Politică

Primariile liberale Sihlea si Balesti isi fac ghisee pe banii UE

Iulia Crețu
13 iul 2010 1194 vizualizări
Satenii nu vor mai trebui sa bata drumurile la Prefectura si Consiliul Judetean pentru diferite acte si petitii u 30 de functionari de la cele doua Primarii se vor scoli in diferite domenii din administratia locala

Aproape 10.000 de locuitori ai comunelor Sihlea si Balesti vor beneficia cit de curind de un serviciu nou prin care vor putea obtine mai repede acte de la Prefectura si Consiliul Judetean Vrancea, dar si informatii despre activitatea edililor si a Consiliilor Locale. Proiectul "Administratie publica mai aproape de cetateni "" ghiseuri unice in comunele Sihlea si Balesti" presupune "reducerea duratei de livrare a serviciilor publice", dupa cum se arata in proiectul pe bani europeni. Acesta este cofinantat din Fondul Social European prin Programul operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 11142, valoarea totala fiind de 396.315 lei. Proiectul are in vedere scolirea celor 30 de functionari din cele doua primarii in domeniile: Administratiei Publice Locale, ECDL, Achizitii Publice, Management financiar/contabilitatea institutiilor publice, impozite si taxe, Urbanism si amenajarea teritoriului, Asistenta sociala, Controlul legalitatii actelor administrative prin contenciosul administrativ, managementul schimbarilor in organizatiile publice, Dezvoltare durabila si egalitatea de sanse, precum si infiintarea de ghiseuri unice in comunele Sihlea si Balesti.

"Cunostintele acumulate de angajati pe parcursul sesiunilor de instruire vor fi aplicate in cadrul «Ghiseului Unic» pentru cetateni. Proiectul are si o componenta tehnica care prevede realizarea unei retele Intranet la nivelul Primariei Sihlea, dar si implementarea unui program inteligent de management al documentelor care va fi foarte util in ceea ce priveste activitatea functionarilor din cadrul «Ghiseului Unic». In vederea cresterii nivelului de operativitate al functionarilor si al reducerii timpilor necesari rezolvarii solicitarilor venite din partea cetatenilor comunei Sihlea, va fi elaborat un nou Regulament de Functionare al Primariei. Pentru ca activitatea primariei sa devina una transparenta, se va crea o pagina virtuala in care se vor publica formulare tipizate necesare obtinerii unor documente eliberate de primarie si informatii cu privire la etapule necesare pentru accesarea serviciilor publice", au declarat Tincuta Secara, manager de proiect, si Stoica Ene, primarul de la Sihlea. Alaturi de parteneriatul dintre comunele liberale, proiecte similare pe bani europeni au cistigat si primariile Negrilesti si Fitionesti. Primaria Sihlea mai deruleaza trei proiecte europene: stategia de dezvoltare locala, alaturi de comunele Dumbraveni si Balesti, pe Masura 125, modernizarea drumurilor de interes agricol, in valoare de 1 milion de euro, si pe Masura 322, un proiect eligibil dar nefinantat, realizarea retelei de canalizare a unui centru de zi si asfaltarea unui drum, in valoare de 2,5 milioane de euro. Pentru acesta din urma, edilul din Sihlea asteapta unda verde pentru alocarea de fonduri. (Iulia CRETU)


Intelegere de criza:


Primaria Sihlea trimite o masina de serviciu Primariei Balesti


Colaborarea dintre primariile Balesti si Sihlea nu s-a limitat numai la co-participari la proiecte europene. Cele doua comunitati invecinate sint dispuse sa isi ofere una alteia si cite o mina de ajutor, mai ales in domeniul administratiei publice locale. Astfel, Primaria Balesti va primi in curind de la Sihlea o masina, asta dupa ce edilul Stancu Balescu s-a plins omologului sau, Stoica Ene, ca este nevoit sa bata drumurile cu masina personala, neavind la dispozitie nici un autoturism la primarie. Ajutorul a fost promis dupa ce edilii au declarat ca functia de primar aduce mai multe satisfactii profesionale si sociale decit financiare. "Cind lucram la Bucuresti, in citeva zile, faceam mai multi bani decit iau din indemnizatia actuala de primar. Familia imi mai spune in gluma atunci cind mai iau bani dintr-un cont de economii: «am inteles sa nu aduci, dar sa mai si iei?!». Dar nu poti altfel. Nu mi-a dat nimeni nici macar o roata la masina si ma deplasez cu masina mea, pe benzina mea. Oamenii vin si iti cer sa ii ajuti. As fi renuntat de multe ori la Primarie, dar acum vad ca si sotia mea s-a adaptat la Balesti. Iar oamenii imi spun de multe ori ca nu ma mai lasa sa plec", ne-a declarat Stancu Balescu. Nu doar un autoturism Nubira, care era folosit de profesorii din Sihlea pentru a face naveta, ar urma sa ajunga la Balesti. Edilii celor doua localitati iau in calcul si colaborarea managerului de proiect de la Sihlea, Tincuta Secara, cu Primaria Balesti, administratia suferind de pe urma lipsei de personal calificat. Daca la Sihlea primarul Stoica Ene spune ca are "o mina de oameni" dedicati si pregatiti, 28 de functionari si personal contractual, in schimb, la Primaria din Balesti lucreaza doar 7 oameni, dintre care numai 4 functionari publici. (I. CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 18 ore, 46 minute, 40 secunde
eu sunt din sihlea si il cunosc pe domnul primar;)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.