Politică

Banii localitatilor au fost deblocati de Tribunal

Mihaela Beșleagă
28 apr 2010 571 vizualizări
Prefectura a pierdut ieri procesul cu Consiliul Judetean, pentru anularea hotaririi prin care s-au alocat banii din buget pe localitati u hotarirea Tribunalului Vrancea este executorie, drept urmare s-a dat liber la deschiderile de credite si la deblocarea sumelor u juristii lui Oprisan au speculat o chichita

Procedurala pentru a obtine respindegerea actiunii u Prefectura studiaza posibilitatea de a face recurs

Banii din buget repartizati la inceputul anului de catre Consiliul Judetean catre localitatile judetului au fost deblocati si pot fi folositi, dupa mai bine de o luna. Consiliul Judetean a cistigat ieri, la sectia de contencios administrativ a Tribunalului Vrancea, prin semnatura judecatorului Mihai Stoian, procesul intentat de Prefectura pentru anularea Hotaririi de CJ nr. 6/25 februarie 2010, prin care s-au alocat localitatilor din judet 11.413.000 lei pentru cofinantarea programelor de dezvoltare locala. Aceasta hotarire, votata de alesii judeteni PSD si PNL, a fost atacata de Institutia Prefectului in instanta in luna martie, dupa ce anterior a dat aviz de nelegalitate actului. Juristii de la CJ au cistigat procesul aparindu-se atit pe chestiuni de procedura, cit si pe fond. Acestia au speculat prevederile Legii 340/2004 privind Prefectul si Institutia Prefectului si au invocat exceptii la sesizarea facuta de Prefectura. Una dintre exceptii este calitatea reclamantului, mai exact faptul ca cel care face sesizarea si trebuie sa cheme in judecata este prefectul, nu Institutia Prefectului, dupa cum se arata in preambulul sesizarii adresata instantei de catre Prefectura. In plus, cei de la CJ spun ca au facut dovada ca banii s-au impartit corect matematic si astfel l-au convins pe judecator sa respinga actiunea Prefecturii. "Pe fond am aratat cu documente de la Finante ca suma repartizata judetului, cei 20%, a fost impartita autoritatilor locale fara exceptie. Suma pastrata de CJ a fost din procentul de 80%, o diferenta din taxele neplatite de autoritatile locale. Iar acesti bani am aratat ca i-am alocat pentru doua proiecte de dezvoltare locala, Managementul deseurilor si Drumul de Glorie al Armatei Romane, pentru care platim cofinantarea. Noi nu am incalcat in nici un fel legea", ne-a declarat secretarul judetului, Raluca Dan. Hotarirea instantei este executorie, drept urmare s-a dat liber la deschiderile de credite si la deblocarea sumelor pentru localitati.


"E posibil sa facem recurs"


Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Galati de catre Institutia Prefectului, care, ieri, nu primise inca motivarea hotaririi. "Asteptam sa ni se comunice motivarea, vom analiza si vom vedea ce vom face in continuare. E posibil sa promovam calea de atac sau chiar stramutarea", ne-a spus subprefectul Vincentiu Micheci, nemultumit de solutia care, afirma el, nu se inscrie in trendul celor promovate in alte judete pe spete similare. In sesizarea adresata instantei, Prefectura a argumentat ca institutia condusa de Marian Oprisan a repartizat cota de 20% si pentru bugetul propriu al institutiei, aspect care incalca prevederile legale, dar si ca CJ nu a solicitat in scris tuturor primariilor, in termen de 5 zile de la publicarea legii bugetului de stat in Monitorul Oficial, prezentarea de cereri pentru cofinantarea programelor de dezvoltare locala. In martie, anterior procesului, democrat-liberalii vrinceni au acuzat ca bugetul a fost alocat discretionar, in functie de culoare politica a primarilor si ca edilii "portocalii" au fost vitregiti la aceasta repartizare, unele primarii PDL primind nici mai mult nici mai putin de "0" lei. Tocmai de aceea procesul a fost unul si cu o miza politica deloc de neglijat. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.