Politică

Trasculescu si Oprisan despre Ionel Popescu: Un profesionist

Dan Chiriac
21 mai 2010 1276 vizualizări
Adjunct timp de noua ani, discretul Ionel Popescu devine al optulea inspector sef dupa Revolutie u acesta a obtinut nota 8 la examenul de ieri, la care au luat parte, in cele din urma, doar cinci candidati u Popescu lucreaza de 22 de ani in politie si spune ca are avere la nivelul veniturilor u liderii politici saluta mai mult sau mai putin numirea unui profesionist care a fost adjunct de sef in trei guvernari u daca Alin Trasculescu, liderul puterii, ii recomanda sa nu incline urechea la nici un partid , Marian Oprisan crede ca pedelistii nu au pus un politist portocaliu in fruntea institutiei, ci unul dupa chipul si asemanarea lui Vasile Blaga

Comisarul sef Ionel Popescu este noul inspector sef al IPJ Vrancea. Acesta a trecut cu brio examenul sustinut ieri dimineata la sediul Inspectoratului General al Politiei Romane, in prezenta inspectorului sef Petre Toba. Asa cum Ziarul de Vrancea anuntase in exclusivitate, inca de saptamina trecuta, Ionel Popescu, un ofiter cu multi ani de sefie in politia vrinceana, a fost varianta de mijloc pe care guvernarea actuala a ales-o pentru functia de virf din IPJ Vrancea. Liderii politici au avut opinii diferite despre noua solutie de management pentru politia judeteana. Daca Alin Trasculescu ii transmite comisarului sef Ionel Popescu "sa nu incline urechea la nici un partid politic, pentru ca daca primeste ordine politice nu mai este profesionist", Marian Oprisan a sugerat ca are trecere la viitorul sef al Politiei despre care spune ca nu este un "politist portocaliu". Viitorul sef al politiei a promovat cu nota 8 examenul de ieri. Dupa 22 de ani de munca in IPJ Vrancea, dintre care noua ca adjunct, Ionel Popescu devine, iata, al optulea sef al politiei dupa Revolutie.


Experienta lui Ionel Popescu, care a fost timp de opt ani adjunct al inspectoratului, a contat in alegerea facuta pentru ca a avut raspunsuri aplicate la intrebarile comisiei. Ieri dimineata, candidatii la functia de sef al politiei vrincene au fost chemati de la primele ore pentru a sustine examenul. Doar cinci dintre cei opt inscrisi au venit pina la urma la testare. Adjunctul Victor Norocea, Danut Bogdan si Neculai Braileanu au renuntat sa mai mearga la examen, informati probabil de decizia luata in culise. In aceste conditii, in fata comisiei s-au prezentat Ionel Popescu, George Badiu, Cristache Jipa, Enache Manolache si Ionel Rusu, care au crezut in sansa lor si i-au legitimat concurenta actualului sef. Fiecare aspirant a sustinut un interviu cu intrebari din toata munca de politie. Dupa o ora si jumatate de intrebari si raspunsuri, comisia a anuntat ca Ionel Popescu este noul sef al politiei vrincene. Oficial, cei de la IGPR au spus ca rezultatele nu sint oficiale pentru ca pina azi se pot face contestatii, insa este putin probabil ca acest lucru sa se si intimple. Ionel Popescu a fost adjunct intre 2001 si 2009, iar in prezent lucreaza la Politia Focsani. Pe perioada cit s-a aflat la comanda, Popescu a stat mai mult in umbra sefilor sai Silviu Crin Grosu, Viorel Serbanoiu si Sandel Doaga, demisionind in urma unui grav accident rutier produs pe soseaua E85, la inceputul anului 2009. Cum Circulatia se afla sub coordonarea sa de ani de zile, Ionel Popescu a fost chemat la ordine de fostul prefect Raluca Dan si si-a scris demisia pe loc. Sursele noastre spun ca Popescu a primit referinte bune si de la Parchet. Aceleasi surse spun ca Ionel Popescu a fost chemat la Politia Nationala pentru o discutie preliminara, numirea sa avind si girul ministrului de Interne Vasile Blaga, care a declinat primele propuneri venite de la PDL Vrancea.


Inspector sef de nota 8.00


Ionel Popescu a promovat examenul cu nota 8.00. "Examenul a fost dificil, ca orice concurs la un asemenea nivel. Am reusit sa promovez datorita cunostintelor acumulate perseverent in ultima perioada. A contat intr-o oarecare masura si experienta mea, pentru ca multe dintre responsabilitatile de inspector sef se regasesc si in functia de adjunct pe care am indeplinit-o ani la rind. Interviul a cuprins intrebari din legislatie, ordine ale ministrului, dar si din legislatia de ultima ora privind in general spatiul Schengen. Am obtinut nota opt", ne-a spus Ionel Popescu. Acesta a considerat ca este prea devrme pentru a vorbi despre obiective, dar a promis ca se va da la o parte in momentul in care va simti ca politicul isi depaseste atributiunile. "Am un an si jumatate de cind am pierdut contactul cu munca de conducere. O sa am o discutie cu adjunctii si sefii de serviciu pentru a vedea ce este de facut in continuare. Prioritatile politiei vor fi cele impuse de Guvern, privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei. Functia pe care o ocup obliga la o anumita colaborare cu administratia locala si judeteana, Institutia Prefectului sau institutii deconcentrate. Vreau sa fie o relatie echilibrata, iar daca aceasta va lua o turnura periculoasa sint primul care voi spune pas", a promis Popescu.


22 de ani de politie


Popescu lucreaza la IPJ Vrancea din 1988. Pina in 2001 a fost ofiter la Cercetari Penale. In 2001 a devenit adjunctul lui Silviu Crin Grosu. Dupa pensionarea acestuia, in 2005, a ramas adjunct si pe vremea lui Viorel Serbanoiu. Nici macar schimbarea lui Serbanoiu cu Sandel Doaga nu l-a inlaturat din functie. Acesta a fost adjunct pina in februarie 2009, cind a fost trimis la plimbare de fostul prefect, pentru a face loc altor protejati. In prezent, Popescu lucra ca sef birou ordine publica pentru mediul rural la Politia municipiului Focsani. Este casatorit si are doua fete, una studenta si una eleva in clasa a noua la Colegiul "Cuza". Ionel Popescu detine, conform declaratiei de avere, doua terenuri la Rachitosu (1.560 metri patrati) si Focsani (294 metri patrati). Locuieste intr-un apartament cu doua camere in Focsani, dar isi construieste o casa si in satul Rachitosu. Conduce o Dacia Logan. Ca datorii, are un credit de 5.000 de euro la Raiffesen Bank si doua CAR-uri de 10.000 de lei. "Sint un om cu avere la nivelul veniturilor. Nu cred ca ma voi imbogati dupa ce voi fi numit sef al politiei", a spus el.


Ce sfaturi ii da Trasculescu


Liderii politici au comentat in diferite feluri numirea lui Popescu in functia de sef al politiei. Liderul PD-L, Alin Trasculescu, spune ca-l cunoaste de multa vreme. "Am o impresie buna, este un om echilibrat, un specialist. Am lucrat cu dinsul pe cind eu eram sef la RAR iar acesta raspundea de circulatie din postura de adjunct. Discutam de probleme rutiere si mi-am dat seama ca este un profesionist. Cit priveste numirea sa, aceasta a fost facuta in urma unui concurs organizat de MAI, iar eu continui sa spun ca politicul nu are legatura cu astfel de numiri. Ii doresc domnului Popescu sa nu incline urechea la nici un partid politic, pentru ca daca primeste ordine politice nu mai este profesionist", ne-a spus Trasculescu. Liderul PNL, Nini Sapunaru, s-a abtinut sa comenteze numirea. "Nu am emis niciodata consideratii asupra numirilor facute, mai ales cele in zonele sensibile ca politia sau judecatoria. Ar fi bine ca noi, oamenii politici, sa ne abtinem sa emitem opinii despre cadrele militare", ne-a spus Sapunaru, cel care l-a sustinut in functie pe fostul inspector sef.


Oprisan se lauda ca l-a promovat


Liderul de la PSD, Marian Oprisan, pare incintat de numirea comisarului sef Popescu, spunind ca el este cel care l-a promovat in functie in 2001, pe vremea guvernarii PDSR. "In primul rind e un specialist, e un echilibrat, un om al legii", l-a laudat seful CJ si al PSD. Intrebat daca in opinia sa Ionel Popescu face parte din categoria "politistilor portocalii", asa cum i-a catalogat adesea in public pe multi dintre ofiterii care l-au anchetat in trecut, baronul a spus ca "Ionel Popescu nu e un politist portocaliu" si ca ofiterii care l-au anchetat abuziv vor plati curind, "pe acte". Intrebat totusi cum se face ca democrat-liberalii, aflati singuri la guvernare, nu si-au promovat un om de-al lor in functie, deci un asa numit "politist portocaliu", Oprisan a spus ca aici a fost rolul lui Vasile Blaga, despre care a spus ca este "un ministru echilibrat, profesionist, cel mai bun ministru de Interne pe care l-a avut Romania dupa 1989", care nu a acceptat sa-si aduca "loialistii in functii de comanda". In plus, seful CJ crede ca dupa ce a fost fortat de fostul prefect Dan sa demisioneze, penitenta lui Ionel Popescu nu trebuia sa continue la nesfirsit, chiar daca sub autoritatea sa s-au produs la vremea respectiva lucruri grave. Daca Oprisan a vrut sa sugereze ca si-a pus un om in functie in guvernarea de dreapta ramine sa confirme sau nu cel care va prelua friiele politiei judetene prin conduita sa profesionala. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.