Politică

Pagubele inundatiilor - controverse la adoptarea bugetului - VEZI VIDEO -

Mihaela Beșleagă
4 feb 2011 724 vizualizări
Guvernul Boc a alocat 2 milioane lei pentru repararea infrastructurii rupte de calamitatile care au lovit Vrancea in 2005, adica 1% din necesar, dupa cum zice Oprisan u in timp ce consilierii PDL au pledat pentru repartizarea acestor bani in unele localitati afectate, Oprisan a acuzat ca Guvernul trimite bani doar in judetele conduse de PDL u CJ Vrancea are un buget de functionare de 154 milioane lei pentru acest an

Bugetul judetului pentru anul 2011 a fost aprobat ieri cu majoritate de voturi de consilierii judeteni, nu fara discutii insa. Punctul central al discutiilor aprinse a fost suma de 2 milioane lei (20 miliarde lei vechi), alocata printr-o Hotarire de Guvern pentru pagubele produse de inundatiile din anul 2005. Consilierii democrat-liberali au ridicat problema unor localitati grav afectate de calamitatile naturale ale ultimilor ani, care nu au primit nici un leu din aceasta suma, care a mers exclusiv catre drumurile judetene. "O parte dintre consiliile locale au lucrari executate pentru repararea efectelor calamitatilor naturale, dar neplatite, la Soveja, Mera, Slobozia Bradului, Andreiasu, iar noi nu alocam nici un ban. Eu nu sint de acord sa preluam cele 2 milioane lei pentru calamitati doar la CJ, iar celelalte consilii locale sa fie in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea", a spus Emilian Diaconu (PDL). Colegul sau, Corneliu Negru, a propus doua amendamente prin care cei 2 milioane lei sa fie impartiti pentru lucrari de refacere a infrastructurii astfel: 1.000.000 lei pentru comuna Tulnici, unde sint 100 de case izolate si unde nu se poate merge decit "cu piciorul", dupa cum a spus consilierul, 35.000 lei la Soveja pentru drumul comunal de intrare in satul Punga si 10.000 lei pentru Mera. Al doilea amendament a vizat alocarea a 200.000 lei pentru reparatii pe DJ Mihalceni "" Balesti. Ambele propuneri au fost respinse de masina de vot PSD-PNL, dar si de unii dintre colegii democrat-liberali ai consilierului Negru.


Oprisan zice ca l-a sunat Boc, personal


Presedintele CJ, Marian Oprisan, a sustinut ca din suma totala care constituie pagube ale inundatiilor Guvernul nu a alocat Vrancei decit un mic procent, circa 1% din necesar. Oprisan a acuzat din nou Guvernul Boc de alocare a banilor pe criterii politice, doar in judetele conduse de PDL. "Unii colegi de-ai nostri au memorie scurta sau li se scurteaza memoria atunci cind au interes. Inundatiile din 2005 au distrus infrastructura rutiera judeteana si comunala in judetul Vrancea in valoare de 330 milioane lei. Din aceste pagube, CJ a reusit sa acopere de la Guvernul Romaniei doar 590 miliarde lei vechi (59 milioane lei noi, n. r.), a acoperit de la Fondul Solidaritatea al UE diferenta pina la neacoperirea sumei de 220 milioane lei. Deci pagubele care nu au fost acoperite de Guvern se cifreaza la suma de 220 milioane lei. Guvernul a acoperit doar pagubele produse in judetele conduse de PDL, unde doar anul trecut au virat sume de 42 milioane euro fiecarui judet condus de lideri ai PDL", a declarat Marian Oprisan, in plenul sedintei. Acesta a spus ca a trimis corespondenta Guvernului aproape in fiecare luna, dar nu i s-a raspuns. In schimb, Oprisan zice ca a fost sunat la sfirsitul lui 2010 chiar de premierul Boc, care i-a comunicat suma alocata judetului pentru repararea pagubelor produse in urma inundatiilor din 2005. "La sfirsitul anului 2010 am fost sunat de d-nul Emil Boc, spunindu-mi ca judetul Vrancea a primit suma de 2 milioane de lei, din 220 milioane, si ca este un mic inceput pentru a rezolva problema pagubelor din infrastructura rutiera a judetului. Diferentele le faceti dvs", a mai spus Oprisan. Acesta a spus ca banii primiti vor fi folositi pentru rezolvarea infrastructurii mari, a drumurilor judetene. In legatura cu banii cheltuiti pentru repararea drumurilor afectate de inundatiile din 2005 au existat anumite suspiciuni la adresa lui Oprisan, in special cu privire la modul de incredintare a lucrarilor, pe criterii clientelare. Tot cu privire la reabilitarea infrastructurii rutiere exista si un dosar trimis in judecata de DNA.


Judetul, pe plus cu un excedent bugetar de 58 milioane lei


Ieri s-a aprobat cu majoritate de voturi bugetul judetului si a institutiilor publice de sub autoritatea sa, pe anul 2011. Trei consilieri judeteni PDL s-au opus: Corneliu Negru, Emilian Diaconu si Banel Barbieru, pe considerentul neaprobarii celor doua amendamente sus mentionate. Astfel, bugetului propriu al judetului au fost repartizate sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate de 40 milioane lei, din care: sustinerea sistemului de protectie a copilului "" 13,5 milioane lei, sustinerea centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap "" 7,4 milioane lei, acordarea de produse lactate, panificatie si miere de albine "" 8 milioane lei, 10 milioane lei sume defalcate din TVA pentru drumuri. La capitolul venituri , CJ are un buget de functionare 154 milioane lei, iar pentru dezvoltare 100 milioane lei. La capitolul cheltuieli, insa, figureaza 140 milioane pentru sectiunea functionare si 171 milioane lei pentru dezvoltare. Vrancea avea la 31 decembrie 2010 un excedent bugetar de 58 milioane lei si un fond de rezerva bugetara la dispozitia autoritatilor locale de 3.778.000 lei. Dintre institutiile de sub autoritatea CJ, cel mai mult a primit, la fel ca in fiecare an, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care are un buget de functionare de 87.155.000 lei. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.