Politică

Ghionea spune ca PD-L-ul a fost orbit de profesionalismul sau

Sorin Tudose
22 ian 2011 1522 vizualizări
Noul sef de la Fisc, Ion Ghionea, sustinut de PDL, spune ca nu a fost numit politic in functie ci in baza pregatirii sale profesionale u acesta a declarat intr-o conferinta de presa ca vrea sa diminueze evaziunea fiscala, dar si sa ramina pe primul loc pe tara la incasarile contributiilor, obiective pe care sefii Finantelor le-au avut si anul trecut

"Vrem sa fim pe locul si in 2011", a spus noul sef al Fiscului vrincean, democrat-liberalul Ion Ghionea, in cadrul unei conferinte de presa organizate ieri, dupa ce a fost avansat din functia de director adjunct pe locul ocupat de Eugen Ciorici, om impus in functie pe timpul guvernarii PNL. In ciuda recesiunii economice, noul si vechiul sef spune ca institutia se afla pe primul loc in tara in ceea ce priveste indeplinirea pogramului de incasari pe 2010 la Bugetul General Consolidat (BGC). Ministerul Finantelor Publice a stabilit pentru Vrancea colectarea a 579,64 milioane de lei pentru BGC, iar cei de la Fisc spun ca au realizat 646,14 milioane lei, ceea ce inseamna 111,47% din cit li se stabilisera, dupa cum s-a laudat Ion Ghionea. La bugetul de stat s-a realizat 113% din cit s-a programat, incasari de peste 111% s-au realizat si la bugetul CAS. La somaj s-a realizat un procent de incasari de 94,22%, iar la CASS procentul realizat a fost de peste 106%. Peste 52 de mii de somatii privind colectarea creantelor fiscale in valoare de circa 192 de milioane de lei au fost transmise anul trecut de inspectorii fiscali. In cursul anului 2010 s-au intocmit 41 de dosare penale pentru cei care nu si-au platit datoriile catre stat sau au incercat sa fenteze Fiscul. Reducerea evaziunii fiscale este unul dintre obiectivele principale ale lui Ion Ghionea, proaspat instalat in functia de director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice, din postura de director adjunct. "Evaziunea fiscala exista peste tot in lume, iar noi incercam sa o reducem pe cit posibil, pentru ca nu ai cum sa o elimini. Ne-am propus sa venim cit mai mult in sprijinul contribuabililor pentru a nu mai vedea oameni care stau nervosi la coada, la ghisee", a decalarat Ion Ghionea. In acest sens exista si un numar de telefon (0237/620609) unde vrincenii pot cere exlicatii pentru orice neintelegeri ar avea.


Au "murit" mai multi mari contribuabili


Directorul Ion Ghionea a anuntat ca mai multi operatori economici vrinceni au plecat la Directia Generala a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, directie care se ocupa de administrarea si colectarea veniturilor de stat a operatorilor economici importanti din tara. Printre acesti operatori se afla nume precum Pandora, CUP SA, ENET SA sau Premium Porc SRL. Sint si trei cazuri in care societatile ce faceau platile catre aceasta directie s-au intors la fiscul vrincean in urma neindeplinirii criteriilor acordarii statutului de "mare contribuabil", ceea ce inseamna ca afacerile nu au mai mers ca pe roate anul trecut. Firmele respective sint Remat, Rosca Conf si Sorste, cunoscute ca "potente" in peisajul afacerilor vrincene. In cadrul Directiei de Finante a fost infiintat si un birou care se va ocupa de verificarea marilor averi ale vrincenilor care nu pot fi dovedite cu acte, dar fisa postului nu a venit inca de la ministerul de resort. In ciuda faptului ca partidul este in tot si-n toate, intrebat daca PDL il sustine si l-a recomandat pentru functie, seful interimar de la Finante spune ca nu a fost numit politic si ca ocupa functia exclusiv in baza pregatirii sale. In realitate, la sefia Finantelor s-a format o casta, citiva oameni care se rotesc la sefie de ani de zile, si care au fost adoptati de diferitele partide care au fost la guvernare. Ion Ghionea face echipa cu adjunctii Constantin Grigorica, un adevarat "cameleon" politic postdecembrist, si Eugen Ciorici, cunoscut ca un liberal suspendat din partid, insa acestia nu au aparut in conferinta de presa de ieri alaturi de noul "sef cel mare". (Sorin TUDOSE)


Modificari la Codul Fiscal


Anul curent a adus o serie de modificari in Codul Fiscal. De la 1 ianuarie 2011 situatiile financiare anuale, insotite de documentele aferente, se depun numai la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in cazul acesta la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP). Tot de la 1 ianuarie salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat de la 600 la 670 lei. Ramine in vigoare pina la 31 decembrie 2011 prevederea potrivit careia cheltuielile cu combustibilul sint nedeductibile. Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care in cursul unui an calendaristic nu depaseste plafonul de scutire (35 mii euro la cursul de 3,3817 lei) poate solicita pina la 20 ianuarie a anului urmator scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Anularea va fi valabila din prima zi a lunii urmatoare respectiv 1 februarie. Pina la anularea inregistrarii, persoana impozitabila va plati TVA-ul pentru luna ianuarie urmind sa depuna si decontul de TVA pina la 25 februarie, care va cuprinde toate ajustarile de taxa. Daca ulterior scoaterii din evidenta persoana respectiva depaseste plafonul de 35 de mii de euro, aceasta este obligata sa se inregistreze din nou. Daca la cafea nivelul accizelor nu a crescut, la tigari, benzina fara plumb si motorina accizele s-au marit. (S. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 15 ore, 54 minute, 28 secunde
D-LE Ghionea,confectionezi fumigene si o arzi la 4 ace, fara numar, despre pregatirea matale profesionala, dar uiti ca politica va ridica pe toti si va tine de mana ca o mama buna . P.D.L.este zarul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.