Politică

Deputatul Nica Bratosin isi lamureste problemele cu CNSAS

Nicoleta Cristea
15 mar 2010 1037 vizualizări
Procesul prin care se urmareste stabilirea calitatii de informator al Securitatii a lui Ciprian Nica se va relua peste o luna la CA Bucuresti

Procesul dintre deputatul PSD Ciprian Nica si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se reia luna viitoare, dupa o suspendare de aproape un an. Dosarul a fost suspendat in mai anul trecut la Curtea de Apel Bucuresti pentru a fi trimis la Curtea Constitutionala, in vederea solutionarii unor exceptii de neconstitutionalitate a articolelor din OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. Cauza s-a intors in urma cu citeva luni de la CCR, astfel incit instanta bucuresteana va relua discutiile, pentru a se stabili daca panceanul a facut sau nu politie politica in timpul studiilor. Potrivit dosarului sau de la CNSAS, notarul din Panciu folosea pseudonimul "Bratosin" atunci cind semna note infromative despre colegii sai de la Liceul de Muzica si Arte Plastice din Ploiesti. "Bratosin" ar fi semnat angajamentul de turnatorie pe 2 iunie 1976, acesta fiind ales "pentru a asigura o supraveghere cit mai buna a mediului de elevi". La momentul in care dosarul "Bratosin" a aparut in presa, Nica s-a aparat, spunind ca de fapt a dat informatii despre colegi care terminasera anii de liceu si ca dupa ce a plecat la facultate a intrerupt legatura cu Securitatea. CNSAS spune insa ca deputatul-notar din Panciu isi dadea in vileag colegii care ascultau "Europa Libera", dar semna si note informative despre prieteniile cu elevi de peste hotare. Nica a relatat ca angajamentul cu Securitatea a fost facut chiar in biroul directorului liceului, de teama sa nu fie exmatriculat, in conditiile in care nu dorea sa-si faca parintii de ris in sat. Potrivit lui Nica, Securitatea il avea deja la mina dupa ce se aflase ca el cumpara tigari, blugi si casetofoane de la straini. Verdictul a fost dat imediat dupa ce Nica a fost ales deputat in Colegiul uninominal Adjud, care cuprinde si orasul Panciu. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 8 ore, 1 minut, 33 secunde
Incet incet psd-ul poate deschide S.C.Securitatea S.R.L. Ce spuneti de Talvar administrator ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.