Politică

Sapunaru a trimis pe tusa tabara Momanu

Ziarul de Vrancea
28 nov 2005 1490 vizualizări
Nini Sapunaru a iesit la mare distanta cistigator in lupta pentru sefia PNL Vrancea, dupa ce a avut "sedinte" cu delegatii chemati la Focsani. Tabara lui Corneliu Momanu nu a obtinut nici un loc in structurile de conducere ale organizatiei. Rezultatele votului au adus si amenintari cu demisia. In afara veteranului Ilie Neacsu, a mai aparut un candidat surpriza. Dupa alegeri, delegatii au chefuit pina dimineata la Unirea.

Nini Sapunaru a cistigat nu numai functia de presedinte al PNL Vrancea, dar si toata conducerea organizatiei. Echipa fostului presedinte Corneliu Momanu a fost trasa pe linie moarta pentru urmatorii patru ani, deoarece nici unul dintre membrii sai nu a reusit sa obtina vreun loc in conducere. In afara veteranului Ilie Neacsu a aparut si un candidat surpriza, Aurel Nicodei, care n-a obtinut decit doua voturi. Ilie Neacsu a "uitat" sa mai faca dezvaluirile promise despre Nini Sapunaru, ba a uitat chiar si cine sint cei din echipa sa. Sustinatorii lui Neacsu au folosit timpul acordat pentru prezentare pentru a se lansa in acuzatii la adresa noului presedinte, motiv pentru care unuia dintre ei i-a fost inchis microfonul. Printre altele, Nini Sapunaru a fost acuzat ca i-a cumparat pe votantii sai. In replica, Sapunaru a spus ca sint unii care "au fost foarte tacuti pe vremea cind PSD era la putere si astazi ataca alti liberali". Noul sef al liberalilor a anuntat ca principalul sau obiectiv este lupta anti PSD.





Batalia pentru sefia PNL Vrancea s-a incheiat simbata cu victoria categorica a lui Nini Sapunaru. Alegerile, organizate la Casa de Cultura din Focsani, au avut de toate: o sala plina, acuzatii la adresa candidatilor, momente care au stirnit risul delegatilor si un final anuntat. In afara lui Ilie Neacsu, care a intrat destul de tirziu in cursa, simbata a mai aparut un candidat surpriza in persoana lui Aurel Nicodei. Acesta a spus ca s-a hotarit sa candideze dupa o analiza a evolutiei organizatiei PNL, chiar daca unii i-au spus ca este "ridicol". In discursul sau, Aurel Nicodei le-a recomandat celor care nu sint in stare sa faca opozitie in Vrancea sa-si dea demisia. "Recomandam acelora cu functii, indiferent la ce nivel, daca considera ca depun un efort prea mare pentru a activa in slujba cetateanului sa-si dea demisia", a spus Nicodei.


Ilie Neacsu nu a facut nici una dintre dezvaluirile anuntate despre Nini Sapunaru si s-a limitat sa-si prezinte programul politic. "Dorim o disciplina liberala. Dorim intarirea rolului organizatiilor locale prin dinamizarea activitatii lor in promovarea imagini i PNL la nivel local. Dorim transformarea consilierilor locali in adevarati luptatori care sa promoveze ideile si politicile liberale la nivelul tuturor localitatilor. Dorim rezultate superioare pentru PNL la alegeri", a spus Ilie Neacsu. Veteranul liberal a stirnit un moment de ilaritate in sala in momentul in care si-a intrerupt discursul pentru a cere de la secretariat lista cu candidatii propusi de el pentru Biroul Permanent Teritorial, deoarece nu-i mai tinea minte.


"Veti participa numai la sprituri si paranghelii"


Liberalii din echipa propusa de Ilie Neacsu au fost mult mai porniti impotriva lui Nini Sapunaru decit "seful" lor si au folosit minutele acordate pentru a se prezenta pentru a se lansa in atacuri la adresa acestuia. "Daca veti vota echipa Sapunaru veti participa, cum ati participat si in aceasta campanie, numai la sprituri si paranghelii. Eu ma bucur ca domnul Sapunaru a platit cotizatiile la toti membrii PNL, eu ma bucur ca domnul Sapunaru v-a invitat la 20 de paranghelii", a spus Constantin Pascu. Avocatul Dorin Filote l-a acuzat pe Sapunaru ca profita de imaginea unor fosti militari. La un moment dat, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, cel care a condus sedinta, i-a inchis microfonul vorbitorului. "Daca il votati pe Sapunaru se duce dracului PNL Vrancea", a mai apucat sa spuna Filote. La rindul sau, fostul subprefect Manole Merchea a spus ca minutul acordat candidatilor pentru a se prezenta reprezinta "masura dispretului" celor din conducere, la care Dan Radu Rusanu i-a replicat ca daca avea ceva de spus trebuia s-o faca in precedentii patru ani. Nini Sapunaru nu le-a ramas dator

celor care l-au atacat si le-a spus ca "au fost foarte tacuti pe vremea cind PSD era la putere". "Sint unii care fac opozitie doar in oglinda, dimineata cind se barbieresc. Au fost foarte tacuti pe vremea cind PSD era la putere si astazi ataca alti liberali. De pe urma unor asemenea oameni, PNL nu trage nici un folos. Eu cred ca liberalii care ataca liberalii in judetul lui Oprisan fac cel mai mare deserviciu partidului si dezerteaza de la singura lupta politica pe care trebuie s-o duca PNL Vrancea: lupta impotriva PSD", este de parere Sapunaru. Deputatul a promis ca va acorda o atentie mai mare organizatiei de tineret, deoarece PNL "are nevoie de singe proaspat". "Din punctul de vedere al strategei politice, principalul meu obiectiv va fi cimentarea unei coalitii anti PSD. De aceea, voi cauta sa mentin bunele relatii cu PD, sa pastrez relatii normale cu PC, sa conving PRM sa iasa din orbita PSD, lucru care pare ca s-a si intimplat", a mai spus Sapunaru.


Copaci ameninta cu conservatorii


Corneliu Momanu si cei din tabara lui nu mai conteaza in conducerea PNL Vrancea in urmatorii ani. Dupa ce acestia au pierdut functia de presedinte s-au inscris in bloc pentru celelalte noua locuri din Comitetul Executiv Teritorial. Numai ca nici aici nu au avut noroc si nu au obtinut decit un loc de supleant prin Mihai

Copaci. Cu toate acestea, acesta a amenintat, impreuna cu mai multi exponenti ai taberei Momanu, printre care si Constantin Pascu, ca ar putea pleca la Partidul Conservator. Demisiile nu ar inclina balanta, intrucit Nini Sapunaru nu are, cel putin pentru moment, opozitie la virful organizatiei locale. Unul dintre atuu-rile cistigatoare a fost cooptarea in echipa a lui Marcel Soare, fost presedinte al organizatiei pina in 2002, care se pare ca l-a "tras" dupa el in Biroul Permanent Teritorial si Emilian Diaconu, fostul vicepresedinte al CJ Vrancea. Modul in care s-a votat nu a ridicat semne de intrebare, intrucit votul a fost dat in cabine de vot amplasate pe scena. Alegerile din PNL i-au adus la Focsani pe

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, cel care s-a ocupat de organizatie in ultima luna, Dan Motreanu, secretarul general al PNL si Mircea Muntean, primarul Devei. In stil agricol, Gheorghe Flutur a avertizat ca liberalii isi risipesc energiile in lupta cu aliatii lor, "ca doi berbeci care se bat in coarne". "Eu cred ca trebuie sa fim mult mai fermi in ceea ce inseamna debaronizarea Romaniei pe care anul trecut pe vremea aceasta am promis-o, sa ducem lupta pina la capat, ca baietii astia, ati vazut, i-a apucat dorul de putere din nou. Pe la primavara parca ar vrea sa mai vina o data la putere", a spus ministrul. Alegerile s-au incheiat cu o masa mare la Hotelul Unirea, unde delegatii infometati si insetati au dat navala dupa cele aproape sapte ore petrecute la alegeri. Suparati, invinsii au plecat acasa.


Rezultatele alegerilor


La Casa de Cultura au fost prezenti 390 de delegati. La votul pentru presedinte si Biroul Permanent Teritorial 15 buletine au fost anulate. Din cele 375 de voturi valabil exprimate, 330 au fost fost

pentru Nini Sapunaru, 43 pentru Ilie Neacsu, in timp ce Aurel Nicodei nu a luat decit doua voturi. Desi va fi nevoit sa aleaga la 1 ianuarie intre politica si administratie si a ales adminsitratia, subprefectul Dragos Mircea a candidat si a obtinut o functie de vicepresedinte in echipa Sapunaru.


Biroul Permanent Teritorial


Nini Sapunaru- presedinte

Romeo Seciu- vicepresedinte

Valerica Zamfirescu- vicepresedinte

Dragos Mircea- vicepresedinte

Eduard Lambrino- vicepresedinte

Marcel Soare- secretar

Emilian Diaconu

Neculai Ionescu

Catalin Busca


Supleanti:


Ion Alexe

Gheorghe Munteanu


Comitetul Executiv Teritorial


Aioanei Anisoara

Marian Georgescu

Stefanache Andrei

Vasile Dobre

Manuel Plesa

Eusebiu Dodoiu

Gheorghe Macovei

Gheorghe Ivan

Contantin Vlase


Supleanti


Mihai Copaci

Dumitru Balan

Stoica Ene


Comisia de onoare si arbitraj


Paul Ciubotaru

Alexandru Lucian Ionita

Dan Mirica

Valerica Olareanu

Sultana Voicu


Comisia de cenzori


Nastase Vartic

Elene Mereoiu

Catalin Enache


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.