Politică

Crin Antonescu: Basescu gireaza un guvern mafiot - VEZI VIDEO -

Corneliu Condurache
23 dec 2010 874 vizualizări
Liderul liberalilor, Crin Antonescu, nu se teme de alianta judeteana dintre PNL si PSD u nu stiu eu mai bine decit Nini Sapunaru ce trebuie facut si daca asta este sau nu in interesul PNL , ne-a declarat Crin Antonescu, adaugind ca ofera o destul de mare libertate organizatiilor judetene u intr-un interviu acordat ziarului nostru, acesta si-a directionat tirul criticilor catre seful statului u Nu il mai recunoastem pe d-l Basescu ca presedinte al tarii , sustine Crin Antonescu u sperantele sale politice vin de la PSD si UDMR


Prezenta liderului PNL Crin Antonescu in Focsani, la lansarea cartii "130 de ani de liberalism in Vrancea", a constituit pentru Ziarul de Vrancea un prilej de a-i adresa citeva intrebari. Aflati cu aceasta ocazie cum pozitioneaza seful de la centru al liberalilor organizatia Vrancea intre cele din teritoriu, cit si sub ce forma are de gind sa implice organizatiile locale in alianta cu PSD, si-n necolaborarea cu PDL, dar si cum se vede de la virf posibilitatea de-a ajuta PSD in Vrancea sa devina "supraponderal" din punct de vedere electoral.


Reporter: Domnule Crin Antonescu, ce loc ocupa organizatia Vrancea in cadrul organizatiilor teritoriale ale PNL?


Crin Antonescu: In mod aritmetic, ocupa locul pe care i-l confera rezultatele pe care le-a avut la diferitele alegeri din ultimii ani. In ordine sentimentala, ocupa un loc fruntas nu numai pentru ca eu cu presedintele vrincean ne cunoastem de multa vreme, dar este unul dintre oamenii care m-au sprijinit in proiectul cu care eu am venit in fruntea PNL, care m-au sprijinit din toate puterile in candidatura pentru presedentia Romaniei si care m-a sprijinit cind am luat citeva decizii consecvente cu ceea ce facuseram in ultimii ani si dinainte de a fie eu presedinte. Am avut intotdeauna o relatie foarte buna, bazata pe proiecte politice comune si, in sensul acesta, este unul dintre prietenii mei cei mai apropiati in PNL.



R: La ce mod veti implica organizatiile locale in aceasta alianta a promisiunii de a nu se mai colabora cu PDL-ul?


C. A.: Mai intii sa precizam un lucru: a existat intentia declarata a liderilor socialisti, a domnului Ponta cred, sa ne propuna sa semnam un fel de protocol prin care ne angajam ca nu vom colabora cu PDL-ul. La intilnirea propriu-zisa, liderul nu a reiterat aceasta propunere, deci nu s-a semnat un asemenea document, iar in ceea ce ne priveste am spus ca nici nu este cazul, pentru ca nu cred ca are cineva vreo banuiala intemeiata, dincolo de zvonurile lansate periodic de cei din PDL, ca noi am colabora cu un guvern si cu un partid care sint total compromise. PNL, si sub conducerea lui Calin Popescu Tariceanu si sub conducerea mea, e un partid care atunci cind a rupt relatiile cu PD-ul a facut-o nu la nervi, nu din orgolii personale, nu din cauza luptei din epoca, premier Tariceanu "" presedinte Basescu, ci din cauza faptului ca prea multe lucruri ne desparteau. Si din momentul in care am spus ca pentru noi PD-ul este un adversar intr-o lupta "care pe care", am vorbit cit se poate de serios. Nu noi la sfirsitul lui 2008 ne-am dus la guvernare cu PD-ul si cu Traian Basescu, cu toate ca PNL si presedintele de atunci au avut prima oferta. S-a discutat despre posibilitatea constituirii unei largi aliante intre aceste trei partide care sint astazi in opozitie si e o discutie care doar s-a deschis. Din punctul meu de vedere, este de vazut daca la inceputul anului viitor putem sa creem o noua majoritate. Este de vazut daca si UDMR-ul opteaza, pentru ca tot are si un congres, pentru a continua complicitatea cu PD si cu guvernul actual, sau doreste sa participe la o constructie majora care sa implice un proiect national amplu pentru sase-opt ani. Pina atunci, eu nu vad nevoia unei aliante.



R: Nu va este frica de faptul ca in Vrancea PSD-ul va capata si mai multa putere prin alianta cu PNL-ul, si care, totusi, va va fi adversar in campaniile viitoare?


C. A.: Deocamdata, noi toti, si ma refer la cel putin 85% din cetatenii Romaniei, avem un adversar care este prezent, activ si care are o forta de distrugere de la zi la zi mai mare si acela este actuala putere. Imi pare foarte rau sa o spun, stiu si eu istoria razboiului PNL "" PSD, Sapunaru "" Oprisan, am participat la campanii electorale alaturi de prietenul si colegul meu Nini Sapunaru, care avea ca principal adversar pe Marian Oprisan, stiu toate aceste lucruri. Ele sint in fond in concordanta cu istoria de foarte multi ani de confruntare politica majora intre un partid de stinga, cum e PSD-ul, si PNL si asta nu uita nimeni. Asta genereaza multe probleme, de acesta este dificil de construit ceva cu aceste doua elemente. In ceea ce priveste politica pe raza judeteana, eu am avut intotdeauna incredere deplina in liderii locali ai PNL. Cu alte cuvinte, nu stiu eu mai bine decit Nini Sapunaru ce trebuie facut si daca asta este sau nu in interesul PNL. PNL inseamna si primari si oameni cu responsabilitati la comunitati mai mici care isi trag forta politica din capacitatea de a-si indeplini aceste promisiuni. Primarii nostri din toata tara au fost vaduviti de actualul Guvern si de fonduri si de sustinere si as spune ca, dincolo de politizarea alocarii bugetare care e o traditie in Romania, ceea ce se intimpla astazi depaseste tot ceea ce s-a intimplat pina acum.


R: Mereu au existat discutii legate de alocarile preferentiale de fonduri"¦


C. A.: Eu am curajul oricind sa luam cifrele si sa vedem cum a alocat premierul Tariceanu si guvernul liberal fondurile si, daca ar avea onestitate, sa vina si dl Boc, primar al Clujului, si dl Falca, primar al Aradului, si dl Scripcaru, primar al Brasovului, si sa ne spuna cite fonduri au primit de la guvernul Tariceanu si cum se aloca fondurile astazi. Cred ca, apropos de viitoare confruntari intre PNL si PSD, ele se vor petrece indiferent cum am amenaja noi lucrurile, va veni un moment in care confruntarea majora in politica romaneasca va fi intre stinga, pe care PSD o reprezinta, si dreapta, pe care PNLo reprezinta, dupa ce aceasta impostura autotintitulata de dreapta, care e PD-ul, va disparea.



R: De ce nu va duceti la negocieri cind sinteti invitat de dl Traian Basescu?


C. A.: Am fost in multe rinduri la negocieri, chiar si dupa ce razboiul politic intre Traian Basescu si PNL se declansase, ani de zile, am tratat cu respect institutia prezidentiala, ideea dialogului institutional si cred si acum ca oricine are minima educatie democratica intelege ca adversarii politici intr-o democratie, oricit ar fi de suparati unii cu altii, trebuie sa stea la masa. Cu conditia ca toata lumea sa respecte regulile jocului. Noi, practic, nu il mai recunoastem pe d-l Basescu in calitatea sa de presedinte al tarii. Cineva care se manifesta in chip explicit ca presedinte al unui partid in timp ce el e presedintele Romaniei, cineva care in permanenta dovedeste un partizanat de necontestat, pentru ca el e asumat public, nu e partizanatul lui Ion Iliescu ceva mai discret din al doilea mandat, nu e partizanatul discret al lui Constantinescu pentru ca, sigur, ii simpatiza mai mult pe taranisti decit pe PSD-isti, dar se respectau niste reguli. Presedintele Romaniei nu este ceea ce crede dl Traian Basescu, un om care datorita voturilor primite poate sa isi permita orice. Presedintele Romaniei, in conceptia mea, este un om care tocmai pentru ca a primit aceasta investitura care il ridica un pic deasupra jocului politic, nu isi mai poate permite orice. In sensul acesta, daca miine as fi presedintele Romaniei, in ciuda parerii pe care o am despre PDL, nu mi-as mai exprima-o. A fost mereu un candidat foarte bun, a fost un candidat cistigator, dar nu a fost niciodata presedintele Romaniei. Romania de sase ani nu are presedinte. Are un om care cistiga din cind in cind alegerile. De altfel acesta a fost singurul lui cistig. Restul e pierdere si pentru Romania si pentru domnia sa si pentru noi toti. De asta nu ne mai ducem la consultari.


R: Au fost acele disensiuni istorice intre Traian Basescu si PNL, pe vremea fostei guvernari.


C. A.: Noi am fost onesti fata de Traian Basescu, premierul Tariceanu nu a fost agresor nici o secunda, nu i-a contestat o anumita autoritate presedintelui. Si Blaga si Berceanu spun ca nu au avut nici o problema cu premierul Tariceanu, cele mai mari fonduri le-a avut un PD-ist, domnul Blaga, pentru ca avea de facut reforma la Interne, nici unul dintre ei nu s-a plins ca ar fi favorizat liberalii. Nu e vorba de inconsecventa la noi, nu am fost prieteni, am fost parteneri corecti pe care Traian Basescu i-a inselat cum a facut cu multi altii. Va aduceti aminte cind acest om spunea public, de la pupitrul prezidential ca mafia sta la masa Guvernului. Tariceanu a plecat de doi ani. Dl Basescu are toate instrumentele de investigatie. Unde era mafia la masa guvernului? Nu vede azi ca gireaza un guvern intr-adevar mafiot? Nu vede azi ce se intimpla? Si mai e ceva: stiu foarte bine, l-am vazut cu ochii mei, la intilnirea din 2006, cind ne-a amenintat foarte clar: "Nu ma las pina nu va distrug ca partid". Acestea sint niste lucruri peste care noi nu putem trece cu vederea.



R: Sa presupunem ca in 2014 veti fi presedinte si adversarii dvs politici nu vor participa la consultari. Ce procedee ati folosi sa ii convingeti?


C. A.: Ca adversarii mei politici sa nu participe la consultari trebuie sa existe un motiv. Daca totusi asta s-ar intimpla, m-as intreba de ce nu vin. Cu Basescu, cinci ani am fost la consultari. Recent s-a prezentat si d-l Ponta, cu ce rezultate... nu are rost sa mai vorbim. Dar e bine ca a mers pentru ca fiecare trebuie sa isi faca experientele. Ceea ce se intimpla acum este o premiera. In timpul mandatelor lui Ion Iliescu, pe care noi il atacam zdravan, erau sute de mii de oameni care strigau in strada in fiecare duminica. La aceste consultari am mers si noi si taranistii. In timpul lui Constantinescu, cind ataca Miron Cosma cu minerii, greve generale, crize, a avut consultari cu Opozitia. Acum se intimpla asta pentru ca nici un presedinte nu si-a permis ce si-a permis Basescu. Nu poti veni si sa te porti ca un mahalagiu in calitate de presedinte, sa il faci maimuta pe Ponta, sa spui despre mine ca sint omul mogulilor, ca PNL e un partid de mafioti. Alaltaieri declara ca vrea sa se intilneasca cu liberalii neaparat, sa ii spun eu unde sa se duca. A doua zi declara ca eu sint un zero, ca PNL e un partid populist, ca nu are ce discuta. Ca noi sa ne ducem la Traian Basescu, trebuie sa ii recunosti un minimum de autoritate, de prestigiu, de credibilitate, iar noi nu i-l mai recunoastem. Daca eu as fi presedinte si as ajunge in aceasta situatie ar fi vina mea, nu ar fi vina altora.


R: Ati privit cu ochi buni vizita lui Ponta la dl Basescu?


C. A.: Dupa cum dl Ponta a si tinut sa spuna, domnia sa m-a informat, cumva chiar m-a intrebat daca liberalii ar fi deranjati. Eu i-am spus foarte clar ca nu avem de ce sa fim suparati, ca noi avem o decizie in ceea ce ne priveste, i-am garantat ca eu nu o sa atac acest lucru, dar l-am prevenit, trebuie sa va spun asta, ca aceasta intilnire are o incarcatura simbolica si daca accepta un sfat de la cineva mai in virsta, sa aiba grija la atitudine, cu atit mai mult cu cit noi sintem expusi la folclor, la anecdota. Eu inteleg ca nu poti sa te duci la presedinte si sa incepi discutia: domnule de ce m-ai facut maimuta? De altfel, protocolul il impiedica si pe dl Basescu, nu varsa hirdaul cu injurii. Este o relatie normala intre mine si dl Ponta si nicidecum o relatie atit de tensionata cum insinueaza unii.


R: Aveti vreun semnal ca UDMR-ul va trece de partea dvs?


C. A.: Nu am avut astfel de discutii cu UDMR-ul. Insa, ei au un congres si problema lor va fi la inceputul anului viitor, daca merg inainte cu aceasta putere care se depreciaza de la zi la zi, moral si electoral. Si noi cei din Opozitie, luind act de asta, ne regrupam si vom spune foarte clar ca de situatia Romaniei nu e vinovat doar Traian Basescu sau PD. La asta contribuie din plin si UDMR, au votul de aur la mentinearea acestui Guvern. Deci odata si odata, alternativa nu va mai putea sa ii cuprinda. Eu cred ca ei nu mai pot spune ca au un statut periferic, ca sint minoritari, un partid de mina a doua. Sint un partid politic ca oricare altul si, ca atare, au o responsabilitate pentru toata tara si ar putea lua decizia ca asa nu mai merge si sa contruiasca altceva. Vom vedea asta.

A consemnat Corneliu CONDURACHE



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 27 minute, 43 secunde
poponetele asta ce se da cu ruj la anus ori e prost ,ori e ....prost. viseaza prea sus!
, acum 739399 zile, 27 minute, 43 secunde
ptr nedumeritull toti politicienii sun la fel nu au doctrina politica au numai interesul lor propriu
, acum 739399 zile, 27 minute, 43 secunde
Tind sa cred ca este de vina criza pentru faptul ca nu aveti macar o persoana care sa se ocupe de moderarea unor comentarii care depasesc o limita a bunului simt... Subliniez, pentru potentialii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.