Politică

Liderii PD interpreteaza statutul dupa cum le convine

Mihai Boicu
7 nov 2005 774 vizualizări
Presedintele PD Jan Vraciu una sustine acum altceva decit sustinea cu o luna in urma in legatura cu alegerile contestate din PD Focsani.Senatorul spunea atunci ca alegerile au fost anulate de Comisia de Statut, Etica si Litigii, iar acum de Biroul Permanent Judetean u intre timp, conducerea centrala a PD a dat o alta interpretare situatiei

Liderii PD Vrancea isi schimba pozitiile, declaratiile, dar si modul in care se voteaza in forurile de conducere in functie de interese, dar si de deciziile conducerii centrale. Daca in urma cu o luna presedintele Jan Vraciu declara ca anularea alegerilor din PD Focsani a fost decisa de Comisia de Statut, Etica si Litigii, iar Biroul Permanent Judetean numai a luat cunostinta de ea, acesta a declarat exact inversul la conferinta de presa a Aliantei D. A. de simbata. "Comisia analizeaza situatia si constata ca s-au incalcat in mod grav prevederile statutului si propune anularea alegerilor. Biroul Permanent ia in discutie acest raport si propune si, prin majoritate de voturi, dispune anularea alegerilor", a declarat senatorul Jan Vraciu. Senatorul, care a prezentat presei firul alegerilor vazute prin prisma sa, a declarat ca impotriva anularii alegerilor au fost patru voturi, repsectiv vicepresedintii Nicu Mazere, Dan Nichita, Gabriel Corneanu si Carmina Corbeanu. Aceeasi pozitie o are si prefectul Ion Oprea, care a spus ca se mai gindeste daca va mai candida pentru vreo functie, dupa ce fusese ales presedinte executiv al PD Focsani la alegerile care au fost anulate si pe care le critica acum. Presedintele PD Vrancea pune pe seama unor "neintelegeri" faptul ca in urma cu o luna declara contrariul. Alegerile din PD au avut loc pe 24 septembrie, iar la citeva zile au fost contestate de doctorul Dragos Stanescu, care a candidat si nu a fost ales pentru functia de vicepresedinte. Comisia de Statut, Etica si Litigii, condusa de doctorul Mihail Cirstea si formata din apropiati ai lui Nicolae Moise, a decis imediat anularea alegerilor. Raportul comisiei a fost luat in discutie pe 30 septembrie. Atunci Jan Vraciu a declarat ca BPJ a dizolvat noul Birou Permanent Local Focsani si a hotarit numirea unei comisii formata din sapte persoane, care in termen de 30 de zile sa organizeze noi alegeri in organizatia municipala. Gabriel Corneanu a contestat anularea alegerilor atit pe plan local, cit si la Comisia Nationala de Statut, Etica si Litigii, prin doua adrese trimise pe 19, respectiv 20 octombrie. Raspunsul de la Bucuresti a venit pe data de 31 octombrie. "Avind in vedere decizia BPJ Vrancea de a anula alegerile din BPL Focsani, va trasmitem alaturat sesizarea mentionata, pentru ca, in conformitate cu prevederile statutului PD, art. 128, alin. 3, sa o supuneti dezbaterii si hotaririi CCJ Vrancea", se arata in adresa trimisa de CNSEL. Potrivit statutului PD, anularea alegerilor o face Consiliul de Coordonare Judetean. Hotarirea CCJ poate fi contestata in termen de 30 de zile la CNSEL. Desi hotarirea de anulare este definitiva numai dupa parcurgerea acestor etape, in cazul PD hotarirea a fost luata imediat de BPJ, care poate dizolva BPL numai pentru inactivitate. Comisia de organizarea alegerilor, condusa de vicepresedintele PD Lica Panciu, poate fi numita in cazul in care raportul anual de activitate al BPL este respins, fara a se mentiona ceva de legeri.


Focsaniul conteaza cel mai mult la alegerile judetene


Gabriel Corneanu spune ca miza alegerilor din PD Focsani este numarul de delegati la Consiliul de Coordonare Judetean. "Anularea alegerilor a avut loc pentru ca sa ramina organizatia Focsani in miinile lor si sa-si asigure numarul de voturi in CCJ pentru functia de presedinte, pentru ca Focsaniul, conform dispozitiilor de la Bucuresti, are cel mai mare numar de membri in sala", a declarat Gabriel Corneanu. Unul dintre motivele anularii alegerilor a fost faptul ca 51 dintre delegati nu ar fi fost fost democrati cu acte in regula, deoarece adeziunile acestora nu fusesera discutate in BPL si puse la avizier. Numai ca in sedinta din 17 septembrie, BPL Focsani a adoptat lista nominala a celor 132 de delegati care trebuiau sa participe la alegeri. Se pare ca unii dintre membrii nu au fost inregistrati in evidentele partidului, special pentru cazul in care ar fi aparut surprize la alegeri. "Doctorul Cirstea a dat citire hotaririi comisiei dupa care a spus ca se anuleaza alegerile. Jan Vraciu a spus ca, avind in vedere deficientele grave in organizarea alegerilor, propune dizolvarea vechiului birou si s-a votat. Dupa cum tot Vraciu a propus comisia de organizare a alegerilor formata din 7 membri", mai spune Gabriel Corneanu. Acesta spune ca voturile impotriva nu au fost la desfiintarea BPL, ci la formarea comisiei. Gabriel Corneanu sustine ca anul trecut, cind a candidat pentru functia de primar al Focsaniului, Jan Vraciu i-a promis sprijin pentru a ajunge presedinte al PD Focsani. "Anul trecut, dupa alegerilor locale, Vraciu a spus ca vrea sa-l schimbe pe Moise pentru ca nu face treaba la organizatie. A spus cind, i-am amintit, sa facem alegerile la termen, pentru ca sa nu se rupa o rganizatia, si s-au facut la termen. La alegeri, Vraciu a spus ca nu se baga, lasa competitia libera. Nu s-a bagat absolut deloc, insa tot ce se intimpla este la ordinul lui", a adaugat Gabriel Corneanu. Democratii si-au aminat alegerile pentru conducerea organizatiei judetene pentru luna decembrie, pentru a nu se suprapune cu alegerile liberalilor. Jan Vraciu spun ca, foarte probabil, anularea alegerilor din PD Focsani va fi discutata tot atunci.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.