Politică

Plugusor cersetor: Iarna e grea, omatul mare/ Primaria bani nu are

Mihaela Beșleagă
18 dec 2010 2963 vizualizări
Primarii si parlamentarii de Vrancea au aratat ieri un interes deosebit pentru bugetul judetului alocat anului preelectoral 2011, participind la o intilnire pe aceasta tema la Consiliul Judetean u la discutiile pe marginea bugetului, Marian Oprisan a stat umar la umar cu liberalul Nini Sapunaru u parlamentarii s-au plins ca bugetul pentru anul viitor va fi si mai sarac ca in acest an u primarul Valerica Zamfirescu a facut un apel razboinic catre colegii sai : Sa mergem cu bitele la guvernanti, sa-i scoatem din birlog u Elena Girneata de la Slobozia Ciorasti nu vrea sa mai fie numita Elena Udrea a Vrancei , pe motiv ca ministra este o femeie perfida si mincinoasa u primarul celui mai sarac oras din judet, Constantin Vlase, a facut o urare alesilor judetului: Presedinti, parlamentari, aveti grija de primari/ Ca si-n anii care vin/ Tot acestia va sustin/ La anul si la multi ani!

Banii judetului pentru anul 2011 au fost tema centrala a intilnirii care a avut loc ieri la sediul Consiliului Judetean (CJ) intre primarii Vrancei, parlamentari si reprezentantii CJ. Intrucit 2011 este un an preelectoral, iar finalizarea investitiilor incepute in multe localitati si neterminate din lipsa de fonduri este vitala pentru asigurarea unui capital electoral cit mai important la viitoarele alegeri, batalia pe fondurile de la bugetul de stat este si mai apriga. La intilnirea moderata de presedintele CJ, Marian Oprisan, s-au dezbatut bugetul de stat pe 2011 si fondurile necesare judetului in anul viitor si probleme ale administratiei publice locale cu care primarii s-au confruntat in acest an. La dezbatere au primit invitatie toti parlamentarii de Vrancea, indiferent de apartenenta politica, dar au fost prezenti doar cei PSD: Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica, Angel Tilvar si liberalul Nini Sapunaru, umar la umar cu Oprisan. Parlamentarii PDL nu au fost prezenti, motivind participarea la citirea motiunii de cenzura din Parlament. Desemnat sa-l reprezinte pe deputatul Alin Trasculescu, consilierul judetean Emilian Diaconu a parasit sala dupa ce a fost somat de Oprisan, acelasi gest facindu-l si primarul din Dumbraveni, Ionel Strimbei. Pina la urma, intilnirea s-a transformat intr-o adunare de partid. In cadrul discutiilor tenta politica a fost evidenta, reprezentantii Opozitiei au adus critici in termeni duri la adresa Guvernului PDL si toti au prezentat perspective sumbre asupra bugetului judetului Vrancea pentru 2011. Nu au lipsit nici petele de culoare. Primarul Constantin Vlase a inveselit audienta cu o urare originala, iar Elena Girneata de la Slobozia Ciorasti i-a rugat pe colegii primari sa nu o mai numeasca "Elena Udrea a Vrancei", pe care a catalogat-o drept "cea mai perfida si mincinoasa femeie pe care am cunoscut-o".


Taierile, o "smecherie golaneasca"


In debutul dezbaterii, "baronul" Marian Oprisan a facut o trecere in revista a bugetului alocat judetului pentru acest an si a prezentat in stilul propriu "taierile" la care a procedat Guvernul, prin "smecherie golaneasca". "Guvernul a continuat intr-un mod mizerabil sa ciunteasca bugetul judetului pe tot parcursul anului. Prin OUG 55 au fost reduse cu 20% prevederile bugetare ale semestrului al doilea, prin smecheria golaneasca facuta de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, care a trecut in trimestrul IV toate aceste sume. Prin OUG 18 Guvernul a redus bugetul judetului cu suma de 15,8 milioane lei. Cifrele par seci, dar in spatele acestora se ascund tragedii ale multor oameni", a declarat Oprisan. Acesta a completat ca perspectivele pentru 2011 sint si mai sumbre, pentru ca bugetul judetului va fi probabil si mai mic. In 2011 Vrancea are nevoie de un necesar de 382 milioane de lei. Oprisan a spus ca a inaintat Prefecturii un proiect de hotarire de Guvern pentru alocarea a 85 miliarde de lei vechi pentru judet, din disponibilizarile de sume defalcate din TVA, alocate deja pentru acest an, care nu necesita alocari suplimentare de la bugetul consolidat al statului, pentru plata arieratelor localitatilor, suma care sa fie impartita tuturor comunelor. Oprisan a declarat ca prin Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, al carui vicepresedinte este, a atacat in justitie HG nr. 1868/2010, prin care comunele Ploscuteni si Boghesti au primit "in bataie de joc, dind dovada de o mistocareala totala", cite 1.000 lei.


"Nu sint bani pentru Vrancea in mod special"


Parlamentarii de Vrancea si-au expus pe rind gindurile referitor la alocarile bugetare pentru judet, tonul fiind pesimist la unison. "Sa nu va asteptati sa primim ceva, pentru ca PDL are o majoritate cu care vor vota bugetul asa cum doresc. In opinia mea va fi mai rau decit in acest an, pentru ca nu s-a facut nimic pentru cresterea economica. Nu ne revenim pentru ca cei care sint la guvernare nu pun decit noi impozite. Daca vedeti ca nu veti avea bani suficienti pentru salarii in primavara, sa vorbim cu parlamentarii PDL sa faca presiuni la Guvern ca sa se asigure banii de salarii", a spus liberalul Nini Sapunaru. "Acest Guvern este ipocrit si mincinos. In toata Europa a fost criza, dar conform datelor statistice la toate capitolele Romania a pierdut multe pozitii, a gestionat cel mai prost criza si nu a avut capacitatea de absorbtie a fondurilor europene", a fost de parere si deputatul PSD Angel Tilvar. Si Cristian Dumitrescu crede ca bugetul statului va fi adoptat "cu bataie de batjocura". "Nu sint bani pentru Vrancea in mod special, e o chestiune politica, la judetele PSD s-a taiat in carne vie, e inacceptabil. Bugetul Educatiei ieri l-am adoptat, am reusit sa ridicam de la 3,85% la 6% din PIB. Oricum, bugetul se va aproba in regim de urgenta, cu bataie de batjocura", a spus deputatul PSD. In numele deputatului PDL Alin Trasculescu, consilierul judetean Emilian Diaconu si-a cerut scuze din partea deputatilor PDL ca au fost retinuti la Bucuresti, la citirea motiunii de cenzura si a spus ca a fost mandatat de deputatul Trasculescu sa vina la intilnire. Diaconu a prezentat, printre "miriiturile" primarilor social-democrati, interventiile deputatului Trasculescu la Ministerul Finantelor, prin care a solicitat 57 milioane de lei pentru plata datoriilor comunitatilor locale si peste 30 milioane lei pentru plata unor cheltuieli restante din 2009 si 2010 pe Ordonanta 7, pe care s-a angajat sa le sustina la Guvern. Ulterior, alesul PDL a parasit sala de sedinte, sustinind ca la intilnire se face politica. Si primarul de la Dumbraveni, Ionel Strimbei, a plecat in timpul dezbaterii, spunind ca "Am asistat la dirigentie, am plecat. E sedinta de partid aici, nu e treaba mea".


"Nu am vazut o femeie mai perfida si mai mincinoasa decit Elena Udrea!"


Si primarii prezenti la intilnire si-au spus pasurile. Daniel Nicolas de la Odobesti a prezentat citeva "ineptii legislative" din 2010, precum diminuarea cu 20% a costurilor cu bunuri si servicii la jumatatea anului si formula de repartizare a banilor catre primarii. "Nu este incurajator ce se va intimpla cu bugetul din 2011. Daca ajung sa fiu primar doar pentru impartirea salariilor ne vom da demisia in bloc", a spus edilul. Primarul Valerica Zamfirescu de la Slobozia Bradului a facut un apel "razboinic" catre colegii primari. "Sa mergem cu bitele la guvernanti, sa-i scoatem din birlog si sa-i intoarcem cu fata catre popor. Cred ca Guvernul Boc este cel mai performant dupa 1990, pentru ca este singurul care a reusit sa distruga sistemul de invatamint, de sanatate, sa reinfiinteze cozile ceausiste pentru un colt de piine si o farfurie de mincare. Nu credeam ca dupa 21 de ani de la Revolutie populatia va fi adusa la infometare si vor fi localitati fara iluminat. E infiorator ce se intimpla in mediul rural, populatia moare de foame si e inrobita de taxe si impozite", a spus infocat primarul Zamfirescu. Elena Girneata, de la Slobozia Ciorasti, a vorbit despre problema delicata a alimentarii cu apa potabila a localitatii, in prezent apa punind in pericol sanatatea locuitorilor din cauza concentratiei mari de nitrati si fosfati. Girneata a povestit un episod petrecut cu "tiza" sa, Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, la care a fost in audienta. "Nu am vazut o femeie mai perfida si mai mincinoasa decit Elena Udrea. Va rog sa nu imi mai spuneti ca seman cu ea! A vrut sa bage dezbinarea intre mine si Consiliul Judetean, mi-a spus ca primaria mea nu a fost inclusa pe lista, insa am aflat ulterior ca a fost", a marturisit Elena Girneata, care a spus ca in acest an nu va avea bani nici macar "pentru o felicitare". Si primarul din Balesti, Stancu Balescu, a propus colegilor sai o masura radicala pentru a-i treziu pe guvernanti: "sa ne dam demisia la nivel national!". O noua intilnire in aceeasi formula va fi reiterata in ianuarie 2011, dupa aprobarea legii bugetului de stat. La finalul dezbaterii Marian Oprisan a invitat sa ramina in sala doar primarii PSD si PNL, la o intilnire "de taina". (Mihaela BESLEAGA)


PDL spune ca dezbaterea de la CJ a fost un "circ politic"


Singurul pedelist aflat ieri la intilnirea primarilor pentru dezbaterea bugetului pe 2011, consilierul judetean Emilian Diaconu, a fost invitat afara din sala de Marian Oprisan. "Nu ati fost invitat. Va anunt ca daca nu parasiti respectuos sala in care n-aveti ce cauta pentru faptul ca nu aveti un mandat scris, si o interpretez ca pe o lipsa de respect, va spun foarte categoric ca voi evacua sala cu dvs. Stim si noi foarte bine, cind se citeste motiunea de cenzura nu sta nimeni in Parlament sa o asculte", i-a transmis"baronul" colegului consilier Diaconu. Organizatia PDL a raspuns ulterior la acest gest, catalogind intilnirea drept "un circ politic". "Un demers aparent legitim si necesar, dezbaterea bugetului public pe 2010 si a problemelor cu care se confrunta comunitatile locale, a fost transformat intr-un circ politic, regizat si pus in scena de PSD. Lucru si mai trist, conducerea PNL Vrancea si-a jucat pina la capat rolul de figurant in acest spectacol grotesc. De asemenea, formulam public disponibilitatea de a participa la orice intilnire care are ca tema problemele vrincenilor, atita timp cit ea este una reala, serioasa si indreptata spre gasirea de solutii. Pentru a elimina orice fel de speculatii, facem mentiunea ca absenta parlamentarilor PDL de la intalnirea CJ Vrancea a fost motivata de participarea la sedinta plenului reunit al Parlamentului, convocata la ora 10.00. Pe ordinea de zi a sedintei conduse de presedintele Senatului, membru PSD, s-a aflat tocmai citirea motiunii de cenzura depuse de PSD si PNL, ai caror deputati de Vrancea au ales sa lipseasca", se arata in comunicatul semnat de Alin Trasculescu, presedintele PDL Vrancea si Razvan Mustea, prim-vicepresedintele PDL Vrancea. (M. B.)


"Presedinti, parlamentari, aveti grija de primari!"


Constantin Vlase, primarul "orasului sarac" Marasesti, dupa ce a vorbit colegilor sai despre necesitatea unui buget de subzistenta pentru primariile nevoiase, spunind ca are 7 zile de intirziere la plata salariilor din Primarie, a avut o surpriza care a inviorat asistenta. Acesta a dat citire unei creatii proprii, o urare originala pentru alesii judetului: "Cind iarna e grea, omatul e mare/ Si primaria bani nu are/ Va fac totusi o urare/ Sa fiti sanatosi, voinici, si cei mari dar si cei mici/ Sa aveti bucurie in toate si multi ani cu sanatate!/ Presedinti, parlamentari, aveti grija de primari/ Ca si-n anii care vin/ Tot acestia va sustin/ La anul si la multi ani!".În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
imi cer scuze de la distinsul domn primar vlase ca l-am deranjat cu telefoane, pe care mi le-a inchis in nas si am cerut sa intru in audienta de 2 ori, insa am fost tinut la usa, pe motiv ca are alte citeste integral
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
E preocupat tare de salarii acest mos mai mare peste toti mosnegi....ii arde de compus plugusor.....rusine! Oare cum sa ai puterea sa faci ghidusii de prost gust pt cum arata?E infiorator! Cand ai citeste integral
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
In Declaratia drepturilor omului la Art. 2 citim ca nimeni nu poate fi discriminat datorita convingerilor politice. Ori domnul Diaconu a fost discriminat in mod clar. Legea actuala impusa de PDL in citeste integral
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
Eu nu inteleg de ce toata lumea se ia de primarul Marasestiului pentru ca a facut o urare prin care a cerut niste bani si sprijin. Omul e invatat cu plansul si cersitul, ca doar a fost orfan si a stat citeste integral
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
primarie vrei bani???esti in foame de bani??? Amendeaze pe cel ce scormonesc in gunoaie si scot gunoaiele din cutiile destinate in scopul de colectare a resturilor menajere de la citeste integral
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
Aho, aho, dragi cetateni, Eu sunt Vlase, tenismen, Sunt primar de Marasesti, Prinde-ma de ma gasesti. Manati mai, haiiii... Am 101 ani, da-s in vana si n-am bani, campion am fost de mic si ma citeste integral
, acum 737410 zile, 12 ore, 50 minute, 30 secunde
Mai milogule nu uita ca tenisii mai te-au facut primar peste tiganime , acu faci ode sutului . Hotilor vrei bani mai multi ca sa aveti ce fura ... La munca nu la intins mana . Pupincuristilor HUA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.