Politică

Am platit 12 directori ca sa stea acasa si la partid

Ziarul de Vrancea
12 apr 2010 3193 vizualizări
Citiva directori de institutii deconcentrate continua sa incaseze bani frumosi de la stat fara sa vina la servicu de luni de zile u acestia beneficiaza de 6 luni de concedii medicale platite cu bani mai multi decit ridica un director in functie u un astfel de caz costa in jur de 4.000 de lei/luna u informatiile despre modul cum au obtinut directorii medicali certificatele de boala sint confidentiale, dupa cum ne-au transmis institutiile pe care le conduc sau le-au condus u conform legii o persoana poate sta in concediu medical pentru aceeasi boala cel mult 183 de zile in intervalul unui an

Directorii institutiilor publice doconcentrate nu s-au sfiit nici un moment sa recurga la un artificiu pe cit de simplu pe atit de profitabil pentru a nu fi demisi irevocabil: concediul medical. Perioada de repaos datorata problemelor de sanatate da posibilitatea conducatorilor de institutii sa isi pastreze postul, sa incaseze salariul in fiecare luna si, mai mult decit atit, sa isi vada linistiti de obligatiile de la partid. Campania electorala pentru alegerile prezidentiale, joaca de-a ordonantele 37 si 105 si pericolul destituirii ne-au "inmultit" directorii. Acestia, in majoritate de la PSD, sint platiti din banii publici in timp ce cetatenii afla ca trebuie sa faca mai multa economie in acest an. Scaunele decencentratelor sint tot mai rivnite de conducatorii politici absenti din cauza "problemelor grave de sanatate". In prezent exista agentii ori directii care platesc patru, cinci si chiar sase directori coordonatori si adjuncti. In total, in Vrancea au fost platiti, din octombrie pina acum, pentru ca s-au imbolnavit, nu mai putin de 12 directori. Acestia au fost de fapt platiti din banii nostri ca sa stea acasa nu sa-si exercite functiile pentru comunitate. In prezent doar cinci dintre ei mai au inca probleme de sanatate cu "¦ fotoliile de director. Acesti directori au incasat fiecare aproximativ 2.500 de lei net lunar, din octombrie 2009, pina acum. In total fiecare director a incasat in jumatate de an aproximativ 15.000 de lei, fara sa ridice un pai de jos. La aceasta suma se mai adauga aproximativ 70% din venit, care inseamna cheltuileile institutiilor cu plata contributiilor la salariile directorilor bolnaviciosi (CAS, ajutor de somaj etc.). Chiar daca acesti directori n-au dat pe la munca de cind PSD-ul a iesit de la Guvernare, statul a consumat lunar cu fiecare din ei 4.000 de lei, adica aproximativ 240.000 de lei pe ultimile 6 luni. Desi foarte activ pe linie de partid, consilierul judetean PSD, proaspat eliberat din functie, Laurentiu Marin nu au reusit sa dea prea des pe la AJOFM Vrancea. La fel si Constantin Guguianu, consilierul judetean PSD cel mai vocal la alegerile de anul trecut, dar care a preferat sa scoata un certificat medical pentru a nu fi «prins» cu suspendarea din functie. Cei doi au fost nelipsiti insa de la sedintele Consiliului Judetean Vrancea.


Directori in functie si directori bolnavi


De departe, Casa Judeteana de Pensii (CJP) si Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (AJPS) au cei mai numerosi directori in medical. In timp ce CJP a "tine" doua seturi a cite trei directori, AJPS a platit trei conducatori in medical si un al patrulea desemnat. Constantin Guguianu, Nicusor Blindu si Andrei Coman, directorii promovati de PSD, au intrat in concediu medical inca de anul trecut. Oficial, 31 martie a fost ultima zi de concediu medical pentru ei, insumind deci peste 90 de zile. «Daca ma voi simti la fel cu «pateul» si cu zona cardiaca "¦ Sa vedem ce imi va prescrie medicul. Nu am primit nici un fluturas de cind sint in concediu medical. Posibilitati sint sa revin in functie, dupa cum se cunoaste am cistigat la Curtea de Apel Galati, dar nu am primit comunicarea. Daca nu am primit eu, cred ca nu a primit nici CNPAS si nici dl. Jurvale», ne-a spus Constantin Guguianu. Locul pesedistilor la CJP este ocupat de Adrian Juravle, Mariana Mehedinti, ambii democrat liberali, si Ion Chivoiu - apolitic.

De asemenea, la AJPS sint platite "directoarele" Carmen Chitic (foto dreapta), Daniela Oprea (foto stinga sus) si, pina nu demult, Claudia Ionescu, in locul carora munceste Petrea Cernat, desemnat si neremunerat. Primele doua sint sustinute de PDL, iar cea de-a treia a incheiat socotelile cu institutia pe care a condus-o, ultima zi de concediu medical fiind data de 25 ianuarie. Cele doua directoare sustinute de PD-L au fost «nevoite» sa intre in concediu medical deoarece Guvernul Boc a reusit sa treaca prin Parlament modificarile la Legea 198/1999 privind statutul functionarilor publici care impune ca fotoliul de director sa poata fi ocupat numai de angajatii care au calitatea de functionar public. Cele doua directoare de la AJPS au primit atunci preaviz cu intentia de fi trecute pe posturi de executie, dupa care sa primeasca numirea pe post. Numai ca intre timp, PSD si PNL au contestat la Curtea Constitutionala modificarile respective, iar judecatorii au aminat sa se pronunte asupra legii. Acesta va insemna ca pina atunci Chitic si Oprea ar putea sta in concedii de boala.


Unii directori au renuntat la lupta


Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca a "suferit" din aceeasi cauza, "directorii medicali". Doru Geany Balan si Laurentiu Marin, ambii social democrati, proaspat demisi, au avut prima zi de concediu in urma cu aproape 180 de zile, termenul de pensionare implinindu-se in luna lui martisor. De atunci nu s-au ferit sa participe la activitatile din camapania electorala si nici la evenimentele din 24 ianuarie asa cum am prezentat in editiile anterioare. In locul lor au fost "unsi" temporar alti doi directori sustinuti de senatorul Sorina Placinta. Iosefina Iaru si Cristina Iliescu au contract pe perioada cit cei doi absenti ai AJOFM au fost bolnavi. Intre timp «fostii» au fost demisi, dar sarabanda nu s-a terminat. In aceeasi lista s-au mai aflat pina nu de mult si viceprimarul Bogdan Matisan, fost sef la Protectia Consumatorilor, Tomita Pavaloiu, inspector adjunct al Politiei, Marian Lungu, director coordonator Directia de Finante, si Gabriel Micu, comisar al Garzii Financiare. De cind Camera Agricola a trecut la Consiliul Judetean, si Ioan Rosu, fostul sef al Consultantei Agricole, a intrat subit in concediu medical. Dintre toti conducatorii institutiilor, doar doi, Bogdan Matisan si Marian Lungu, au fost verificati de comisia formata din medici de la CAS, Directia de Sanatate Publica si un medic de expertiza medicala in recuperarea capacitatii de munca din partea Casei de Pensii. Evident, nu au fost gasite probleme, intrucit nu se verifica diagnosticele, ci doar modul in care au fost intocmite actele.


Complotul intre medici si directori politici functioneaza


Singurul care s-a lecuit de boala "concediului medical" este tocmai fostul sef al Casei de Asigurari de Sanatate, Mihai Copaci. Dupa ce a stat in concediu de boala aproape 160 de zile in incercarea de a ramine sef peste banii sanatatii, Copaci a fost revocat din functie din cauza schimbarii indicatorilor de performanta in luna decembrie 2009. Mostenirea lasata de ordonantele 37/2009 si 105/2009 "racoreste" numai in Vrancea buzunarul public de 40.000 de lei in fiecare luna, adica circa 240.000 de lei in total pina acum, suma cuprinzind si contributiile lunare la asigurarile de sanatate si somaj aferente salariilor. Cu toate ca institutiile respective sint publice, iar medicii care au eliberat certificatele sint platiti tot din bani publici, informatiile despre "directorii medicali" sint confidentiale. Daca unele institutii ne-au comunicat unitatile care au emis certificatele sefilor de deconcentrate, altele s-au ascuns in spatele legii. "Va aducem la cunostinta ca sintem in imposibilitatea de a da curs solicitarii dumneavoastra", ne-a transmis AJOFM. ""¦le consideram date cu caracter confidential neintrind in sfera noastra de competenta", ne-a comunicat si CJP. "Mentionam ca certificatele medicale au inscrise toate semnaturile si stampilele prin care se certifica motivele eliberarii lor", spune la rindul sau AJPS. Medicii Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Popescu", Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon", Cabinetului Medical Viomed SRL Focsani si cabinete medicale ale unor medici de familie chiar si din comuna Vinatori au eliberat certificate medicale pentru tot felul de boli care cer repaus profesional. De asemenea, doi dintre doctorii care si-au dat acceptul pentru ca sefii publici sa fie scutiti pe motiv medical sint dr. Mihaela Buzdrug, medic specialist asigurari sociale si dr. Paul Mainea. In timp ce in acte sint ori internati de urgenta ori in stare foarte grava, in viata reala directorii se ocupa de afaceri, duc copiii la gradinita sau la scoala, merg la sedintele de consiliu judetean sau se ocupa de promovarea imaginii partidului din care fac parte. Si asta pe banii nostri! Mai mult decit atit, exista cazuri in care banii pentru concediul medical pot fi mai multi decit salariul, in unele cazuri. Potrivit economistilor indemnizatia se calculeaza in functie de veniturile realizate in ultimele sase luni si se imparte la numarul de zile de concediu medical. Daca in aceasta jumatate de an angajatul a beneficiat de stimulente, prime de concediu sau alte plati, se poate ca suma survenita pentru concediul medical sa fie mai mare decit salariul de la sfirsit de luna. Cu alte cuvinte, directorii «bolnavi» ridica uneori mai multi bani decit cei care se duc la munca, pentru ca legea le da voie. «Cu banii pe care ii platim acestor directori puteam angaja cinci persoane care sa faca treaba», s-a plins unul dintre directorii in functie, numit la rindul sau politic.


Mari "amatori" de concedii medicale


Vrincenii nu se gindesc de doua ori in momentul in care vad ca pot obtine un concediu medical. Asa se face ca in 2009, numarul de concedii medicale depuse de angajatori la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) a fost de peste 30.000. Astfel, toate aceste persoane au "chiulit" de la munca motivat 212.678 zile. "Numarul mediu de angajati, conform raportarilor angajatorilor din judetul Vrancea, pe aceeasi perioada a anului 2009, a fost de 70.603 angajati. Valoarea totala decontata in perioada ianuarie-noiembrie 2009 de catre Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea a fost de 2.640,44 mii lei", a precizat Iustina Micu, purtatorul de cuvint al CAS. Conform legii in vigoare o persoana in incapacitate de munca poate sta in concediu de boala cel mult 183 de zile in intervalul unui an. Cu toate acestea, durata cumulata a concediilor acordate de medicii de familie nu poate depasi 45 de zile calendaristice in ultimul an, pentru acelasi asigurat. Dupa totalizarea acestor zile eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare. De asemenea, incepind cu a 90-a zi concediul medical se poate prelungi pina la 183 de zile, doar cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. "Pentru obtinerea avizelor, medicul curant va intocmi un referat medical. Referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca din a carui raza teritoriala isi are domiciliul asiguratul", arata legea. Aceasta in cazul unui singur diagnostic. Numai ca directorasii bolnaviciosi au tot jonglat cu diagnosticele si astfel daca in octombrie X «suferea» de o boala obsinuita, in noiembrie avea operatie chirurgicala, in decembrie fusese internat de urgenta, in ianuarie avea diabet de gr. II, ca din februarie sa-si anunte o boala cardiovasculara sau sa apara cu piciorul in ghips. Potrivit legii aceste concedii medicale sint platit initial de fiecare angajator in parte, din bugetele proprii, apoi ele sint decontate de CAS Vrancea. «Noi am primit cam 20 de milioane de lei vechi de la Casa de Asigurari pentru fiecare director. Noua ne-au fost facute deconturile», ne-a precizat directorul CJP, Adrian Juravle. Din pacate nu toate institutiile au primit inapoi banii pe concediile medicale acordate directorilor bolnaviciosi, unele dintre ele asteptind din 2009. (D. GANEA, R. MANOLACHE, D. GIRLEANU)În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 737412 zile, 17 ore, 22 minute, 54 secunde
Cred ca directorii respectivi poarta cea mai mica parte din vina, partea cea mai mare avand-o sistemul. Din moment ce nu exista metode pentru a proba si a pedepsi o anumita infractiune inseamna ca citeste integral
, acum 737412 zile, 17 ore, 22 minute, 54 secunde
Norme metodologice privind controlul certificatelor de concediu medical elaborata in baza O.U.G. nr. 158/2005 si a Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 60/32/2006 I. citeste integral
, acum 737412 zile, 17 ore, 22 minute, 54 secunde
parghii de control ar fi daca s-ar vrea . sa nu uitam ca e placut sa-ti intre banii in buzunar si sa te declari un sustinator infocat al drepturilor cetatenilor pe care sa-i ,, suntezi'' de cate ori citeste integral
, acum 737412 zile, 17 ore, 22 minute, 54 secunde
O.U.G. si Ordinul ministrului Sanatatii sunt ilogice. Ca ce chestie sa-si bata capul angajatorul sa ceara controlul cand el oricum isi recupereaza banii de la CAS ? Ar trebui sa existe o prevedere citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.