Politică

130 de ani de liberalism vrincean celebrat de Nini si Crin cu Oprisan - VEZI VIDEO -

Ziarul de Vrancea
17 dec 2010 2161 vizualizări
La prezentarea cartii de istorie a liberalismului vrincean a participat si baronul Oprisan, cel care i-a garantat lui Crin Antonescu ca intre PNL si PSD e loc de parteneriat u ceea ce s-a dorit o zi de nastere a liberalilor s-a sfirsit ca o recunoastere oficiala a cuplului PNL-PSD u am trait s-o vad si p-asta , a spus un liberal la prezentarea de la Muzeul Unirii, vis-à-vis de unirea Antonescu-Oprisan u Antonescu spera ca dupa congresul UDMR, maghiari sa se repozitioneze intr-o noua majoritate u liderul PNL a precizat ca nu se poate vorbi de colaborare politica cu PDL u Antonescu nu ofera sanse prea mari de reusita celor doua motiuni de cenzura depuse de liberali si social democrati pe Legea salarizarii

Zi de nastere liberala cu accente social democrate! Sau, vorba unui liberal, "am traiat s-o vad si p-asta!". Acesta a fost tabloul aniversarii a 130 de ani de liberalism pe aceste meleaguri, moment festiv pe care Crin Antonescu si Nini Sapunaru au ales sa-l impartaseasca frateste si direct cu cel cu care s-au razboit ani de zile, baronul PSD Marian Oprisan si suita sa, dar cu care-s parteneri in coalitia judeteana in acest moment. Vicepresedintele PSD, curios sa vada de ce altii au o istorie de sute de ani in spate si partidul sau nu, a participat la Muzeul Unirii din Focsani la lansarea volumului "130 de ani de istorie liberala in Vrancea". Putin a mai lipsit ca cele 13 decenii de liberalism sa fie celebrate de partenerii politici mioritici si cu pupaturi. Antonescu s-a limitat, totusi, la niste stringeri de mina cordiale. Tabloul a dat ceva intepaturi in inima anumitor liberali "talibani" prezenti la eveniment care si-au exprimat in diferite moduri mirarea. "In Vrancea, liberalii au avut decizii foarte grele de luat. In zona, PSD este tare, iar in mod traditional, Nini Sapunaru nu este prieten cu Marian Oprisan", a declarat, nu foarte convingator, Crin Antonescu, inainte de manifestarea unirii PSD-PNL de la "ziua de nastere" a liberalismului vrincean.


Marian Oprisan a suflat si-n tortul cu 130 de luminari al PNL Vrancea. Ceea ce se dorea o manifestare de dreapta, a trecutului partidului istoric in Vrancea, a ajuns o celebrare pe fata a parteneriatului PNL-PSD, a colaborarii Sapunaru-Oprisan, la nivel judetean, sub binecuvintarea de la centru a lui Crin Antonescu. Cel care ii scotea scaunul de presedinte de Consiliu Judetean Vrancea in Piata Unirii lui Eduard Lambrino, unul dintre autorii istoriei liberale, a ajuns sa participe bucuros la manifestarile PNL. Acelasi Oprisan care-l numea ironic pe Lambrino, "Zizi". Liberalii au organizat ieri la Muzeul Unirii din Focsani un adevarat "festival" al liberalismului, reusind o importanta miscare de imagine, insa nu neaparat pentru galbeni-albastri. Crin Antonescu, presedintele PNL, Ludovic Orban sau Rares Manescu, dar si Romeo Stavarache, primarul Bacaului si membru in conducerea centrala, alaturi de deputatul Nini Sapunaru, primarii liberali din judet si majoritatea fruntasilor liberali vrinceni au facut o apologie a liberalismului si a istoriei liberale din fostul Tinut al Putnei. La acest "festival liberal" s-au inserat social-democratii in frunte cu Marian Oprisan, presedintele C J Vrancea, Mircea Diaconu si Dragos Birladeanu, vicepresedintii CJ, Decebal Bacinschi, primarul Focsanilor, dar si deputatul Angel Tilvar. Prilejul acestei "uniuni" socio-liberale l-a oferit lansarea cartii "130 de ani de istorie liberala in Vrancea" (Ed. Terra, Focsani, 2010), scrisa de istoricii Ionut Iliescu si Bogdan Constantin de la Muzeul Vrancei.

Despre carte au vorbit focsaneanul Varujan Vosganian, prof. univ. Vlad Nistor, decan al Facultatii de Istorie din Bucuresti, dar si liderii politici PNL, Nini Sapunaru si PSD, Marian Oprisan. Dupa ce liberalii au prezentat marile realizari ale Savenilor in fostul judet Putna, comparati, pe buna dreptate, cu Bratienii, au intrat in scena declaratiile politice si invitatia la o alianta intre PSD si PNL. Cel mai direct a fost Oprisan, care le-a spus, in mod oficial, liberalilor ca social-democratii pot fi parteneri de incredere. "Vreau sa nu uitati ca in noi, d-le Antonescu, aveti un partener de incredere", a spus mot-a-mot Marian Oprisan. Daca liberalii au fost actorii "festivalului" de la Muzeul Unirii, cel care a stiut sa marcheze puncte din aceasta manifestare a fost baronul care, dupa ce a recunoscut realizarile Savenilor, a adaugat: "Dupa 1990, tot ce s-a facut in Vrancea este legat de numele social-democratilor si partial de liberali". In concluzie, "festivalul liberalilor" de la Muzeul Unirii a fost prima recunoastere tacita a unei aliante PSD-PNL si lansarea unui semnal forte in rindul primarilor liberali. Altfel spus, la Focsani s-a semnat ieri, simbolic, alianta dintre sageata si trandafiri.


Crin spera ca UDMR sa se rupa de PDL


Crin Antonescu a declarat la Focsani ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania ar putea determina constructia unui proiect politic major pe viitor. Acest lucru se va intimpla daca la Congresul UDMR, noua conducere va determina o apropiere de PNL si, implicit, o despartire de arcul guvernamental actual. Congresul UDMR va avea loc in februarie 2011, iar presedintia va fi disputata, se pare, de Kelemen Hunor si Laszlo Borbely. Crin Antonescu exclude din start posibilitatea refacerii Aliantei D.A., cu cei de la PDL, chiar daca liderul liberal apreciaza iesirile media de razvratire ale europarlamentarului Cristian Preda. "In legatura cu Congresul UDMR, noi avem asteptari si interese in cel mai inalt grad. In legatura cu Congresul PD, eu unul, n-am nici o asteptare. Eu cred ca lucrurile acolo, in ciuda gesticulatiei dinainte si in ciuda tensiunilor reale din diferite grupuri, lucrurile sint aranjate. Am vazut, judet cu judet, ca PD-ul are un singur candidat si acela este fostul presedinte, peste tot. Asta se va intimpla si la virf. Traian Basescu ii va chema la ordine si va fi o formula pe care o vor accepta si Blaga si Boc si Udrea, care sa conserve structura actuala a acestui partid. In ce priveste UDMR-ul, am sperante. UDMR-ul ar putea determina constructia unui proiect major, pe o durata ceva mai lunga pentru Romania si ar putea grabi deznodamintul politic pentru o situatie care nu s-a mai intimplat si care prezinta o discordanta foarte mare intre componenta actualului Parlament si vointa electoratului. Vorbesc de constituirea unei noi majoritati si ca atare de o noua formula de guvernare", a declarat Crin Antonescu. Acesta a punctat ca maghiarii sint o cale de guvernare mai buna decit democrat liberalii. "In politica trebuie sa lucrezi cu realitati si sa cauti cea mai buna dintre caile posibile. Dupa parerea mea, cu PD nu se poate gasi o formula mai buna pentru ca nu ai cum sa vorbesti despre o reforma a vietii publice, despre o guvernare in interes public si sa te asociezi cu niste mafioti. Acolo nu mijeste nici o raza de speranta", a completat Antonescu, flancat la lansarea Istoriei liberale vrincene de deputatul Nini Sapunaru si de vicepresedintele PNL, Rares Manescu.


Soarta motiunilor: "sansele sint mici"


Cit despre cele doua motiuni de cenzura depuse de PNL si PSD, prima intitulata "Legea privind salarizarea in anul 2011 "" ultima teapa trasa romanilor de Guvernul Basescu-Udrea-Boc" si a doua, pe proiectul de lege-cadru privind salarizarea, liderul liberal afirma ca sansele de rasturnare a Guvernului Emil Boc sint minime. "Este foarte greu ca in acest moment vreuna din ele sa aiba succes. Pot garanta ca toti parlamentarii PNL vor fi prezenti si vor vota cele doua motiuni, presupun acelasi lucru si despre ceilalti doi co-autori, PSD si PC. Insa, asa cum pe parcursul acestui an a functionat majoritatea, nu cred ca ea se va defecta acum in finalul anului. Sansele sint mici", a precizat presedintele PNL Crin Antonescu. Acesta a facut si o comparatie intre clasa politica reprezentata de Nicolae Saveanu si cea actuala, care ar fi lipsita de modele si viziuni. "Deosebirea esentiala de epoca aceea este ca, oamenii acestia, inaintasii nostri liberali, au inceput sa faca, dupa mijlocul secolului al XIX-lea, politica din vocatie.Oamenii aceia nu s-au apucat sa faca politica, asa, ca sa ia ciubucuri, sa-si puna neamurile directori, ca sa nu intre la puscarie. S-au unit sa faca politica spre ridicare, cu viziune si aplecare catre destinul national. Din clasa politica actuala e foarte greu sa gasim comparatii. In mod cinic, asumat, mi se spune ca legea nu-i egala pentru toata lumea. «Ai nostri sint buni si pot fi si corupti, nu-i nici un fel de problema, ai lor sa nu faca asta!» Lumea aceea avea niste modele si le era un pic rusine si faceau lucrurile mai la dos. Nu avem modele si trebuie, incet-incet, sa le regasim si sa incercam sa ne dobindim statutul de tara care are anumite pretentii", a argumentat Antonescu, care, desi ii blameaza pe cei care sint "smecheri, tupeisti si stau cu mina in buzunarul tau si urla de mama focului «hotii»", ieri, la Focsani, tocmai a batut palma cu unul dintre ei. (Iulia CRETU, Valentin MUSCA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Asa din poze nu se vede niciun liberal. Se vede o gasca cu insemne galbene care au furat si se impodobesc cu numele unui partid istoric desi ei sunt la fel de corupti si hoti ca si cei din PSD si PDL.
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Eu stiu ca in Romania sunt peste 20 de partide. Nu trebuie sa inlocuim niste hotzi cu altzi hotzi, sa ne proptim in PSD si PNL pt. a da jos PDL-ul.
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Vai de liberalismul din Romania - a fost facut de rah....... de acesti politruci de doi bani, rusine sa va fie ........
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Crin a zis ca nu vrea sa aiba relatii cu PSD ca el nu este comunist.Care-i adevarul??Lucrati la vedere si faceti PSDL adica Partidul Socialist Democrat Liberal si pe data de 8 mai sarbatoriti citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Quad erat demonstrandum! PNL nu e altceva in VN decat un PSD SECOND HAND! Iar Nini un Tzutzer de doi bani care va plati cu podtul de dep in legislatura viitoare. Cat despre "viitorul natiei" Antonescu citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Un inculpat de catre DNA, trimis in justitie de 5 ani, pentru fapte grave de coruptie - adica furtul a vreo 20 de milioane de euro- le tine lectii de morala lui Lambrino, Rares Manescu, Ludovic Orban, citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Sapunaru si-a dat in sfarsit seama ca numai cu Portofel poate face bani frumosi. Totul e sa il linga putin in fund si cand nu mai poate, il pune pe Lambrino, un fost comunist sau pe butoiul de rahat citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Asa fraierilor, dati-le in cap, rusinati-i, ocarati-i, blestemati-i s.a.m.d.! Nimic nu este bun atunci cand se pregateste vreun atac impotriva PDL. Da` cum ati vrea voi sa scapam de ciuma portocalie, citeste integral
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
mircea dragos ..presedinte
, acum 739397 zile, 23 ore, 29 minute, 30 secunde
Nervosule--Voi cinstiti de liberali cu alde Caltaboos,Patriciu,Nini cu afaceri in judet cu Consiliu Judetean si gasca voastra faceti alianta cu Ciuma Rosie tot in scopuri cinstite.??Nu l-am vazut pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.