Politică

Marian Oprisan - 11 salarii minime, Ion Oprea - 9 salarii

Iulia Crețu
27 aug 2010 1054 vizualizări
In Legea salarizarii unitare, baronul Oprisan este platit cu 4 salarii minime pe economie mai putin decit presedintele Basescu, adica 6.600 lei u in virful lantului trofic figureaza cu 9 salarii minime prefectul si vicele de CJ - 5.400 lei, in timp ce secretarul de judet poate sari putin peste u alintatii Legii salarizarii sint senatorii si deputatii cu 12,41 salarii minime u coeficientul de ierarhizare se calculeaza in raport cu 600 lei, salariul minim pe economie

Salariu de parlamentar: 7.446 lei (74 milioane lei vechi). Salariu de prefect: 5.400 lei (54 de milioane de lei vechi). Salariu de presedinte de Consiliu Judetean: 6.600 lei (66 de milioane de lei vechi). Salariu de primar de la tara: 3.600 lei (36 milioane lei vechi). Salariu de referent in primarie: 1.200 lei (12 milioane lei vechi). Cam acestea ar fi salariile din administratia locala potrivit Legii cadru privind salarizarea unitara a persoanelor platite din fonduri publice. Legea salarizarii este in acest moment in dezbatere publica, prevederile sale putind fi vizualizate pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Conform Legii salarizarii unitare, in virful "lantului trofic", cu cele mai mari remuneratii, se afla seful statului sau primul ministru cu un salariu in jur de 9.500 lei (95 milioane lei vechi), adica 15 salarii minime pe economie. Coeficientul de ierarhizare este raportat la suma de 600 lei, salariul minim pe economie in Romania. In topul legii salarizarii in administratie se gasesc si "slujbele" de demnitari. Senatorii si deputatii de Vrancea ar putea primi, potrivit legii cadru, echivalentul a 12,41 salarii minime, adica in jur de 7.500 lei (75 milioane lei vechi), aceeasi suma figurind si in dreptul secretarilor de stat. Cu un coeficient mai mic, de 10,97, urmeaza salariul unui presedinte de Consiliu Judetean. In cazul in care ramine in forma actuala, pe fluturasul de salariu al lui Marian Oprisan ar putea scrie un salariu de 6.600 lei, in timp ce pentru functia de vicepresedinte de CJ remuneratia ar trebui sa fie egala cu 9 salarii minime, adica 5.400 lei. Putin mai mult decit un vice de Consiliu ar putea incasa un primar de resedinta de judet, in dreptul caruia figureaza un coeficient de ierarhizare de 9,23. Legea salarizarii face diferenta de trei salarii minime intre un primar de oras mare si unul de comuna. Astfel, edilul unei comune cu 3.000-7.000 locuitori ar trebui recompensat pentru munca din administratia locala cu 6,07 salarii minime, adica undeva in jur de 3.600 lei (36 milioane lei vechi).


Oprea, mai "sarac" decit Oprisan


Salariul de prefect, reprezentantul Guvernului in teritoriu, este, potrivit salarizarii unice, sub cel de presedinte de CJ. Astfel, Ion Oprea ar putea primi un salariu de 5.400 lei (54 milioane lei vechi), echivalentul unui coeficient de ierarhizare 9 (9 X 600 lei). Subprefectul este remunerat putin sub salariul de prefect, avind un coeficient de 8,36. Mai jos, functia de inspector guvernamental, hulita de multi pentru ineficacitate dar pastrata pentru impacare politica transpartinica, figureaza in lege cu un salariu de peste 8 salarii minime pe economie (peste 4.800 lei), mai mult decit cea rezervata pentru un secretar de municipiu. In legea cadru, in dreptul sau figureaza un coeficient de 7,96. Salarii mai mari pot prinde secretarii de judet, cum este Raluca Dan, care, in functie de grad, pot primi de la 7,96 si pina la 9,23 salarii minime pe economie. Din virful "lantului trofic" bugetar, coborind la talpa tarii, se ajunge la un coeficient de 2,00 pentru functia de referent in cadrul unei primarii, adica un salariu de 1.200 lei (12 milioane lei vechi). Legea explica si de ce exista scara de la 1 la 15 a salariilor. "Sistemul de salarizare reglementeaza remunerarea personalului din sectorul bugetar in raport cu responsabilitatile postului, munca depusa, cantitatea si calitatea acesteia, importanta sociala a muncii, conditiile concrete in care aceasta se desfasoara, rezultatele obtinute ("¦). Sistemul de salarizare cuprinde salariile de baza, soldele functiilor de baza si indemnizatiile lunare de incadrare, sporurile, premiile, stimulentele si alte drepturi in bani si natura, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar", precizeaza Legea cadru a salarizarii unice. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 10 minute, 16 secunde
Au salarii,au grila,dar mai are cine sa plateasca ,dintre privati, impozite la stat pentru ca alesii nostri sa incaseze aceste salarii "de bun simt"?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.