Politică

Blocaj in administratie: 48 de primarii vrincene intra in greva

Mihaela Beșleagă
10 sep 2010 1685 vizualizări
Edilii au anuntat ieri ca vor inchide primariile pentru o zi, miercuri, 15 septembrie, si vor face greva generala, cu mic, cu mare u protestul vizeaza pichetarea Prefecturii si a Directiei de Finante judetene, urmind ca pe 7 octombrie primarii din Vrancea sa ajunga in fata Guvernului u primarii sint revoltati ca au ramas fara bani pentru salarii, pentru scoli sau pentru asistentii persoanelor cu handicap u edilii au sarit si la beregata prefectului Ion Oprea, in lipsa, dar au criticat si Guvernul u la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor au lipsit primarii PDL, care nu sustin protestul indreptat impotriva Guvernului de aceeasi culoare politica

Greva generala pentru o zi in primariile Vrancei! Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), filiala Vrancea, a hotarit in cadrul sedintei de ieri, derularea unor ample miscari de protest, incepind cu 15 septembrie, cind edilii vor picheta Prefectura si Directia de Finante. Primarii vor pune lacatul pe primarii o zi si vor veni la Focsani, impreuna cu viceprimarii, personalul din primarii si consilierii locali, pentru a-si varsa naduful lipsei de bani in fata reprezentantilor Guvernului in teritoriu. Pentru protest si-au dat acordul cei 48 de primari prezenti ieri la sedinta ACoR, din partea PSD si PNL, din totalul de 68 lipsind edilii PDL. Greva primarilor de la Vrancea s-ar putea propaga in toata tara. "Alti 13 colegi din alte judete vor sa se alature protestelor", a spus Elena Girneata, presedinta ACoR Vrancea, dupa ce a avut o scurta convorbire telefonica cu presedintele ACoR Romania, Emil Draghici, in timpul sedintei. De asemenea, pe 7 octombrie a fost stabilita o noua miscare de protest a edililor vrinceni, care va avea loc chiar in fata Guvernului, la Bucuresti, in cazul in care cererea lor, respectiv anularea Ordonantei de Guvern 18/2010 privind retragerea unor sume din bugetele locale, nu va fi anulata. Intilnirea de ieri nu a scapat insa de intruziunile politicului, care "si-a bagat coada" in discursurile unor primari, ce au aruncat vina asupra "guvernantilor incompetenti" pentru situatia falimentara in care se afla multe localitati. Intilnirea nu a fost onorata cu prezenta de nici o oficialitate cu putere de decizie din partea Prefecturii sau a PDL.


"Am ajuns sarantoci cu mina intinsa la guvernanti!"


Primarii din Vrancea au hotarit sa ia atitudine fata de retragerea a 34 milioane lei din bugetul judetului, prin rectificarea negativa impusa de prevederile OUG 18/2010 si au anuntat ca vor iesi in strada pe 15 septembrie. Edilii s-au plins ieri, in cadrul sedintei care a avut loc in sala de sedinte a Primariei Focsani, timp de citeva ore, de problemele grele cu care se confrunta. Primarii s-au plins ca au ramas fara bani pentru salariile angajatilor, cu datorii acumulate in timp la investitii nedecontate, pentru care unor primarii deja le-au fost blocate conturile, si, in plus, nu mai pot plati asistentii personali ai persoanelor cu handicap. Desi tuturor primarilor, indiferent de culoarea politica, li s-au retras bani din bugete, doar edilii PSD si PNL au fost prezenti ieri la Adunarea Generala a ACoR si s-au plins de aceste lucruri. "Am ajuns sclavi. Exact ca sarantocii aceia de la colt de strada, asa sintem noi, primarii, care stam la Guvern si asteptam sa ne bage cineva in seama. Rid frumos la noi, ne-au scos pe usa afara, si asa am ramas. Haideti sa terminam cu aceste culori politice, eu una m-am saturat. Haideti sa fim uniti!", a fost apelul Elenei Girneata, presedinta ACoR Vrancea. Pe rind, primarii si-au spus ofurile. La Birsesti, primarul Costica Hirsu nu a reusit sa mai plateasca salariile functionarilor de trei luni si a facut cheta prin sat pentru materialele necesare igienizarii celor doua scoli. Multi primari s-au plins ca nu au nici lemne pentru iarna, pentru a incalzi scolile. Primarul din Vidra a spus ca are conturile blocate din cauza datoriilor pe care le-a acumulat la firmele constructoare. "Veniturile mele proprii nu ajung nici macar pentru bugetul de functionare. Din acest buget schiop am mai taiat 20% la cheltuielile cu bunuri si servicii, 25% de la salarii. Stam cu mina intinsa, sa primim pomana. Acum am ajuns falimentari, ne invirtim intr-un cerc vicios si o sa ajungem la pamint cu totii!", a spus si edilul din Cirligele, Stefan Moscu.


Si primarii PDL sint invitati la protest


Intilnirea de ieri a aprins si citeva patimi politice la citiva edili "rosii" si "galbeni", care au acuzat Guvernul "portocaliu" de prapastia in care au ajuns, dar l-au atacat, in lipsa, si pe prefectul Ion Oprea. "Este o jignire grava adusa la adresa ACoR Vrancea neprezenta prefectului. Ion Oprea trebuia sa fie aici, e reprezentantul Guvernului in teritoriu, indiferent de situatia in care era. Trebuie sa demonstram guvernantilor ca sintem o forta. Voi fi intiatorul de baza al acestor miscari de protest, vom ajunge si la Ministerul de Finante, si la Ministerul de Interne, si in fata Guvernului. Nu ne vom lasa. Sintem ultimii oameni care nu au facut proteste. Probabil guvernatii s-a gindit: «lasa-i incolo de prosti, astia sint multumiti, au acolo un ban si nu vor face greutati». Cred ca vom face o miscare de mare amploare in Romania si sa terminam acest Guvern de incompetenti. Nu este politic, nu luati ca o amenintare politica", a declarat Valerica Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului, si vicepresedintele ACoR. Nici reprezentantul Prefecturii, Catalin Dragulescu, prezent la sedinta, nu a scapat de sagetile ironice ale primarilor, cind a asigurat edilii de sprijinul sau personal si a explicat ca prefectul a fost ocupat cu o videoconferinta pentru problemele romilor, iar subprefectul Hornea este in concediu. "Voi aduce la cunostinta prefectului problemele dvs", a spus Dragulescu. Primarul liberal din Homocea, Neculai Ionescu, a incercat sa tempereze interferentele politice, facind un apel la colegii primari din PDL sa se alature miscarii lor. "Facem apel la primarii PDL sa vina linga noi. Haideti sa ne ferim de formula primari PSD, PNL, nu da bine. In Asociatia Comunelor sintem apolitici, sintem alesi de cetateni si ii reprezentam", a spus Neculai Ionescu. Pina si directorul executiv al DGFP, Eugen Ciorici, invitat la sedinta, a tinut sa precizeze ca "daca in cadrul acestei sedinte se vor exprima tente politice, ma ridic si am plecat".


Prime de vacanta in loc de salarii pentru saraci


Directorul Finantelor Publice a adus si o veste buna primarilor, o posibila alocare de fonduri printr-o noua rectificare bugetara, in jurul datei de 20 septembrie. "Singura solutie este o alocare suplimentara din cote defalcate din impozitul pe venit, in jur de 20-25 septembrie, 5 milioane de lei, care se repartizeaza dupa celebra formula de repartizare. Din cele 5 milioane, 1,4 milioane se repartizeaza CJ, care are datoria de a repartiza dupa criteriile dumnealor catre comune, orase. 1,3 milioane sint pentru activitatea proprie a CJ. Restul de 2,3 milioane vor fi repartizati prin formula de DGFP", a declarat ieri Ciorici. Acesta a sustinut, de asemenea, ca salariile din invatamint sint asigurate pina la sfirsitul anului. Seful Finantelor din Vrancea a atras atentia primarilor ca au stiut inca din iulie ca trebuie sa stringa cureaua cheltuielilor. "Toate unitatile teritorial administrative au primit rectificarea conform OG 18/2010, urmind ca CJ Vrancea sa procedeze la retragerea din cota de 20%. Inca din iulie ati primit o circulara prin care trebuia sa fundamentati diminuarea cheltuielilor materiale cu 20%, a salariilor cu 25% si a altor cheltuieli care pot fi diminuate in acest an. Conditia stringenta pentru bugetul pe 2010 a fost asigurarea bugetului de functionare, apoi bugetul de dezvoltare", a spus Eugen Ciorici, care a completat si ca "sint primarii care au acordat prima de vacanta dar nu au avut fonduri sa asigure salariile asistentilor personali". Elena Girneata, de la Slobozia Ciorasti, in asentiment cu ceilalti edili, a spus ca primariile ar trebui sa fie exonerate de plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap si ai asistatilor care primesc venit minim garantat. "Nu mai doresc sa platesc acei asistenti personali si oamenii de la 416 de la primarie. Am auzit ca ar fi fost discutii la nivel de Guvern ca noi ne folosim de acei oameni, ca ne lucreaza in curti, ca ne aduc voturi, deci chiar nu ma intereseaza, sa-i ia cu totul Guvernul, sa-i plateasca dumnealor iar noi sa ne facem treburile", a punctat Elena Girneata. Cealalta primarita, Daniela Mihalcea de la Timboiesti, l-a intrebat retoric pe directorul Ciorici de unde sa se colecteze taxe si impozite la nivel local, atit timp cit oamenii au venituri foarte mici sau deloc. "Am ajuns sa fim cersetori nu numai in fata Guvernului, ci si in fata propriilor nostri cetateni. Mergem din poarta in poarta aproape zilnic, devine si penibil, cerind taxe si impozite", a spus Daniela Mihalcea. Intilnirea primarilor s-a incheiat dupa trei ore de discutii, cu decizia de greva de pe 15 septembrie. Prefectul Ion Oprea, in stilul obisnuit, a "bagat din nou capul in nisip" si nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta demersul primarilor. Nici deputatul Alin Trasculescu, presedintele PDL Vrancea, nu a putut fi de gasit, pentru a prezenta pozitia partidului aflat la guvernare vis-a-vis de problemele din primarii si mitingul anti-Guvern pregatit de edili. (Mihaela BESLEAGA)


CJ aplica reducerile bugetelor locale pe 14 septembrie


Taierile din bugetele locale se vor "consfinti" marti, 14 septembrie, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Judetean (CJ). Dumitru Dita, directorul economic al CJ, i-a anuntat ieri pe primari ca institutia a operat deja o reducere de 25% din sumele alocate localitatilor la inceputul anului, dar si din cele ale CJ. Unul din cele 18 puncte de pe ordinea de zi a sedintei prevede "repartizarea pe unitati administrativ - teritoriale a influentelor asupra sumelor alocate judetului Vrancea din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, urmare a aplicarii prevederilor OG nr. 18/2010 cu privire la rectificarea bugetelor de stat pe anul 2010". (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 4 ore, 42 minute, 37 secunde
Primariile sunt ale cetatenilor sau ale guvernului ? Nu au nevoie cetatenii de primarii ? Nici o problema, sa le inchida. Mie nu-mi trebuie primarie, n-au decat sa o inchida. In afara de platit citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 42 minute, 37 secunde
Nici un efect.Ori sunt sigurii care fac sau au facut greva pana acum?E doar o modalitate de a arata ca sunt nemultumiti pentru ca si ei sunt convinsi ca nu vor obtine rezultatul dorit.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.