Politică

Senatorii au decis scoaterea Registrului Comertului din subordinea MJ

Ziarul de Vrancea
14 oct 2005 681 vizualizări
Camerele de comert si industrie vor asigura organizarea si functionarea Oficiului Registrului Comertului si evidenta permanenta a situatiei firmelor comerciale, au hotarit, miercuri, senatorii.

Ei au adoptat, in acest sens, un raport suplimentar comun elaborat de Comisia juridica si Comisia economica la propunerea legislativa privind Legea Camerelor de Comert si Industrie din Romania, ai carei initiatori sint senatorul Viorel Arion si deputatul Ovidiu Silaghi.

In luna septembrie, Senatul stabilise sa retrimita la comisiile de specialitate initiativa legislativa, parlamentarii declarindu-se nemultumiti de prevederile care stipulau trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerelor de Comert, din subordinea Ministerului Justitiei.

In cadrul dezbaterilor din Comisiile juridica si economica, majoritatea senatorilor s-au pronuntat pentru subordonarea Registrului Comertului Camerelor de Comert, in detrimentul Ministerului Justitiei. Ei au respins, astfel, un amendament de eliminare a respectivei prevederi, formulat de senatorii Peter Eckstein, Pete Stefan (UDMR) si Antonie Iorgovan (PSD).

Amendamentul care propunea mentinerea Registrului Comertului in administrarea Ministerului Justitiei, sustinut si de reprezentantul acestui minister, secretarul de stat Barbara Kibedy, a fost respins si in plenul Senatului. Reprezentantul Ministerul Justitiei a subliniat, in cadrul interventiei sale, ca pastrarea Registrului Comertului ar presupune doar atributii si responsabilitati in plus pentru minister si nu fonduri care sa fie virate, in urma desfasurarii acestei activitati, Ministerului Justitiei.

Potrivit unui amendament adoptat de senatori, Camera de Comert a Romaniei si Camerele Teritoriale vor prelua, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, de la Ministerul Justitiei si de la tribunale bazele de date, aplicatiile de intretinere si utilizare a acestora, necesare pentru tinerea si administrarea registrelor comertului.

Camerele de comert si industrie vor fi, potrivit deciziei senatorilor, organizatii de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice, fara scop patrimonial, cu personalitate juridica, create pentru a reprezenta, apara si sustine interesele membrilor lor si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu autoritatile din tara si din strainatate.

Aceste Camere de comert vor sprijini dezvoltarea activitatilor economice ale comerciatilor si vor acorda asistenta si consultanta in activitatea de constituire si functionare a societatilor comerciale.

Senatorii au mai adoptat un amendament al senatorilor Doru Ioan Taracila (PSD) si Norica Nicolai (PNL), care prevede infiintarea Camerelor de comert bilaterale, care sa aiba atributii in dezvoltarea relatiilor economice ale Romaniei cu celelalte tari si pentru a apara interesele economice ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu organismele din tara si din strainatate.

Proiectul de lege este de competenta decizionala a Camerei deputatilor, Senatul fiind prima Camera sesizata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.