Politică

Malaiul pentru localitati a aprins spiritele rosii si portocalii in CJ

Mihaela Beșleagă
14 oct 2010 856 vizualizări
Ieri s-a impartit saracia catre localitati la Consiliul Judetean u Marian Oprisan a recunoscut in gura mare ca a fost santajat de pedelistii locali la ultima repartizare, pentru a debloca bugetul judetului u pentru programele de dezvoltare locala si infrastructura s-au repartizat pentru anul 2011, in total, 20.755.000 lei u 18 localitati PSD si PNL au mai primit ieri 1.279.000 lei, pedelistii reclamind ca repartizarea s-a facut cu incalcarea legii

Vesnica tema a impartirii banilor pe criterii politice a revenit ieri cu avint la sedinta de Consiliu Judetean (CJ), unde s-au dezlantuit pasiunile politice intre consilierii PDL, reprezentanti ai partidului aflat la putere si Marian Oprisan. Cele doua proiecte de hotarire privind repartizarea pe localitati, pe de o parte a sumelor reprezentind TVA si a sumelor din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2011 si estimarile pentru 2012-2014, iar pe de alta parte repartizarea a 1.279.000 lei pentru proiecte de dezvoltare locale, au stirnit reactii virulente ieri in plenul CJ. La repartizarea banilor pentru 2011 si estimarile pentru 2012-2014, consilierul democrat liberal Emilian Diaconu a obiectat ca, la baza impartirii nu stau criterii precise, asa incit exista inechitati intre localitati. "Unele consilii locale au solicitat sume foarte mari pentru finantarea unor proiecte de dezvoltare locala si cofinantarea unor proiecte privind infrastructura. Fata de sumele foarte mari solicitate, s-au facut propuneri cu mult mai mici, fara sa aiba la baza o serie de criterii precise. Sint comune care au solicitat sume de 3 miliarde si au primit 180 de milioane. Sint sume care vizeaza dezvoltarea viitoare si ar trebui sa le repartizam localitatilor care chiar au nevoie de ele. Exista unele inechitati intre localitati, aceste repartizari sint subiective", a strigat Emilian Diaconu. Consilierul PDL i-a dat "apa la moara" presedintelui CJ, care a replicat taios. "Netarmurita este dorinta mea de a vedea cit tupeu si cinism poate sa existe la PDL, care conduce Romania, in a ne povesti cit de frumos trebuie sa impartim saracia", s-a vrut a fi ironic Oprisan. La acest capitol, cele mai mari sume repartizate, din totalul de 20.755.000 lei, destinate sustinerii programelor de dezvoltare locala si pentru proiectele de infrastructura care necesita cofinantare locala, au revenit oraselor, 3.608.000 lei in 2011. Cel mai mult a primit Focsaniul "" 958.000 lei, urmat de Adjud "" 750.000 lei, Odobesti si Panciu, cu cite 650.000 lei si Marasesti "" 600.000 lei. Dintre comune, cel mai mult au primit comunele mari, Vulturu (PSD) "" 738.000 lei, Paunesti (PDL) "" 632.000 lei si Gugesti (PSD) "" 601.000 lei, iar cel mai putin cele mici Spulber (PSD) "" 89.000 lei, Birsesti (PSD) "" 107.000 lei, dar si Cimpineanca (PDL) "" 71.000 lei si Golesti (PSD) "" 84.000 lei. La acest proiect de hotarire doi consilieri PDL au fost impotriva, iar patru s-au abtinut.


Oprisan catre consilierii PDL: "M-ati santajat!"


Si la proiectul privind repartizarea pe localitati a sumei de 1.279.000 lei, reprezentind sume din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale a stirnit replici ironice si de o parte si de alta si au scos la iveala modul cum se impart banii pentru localitati. Chiar Marian Oprisan a recunoscut in gura mare ca ar fi fost santajat de pedelistii locali la ultima repartizare a bugetului pe localitati, pentru a debloca celebra Hotarire nr. 6/20101 a CJ, atacata in instanta de Prefectura pe motiv de nelegalitate, prin care se impartea bugetul pe localitati in acest an. "Sinteti niste mincinosi! Sume defalcate din TVA au fost repartizate si pentru comune PDL atunci cind m-ati santajat dvs si reprezentantii Guvernului in teritoriu cu privire la alocarea unor sume catre localitati democrat liberale pentru a debloca imensul abuz comis de prefectul Ion Oprea, care a blocat Hotarirea 6 a CJ privind bugetul judetului pe anul 2010. Chiar nu mai aveti niciun pic de bun simt, e vorba de 12 miliarde de lei, sint 73 de localitati, 60% din localitati nu mai au bani de nimic", a spus Oprisan, care l-a catalogat drept "mincinos" si pe premierul Emil Boc. Acelasi consilier PDL Emilian Diaconu a reclamat modul de impartire al banilor, dat fiind faptul ca nici o localitate PDL nu s-a regasit pe lista initiala a celor 16 localitati norocoase, carora li s-a impartit o suma simbolica in comparatie cu nevoile reale, 1.279.000 lei in total. "Nici o localitate condusa de un primar PDL nu a primit sume defalcate, nici la prima, nici la a doua repartizare. De ce numai localitati cu primari PNL si PSD primesc sume? Majoritatea celor care au primit nu au cerut sume pentru dezvoltare si infrastructura, ci pentru alte cheltuieli, deci repartizarea s-a facut si cu incalcarea legii", a spus Emilian Diaconu.

La acest proiect, consilierul PNL, Eduard Lambrino, a propus un amendament prin care i-au fost retrasi 50.000 lei comunei Brosteni, bani care au mers la o noua localitate inclusa pe lista, Slobozia Bradului, semn ca liberalii tin sa-l "pedepseasca" pe edilul Ion "Pomana" Bucur. Si Oprisan a propus retragerea in total a sumei de 60.000 lei de la Adjud, Birsesti si Paltin, bani care merg la Gologanu. Au mai primt bani: Adjud (PSD) "" 70.000 lei, Marasesti (PNL) "" 81.000 lei, Panciu (PSD) "" 100.000 lei, Andreiasu de Jos (PNL) "" 80.000 lei, Birsesti (PSD) "" 96.000 lei, Brosteni (PNL) "" 20.000 lei, Fitionesti (PSD) "" 62.000 lei, Gugesti (PSD) "" 100.000 lei, Jitia (PNL) "" 50.000 lei, Nereju (PSD) "" 100.000 lei, Obrejita (PSD) "" 55.000 lei, Paltin (PSD) "" 120.000 lei, Reghiu (PNL) "" 75.000 lei, Spulber (PSD) "" 90.000 lei, Golesti (PSD) "" 40.000 lei si Jaristea (PNL) "" 30.000 lei. Si acest proiect a trecut cu votul consilierilor PSD si PNL. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.