Politică

Doua primarii cresc lefurile angajatilor cu cit le taie Guvernul

Mihaela Beșleagă
10 iun 2010 2321 vizualizări
La Gologanu si Jaristea, functionarii din primarii isi vor conserva lefurile actuale si dupa taierile anuntate de Guvern, dupa ce si-au suplimentat salariul cu procente intre 20% si 40% u hotaririle de Consiliu Local au primit avizul favorabil al Prefecturii, intrucit respecta legea, desi prefectul Ion Oprea anuntase anterior ca va ataca in contencios toate hotaririle de CL pentru marirea sporurilor sau a salariilor din primarii u suplimentele sint valabile de la 1 iunie, de cind se vor aplica si taierile lui Emil Boc

Ce le taie Manda, le creste Tanda! Functionarii din unele primarii vrincene au gasit o portita legislativa prin care sa scape cu salariile intacte din marea taiere cu 25% anuntata de Guvernul Boc. Astfel, in doua localitati din Vrancea, respectiv Gologanu si Jaristea, consilierii locali au decis sa majoreze salariile angajatilor Primariei cu procente in jur de 20%, masura intrind in vigoare de la 1 iunie, odata cu taierea lefurilor decisa de Guvern pentru bugetari. Cele doua consilii locale au adoptat luna trecuta cite o hotarire de Consiliu Local, prin care functionarii vor beneficia de mariri, masura urmind sa compenseze diminuarea salariilor cu 25% de la centru si, astfel, sa conserve actualele lefuri. Conditia principala este existenta banilor necesari la bugetul local din venituri proprii. De altfel, Institutia Prefectului s-a pronuntat asupra celor doua hotariri prin aviz favorabil, intrucit respecta prevederile art. 11 din Legea nr.330/2009 privind salarizarea unitara, care spune ca se pot acorda mariri salariale daca banii provin din surse locale. Masura ar putea fi extinsa si la alte primarii si chiar la Consiliul Judetean.


Gologani pentru functionarii din Gologanu


Actiunea consilierilor locali din Gologanu si Jaristea si a primarilor din cele doua localitati se incadreaza intr-un veritabil trend, la nivel national, de marire de urgenta a salariilor, pentru ca functionarii sa nu aiba de suferit in ceea ce priveste veniturile, si asa mici, dupa cum se pling acestia, in comparatie cu volumul mare de munca. Primarii au luat aceasta masura pentru a evita plecarile angajatilor din Primarie, platiti cu un salariu insuficient care sa le asigure naveta, plata ratelor la banci si in unele cazuri nici ce pune pe masa copiilor. "Am ramas doar sase functionari publici, dupa ce agentul agricol s-a pensionat iar o alta angajata a intrat in concediu de crestere copil. Munca noastra e dubla acum, noi sintem mult sub minimul de personal necesar, iar posturile sint blocate si nu se pot face angajari. Unii voiau sa plece gindindu-se la taierile de 25%, plus cit mai dau pe naveta. Aplicam si noi aceste suplimente ca sa acoperim scaderea cu 25%, ca sa ne mentinem salariile. Venituri la bugetul local sint, altfel nu am fi recurs la aceasta metoda. Avem salarii foarte mici, de exemplu un contabil cu studii superioare si master care lucreaza cu fonduri europene, are un salariu de 747 lei si in plus este si navetist", ne-a spus Rodica Iordachescu, secretarul comunei Gologanu. Unii dintre functionari chiar au spus ca-si vor da demisia si ca isi vor cauta de lucru in sectorul privat daca vor ajunge sa cistige un salariu de nimic care sa nu le asigure traiul minim.


Suplimentarea cu 20% a salariului, anulata de taierea Boc de 25%


La Gologanu exista in total sase functionari publici, dintre care cinci vor primi suplimentul la salariu incepind cu 1 iunie. Este vorba despre un referent asistent, caruia i-a fost marit salariul cu 5 lei, de la salariul initial de 612 lei, doi consilieri asistenti cu studii superioare, la care li s-au adaugat 161 de lei la un salariu de 747 lei, un inspector superior, care va primi in plus 286 lei la un salariu de 1.435 lei, iar secretarul comunei va primi un supliment de 1.000 lei la un salariu de 1.624 lei lunar. Astfel, salariul secretarului va creste cu cel mai mare procent, de 40%, urmat de o crestere cu 20% a lefurilor consilierilor asistenti si a inspectorului superior. Insa, aceste mariri vor acoperi o parte din taierea de 25% anuntata de Guvern, deci, practic, salariile vor ramine aproximativ la fel. La Jaristea, lucrurile nu sint la fel de transparente. Secretarul comunei, Claudia Serafimciuc, intrebata despre numarul functionarilor din primarie si a cuantumului suplimentului salarial, arunca pisica in curtea primarului. "Noi nu avem compartiment de relatii cu presa. Domnul primar va poate da toate informatiile", ne-a raspuns secretarul de la Jaristea. Doar ca primarul liberal Catalin Toma nu a fost ieri de gasit in comuna, dupa numeroase insistente. Cu doar o zi in urma insa, acesta ne-a declarat ca nu exista o astfel de hotarire in primarie. "Pentru functionarii publici din primarie exista aceasta posibilitate de suplimentare a salariului, insa nu exista cadru legislativ si in al doilea rind nu exista bani la buget", ne-a spus edilul Catalin Toma de la Jaristea, in urma cu doua zile.


Hotariri legale, spune Prefectura


Prefectura a dat insa aviz de legalitate acestor doua hotariri de acordare a suplimentelor salariale, intrucit consiliile locale si-au motivat bine decizia, s-au incadrat in veniturile proprii si si-au justificat acordarea suplimentelor salariale, legal prevazute in art. 11 din Legea nr. 330/2009 a salarizarii unice, conform careia primarii pot acorda aceste suplimentari. In schimb, de aceste bonusuri nu pot beneficia salariatii contractuali, ci doar pentru functionarii publici. "Au fost doua hotariri, la Gologanu si Jaristea, pentru suplimente salariale. Am dat aviz de legalitate, conform Legii 330, art. 11. Nu e marire salariala, nici spor salarial. Primariile sint obligate sa afiseze pe site-urile proprii aceste hotariri", a spus subprefectul Sorin Hornea. Surpriza insa intrucit aceste informatii nu se regasesc pe site-urile primariilor. Pe de o parte, daca Jaristea nici macar nu are site pe internet, pagina comunei Gologanu nu este de mult actualizata, tocmai din cauza lipsei de personal.


Se anunta si alte sporuri "anti-Boc"


Si alte primarii s-au gindit la aceasta modalitate de conservare a salariilor, cum este cazul comunei Poiana Cristei, insa aici este exclusa aceasta varianta, intrucit nu exista destule venituri la buget, iar primarul face parte din PDL, partid aflat la guvernare si care nu poate actiona impotriva propriului guvern. Este important de mentionat ca prefectilor din tara li s-a atras atentia in cadrul unei videoconferinte din 30 mai cu premierul Boc, ca toate hotaririle de majorare de salarii sau acordare de sporuri trebuie atent verificate, din punct de vedere al legalitatii. Si asta deoarece maririle de salariu sau acordarea de alte drepturi banesti care nu se incadreaza in prevederile legii unice de salarizare sint ilegale. Cu acea ocazie, prefectul Ion Oprea a declarat ca Prefectura va ataca in contencios administrativ toate hotaririle de CL pentru marirea sporurilor sau a salariilor din primarii. Este de asteptat ca in perioada urmatoare si alte consilii locale sa aiba o initiativa similara. (Mihaela BESLEAGA)


Ce spune legea?


Legea nr. 330 din 5 noiembrie 2009, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice:

Art. 11.

(1) La propunerea presedintelui consiliului judetean sau, dupa caz, a primarului, pentru functiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:

a) pina la diferenta dintre salariul de baza prevazut pentru functiile publice teritoriale si salariul de baza prevazut pentru functiile publice locale, in cazul functionarilor publici care isi desfasoara activitatea in cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor, oraselor si comunelor, precum si institutiilor si serviciilor publice infiintate si organizate prin hotariri ale autoritatilor administratiei publice locale respective;

(2) Suplimentele salariale prevazute la alin. (1) nu sint considerate drepturi cistigate si se acorda in limita fondurilor disponibile in bugetul local.

(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aproba prin hotarire a consiliului judetean ori, dupa caz, hotarire a consiliului local.

(4) Suplimentele salariale stabilite potrivit alin. (1) pot fi acordate numai daca veniturile proprii ale bugetului local respectiv, exclusiv cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, in trimestrul/anul anterior de calcul sint mai mari sau egale cu cheltuielile de personal alocate pentru autoritatile executive si deliberative si pentru aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 2 ore, 12 minute, 6 secunde
Faptul ca doi primari de provincie, fara cine stie ce cunostinte juridice si economice, sterg pe jos cu ministrul de Finante al Romaniei pune un mare semn de intrebare pe calitatile profesionale ale citeste integral
, acum 739399 zile, 2 ore, 12 minute, 6 secunde
De cand e Vrancea tot timpul fanfaroni de la Bucuresti vin pe bani grei sa dea lectii functionarilor din institutiile vrancene. Daca cei doi primari vor reusi sa fenteze cumva si o viitoare crestere a citeste integral
, acum 739399 zile, 2 ore, 12 minute, 6 secunde
Va trebui sa fentom toti marirea de TVA...daca unii, primari sau consileri nu inteleg ca salariile sunt si asa prea mari fata de competivitate si productivitatea institutiilor statului atunci vom citeste integral
, acum 739399 zile, 2 ore, 12 minute, 6 secunde
Am si eu o solutie de genul celei propuse de tine sau de guvern pt. iesirea tarii din criza. Deci prindem niste extraterestri, ii punem sa faca farfurii zburatoare pt. noi si le dam la export la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.