Politică

Primarul Cazacu de la Fitionesti, gasit incompatibil

Doina Ganea
20 apr 2010 2006 vizualizări
Aceasta este concluzia ANI dupa ce a studiat sesizarile facute anul trecut de catre Prefectura Vrancea si Garda Financiara, cea care l-a descoperit pe primar incompatibil cu functia de adminstrator al propriei firme u daca se dovedeste in instanta ca a fost incompatibil, primarul de la Fitionesti si-ar putea pierde functia

Dupa mai bine de jumatate de an, Agentia Nationala de Integritate a constatat, in sfirsit, in baza prevederilor Legii 144/2007, faptul ca primarul Iordache Cazacu de la Fitionesti s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 26 iunie 2008 - 22 octombrie 2009, intrucit acesta a detinut functia de primar al comunei Fitionesti concomitent cu calitatea de administrator al firmei Larvin SRL Fitionesti. Agentia a fost sesizata de acest aspect atit de catre comisarii de la Garda Financiara, care s-au aflat intr-un control tematic la firma primarului de la Fitionesti, cit si de Institutia Prefectului Vrancea. Potrivit legii, activitatea de verificare a averii dobindite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc. Aceasta inseamna ca averea primarului Cazacu dobindita in perioada cit a detinut cele doua functii poate fi confiscata. Daca se dovedeste prin instanta ca a fost incompatibil, primarul de la Fitionesti si-ar putea pierde functia. "Eu nu am fost niciodata in incompatibilitate pentru ca nu am fost administrator. Eu am renuntat la firma de cind am fost ales primar. Daca ANI a constatat asa ceva eu voi face contestatie in instanta asa cum prevede legea", ne-a declarat primarul comunei Fitionesti. De asemenea, Cazacu mai sustine, contrazicind comunicatul ANI, ca nu a fost informat cu privire la verificarea sa.


Primar am fost, primar sint inca!


Un control al Garzii Financiare Vrancea la o firma din Fitionesti a descoperit in luna octombrie 2009 ca societatea comerciala Larvin este administrata in acte de catre primarul comunei, Iordache Cazacu (PSD). Potrivit legii, cele doua calitati de primar si administrator de firma sint incompatibile. Potrivit site-ului Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), la data de 22 octombrie 2009 primarul Iordache Cazacu era inca administratorul firmei Larvin si deci in stare de incompatibilitate. In prezent, mai exact ieri, 19 aprilie 2010, potrivit aceluiasi ONRC administrator si actionar la SC Larvin SRL apare ca fiind Lacramioara Cazacu, adica nevasta primarului de la Fitionesti, numita in aceasta functie, culmea, pe 22 octombrie 2009! Primarul de la Fitionesti se afla insa in continuare sub suspiciunea de incompatibilitate deoarece mai este inca adminstrator si actionar, potrivit aceluiasi ONRC, cu 10% si la Cooperativa Agricola Euroferma Fitionesti, care a luat fiinta in 27 decembrie 2007, si care are 10 asociati.


Averea lui Cazacu, sub control judecatoresc


Urmare a verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, ANI a aflat ca

incepind din 8 octombrie 2003 si pina pe 22 octombrie 2009, Iordache Cazacu a avut calitatea de asociat si administrator la firma Larvin SRL Fitionesti. Ceea ce contravine legii. "Avind in vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul ca domnul Cazacu Iordache nu a respectat obligatiile referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor, acesta exercitind, in perioada 26.06.2008-22.10.2009, atit functia de Primar al Comunei Fitionesti, Judetul Vrancea, cit si calitatea de administrator al firmei Larvin SRL Fitionesti. Potrivit prevederilor art. 49, alin. (3) din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, republicata, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective", mai precizeaza ANI. La rindul sau, prefectul Ion Oprea considera ca institutia pe care o reprezinta a procedat corect in octombrie 2009, cind a sesizat ANI cu privire la situatia primarului de la Fitionesti. "Constatarea starii de incompatibilitate a domnului Iordache Cazacu de catre ANI, demonstreza faptul ca Institutia Prefectului a procedat corect cind a evaluat si sesizat situatia de incompatibilitate in care se afla primarul respectiv", este punctul de vedere al prefectului. în termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie, conform prevederilor legale. Dupa ani lungi de procese si daca se dovedeste prin instanta ca a fost incompatibil, abia atunci primarul de la Fitionesti si-ar putea pierde functia. Dar in istoria functionarii ANI n-a existat pina acum nici un astfel de caz. (Doina GANEA)


Incompatibilitatea primarului, la mina secretarului


Potrivit prevederilor art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, functia de primar este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale. De asemenea, potrivit aceleiasi legi, Iordache Cazacu, in calitate de primar al comunei Fitionesti, a avut posibilitatea de a pune capat starii de incompatibilitate in care se afla, prin renuntarea in cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a mandatului sau. Conform dispozitiilor art. 91, alin. (4) din acelasi act normativ, "in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale". In conditiile in care potrivit legii, secretarii sint angajati si se afla in subordinea directa a primarilor, este greu de crezut ca vreodata vreun secretar va comite o astfel de "indiscretie" la adresa "sefului" sau. Cu atit mai putin in cazul Cazacu de la Fitionesti, in care actualul secretar, Roxana Manea, nu este nimeni alta decit fiica fostului secretar comunal, Mihai Manea, care a iesit acum 2 ani la pensie. (Doina GANEA)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 20 ore, 1 minut, 1 secunda
nu ma puteti da jos fraerilort
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.