Politică

Dormiti linistiti: consilierii lucreaza pentru Oprisan!

Doina Ganea
30 iun 2010 1631 vizualizări
Printr-o inginerie administrativa juristii Primariei Focsani i-au fentat pe PDL-isti si nu le-au intocmit proiecte pentru inlocuirea consilierilor Mioara Lazar si Adrian Colin care au demisionat u in semn de protest, patru consilieri PDL prezenti au parasit lucrarile sedintei de ieri u cu un numar de 19 consilieri in functie, si doar 13 prezenti, proiectele privind patrimoniul Focsaniului au trecut fara emotie de masina de vot PSD-PNL u acestia i-au dat lui Marian Oprisan la Consiliul Judetean 41 ha de padure la Cringul Petresti si pentru sine terenurile din fata blocului de la CEC-ul din Bahne

Ca vintul si ca gindul! Asa au votat consilierii ieri, proiect dupa proiect. Alesii s-au pronuntat "pentru" in cazul a 48 de proiecte si au respins trei in mai putin de doua ore. Votul a decurs intr-o armonie perfecta pentru ca, intimplator sau nu, alesii democrat-liberali s-au retras de la lucrari la inceputul sedintei. Sedinta ordinara a Consiliului Local a fost pentru prima data in acest mandat extrem de operativa si fara dezbateri. Potrivit ordinii de zi, alesii trebuiau sa ia act de incetarea mandatelor de consilieri locali ale colegilor lor din PDL, Mioara Lazar si Adrian Colin ca urmare a intrarii acestora in rindul functionarilor publici. Asa cum era de asteptat, PSD a profitat de retragerea consilierilor PDL care au intrat in rindul directorilor de deconcentrate pentru a-si trece proiectele care au intimpinat dificultati la ultimele sedinte. Ordinea de zi a continut proiecte de hotariri cu miza cum ar fi trecerea unor terenuri din patrimoniul Focsaniului in cel al judetului sau vinzarea unor terenuri catre seful CJ Vrancea, Marian Oprisan.


Sedinta de CL de ieri s-a desfasurat cu mai putini membri, 19 consilierii in functie, respectiv 13 consilieri prezenti (10 consilieri PSD si 3 consilieri PNL), din cei 21 de alesi locali, cit prevede legea. Cei 13 consilieri prezenti in sala au format insa o majoritate simpla care a votat la foc automat toate proiectele. De la sedinta au absentat Nicu Tanase din partea PD-L si Romeo Paul Postelnicu, proaspatul exclus din PNL. Potrivit legii, pentru aprobarea unor proiecte care au ca obiect patrimoniul comunitatii este nevoie de votul a doua treimi din numarul alesilor locali in functie. Cu alte cuvinte, pentru trecerea celor 41 ha de teren de la Petresti din domeniul Primariei in administrarea CJ Vrancea, deci la dispozitia lui Marian Oprisan, ar fi fost nevoie de votul a 14 consilieri din 21. Cum liberalii l-au exclus de doua zile din partid pe consilierul Romeo Paul Postelnicu si nu au mai avut timp sa-i desemneze un inlocuitor, atunci singura solutie a fost functionarea unui consiliu local cu doar 19 alesi, ceea ce a facut ca doua treimi din 19 consilieri in functie sa insemne fix 13 voturi. Adica tot atitea cite miini s-au ridicat in sedinta de ieri in interesul lui Oprisan.


Toti "Yes-man-ii" presedintelui


In sedinta ordinara de ieri a Consiliului Local Focsani s-a luat act de demisia consilierilor PDL Mioara Lazar si Adrian Colin, deveniti intre timp functionari publici, fara ca acestia sa fie inlocuiti cu alti doi consilieri de pe lista de supleanti a partidului, respectiv Lucica Chiper si Ionel Preda. Scenariul pus la cale la nivelul conducerii PSD a avut in vedere in primul rind plecarea in concediu a secretarului municipal Eduard Corhana si inlocuirea acestuia cu juristul de serviciu a lui Marian Oprisan, Liviu Pogorevici. Deci, s-au initiat doua proiecte de hotarire prin care s-a luat act de faptul ca celor doi fosti consilieri PDL le-a incetat mandatul inainte de termen, dar fara sa se intocmeasca alte proiecte de inlocuire a acestora cu urmatorii. Juristul Liviu Pogorevici din cadrul Primariei Focsani a motivat ca nu exista nici un proiect de hotarire initiat pe ordinea de zi si ca adresa de inlocuire a celor doi consilieri a venit mult prea tirziu pentru a mai fi intocmite aceste proiecte. "Adresa PDL a intrat in circuitul electronic al Primariei dupa dispozitia primarului privind ordinea de zi. Nici nu exista vreun proiect la mapa. In acest sens consider ca nu sint respectate articolele 43 si 44 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala", a sustinut Liviu Pogorevici. Desi se asteptau la o asemenea "inginerie" juridica, reprezentantii PDL in CL Focsani au parasit lucrarile plenului in semn de protest. "Cu dl Corhana am stat de vorba de 10 zile despre acest subiect, mi se pare suspecta plecarea dinsului in concediu. Imi pare rau dar se pare ca dl. Pogorevici este cel insarcinat sa se ocupe de aceste sedinte cu miza. Nu inteleg de ce proiectul de hotarire nu a fost intocmit atita timp cit adresa din partea PDL a sosit in termen. Intentionat insa se doreste o astfel de situatie pentru crearea celor 2/3 necesare", a spus consilierul PDL Danut Popoiu.


Pedelistii nu si-au luat masuri de prevedere


Potrivit legilor administatiei locale si statutului alesilor locali, validarile si invalidarile sint acte de lucru la plenul CL si nu trebuie dezbatute in prealabil la comisiile de specialitate. Din acest motiv proiectele de acest fel nu trebuie intocmite cu multa vreme in urma. Aceasta chiar daca adresa PDL cu numirea urmatorilor supleanti n-a ajuns la CL pina la data stabilirii ordinii de zi nu ar fi trebuit sa fie nici o problema. Conform legii singurul insa care poate sa initieze astfel de proiecte este numai primarul si in nici un caz consilierii. Potrivit art. 12, alin.(2), din Legea 393/2004 privind Statutul alesilor locali, "hotarirea va avea la baza, in toate cazurile, un referat constatator semnat de primar si de secretarul comunei sau orasului, respectiv de presedintele consiliului judetean si de secretarul general al judetului. Referatul va fi insotit de actele justificative". Considerind ca executivul local a dat dovada de rea credinta, cel putin la nivel declarativ, alesii PDL s-au retras de la lucrarile sedintei. Avind experienta luptelor in «transeele politice» cu PSD, democrat-liberalii se puteau astepta la un asemenea tratament din partea PSD, tinind cont de loviturile incasate in ultimii doi ani, inclusiv cind a fost vorba de alegerea unui viceprimar de la PDL. De altfel, si ziarul nostru a atras atentia asupra riscului de a se intimpla exact in acest mod pentru ca proiectele cu miza sa treaca in Consiliul Local. Democrat-liberalii nu par sa fi fost atit de anticipativi. «Nu avea nici un rost sa mai raminem in sedinta pentru ca s-a vazut ca nu au nevoie de noi. Noi nu vrem sa asistam la acest circ! La cea mai mare mascarada! Ei aveau nevoie de doua treimi pentru a vota si de aceea au inventat pretexte. Hirtia s-a depus la Primarie pe 23 iunie, iar dl jurist ne spune ca documentul s-a depus cu o ora si citeva minute mai tirziu decit termenul legal. Ne iau de fraieri in Consiliulul Local! Ne asteptam insa la asa ceva fiind ca nu este prima data cind se intimpla si nici ultima», a declarat si consilierul local Mugurel Malureanu.


Voturi pe banda rulanta


Dupa plecarea PDL-istilor, armonia s-a asternut in CL. Cei 10 consilieri PSD si 3 PNL au votat in viteza 51 de proiecte de hotarire. Intr-un balet al miinilor ridicate, consilierii pesedisti si penelisti au aprobat 48 de proiecte de hotarire printre care s-a aflat mult disputatul proiect privind trecerea in administrarea CJ a suprafetei de 41 ha de la Vinatori, precum si cele doua proiecte prin care Marian Oprisan isi poate cumpara cu 76 de euro/mp 150 mp de teren situat in jurul apartamentului sau de pe str. Al. Vlahuta nr. 18, din Focsani. Pesedistii si liberalii l-au pricopsit astfel pe Oprisan vinzindu-i la jumatate de pret un teren situat in zona «B» a Focsaniului, in conditiile in care un raport de evaluare realizat pentru un alt proiect de pe ordinea de zi, pentru un mp de teren situat pe linia de centura a orasului, tot zona «B», s-a calculat un pret de 147 de euro. Pentru ca n-a votat aceste proiecte luna trecuta, profesorul Romeo Paul Postelnicu a fost exclus din PNL si si-a pierdut mandatul de consilier. Cei 13 consilierii locali au votat apoi in largul lor un nou regulament pentru gaini, dar care nu se aplica gainilor din Cartierul Mindresti, inchirierea parcarilor din oras si vinzarea unor cabinete medicale catre medici. Gruparea PSD ""PNL a respins in unanimitate un proiect initiat de fosta lor colega Mioara Lazar, devenita intre timp directoare cu acte in regula la AJOFM, care se referea la statutul administratorilor de bloc. «Exista lege, exista prevederi. Acest regulament nu face decit sa ne ingreuneze munca", a opinat viceprimarul PSD Bogdan Matisan. Noua majoritate din CL Focsani si-a ales apoi membrii in diferite comitete si comisii, dar si pe colega lor Rodica Boboc (PSD) ca viitor presedinte de sedinta pentru urmatoarele trei luni. (Doina GANEA)


  • "Smecheria" a fost votata de alesii locali


  • In 2003 Marian Oprisan nu si-a putut impune punctul de vedere pentru controversatul proiect privind trecerea din domeniul public al statului si administrarea Regiei Nationale a Padurilor in domeniul public al judetului si administrarea CJ a 117 hectare de padure si curti constructii, suprafata localizata in comuna Vinatori, Cringul Petresti. Motivatia acestui transfer a fost, oficial, "amenajarea unui parc natural de agrement si recreere", sau mai pe sleau, a unui parc de distractii in zona rezidentiala Vinatori. Faptul ca familia presedintelui CJ, Marian Oprisan, a cumparat in zona Vinatori, chiar in apropierea padurii, 8,5 ha de teren a stirnit imediat din partea opozitiei de atunci critici acerbe. "Smecheria" de la Vinatori, cum inspirat a botezat ex-premierul Adrian Nastase afacerea parcului de distractii visat de Oprisan, a murit din fasa in 2003. Guvernul PSD a respins propunerea, privind transferul din proprietate publica in cea a CJ a Cringului Petresti. "Smecheria" a prins insa ieri la consilierii liberali si pesedisti, care au aprobat-o indiferent daca ea se numeste "Parc de agrement si recreere" sau "Centrul regional de afaceri Caprioara". (D. G.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    Este strigator la Cer, ce se intampla in Focsani, si mai exact in CL. Crangul Petresti este mostenirea Focsaniului, si in curand va deveni proprietatea unui hot! A furat si in trecut si va mai fura citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    La cita teapa ne dau portocalii la nivel national de ce sa-i plingem acum? Si asa se duc incet, incet la marginea societatii. O fi bine, ofi rau ca CJ a luat cringul Petresti vom vedea mai tirziu, citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    Se vede ca le tineti palma celor de la pdl printr-o incercare de manipulare a celor care nu se pricep. Si am vazut de mai multe ori in expunerile pe teme politice semnate daca nu ma insel chiar la D. citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    Crangul Petresti va deveni exact ce a devenit Stradul Sud? De cand Strandul Sud a devenit proprietatea stapanului O.M., niciun focsanean nu a mai avut voie sa intre acolo! Asa se va intampla si cu citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    13 golani din PNL si PSD au dat de pe degeaba Crangul Petresti hotului de buzunare Oprisan. Ar trebui ca organele statului sa se sesizeze impotriva acestor hotarari de CL evident marcate de frauda si citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    Pentru Valy.....Du-te la partid si ia-ti bani ca ia-i facut praf pe PDL-=isti ca stimulent dispui de o inteligenta raraTeapa la nivel national a facut-o PSD si PNL iar PDL cauta sa o repara. O citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    toti sunt hori.... ce ne facem???? in curand vom fi stapaniti de hotii C L SI PREFECTURA hotilor nu vedeti ca ne intra gunoaiele in gura si haitele de caini ne sfasie.! ceausistilor strazile citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 20 minute, 4 secunde
    pt. nedmeritul Ai luat-o razna pe aratura portocaliu mucegait. Cind conduceau tara PSD sau PNL aveam salariu bun iar acum portocalii sint in stare sa-ti ia si gaina din curte ca pe vremea lui citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.