Politică

Pentru 130 de ani de existenta, liberalii vrinceni isi rescriu istoria

Iulia Crețu
25 mai 2010 1870 vizualizări
PNL Vrancea celebreaza in acest an 13 decenii de la infiintare u pentru a marca evenimentul, politicienii liberali lucreaza la o istorie a partidului lor pe meleagurile Mioritei u in judetul Putna, PNL a aparut la aproape 5 ani dupa infiintarea sa la nivel national de catre Bratieni u familia Bratienilor are un echivalent mai mic la nivel local prin familia Savenilor

Partidul National Liberal Vrancea implineste in 2010, 130 de ani de la infiintare. Pentru a marca evenimentul, liberalii vrinceni pregatesc o carte document despre istoria PNL, unde se vor regasi figurile marcante ale formatiunii politice de la infiintare, 1879-1880, dar si marturii scrise pastrate in arhivele vremii. Liberalii lucreaza alaturi de istorici si muzeografi pentru a-si stringe la un loc informatii despre inaintasii lor politici. O lucrare menita a aduce in prezent istoria Focsanilor de altadata, dar si o istorie care ar trebui sa-i oblige la mai mult pe actualii actori politici locali liberali. Studiul istoric al PNL Vrancea se va centra pe figura presedintelui liberal, avocatul Nicolae Saveanu, care a fost, pe rind, primar al municipiului, prefect, dar si deputat. Intre 10 februarie 1934 si 19 noiembrie 1937 a fost presedinte al Adunarii Deputatilor. "Nicolae Saveanu este cea mai mare personalitate a primei parti a istoriei liberalilor vrinceni. Filiala Putna a Partidului National Liberal a fost infiintata de avocatul Gheorghe Orleanu, undeva pe la 1880, la 5 ani dupa infiintarea partidului la Bucuresti. Izvorul cercetarii noastre porneste de la o scrisoare datata 1879-1880 in care se face precizare la reorganizarea filialei putnene a partidului nostru. Dupa mandatul lui Orleanu, la conducerea liberalilor a venit familia Saveanu, care a avut strinse legaturi cu familia Bratienilor. Nicolae Saveanu, o figura marcanta, a condus timp de 30 de ani. A fost prefect, primar al Focsanilor si a fost implicat in Unirea de la 1859. A avut ridicata o statuie in locul unde acum este bustul lui Stefan cel Mare, linga Muzeul de Istorie. La venirea comunistilor, aceasta a fost darimata si cel mai probabil topita. In documentele de la Muzeu nu mai exista nici o referinta la statuia lui Saveanu. Statuia a fost ridicata pentru numeroase realizari ale omului politic. Acesta a adus apa in Focsani si a facut interventii pentru a aduce in Focsani calea ferata. Ne-am dori ca in acest an sa realizam o statuie a lui Nicolae Saveanu si sa o dezvelim in fata PNL, pentru ca pe vechiul amplasament nu se mai poate", ne-a declarat Eduard Lambrino, vicepresedintele PNL Vrancea si consilier judetean.


Savenii din judetul Putna, asemeni Bratienilor la nivel national


Numele fruntasului liberal Nicolae Saveanu figureaza si in arhiva radiofonica a Radio Romania. In legatura cu Unirea Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Saveanu spunea: "Orasul Focsani era jumatate in Moldova, jumatate in Muntenia. In casa parintilor mei ma gaseam in Moldova, cind treceam in curtea de alaturi eram in Moldova. O conferinta radiofonica intitulata "Unirea Moldovei cu Muntenia", mentioneaza cuvintele omului politic : "Traim o zi de mare inaltare sufleteasca. Se implinesc azi mai bine de trei sferturi de veac, de cind Moldova si Muntenia au devenit o singura tara. Pina la 1859, in dreapta si in stinga Milcovului se intindeau doua mici principate nebagate in seama. Numele de roman era aproape necunoscut. La Paris tinerii ce alergasera ca sa-si imbogateasca cunostiintele erau cunoscuti sub numele de Moldo "" Valahi, iar tarii ii ziceau Moldavia si Valahia sau cu un singur nume Moldovalahia".

Din pacate, dupa cum mentioneaza Eduard Lambrino, pina acum nu au fost gasiti urmasi ai familiei Saveanu. Acestia au fost pentru PNL in judetul Putna cum au fost Bratienii la nivel national. Istoria presedintilor liberali la noi in judet retine trei nume de Saveanu care au condus friiele liberalilor: Nicolae Saveanu (1897-1922), Nicolae N. Saveanu (1934-1937) si Radu N. Saveanu (1937-1938).


Nicolae N. Saveanu, protector al scolilor


Cercetarea istorica a liberalilor vrinceni beneficiaza si de aportul lucrarii recent lansate de profesorul de istorie Cezar Cherciu, "Focsanii "" O istorie in date si marturii". Acesta consemneaza despre Nicolae Saveanu: "In octombrie 1922 a incetat din viata regretatul Nicolae Saveanu, fost primar, prefect si deputat. Un comitet sub ingrijirea primarului Iorgu G. Poienaru s-a ingrijit de adunarea de fonduri pentru ridicarea unui bust in cinstea acestui cetatean fruntas. A fost fixat locul asezarii acestui bust in squarul din bulevardul Lascar Catargiu (azi Republicii), colt cu strada Stefan cel Mare si strada Tabacari. Bustul si cheltuielile pentru soclu si grilaj au costat primaria 102.821 lei, iar 78.821 lei din subscriptie publica. Lucrarea a fost executata de I. Mateescu "" Iasi. Dezvelirea bustului a avut loc la 7 decembrie 1924. (ANVn. Dos. 118/1924 Primaria Focsani, p. 21)", scrie in cartea profesorului Cherciu. Liberalul Nicolae N. Saveanu, urmasul lui Nicolae Saveanu, a fost un protector al scolilor, dupa cum consemneaza aceeasi lucrare. "Documentele de arhiva, presa favorabila arata: «atent la serbarile scolarilor impartind carti si monede de 5 lei de argint elevilor silitori», «inceputurile culturalizarii in judetul Putna i se datoreaza lui, urmind staruintele ministrului Spiru C. Haret», «ridicarea de constructii, infiintarea de scoli, a incurajat constituirea de cooperative de credit la sate, toate sint meritele lui», iar in loc de concluzie: «plecarea lui la Bucuresti (n.r. ca deputat) a vaduvit anumite laturi culturale si spirituale ale dezvoltarii judetului» (ANVn. 1, 128)", precizeaza prof. Cezar Cherciu in lucrarea sa. Nicolae N. Saveanu a fost ministru al Sanatatii Publice si ocrotirii sociale intre 1923 si 1926.


PNL a implinit ieri 135 de ani de la infiintare


Liberalii se mai mindresc cu faptul ca 80% din statutul partidului este acelasi cu cel adoptat in 1920. Eduard Lambrino rememoreaza epoca de aur a liberalismului in Vrancea, asa cum renaste din arhive. "Anul 1934 a fost anul de virf a liberalismului in Vrancea, judetul Putna de altadata. Istoria consemneaza ca 15 mii de liberali calare din toate localitatile judetului au strabatut orasul, de la bustul lui Saveanu de pe Tabacari si pina la Teatrul Mr. Gh. Pastia. Defilarii i-a urmat un Congres la Teatru, istoria aratind ca acesta a tinut si intilniri politice. Apoi a urmat un bal al liberalilor la Tribunal, cladire ridicata tot in timpul lor, in Sala Pasilor Pierduti", ne-a mai spus oficialul PNL. Liberalii vrinceni si-ar fi dorit ca in acest an, cind implinesc 130 de ani de la infiintare, sa marcheze cifra prin lansarea acestei carti de istorie a PNL, prin dezvelirea bustului lui Nicolae Saveanu, ca un gest de reparatie istorica, dar si printr-un bal. Revenirea la gloria de altadata, cel putin din punct de vedere al manifestarilor artistice, ar putea fi influentata de criza economica, ale carei influente nefaste le reclama si liberalii. Legat tot de sarbatori, la nivel national, PNL a celebrat ieri 135 de ani de la crearea partidului, conducerea actuala marcind evenimentul in Arges, in locul de bastina al familiei Bratianu, nume ce a influentat istoria Romaniei. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 2 ore, 46 minute, 31 secunde
si uite cum PNL Vrancea isi sarbatoreste mafiotii de la 1879 pana in prezent :))) BA NE-AM SATURAT SI DE VOI!!! am platit 3500 euro din cauza voastra taxa de prima inmatriculare !!! ZDRENTELOR!!!! citeste integral
, acum 739398 zile, 2 ore, 46 minute, 31 secunde
Buna ziua, Cum as putea afla mai multe despre biografia familiei Saveanu ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.