Politică

Peste jumatate din primariile Vrancei, pe cale de disparitie!

Ziarul de Vrancea
12 oct 2010 6282 vizualizări
Un deputat PDL a initiat un proiect de lege prin care propune inghitirea localitatilor rurale mai mici de 5.000 locuitori in comune mai mari, ceea ce ar putea reprezenta o solutie anti-criza, pentru plata salariilor si utilitatilor u in situatia de a fi desfiintate se afla 57 din totalul de 68 de comune vrincene u primarii din Vrancea spun ca cinci comune sarace unite ar da o si mai mare comuna saraca u totusi, pentru absorbtia banilor europeni, este nevoie de localitati rurale cu peste 11.000 locuitori u Marian Oprisan crede ca ideea, in sine, nu este rea, dar ca este nevoie de un consens national, prin organizarea unui referendum u deputatul PDL Alin Trasculescu spune ca o reimpartire a localitatilor s-ar putea face abia dupa 2013

85% din comunele Vrancei ar putea disparea ca entitati administrativ-teritoriale, urmind sa fie "inghitite" de comunele mai mari. Aceasta daca se va pune in aplicare o recenta propunere legislativa a unui deputat PDL, care prevede ca localitatile rurale mici, sub 5.000 locuitori, sa se desfiinteze si sa fie inghitite de comune mai mari, mai potente financiar, pentru a se rezolva problema cheltuielilor cu salariile si functionarea primariilor. In situatia de a fi desfiintate pentru ca au sub 5.000 de locuitori se afla 57 din cele 68 de comune din Vrancea, doar 11 localitati rurale depasind acest prag. Cum primesc primarii vrinceni aceasta initiativa, dar cum comenteaza si prefectul , presedintele Consiliului Judetean si liderul local al principalului partid de guvernamint comasarea comunelor mici si sarace, puteti citi in rindurile de mai jos.



Guvernantii gindesc o modalitate de a opri problemele financiare ale satului romanesc. Nu este vorba de investitii, alocarea bani pentru diferite proiecte de infrastructura, micsorarea taxelor si impozitelor ori stimularea agriculturii si cresterea animalelor. Nu este vorba nici macar despre programe ambitioase de turism rural pentru promovarea Vrancei de la botu"â„¢ calului! Deputatul PDL Daniel Barbulescu este de parere ca asa s-ar rezolva problemele cu banii pentru salarii si utilitati pina la finele anului. "Unele comune mici ar trebui desfiintate. Sint multe comune acum cu un numar prea mic de locuitori si acestea nu incaseaza sume suficiente pentru a putea fi platite si salarii si utilitati si sa fie facute si investitii. Trebuie gindita serios o reforma administrativa in sensul reducerii numarului de unitati administrativ teritoriale", a precizat, la finele saptaminii trecute, deputatul de Olt, Daniel Barbulescu. Si sefa comisiei de administratie din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, sustine initiativa, declarind ca este nevoie de initierea unei dezbateri nationale privind reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei. "Primul pas ar fi acela sa stopam farimitarea administrativa, un fenomen care in ultimii zece ani a capatat amploare. Am constatat ca in acest interval au fost infiintate 229 de localitati noi, fapt care a condus practic la slabirea eficientei administratiei locale. Farimitarea administrativa a ultimilor ani a slabit puterea financiara a unitatilor teritoriale mici. Ceea ce, combinat cu o criza financiara la nivel national si global, ne-a adus in situatia de acum, cind numeroase primarii nu mai au fondurile necesare nici pentru propria functionare", a declarat Sulfina Barbu.


"Vom avea o comuna mare saraca!"


Afectate de o astfel de reglementare ar fi 57 de comune din judetul Vrancea, ceea ce inseamna un procent covirsitor de aproape 85%. Comasarea ar putea aduce o economie la bugetul de stat, prin eliminarea unui numar important de administratii locale, care ar duce la disparitia a sute de consilieri, a zeci de secretari comunali, dar si de primari. Unul dintre minusurile redesenarii judetului ar putea fi starea proasta a celor mai multe drumuri, in conditiile in care locuitorii unor comune mici actuale ar trebui sa parcurga kilometri intregi pina la noua resedinta a comunei proaspat create pentru a-si rezolva diverse probleme administrative. Cum era de asteptat, propunerea a stirnit reactii si in rindul primarilor din Vrancea, cei care au protestat in aceasta toamna din cauza blocajului financiar in care se regasesc. Valerica Zamfirescu, vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Vrancea, spune ca, din punct de vedere administrativ, este preferabil ca localitatile rurale sa nu aiba mai putin de 11.000 de locuitori, pentru a putea accesa mai bine proiectele europene. "Propunerea reprezinta o solutie pentru ca fondurile europene se aloca in functie de numarul de locuitori. In acest moment, nici o comuna de la noi din judet nu are 11.000 locuitori, pragul necesar pentru UE. De exemplu, Slobozia Bradului are 6.400 de locuitori si ar trebui, in acest sens, sa se uneasca cu localitatile invecinate: Timboiesti si Bordesti", ne-a spus Valerica Zamfirescu. Daca din punct de vedere administrativ reorganizarea teritoriala s-ar putea face dupa 2013, solutia vazuta de deputatul Barbulescu, de alipire a comunelor mici la unele mai mari, pina la sfirsitul acestui an, este luata peste picior de alti primari. "Vom avea o comuna mare saraca, care ar avea in componenta cinci comune sarace. Lucru acesta trebuie decis de locuitori, prin referendum, dar eu nu agreez propunerea deputatului. Noi ne-am reinfiintat in 2004, prin rupere de comuna Milcovul, iar de atunci administrarea comunei Gologanu s-a facut mult mai bine decit inainte", ne-a spus si Dumitru Robu, gospodarul de la Gologanu. Comuna s-a rupt de Milcovul, tocmai pentru ca administrarea localitatii, destul de intinse, nu se facea eficient. Si exemplu comunelor "sparte" in Vrancea poate continua cu Popesti, Paulesti, Biliesti sau Ploscuteni, initiate de senatorul de Vrancea Fevronia Stoica in 2003.


Gugestiul vrea sa fie sat intr-o comuna din"¦ Cluj


Primarii de la tara din Vrancea sint de parere ca transformarea comunelor mici in sate componente unor alte comune, mai mari, nu este solutia iesirii din criza. Unii gospodari vorbesc despre istoricul localitatilor, dar si despre specificul zonelor, unde taranilor le-ar fi peste mina sa vina de la zeci de kilometri in resedinta localitatii pentru a-si plati taxele si pentru a obtine anumite acte. "Daca desfiintam citeva comune iesim din criza? Nu cred. Aceste comune au existat dintotdeauna! Acesti indivizi nu se gindesc la cetateni pentru ca aceste sate ar fi foarte departe de resedinta localitatii si ar veni de la 7-8 kilometri pentru documente si plata taxelor si impozitelor. Asa cum au fost infiintate, asa sa ramina! Cred ca vom lua atitudine impotriva acestei propuneri prin Asociatia Comunelor", ne-a spus si Vasile Vatra, gospodarul de la Gugesti. Primarul completeaza ca ideea deputatului PDL Daniel Barbulescu s-ar putea aplica in cazul localitatilor rurale din Ardeal, mult mai dezvoltate economic decit cele din Vrancea. Gluma sau nu, Gugestiul Vrancei vrea sa fie sat in componenta unei comune din"¦ Cluj, in ciuda departarii geografice. "Ei se orienteaza, in aceste propuneri, spre localitatile din Ardeal, mult mai dezvoltate, asa cum este la Cluj, Brasov sau in apropierea Bucurestilor. Mi-ar conveni sa fiu sat intr-o comuna din Cluj, nu pentru investitiile din zona, ci pentru ca este mai aproape de granita. Gugestiul va ramine in continuare comuna Gugesti!", a completat, mai in gluma, mai in serios, primarul vrincean.


Oprisan vrea referendum, Trasculescu vede comasarea dupa 2013


Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, crede ca initiativa PDL este "o chestiune falsa, propagandistica" si face parte din "repertoriul statului totalitar". "Aceasta propunere trebuie sa faca subiectul unui referendum national si a unei dezbateri publice serioase. Trebuie sa incepi cu regionalizarea ca sa vorbesti apoi de comasarea comunelor. La o comunitate mai mare si nevoile sint mai mari, creste si numarul de personal si cheltuielile. In sine nu este o idee rea, dar este nevoie de un consens national. Administratia locala va ramine Cenusareasa Romaniei", sustine Marian Oprisan. Deputatul PDL Alin Trasculescu spune ca solutia colegului sau deputat nu este de o aplicabilitate rapida, reorganizarea teritoriala urmind a se realiza undeva dupa 2013. Cit despre problema financiara, Trasculescu le spune primarilor de la sate ca va urma rectificarea bugetara. "Gasim solutii pentru bani pina la finele acestui an, se va face o rectificare bugetara, Consiliul Judetean mai da niste bani", a precizat deputatul democrat liberal. Prefectul Ion Oprea este de parere ca se pot face multe discutii pe tema reorganizarii teritoriale sau economice a judetului, pentru ca localitatile sa fie mai atractive pentru investitori. "Alesul local trebuie sa gindeasca ca un manager. Daca se va reusi sa se depaseasca anumite probleme care tin de palierul politic cred ca se pot face mult mai multe", ne-a declarat si prefectul Ion Oprea. Vrancea rurala stringe in cele 68 de comune peste 60% din populatie, numarul de locuitori ai judetului fiind de aproape 400.000 de cetateni. Cea mai mare comuna este Vulturu, cu aproape 9.000 de locuitori, iar cea mai mica Spulber, cu 1.400 de locuitori. Ultima lege a organizarii administrative a Romaniei a fost emisa in 1968. (Iulia CRETU, Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Numarul de locuitori in comunele din Vrancea


1. Andreiasu de Jos - 1938

2. Balesti - 2063

3. Birsesti - 1557

4. Biliesti - 2687

5. Boghesti - 1699

6. Bolotesti - 4911

7. Bordesti - 1836

8. Brosteni - 2259

9. Cimpineanca - 3647

10. Cimpuri - 3946

11. Cirligele - 2975

12. Chiojdeni - 2490

13. Ciorasti - 3377

14. Corbita - 1927

15. Cotesti - 5066

16. Dumbraveni - 4366

17. Dumitresti - 4944

18. Fitionesti - 2811

19. Garoafa - 4782

20. Golesti -4300

21. Gologanu - 3327

22. Gugesti - 6757

23. Gura Calitei - 2880

24. Homocea - 7166

25. Jaristea - 4096

26. Jitia - 1629

27. Maicanesti - 4806

28. Mera - 4002

29. Milcovul - 3518

30. Movilita - 3988

31. Nanesti - 2442

32. Naruja - 1903

33. Negrilesti - 1773

34. Nereju - 4428

35. Nistoresti - 2181

36. Obrejita - 1711

37. Paltin - 2139

38. Paulesti - 2188

39. Paunesti - 6742

40. Ploscuteni - 3473

41. Poiana Cristei - 2678

42. Popesti - 3379

43. Pufesti - 4328

44. Racoasa - 3480

45. Rastoaca - 2546

46. Reghiu - 2463

47. Ruginesti - 4371

48. Sihlea - 5397

49. Slobozia Bradului - 6273

50. Slobozia Ciorasti - 2017

51. Soveja - 2572

52. Straoane - 3781

53. Spulber - 1421

54. Suraia - 5762

55. Timboiesti - 3109

56. Tanasoaia - 2215

57. Tataranu - 4856

58. Tifesti - 5226

59. Tulnici - 3865

60. Urechesti - 2558

61. Valea Sarii - 2057

62. Vinatori - 6071

63. Virtescoiu - 3511

64. Vidra - 7494

65. Vintileasca - 2075

66. Vizantea-Livezi - 4028

67. Vrincioaia - 2837

68. Vulturu - 8688




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Problema este ca si in administratia locala trebuie aplicata ecuatia Venituri=Cheltuieli. Vor fi desfiintate primarii pana cand se va ajunge la respectarea acestei ecuatii, se poate pune primaria si citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Conform actualului raport FMI Romania este cea mai saraca tara din Europa si vrancenii alaturi de vasluieni si calaraseni sunt cei mai saraci romani. Aceste rezultate minunate le datoram presedintilor citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Amintiti-va ca pana prin anii 50 existau "plasele " ce erau unitati administrative ce cuprindeau mai multe comune. Timp de sute de ani au existat aceste plase si nu era rau. Poate ca ar trebui citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
sunt creatii securisto-comuniste de prăpădire a tării, in nici un caz de consolidare! Sunt cuiburi uriase de omizi rosii pururi hămesite care sufocă si usucă un biet citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Masura ar conduce la aparitia unor centre rurale puternice si cu mari posibilitati de dezvoltare prin atragerea de fonduri europene.Motivele contra sunt marunte.Orgoliile unor actuali \"edili\" de a citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Vad ca Bolotestiul nu ar trece pargul de 5000.Sa ramana primarul rosu Sichin fara "parohie" ? Nu se poate ! Are grija starostele, placat cu argint la cutia craniana, sa-i dea un bonus.O sa faca citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Comunele mici sunt mai usor de controlat politic. asta-i toata smecheria. Si dorinta arzatoare a unora de fi primari, consilieri, etc. De acord ca o comunitate mai mica se administraeaza mai bine, dar citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Satul Urechesti nu apartine de Vrancea, ci de judetul Bacau, asa ca cercetati mai bine
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
Da, cred ca reinfiintarea plaselor ar fi o masura binevenita. Pt Oana: fuga mars inapoi la scoala ca ai ramas repetenta la geografie, au si ei avem si noi.
, acum 739392 zile, 23 ore, 24 minute, 15 secunde
facm din bani un scop an sine. Banul este un mijloc de a face ceva durabil ,de a construi ,de a vindeca,de a rasari undeva o speranta,un gand de iertare,un gest de iubire. Rau nu este sa tii apropii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.