Politică

Fostul primar de Balesti, judecat pentru abuz in serviciu

Nicoleta Cristea
9 iun 2010 5254 vizualizări
Dupa ce a pierdut primaria Balesti in 2008, pesedistul Nita Stancu este acuzat ca a imbogatit o firma din Bucuresti cu 16.400 de lei u banii au fost alocati pentru un studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu gaze a comunei, insa proiectul nu exista u Cite nu se puteau face cu banii astia...sint drumuri nefacute, apa nebagata de 11 ani , spune actualul primar de Balesti, Stancu Balescu, autorul denuntului u fostul primar spune insa ca a fost de buna credinta si ca vroia sa aduca gaze in sat

Social-democratul Nita Stancu, fost primar in comuna Balesti pina in 2008, este acuzat de abuz in serviciu pentru o afacere din 2006. Stancu a fost reclamat la parchet chiar de cel care i-a luat la mustata mandatul de primar, actualul edil liberal Stancu Balescu, acuzatiile fiind legate de atribuirea unei sume de bani pentru un studiu de fezabilitate. Primarul Stancu Balescu spune ca a remarcat neregulile cind a preluat primaria, solicitind ulterior un audit pentru a clarifica lucrurile. In 2009, Balescu a mers cu jalba in protap la parchet, unde a solicitat ca Stancu sa fie cercetat pentru ca a alocat in mod abuziv o suma de bani in vederea realizarii unui studiu de fezabilitate de infiintare a serviciului public de distributie de gaze naturale in Balesti. In urma anchetei, procurorii au stabilit ca Nita, in calitate de ordonator principal de credite, a virat nu mai putin de 16.400 de lei catre SC Filip International Company, o societate din Bucuresti, pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate, acest lucru facindu-se cu incalcarea dispozitiilor legale. Aceasta in ciuda faptului ca, pe vremea cit era primar, Stancu obtinuse in Consiliul Local o hotarire prin care se aprobase studiul de fezabilitate. Concret, primarul Balescu spune ca in primarie nu exista nici un studiu sau contract incheiat cu societatea bucuresteana, ci doar o chitanta din care reiesea suma platita. Despre alimentarea cu gaze a comunei nici nu se poate discuta la Balesti, fara studiul platit in avans neputindu-se trece mai departe. "Eu am venit in comuna din Bucuresti dupa 30 de ani, nu stiam eu ce este in primarie. Banii au fost dati, dar in primarie nu exista sudiu de fezabilitate, am aflat acest lucru din acte. Dupa ce am constatat aceasta, am cerut un audit, dar nu s-a reusit nimic. Anul trecut am facut plingere la parchet. Comuna nu avea nevoie de gaze naturale, sint alte prioritatI aici. A fost intr-adevar o hotarire de Consiliu Local pentru studiul de fezabilitate, insa consider ca a fost o decizie luata alandala, in conditiile in care nu a fost facut un studiu de necesitate. Cite nu se puteau face cu banii astia... Sint drumuri nefacute, apa nebagata de 11 ani. In acest moment, cu criza asta, banii, multi, putini, ar fi bine veniti", ne-a declarat actualul edil al comunei Balesti, facind referire la faptul ca, in urma anchetei, s-ar putea decide ca Nita Stancu sa inapoieze banii din propriul buzunar. (Nicoleta CRISTEA)


Fostul primar: "Ma hartuiesc"


Fostul primar Nita Stancu, care s-a retras la pensie dupa ultimul mandat, spune ca de fapt a fost hartuit cu acest dosar de noua putere din comuna si ca va demonstra in instanta ca nu este chiar atit de vinovat pe cit au vrut sa-l faca unii. "Judecatorii sint oameni cu cap, o sa analizeze si nu o sa se ia dupa toate prostiile lor. Studiul de fezabilitate a fost facut impreuna cu doua localitati, una din Buzau si una din Vrancea, respectiv Puiesti si Ciorasti, iar la vremea respectiva chiar credeam in acest proiect pentru comunitate. Cum sint comune de trei ori cit Balestiul, ei au decis firma si nu puteam face eu proiectul cu alta firma, in conditiile in care se vorbea de o conducta comuna de zece kilometri. Culmea e ca factura pentru lucrarea facuta era mult mai scumpa. Eu nici nu am semnat-o ci viceprimarul meu de atunci, care a schimbat apoi macazul, insa am semnat ulterior ordinul de plata pe baza acelei facturi", ne-a delcarat fostul primar Nita Stancu. Acesta crede ca este o victima a celor care i-au urmat in primarie si care au cotrobait prin acte pentru a gasi ceva care sa-l incrimineze. "Le-am lasat studiu de canalizare care a fost abandonat pentru ca a fost facut de fostul. Au cheltuit si banii, iar acum ma hartuiesc", ne-a mai spus fostul primar. Intre fostul si actualul edil exista animozitati cunoscute, dat fiind ca Balescu a obtinut in urma cu doi ani postul de primar din primul tur de scrutin, la "mustata", departajarea dintre cei doi candidati facindu-se cu un singur vot. Chiar daca Stancu a contestat votul, dreptatea a revenit liberalului, care a iesit primar cu un scor de 50,05 % din primul tur. (S. V., N. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.