Politică

Guvernul impune taxa anti-criza pe fiecare suflet

Ziarul de Vrancea
28 mai 2010 1349 vizualizări
Vrincenii isi fac calcule pentru a vedea cu citi bani pot trai pe timp de criza u Nu avem pensii nesimtite , spun la unison rezervistii din politie, armata si justitie u acestia nu sint de acord cu masurile Guvernului Boc de a reduce pensiile cu 15 % si anunta proteste, alaturi de bugetari u de teama reducerii lefurilor cu 25%, angajatii de la stat se orienteaza masiv catre pensionare anticipata u Casa de Pensii a inregistrat o crestere cu peste 50% a numarului de cereri, semn ca vor fi mari presiuni pe bugetul de pensii u Guvernul a finalizat miercuri proiectele de lege prin care vor fi aplicate masurile de austeritate si care nu vor afecta doar bugetarii si pensionarii, ci si alte categorii de cetateni care iau bani de la stat

Fiecare vrincean va suporta din propriul buzunar recesiunea financiara care afecteaza Romania de mai bine de doi ani. Pina in ianuarie 2011, fiecare salariat, pensionar, rentier sau asistat care obtine venituri din bani publici va ceda din veniturile sale nete intre 15 si 25 % pentru ca Romania sa evite caderea in prapastia insolventei. Guvernul Emil Boc a finalizat miercuri proiectele de lege prin care vor fi aplicate masurile de austeritate de care s-a vorbit atit de mult in ultimele saptamini, premierul sustinind ca ne aflam in centrul unei crize care va intra in manualele de istorie. Masurile de austeritate includ reducerile care vor fi aplicate nu doar bugetarilor si pensionarilor, ci si somerilor si altor categorii de asistati si beneficiari de subventii, sporuri, rente, indemnizatii, ajutoare sau compensatii oferite de stat. Masurile sint valabile in perioada 1 iunie 2010 - 1 ianuarie 2011, data la care se spera ca vom trece peste virful recesiunii. Executivul isi va asuma raspunderea pe cele doua legi care prevad masurile de austeritate pentru restabilirea echilibrului bugetar. Pentru a evita ca statul sa le ia 25% din venituri, tot mai multi bugetari vor sa iasa la pensie anticipata, care va fi redusa doar cu 15%. In paralel, sindicatele bugetarilor au anuntat ca de luni se va intra in greva generala.


"Eu nu am pensie nesimtita"


Toti vrincenii isi fac in aceste zile calcule de supravietuire. Ieri s-au reunit la Focsani si rezervistii din Politie, Penitenciar si Justitie pentru a vedea cum vor supravietui pina anul viitor. "Ne deranjeaza ca sintem incadrati la pensiile nesimtite", ne-au spus in cor cei de la Asociatia Cadrelor in rezerva din cadrul Ministerului de Interne si Ministerului de Justitie. Ieri, la sediul politiei virncene, a avut loc Adunarea Generala a rezervistilor, la care au luat parte seful rezervistilor din SRI, Iulian Manastireanu, din MApN - lt. col. Aurelian Chirica, din Penitenciare - Mihai Verbiceanu, si din Politie, colonelul in rezerva Costel Baluta. "Pensia noastra porneste de la 12 milioane de lei vechi pentru un subofiter si ajunge pina la 31 de milioane de lei vechi pentru un colonel, care a avut functie de conducere. Avem insa si oameni cu 300 de lei pensie. Nu trebuie uitat ca sotiile noastre nu au putut lucra, pentru ca inainte nu puteai sa angajezi sotia ca gestionar sau in invatamint, unde nu se obtineau posturi. Astfel, noi traim dintr-o singura pensie. La o medie de 14 milioane, impartita la doi, rezulta un venit de 7 milioane pe luna", ne-a spus col (r) Costel Baluta. Fostul sef al Penitenciarului Focsani, Mihai Verbiceanu, considera ca sumele incasate au legatura si cu programul pe care l-au desfasurat ani la rind. "Consider ca nu avem pensii nesimtite pentru ca progrmaul nostru de lucru nu a tinut cont de nimic. Nici inainte de 89 nici dupa nu am avut sarbatori sau simbata sau duminica libera. Noi nu am muncit opt ore pe zi, ci 12 sau 14. Am lucrat peste program fara sa ni se plateasca ore suplimentare. De exemplu, cind conducerea de partid pleca in strainatate, noi eram chemati la unitate cu o saptamina inainte si stateam 24 de ore la serviciu. Cind a fost vizita in Africa am stat o luna numai la Penitenciar. Nu pot sa uit nici riscurile la care a fost supusa familia mea", ne-a spus Mihai Verbiceanu, fostul sef al Penitenciarului Focsani. Acesta este ingijorat si de faptul ca pe viitor ar putea sa nu-si mai incaseze banii pentru medicamente compensate. "Se spune ca noi, cadrele militare, avem tratament gratuit. Insa, noi trebuie sa ne cumparam medicamentele si apoi sa depunem factura fiscala la unitate, unde este posibil sa-ti dea banii abia cind sint fonduri", mai spune Mihai Verbiceanu.


"Ce nu a facut Ceausescu a reusit Guvernul Boc"


Fostul sef al Politiei municipiului Focsani, generalul in rezerva Gheorghe Ivu, anunta ca rezervistii vor apela la toate caile legale pentru a-si obtine drepturile cistigate dupa o viata de munca. "Pensia este un drept al nostru si ni se pare un abuz sa ne taie 15 la suta din ea. Vom face un comitet de criza si vom pregati o interventie pe plan juridic. De asemenea luam in calcul participarea la protestele care vor avea loc in tara de acum incolo. Ce nu a indraznit Ceausescu, sa taie salariile si pensiile, a facut Guvernul Boc la 20 de ani dupa Revolutie. Daca Ceausescu a fost dictator, acum ce mai este? Media de virsta a unui politist este de 65 de ani. Multi dintre politisti nu apuca pensia sau mor la o luna sau doua dupa pensionare. Pensia suplimentara de 2 la suta nu ni s-a acordat niciodata. Au luat masura cea mai usoara, nu au vrut sa-si puna capul la contributie. Le-a fost simplu sa taie salariile si pensiile si sa protejeze clientela politica", spune Gheorghe Ivu, care s-a reunit alaturi de colegi la politie.


Goana de la 25 la 15%


Masurile de austeritate anuntate de Cabinetul Boc au bagat frica in bugetari. Auzind de stoparea pensionarilor anticipate incepind cu data de 1 iunie, bugetarii au dat fuga la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Vrancea pentru a depune dosarele pina la finele acestei luni. Astfel, fata de luna aprilie, CJP a inregistrat o crestere de peste 50% la numarul de cereri pentru pensionare anticipata. "In luna aprilie 2010 Casa Judeteana de Pensii a inregistrat 60 de cereri de acordare a pensiei anticipate si a pensiei anticipate partial si au fost emise 55 de decizii de stabilire a drepturilor de pensie anticipata si anticipata partiala. Pina in data de 21 mai la sediul CJP au fost depuse 134 de solicitari a pensiilor anticipate si anticipate partial si tot pina la acea data au fost emise 52 decizii", ne-au declarat oficialii institutiei. De teama reducerii salariilor cu 25% sau a trimiterii in somaj, bugetarii vor la pensie, la o reducere de doar 15%, cu toate ca valoarea pensiei este de cele mai multe ori mai mica decit salariul. De pensie anticipata pot beneficia doar asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani, dar nu mai devreme de 5 de ani inaintea virstelor standard de pensionare (55 ani la femei si 60 de ani la barbati). Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de virsta. In cele citeva zile care au mai ramas pina la temuta zi de 1 iunie vor aparea noi cereri de pensionare anticipata, astfel ca dintr-o sperata diminuare a cheltuielilor cu pensionarii si bugetarii vor aparea noi pensionari, mai putin remunerati, dar si cu venitul diminuat cu 10%.


Judet de pensionari


Ca o consecinta directa, in urmatoarea perioada se va simti o presiune si mai mare asupra bugetului de pensii. In prezent, in judetul Vrancea sint aproximativ 88.000 de pensionari de toate categoriile si virstele, in vreme ce numai 60.000 de vrinceni traiesc din salarii, aproape 30.000 fiind lefegii la diferite institutii de stat. Cifra pensionarilor va spori simtitor in iunie cind vor fi onorate toate deciziile de pensionare din acesta luna. In acelasi timp, CJP Vrancea face luna de luna plati catre beneficiari de aproximativ 55 de milioane de lei, cifra care la rindul ei va creste in functie de numarul de oameni ce incaseaza o pensie lunara. Astfel, in urma acestor mult trimbitate reduceri de cheltuieli statul va plati o suma mult mai mare pentru pensionari, cu toate ca se incearca o reducere a cheltuielilor cu pensiile de 15%. In acest timp in care numarul celor care se retrag din activitate creste, balanta in rindul celor care participa la bugetul tarii scade. Numarul de contribuabili vrinceni la finele lunii aprilie era de 57.183 conform datelor puse la dispozitie de Casa Judeteana de Pensii. Aici sint incadrati somerii, angajatii cu contract de munca, administratorii de societati, PFA-uri, asociatii de firme si altii. In prezent, cel mai mic venit al unui pensionar ajunge la 350 de lei prin pensia minima garantata de la 1 octombrie 2009, care nu va fi micsorata potrivit deciziei luate de guvern. In aceasta categorie intra si cei 20.882 de pensionari CAP. (S. VRINCEANU, D. CHIRIAC, D. GIRLEANU)


Ce se reduce, ce se taie, ce se analizeaza


Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si alte drepturi in lei sau in valuta se diminueaza cu 25%. în situatia in care astfel rezulta o valoare mai mica decit valoarea salariului minim brut pe tara, suma care se acorda este de 600 lei. Ca o compensare, pensiile minime de 350 de lei ramin neschimbate. Potrivit Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar:

Se reduc:

salariile bugetarilor cu 25%

indemnizatia pentru cresterea copilului cu 15%

indemnizatiile acordate membrilor Academiei Romane si oamenilor de stiinta recunoscuti cu 25%

Cuantumul drepturilor reprezentind salarizarea in valuta si alte drepturi in valuta si in lei ale personalului trimis in misiune in strainatate cu 25%

Cuantumul drepturilor specifice pentru activitatile desfasurate in institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala cu 25%

ajutorul de somaj cu 15%

salariile preotilor cu 25%

renta viagera a sportivilor cu 25%

compensatia lunara pentru chirie cu 25%

salariile angajatilor BNR, CNVM, CSSPP si CSA cu 25%

cuantumul brut al pensiilor cu 15% (valoarea punctului de pensie scade la 622,9 lei)

cuantumul sprijinului material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si urmasilor membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania cu 15%

ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor

indemnizatiile prevazute de Legea nr. 341/2004 Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987

Nu se mai acorda:

pensiile anticipate

trusoul pentru nou-nascuti

biletele de odihna pentru pensionari

ajutorul pentru tinerii casatoriti

indemnizatii la iesirea la pensie, retragere sau la trecerea in rezerva

Potrivit Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor

Vor fi recalculate in termen de 30 de zile:

pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale

pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe linga acestea

pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular

pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari

pensiile deputatilor si senatorilor

pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila

pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi

Vor fi recalculate in termen de cinci luni:

pensiile militare de stat

pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 1 ora, 18 minute, 41 secunde
Asta e inceputul sfarsitului! 2012 a venit mai devreme pentru romani!
, acum 739398 zile, 1 ora, 18 minute, 41 secunde
Inceputul sfirsitului a inceput in 2004, cind chioru a prostit poporul!
, acum 739398 zile, 1 ora, 18 minute, 41 secunde
Da` cine s-a bucurat cand a iesit la pensie la 42 de ani si a primit o caruta de bani din compensatorii???Cine a avut un cap pe umeri ,si-a incropit ceva cu banisorii aia,care ,hai sa fim cinstiti,nu citeste integral
, acum 739398 zile, 1 ora, 18 minute, 41 secunde
asa ai sa ramai cum te cheama o ordonanta de serviciu ptr basescu tot restul zilelor!!!!!!!!!!!daca prostia ar durea ce teai mai tavali an chinuri!!!
, acum 739398 zile, 1 ora, 18 minute, 41 secunde
Oare oamenii de rand au pretentii ca cei din politie, armata, justitie? Au tacut si au inghitit o viata mizeriile societatii si asa fac si acum. Doar cei care la ora 16.00 erau acasa dupa ce au rupt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.