Parlamentarii si-au tras pensii de zeci de milioane
Parlamentarii vrinceni si-au indulcit traiul cu drepturi care stirnesc invidia oamenilor simpli, care trebuie sa scoata bani din buzunar si pentru serviciile la care au dreptul prin lege. Mos Craciun le-a adus alesilor salarii mai mari, pensii intre 20 si 40 de milioane de lei, in functie de anii petrecuti in Parlament, sume pentru cheltuielile cu birourile parlamentare mai mari cu 50%, gratuitate pentru telefon, internet si pentru calatoriile din interiorul tarii, indiferent de mijlocul de transport folosit. Unanimitatea dintre putere si opozitie a fost "sparta" doar de cinci abtineri, doua ale unor parlamentari vrinceni: deputatul liberal Corneliu Momanu si deputatul indenpendent Daniel Ionescu. Restul parlamentarilor se ascund in spatele paravanului "a fost o decizie politica", sau ca in tarile occidentale parlamentarii sint platiti mult mai bine. Proiectul de lege privind statutul parlamentarilor a fost conceput in timpul guvernarii PSD, fiind aspru criticat de liberali si democrati. Acestia si-au schimbat intre timp punctul de vedere.
Parlamentarii si-au votat o lege a statutului care le da drepturi si mai mari decit le aveau pina acum in comparatie cu muritorul de rind. Si, astfel, s-a rezolvat una dintre principalele lor nemultumiri: pensiile. Alegatorul de rind munceste o viata si nu ajunge sa aiba pensia unui parlamentare care a stat in functie patru ani. Cine a stat un mandat in Parlament primeste 40% din indemnizatie, adica o pensie de 20 de milioane de lei, cine a stat doua mandate primeste 60% din indemnizatie, adica 30 de milioane de lei, iar cine a stat trei sau mai multe mandate 80% din indemnizatie, respectiv 40 de milioane de lei. De pensia de serviciu vor beneficia toti parlamentarii din 1990 pina in prezent. Daca un parlamentar nu si-a dus mandatul pina la capat, atunci pensia se micsoreaza proportional cu durata activitatii. Parlamentarii pot beneficia si de pensie de serviciu, dar si de veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, cu exceptia celei de parlamentar. Pe linga indemnizatie, diurna, cazare gratuita, alesii au dreptul de a se deplasa gratuit in interiorul tarii, cu orice mijloc de transport, la clasa intii. Pentru deplasarile cu masina in teritoriu, in interes de serviciu, alesilor li se deconteaza contravaloarea a 9,5 litri de benzina la o 100 de km parcursi. De parca aceste drepturi nu erau de ajuns, parlamentarii au parte si de ajutor pentru a trece mai usor peste perioada de stres cauzata de pierderea mandatului. Acestia vor primi in continuare indemnizatia de parlamentar, pentru o perioada de cel mult sase luni, pina cind isi vor gasi un loc de munca. De asemenea, parlamentarii au dreptul la sase calatorii gratuite dupa terminarea mandatului. Sotiile si copii alesilor neamului au si dreptul la pasapoarte diplomatice. In proiectul de lege care a fost depus anul trecut se mai aflau si alte drepturi pentru parlamentari, cum ar fi medicamente gratuite si ajutor de inmormintare de 2000 de euro.
Vraciu: "A fost o decizie politica si m-am supus"
Legea privind statutul deputatilor si al senatorilor nu a fost votata anul trecut din cauza scandalului provocat de drepturile pe care le cereau parlamentarii. In acest an parlamentarii din toate partidele si-au dat mina si au votat cu entuziasm drepturile primite. Deputatul liberal Nini Sapunaru spune ca decizia de a se vota a fost luata la nivel de grup parlamentar si ca, oricum, sumele primite de la Parlament nu acopera cheltuielile cu biroul parlamentar. "Prevederea cu salariile compensatorii la final de mandat nu trebuia introdusa, dupa parerea mea. Un functionar public are dreptul sa intre intr-un consiliu de administratie, un deputat nu are. Trebuie tinut cont de faptul ca in Parlament te deprofesionalizezi. Oamenii trebuie sa se gindeasca in felul urmator, ca nu sint decit aproape 400 de parlamentari la o populatie de 22 de milioane de locuitori si ca parlamentarii sint totusi cei care fauresc legile in tara asta. Este un deficit de imagine din cauza acestor drepturi, dar daca demonstram ca vrem sa facem treaba, oamenii vor intelege", ne-a declarat Nini Sapunaru.
Deputatul PSD George Baesu spune ca nu isi cunoaste foarte bine drepturile pe care le-a votat, deoarece proiectul de lege a fost depus in egislatura trecuta. "Nu am cum sa nu fiu de acord cu aceste drepturi parlamentare pentruca nu as fi eu. Este adevarat ca s-au creat anumite avantaje parlamentarilor, insa nu aceasta este problema, din pacate nu se pot creea anumite beneficii si cetatenilor", a declarat Baesu.
Senatorul Jan Vraciu, care nici el nu cunoaste foarte bine ceea ce a votat, spune ca nu a avut o implicare directa in proiectul de lege privind statutul parlamentarilor. "A fost o decizie politica si m-am supus", ne-a spus presedintele PD Vrancea, care nu a vrut sa mai faca si alte comentarii despre drepturile primite.
S-au abtinut, dar vor drepturile
Deputatul liberal Corneliu Momanu s-a numarat printre cei cinci parlamentari care s-au abtinut in momentul votului. "Am spus ca eu nu votez pentru nu am venit in Parlament pentru beneficii", ne- a declarat Corneliu Momanu. Acesta spune ca nu ar fi probleme daca parlamentarii s-ar tine de treaba, deoarece nu toti merita aceste drepturi. "Haideti sa fim corecti, armata are legi speciale, politia si justitia au legi speciale, celelalte servicii de siguranta au legi speciale, nu stiu daca chiar parlamentarii sint ultimii din tara noastra. Daca ar fi mai multa seriozitate in plen si in comisii nu ar fi probleme", a adaugat deputatul liberal.
Fostul deputat PRM Daniel Ionescu ne-a declarat ca si el s-a abtinut de la vot deoarece "nu era momentul", in schimb este de acord cu acordarea acestor privilegii parlamentarilor. "Trebuie sa se diferentieze intr-un fel parlamentarii prin aceste stimulente de functiile publice, deoarece o alta legitimitate are parlamentarul, primarul, consilierul judetean si local fata de functionari, este e o legitimitate de sufragiul universal. Numai ca nu era momentul", a declarat Daniel Ionescu.
Pesedistii iau cele mai mari pensii
Deputatul PSD Ciprian Dumitrescu se afla in Parlament din 1992 si va avea o pensie de aproximativ 40 de milioane de lei atunci cind nu va mai fi ales. Miron Mitrea, secretarul general al PSD, aflat la al treilea mandat, va lua si el aceeasi pensie. Liberalul Nini Sapunaru si independentul Daniel Ionescu, aflati la al doilea mandat de deputat, vor primi aproximativ 30 de milioane de lei pensie fiecare. Deputatul PSD George Baesu, senatorul PD Jan Vraciu si senatorul PSD Angel Tilvar vor avea cite 20 de milioanede lei, deoarece se afla la primul mandat in Parlament. De asemenea, de aceleasi pensii vor beneficia si cei care i-au eprezentant pe vrinceni in Parlament din 1990 pina in 2004. Printre acestia se numara fostii senatorii Fevronia Stoica, Simona Marinescu, Constantin Dinu, Nicolae Giurgea, dar si ex deputatii Ristea Priboi, Carmen Dumitriu sau Dan Nichita.