de avere aparea o linie continua la rubrica «autovehicule», acum primarul Decebal Bacinschi declara ca are un BMW, productie 2006. Seful executivului local are intr-un cont de asigurare pe viata peste 40.000 de lei. Viceprimarul PNL Vasile Dobre detine un teren intravilan de 714 mp in Focsani, o casa de locuit si un spatiu comercial. Este, de asemenea, proprietarul unui Volkswagen Passat si al unui Volkswagen Polo si are in cont suma de 138.505 lei, potrivit declaratiei de avere. Viceprimarul Vasile Dobre a cistigat din salariul de director la Avicola SA si indemnizatia de ales local putin peste 26.000 de lei, la care se adauga insa dividente si retrageri de fonduri de 65.500 si respectiv 54.000 de lei. Viceprimarul PSD Bogdan Matisan nu are nici o locuinta in proprietate, ci doar una cu chirie ANL. El si-a trecut pe declaratia de avere o Dacie Logan, o indemnizatie de ales local de 6.555 de lei, un salariu de director ajunct al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor de 17.760 de lei si o indemnizatie de cenzor de 68 de lei! La toate acestea se aduga venituri in suma de 7.500 de lei din activitatea de expert contabil.


Consilierii nu sint atit de modesti precum par


Din declaratia de avere a consilierului George Mardare a «disparut» un apartament evaluat la 24.000 de euro care a fost vindut la finele anului 2009. In locul sau, pe o criza economica fara precedent ,a aparut insa o barca marca «Pilotina», produsa de norvegieni la pretul minim de 26.000 de euro, si doua conturi bancare in suma de 26.000 de dolari USD si 1.300 de euro. Fostul viceprimar detine barca in proprietate cu alte doua persoane. In calitate de ofiter de monitorizare la Agentia de Dezvoltare Regionala -Sud-Est Braila, George Mardare a cistigat suma de 36.600 de lei. Dintr-un contract de colaborare cu o firma din Bucuresti alesul local a obtinut 4.600 de lei, la care se adauga indemnizatia de consilier de 6.500 de lei. Mardare sustine in declaratia de avere ca anul trecut nu a obtinut dividente la firma la care este actionar unic, deoarece «societatea a avut pierderi». La rindul sau, Neagu Nistoroiu, consilier local PSD, este fericitul posesor al unui teren de 617 de mp in Cimpineanca, acolo unde si-a construit si o casa in suprafata de 368 mp. Pe declaratia de avere a lui Neagu Nistoroiu se mai gaseste o remorca auto. Nistoroiu a incasat in 2010 peste 6.331 de lei din indemnizatia de ales local si 35. 820 de lei din salariul de subinginer la Arena Com SRL, firma abonata la lucrarile pe bani publici. Dind dovada de sinceritate, pesedistul Nistoroiu a recunoscut in declaratia sa de avere ca sotia sa, Maria, este contabil la Arena Com SRL, firma a carui administrator a fost el pina a deveni viceprimar si ales local. Asa se explica, de altfel, cum firma a primit in ultimii ani contracte generoase de la Primaria Focsani. Unul din fii lui Neagu Nistoroiu este de asemenea angajat ca inginer la Arena Com.


In declaratiile de «pricopseala», pesedistii sint mai bogati


Liberalul Gheorghe Stan se mindreste cu terenuri agricole de 2.500 de mp, la Focsani si 8 ha la Marasesti, doua terenuri intravilane in suprafata totala de 1.500 de mp in intravilanul Focsaniului, 1.000 mp in intravilanul comunei Vinatori si 2,7 de hectare de padure. Consilierul penelist mai detine un apartament in Focsani, o casa la Vinatori si doua spatii comerciale. Are, de asemenea, active financiare de 340.000 de lei, 6.437 de dolari, 4.536 de euro si 86% din actiuni la SC Micromet SA. Anul trecut a incasat din salariul de director 25.000 de lei, 13.470 de lei din indemnizatia de consilier local, dividende in suma de aproape 135.000 de lei si din chirii 130.000 de lei. La toate acestea se adauga 2.000 de lei din vinzarea de produse agricole. Nici colegul de Alianta, fost director la Apele Romane, Vasile Pintilie, nu sta foarte rau la capitolul bani. Zeita Fortuna i-a adus in 2010, consilierului PSD, un salariu de 61.250 de lei de la Apele Romane, 17.773 de lei din calitatea de membru AGA la o firma din Prahova, 6,084 de lei din functia de director la WaterPin SRL, 14.783 din cea de director la Asociatia Vranceaqua, 2.712 lei din exertiza barajelor, 6,540 de lei din calitatea de auditor si 6.912 lei din indemnizatia de consilier local. La toate acestea se mai adauga 55.365 de lei din lucrarile de expertiza in domeniul mediului. Pintilie mai are in conturi 108.000 de lei, doua case de locuit la Cindesti si un apartament in Focsani. Si consilierul PSD Liviu Ioan Oloeriu detine un teren in oras (1.100 mp), o casa de vacanta (165 de mp) si o masina Opel Zafira cu remorca. El mai are plasamente in valoare de peste 100.000 de lei, la diferite societati, inclusiv la Comcereal SA. Liviu Oloeriu are un venit anual de aproape 50.000 de lei din salarii si 6.900 de lei din indemnizatia de consilier. Consilierul PSD Radu Nitu nu are masini sau alte bunuri, dar poseda o serie de terenuri agricole la Mindresti o casa si un apartament in Focsani. Din salariul de adminstrator de scoala Radu Nitu a cistigat anul trecut 26.826 de lei, iar din cea de consilier o indemnizatie de 6.093 de lei.


Cei mai "necajiti" consilieri au doar cite o casa si un teren


O alta parte a alesilor locali nu ascund averi colosale. Ei in general sint mai mult clientii bancilor si au case sau terenuri modeste. Consilierul PSD Rodica Boboc nu are in declaratia de avere decit un apartament si venituri anuale in suma de aproape 40.000 de lei din indemnizatia de ales si functia de administrator de scoala in Focsani. Profesorul Dan Popoiu, membru PDL, nu se poate «lauda» decit cu un apartament, doua autovehicule, credite de 18.000 de euro, un salariu de cadru didactic de 26.000 de lei si o indemnizatie de consilier in suma de 6.287 de lei. Directorul de la Electrica, Ionel Preda (PDL), are la rindul sau o casa de locuit, un autoturism si un salariu de de 50.538 de lei. Pe linga acestea, in anul 2010 Preda a mai primit 15.691 de lei pentru functia de consilier juridic si suma de 2.100 de lei din inchiriere a unui spatiu. Liberalul Gicu Vrincianu are doar o casa, credite bancare in suma de 30.000 de lei. Consilierul a cistigat anul trecut un salariu de jurist de 21.000 de lei si actiuni in valoare de 10.500 de lei de la o firma de familie. Pedelistul Cristinel Susu are in declaratia de avere doua garsoniere, un autoturism, credite bancare in valorea de 45.000 de franci elvetieni si 7.500 de euro, un salariu de 19.000 de lei din functia de sef agentie CEC si o indemnizatie de consilier local de 6.534 de lei. (Doina GANEA)


Alesii de la Focsani sint si afaceristi


Majoritatea consilierilor municipali sint actionari sau administratori la diverse firme, actiunile si dividendele fiind o rezerva mai mult decit binevenita in vremuri de restriste economica, pe linga terenuri, case si conturi in banca. Anul 2009, care a venit cu primele semne ale crizei, pentru unii alesi locali a fost benefic. De pilda, viceprimarul liberal Vasile Dobre si-a construit in Focsani o casa, finalizata in 2009, de 345 mp, iar in acelasi an si-a deschis si un depozit bancar de 138.500 lei. In afara de indemnizatia de consilier local, Dobre a mai incasat bani, aproape 10.000 lei, de la Coza Com Prod SRL Focsani, unde este asociat cu 50% din actiuni si contabil. Si fostul viceprimar Mardare este asociat unic la Gama Prestimpex SRL. Si colegul sau, Liviu Oloeriu, este actionar la patru firme, de panificatie in special: Comcereal SA Vrancea, unde este director departament, Tehnogrup SRL Golesti, unde este administrator, dar si la Crisandeu SRL si Cerealprod SA Focsani. Cel mai instarit consilier local pare sa fie Gheorghe Stan (PNL), care are sase terenuri. Din dividende la Micromet 2001 SRL, unde este asociat unic, a incasat 135.000 lei, dar si un salariu de director de 25.000 lei. Daniel Gongu (PDL) este actionar majoritar si director la firma Pro-Rent SRL Focsani si actionar cu 50% la General Company SRL. Si Gicu Vrincianu (PNL) este actionar unic la Vecos Prod SRL, de unde a incasat dividende de 10.500 lei. Lucica Chiper (PDL) este asociat unic la Sanluc SRL Focsani, Doina Fodoreanu la Sibarex Cimpineanca, iar Laurentiu Veber la Prestcom SA. Si sotia primarului, Iuliana Bacinschi, este administrator la o fabrica de confectii, Rodesign SRL Marasesti si asociat unic la RCC Interimex SRL. Din salariul de la Rodesign a incasat in 2009 de trei ori mai mult decit indemnizatia de primar a sotului sau, 135.000 lei, in comparatie cu 43.000 lei. Alti consilieri au investit in imobiliare, Radu Nitu avind cinci terenuri la Mindresti, totalizind 2 ha, iar Vasile Pintilie (PSD) are cinci terenuri, la Focsani si la Dumbraveni, inclusiv o padure de 2 ha. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
Ore pe toti acestia nu o sa-i regasim iarasi pe listele electorale, caci mai au ceva de spus (fura din banii publici)? Stati linistiti focsaneni, ca miine ii vedeti pe strazi pomitindu-va: mariri de citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
Deci votati PSD-ul! Oamenii cei mai cinstiti!
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
SUNT TOTI NISTE HOTI!!!!!!!!Nu au frica de dumnezeu??????Poate ca vor plati candva. Si-au facut averi pe spatele oamenilor cinstiti.Nu are cum sa le fie rusine lor. Sunt niste ignoranti, au copii la citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
ATI votat ca o turma si acum vreti sa traiti bine ? beti mai multa apa ca e de regim ! de regimul p.d.l...p.s.d..p.n.l...iar pe toti reprezentantii lor politica ii tine de mana ca o mama buna .
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
VOI astia care natura v-a invins cerebral.CL Focsani(ca toate institutiile de fapt) din Romania functioneaza in sistem feudal ! Cumperi feuda si cotizezi permanent. Asa ca...deschideti ochii mari citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
Asa Mario,fii combativ carlane si da-i inainte cu poporul ca poate mai fraierim cativa. Nu-ti fa reclama cu minciuni !
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
STAT ESUAT CARE NU PRODUCE BINE decat ptr. cei aflati la putere, care fura inginereste ,se acopera unii pe altii ,isi fac averi pe cinci generatii,in timp ce fraierii platesc tot pe cinci citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
Cand unii au bani foarte multi, nejustificat de multi in raport cu activitatea lor, inseamna ca acei bani lipsesc de undeva. De unde lipsesc vedem foarte clar in lista cu salariile pe judete, unde citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
DB numai esti vehement in comentarii.Daca din documente iesea la iveala ca MILIARDARIi din Consiliul Local sunt PDL -isti ce comentarii furtunoase si revolutionare ai fi avut si bineinteles ca citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 53 minute, 53 secunde
toata gasca asta de snapani ai Vrancei sunt PSD-ei!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.