Politică

101 de amazoane tin piept barbatilor in functii alese

Mihaela Beșleagă
8 mar 2010 2999 vizualizări
Femeile sint o raritate in consiliile locale si in functiile de primar, intr-o administratie condusa in mod traditional de barbati u in consiliile locale din judet, 101 de femei tin piept la 827 barbati u numai 3,5% dintre primarii din tara sint reprezentante ale genului feminin, iar in Vrancea doar doua femei detin functia de edil local: Elena Girneata de la Slobozia Ciorasti si Daniela Mihalcea de la Timboiesti u Sint ca o floare de colt, in mediul colturos si rece al barbatilor , s-a destainuit primarita Elena Girneata u femeile nu sint solidare, din cauza invidiei, este de parere Aurora Martin de la Consiliul National de Combatere a Discriminarii

Mitul femeii la cratita face loc timid femeii lider, care incearca sa se impuna intr-o lume a barbatilor si sa se lupte cot la cot cu reprezentantii genului tare pentru o functie aleasa. Intr-o societate inca patriarhala, condusa de barbati, putine femei au reusit sa razbata in functii alese in administratiile locale, judetene sau centrale. Doar 10% dintre consilierii locali alesi in scrutinul din 2008 sint femei, in timp ce doar 3,5% dintre primari sint reprezentante ale genului feminin, conform unor analize realizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANESFB) privind participarea femeilor in procesul decizional de la nivelul administratiei publice. Aceste cifre arata ca, din pacate, in Romania, politica a fost si ramine un domeniu in care barbatii detin monopolul. "Reticenta femeilor de a intra in politica, pe de o parte si reticenta partidelor de a le promova in functii de conducere, pe de alta parte, se traduce nu numai printr-un deficit de reprezentare a acestora la nivel politic, ci si prin dificultati in procesul de dezvoltare a principiilor democratice in viata publica si de dezvoltare economica durabila a societatii", se arata in analiza ANESFB, institutia insarcinata cu implementarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati si a politicilor in domeniu. Cum astazi este Ziua Femeii, citeva dintre ele au acceptat sa ne dezvaluie din secretele succesului sau problemele cu care se confrunta intr-o lume "masculina".


"Destul cu imaginea gospodinei si a umilintei!"


In Vrancea, doar doua femei au cistigat mandatul de primar si, odata cu acesta, titulatura de "zbir": Elena Girneata (PSD) de la Slobozia Ciorasti si Daniela Mihalcea (PSD) de la Timboiesti. La Consiliul Judetean, cinci femei au functii de consilier: Fevronia Stoica (PNL), Constantina Negoita (PD-L), Luminita Teodorescu (PSD), Ionela Dodu (PSD) si Anisoara Aioanei (PNL). In consiliile locale din judet, 101 de femei tin piept la 827 barbati. In mandatul trecut, 2004-2008, 100 femei au fost consiliere locale, ceea ce demonstreaza ca in linii mari mentalitatea vrincenilor in ceea ce priveste promovarea femeilor a ramas neschimbata. "Misoginismul" in administratie este si mai accentuat in ceea ce priveste functia de viceprimar, in acest mandat doar o singura femeie, Maricica Cirnoiu (PNL), de la Vizantea Livezi, detinind aceasta functie. In mandatul anterior, doua femei au fost alese viceprimar, aceeasi Maricica Cirnoiu si actuala primarita de la Timboiesti, Daniela Mihalcea. Si la nivel central, Vrancea este reprezentata in Parlament de o femeie, senatorul Sorina Luminita Placinta, care si-a cistigat mandatul in Colegiul 1 la scrutinul parlamentar din noiembrie 2008. Placinta a detinut pentru o scurta perioada de timp in acest an si functia de ministru la Ministerul Tineretului si Sportului. "Destul cu imaginea gospodinei si a umilintei! Sa vorbim despre tinerete, despre putere, despre increderea in forte proprii, despre sexualitate si fragilitate, sa vorbim despre demnitate si succes, despre curajul si intelepciunea de a recunoaste ca femeia este stilpul familiei, piatra de temelie si izvorul de frumos", decreteaza Sorina Placinta, care a organizat zilele trecute o prezentare de moda la Palatul Cotroceni, la o serata a doamnelor organizata de Maria Basescu.


"Sint ca o floare de colt, in mediul colturos si rece al barbatilor"


Numai 114 femei din toata tara au reusit sa obtina un post de primar la ultimele alegeri locale. Aceasta situatie este, in opinia specialistilor, consecinta faptului ca Romania este inca o societate patriarhala, puternic ancorata in traditionalism si misogina. Din totalul celor 3.184 de primari alesi la alegerile locale din 2008, numai 3,5% sint femei. Suprematia la nivelul muncipiilor si oraselor din cele 41 de judete apartine in exclusivitate barbatilor. Femeile au obtinut fotolii de primar numai in comune. Conform unei statistici realizata de ANESFB la nivel national, cele mai multe femei primar sint in judetele Bacau - 9, Prahova "" 7 si Cluj "" 6. In Vrancea, doua femei s-au impus in scaunul de primar, Elena Girneata la Slobozia Ciorasti (PSD) si Daniela Mihalcea (PSD) la Timboiesti, in timp ce majoritatea zdrobitoare a conducatorilor de comunitati sint barbati, cu 71 de mandate in judet. Zbir cu subordonatii si adversarii politici, "primarita" de la Slobozia Ciorasti ascunde sub masca de femeie dura un suflet cald si deschis. "Sint ca o floare de colt, in mediul colturos si rece al barbatilor, unde competitia agresiva poate produce rani adinci in sufletul unei femei, dar am rezistat. E usor sa ajungi acolo sus dar greu sa te mentii intr-o lume a barbatilor, de aceea am devenit si mai dura. Atuurile unei femei pentru a ajunge aici sint: hotarita, extrem de ambitioasa, sa se comporte natural, sa-si cunoasca punctele tari si slabiciunile. Pentru a te mentine trebuie sa iti imbunatatesti continuu cunostintele. Pentru afi respectata trebuie sa poti razbate prin hatisul vietii, sa fii educata, dar si diplomata. Si intotdeauna in spatele unui barbat puternic este o femeie desteapta", ne-a spus Elena Girneata, care le incurajeaza pe femei sa aiba curaj si sa se implice mai mult in luarea deciziilor. Cum se impaca statutul de femeie-lider cu cel de mama a patru copii si sotie? "La mine in familie este foarte bine, deoarece si inainte ne implicam in ajutorarea semenilor, dar trebuie sa recunosc ca Dumnezeu mi-a daruit o familie de care sint foarte mindra, care ma intelege, ma sprijina si ma ridica in momentele de cadere. Nimic nu e usor, dar cind le faci din dragoste treci peste toate", a marturisit femeia care conduce comunitatea din Slobozia Ciorasti. Aflata la al doilea mandat de primar, Elena Girneata a intrat in politica in 2004 si in prezent detine si functia de presedinte al Asociatiei Comunelor Vrancea. Tot ea ne citeaza o expresie celebra a primei doamne a Americii, Eleanor Roosevelt (1884 - 1962): "O femeie este ca un pliculet de ceai; niciodata nu stii cit de puternica este pina nu ajunge in apa fierbinte".


"Omul isi deschide sufletul altfel in fata unei femei"


Participarea la decizie in consiliile locale, dupa alegerile din iunie 2008, arata ca femeile sint putin reprezentate in micile legislative locale, acolo unde se adopta hotaririle care privesc comunitatea. Astfel, in Vrancea, doar 101 femei au cistigat un mandat de consilier local, in timp ce nu mai putin de 827 barbati detin aceasta functie. Aceste cifre ne situeaza undeva la mijlocul clasamentului judetelor, cele mai multe femei consilier fiind in judete precum Iasi "" 182, Timis - 165 si Prahova "" 175. In majoritatea consiliilor locale din judet femeile au un cuvint de spus, dintr-o pozitie retrasa, ce-i drept. Cele mai multe femei consilier sint la Odobesti, unde cinci reprezentante ale sexului frumos si destept voteaza cot la cot cu barbatii pentru interesele comunitatii. Una dintre ele, aflata deja la al patrulea mandat de consilier local, se caracterizeaza drept "o nuca tare", dar si un suflet deschis. "E vina femeilor ca nu stiu sa se impuna. Eu pot sa spun ca am un caracter puternic, sint o nuca tare si am fost prinsa de mai tinara in politica, din "â„¢98. Dar am reusit sa le ascult durerile oamenilor, omul isi deschide sufletul altfel in fata unei femei", dezvaluie unul dintre secretele femeilor Daniela Coman, consilier local PSD la Odobesti, de profesie avocat. Si in consiliul municipal Focsani trei doamne si-au adjudecat pozitia de consilier ales:Tudorita Boboc (PSD), Doina Fodoreanu (PNL) si Mioara Lazar (PDL). O femeie trebuie sa fie curajoasa si sa aiba coloana vertebrala, este de parere si Tudorita Boboc. De asemenea, la Adjud si la Panciu sint cite trei consiliere, in timp ce la Marasesti doua doamne detin functia de consilier local.


"Nu trebuie sa mai stam in umbra barbatului!"


In ceea ce priveste participarea la decizie in consiliile judetene, dupa alegerile din iunie 2008, nici aici femeile nu sint reprezentate mai bine. In Vrancea, cinci femei, din partea fiecarui partid politic, fac fata la 29 de barbati alesi judeteni. Este vorba despre Fevronia Stoica (PNL), Constantina Negoita (PD-L), Luminita Teodorescu (PSD), Ionela Dodu (PSD) si Anisoara Aioanei (PNL). Cele mai multe femei consilier judetean sint la Bucuresti "" 10, Botosani - 8, Iasi, Dolj si Galati "" 7. "Nu trebuie sa mai stam in umbra barbatului! Egalitatea de sanse trebuie sa fie pe primul loc. Trebuie sa luptam pentru egalitatea de sanse, sa fim mai multe in conducere. Eu am avut si momente mai dificile, dar prin perseverenta si o conduita buna am trecut peste ele", ne-a declarat Constantina Negoita, care a punctat ca atuuri ale unei femei de succes in politica: "sa fie foarte luptatoare, foarte constiincioasa, sa faca totul cu cea mai mare raspundere, sa fie foarte pregatita profesional, sa se faca respectata si inteleasa". Director al unei scoli sanitare din Focsani, Constantina Negoita este si presedintele organizatiei de femei de la PD-L de mai multi ani.


Femeile isi pun singure piedici


Femeile se caracterizeaza ca fiind mai sufletiste, mai constiincioase si mai muncitoare, tocmai pentru a suplini dezavantajul si prejudecatile cu care pornesc la drum alaturi de barbati. Printre punctele slabe, invidia tipic feminina, care pune piedici si celor care razbesc in virf. "Nu exista in primul rind o sustinere din partea femeilor, acea solidaritate feminina. Nici femeile nu stiu sa-si sustina interesele, cum exista acel spirit de fraternitate la barbati. Cind e vorba sa sustina un barbat in campania electorala il sprijina, nu acelasi lucru se intimpla in cazul unei femei, este vorba de acea invidie tipic feminina. De asemenea, femeile se simt nesustinute", ne-a declarat Aurora Martin, consilier superior la Consiliul National de Combatere a Discriminarii. Promovarea femeii in politica pe criterii de rudenie/nepotism/favoritism de catre un anumit personaj influent, model destul de cunoscut si in politica de la noi, aduce o imagine negativa ideii de femeie care se realizeaza datorita propriilor sale merite. "Acest fenomen aduce un prejudiciu imaginii femeii. Apare ideea preconceputa ca femeia este ceva raportat la altceva, cum se spune in mediul rural ca e femeia lui cutarica, si aceasta se continua la nivelul participarii politice", a completat Aurora Martin. Aceasta a declarat ca ar fi benefica o implicare constienta a femeii in politica, ale carei eforturi sa se canalizeze asupra necesitatilor reale ale comunitatilor, care ar duce si la o imbunatatire a vietii femeii. De altfel, in aceasta seara, de Ziua Femeii, Consiliul National de Combatere a Discriminarii va organiza o intilnire la Bucuresti, avind ca invitate femei de marca din politica, pentru a discuta problemele cu care se confrunta reprezentantele genului feminin intr-o lume condusa de barbati. (Mihaela BESLEAGA)


Femeile lider in cifre


La nivelul administratiei locale pentru perioada 2004-2008:

- La nivelul consiliilor judetene "" 15,37%

- La nivelul consiliilor locale "" 11,55%

- La nivelul Institutiei Prefectului "" 9,5% prefect si 12% subprefect

La nivelul administratiei locale pentru perioada 2008-2012:

- La nivelul consiliilor judetene "" 12,6%

- La nivelul consiliilor locale "" 10,8%

- La nivelul Institutiei Prefectului "" 4,7% prefect, 10,7% subprefect

Prin comparatie cu perioada 2004-2008, se poate observa o scadere a gradului de participare a femeilor la procesul decizional din administratia locala, atit in ceea ce priveste prezenta acestora in consiliile judetene si in cele locale, dar si la nivelul Institutiei Prefectului.

Date furnizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANESFB)
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 737412 zile, 13 ore, 14 minute, 55 secunde
Eu nu stiu ce calitati o fi avand Garneata da primar a ajuns pt. ca e fata lu Argatu. Oamenii au votat-o ca sa nu-l supere pe popa. Si cam asta-i tot. Ce face ea in "lumea dura a barbatilor" poate sa citeste integral
, acum 737412 zile, 13 ore, 14 minute, 55 secunde
LA MULTI ANI, TUTUROR DOAMNELOR! De acord cu ideea importantei femeilor in societate. De acord ca multe ar merita locuri in linia intai! Numai ca prima poza postata ne arata cam ce fel de piept tin citeste integral
, acum 737412 zile, 13 ore, 14 minute, 55 secunde
La multi ani de 8 Martie tuturor doamnelor si domnisoarelor care citesc Ziarul de Vrancea. Si felicitari si tuturor ziaristelor, in frunte cu Silvia Vrinceanu, tot ce isi doresc si multe realizari citeste integral
, acum 737412 zile, 13 ore, 14 minute, 55 secunde
TOVARASA CONSILIER BOBOC SPUNE DUMNEAEI CA O FEMEIE TREBUIE SA AIBA COLOANA VERTEBRALA.???????!!!!!!!TU RODICUTA DRAGA OARE MAI AI COLOANA PRIN CATE PATURI AI TRECUT, MAI AI UN PIC DE RUSINE CAND TE citeste integral
, acum 737412 zile, 13 ore, 14 minute, 55 secunde
Iar te bagi ca prostu-n seama?
, acum 737412 zile, 13 ore, 14 minute, 55 secunde
E o lume dura.......... dar cele 2 doamne se descurca de minune in comunitatile pe care le conduc. Referitor la comentariile aparute despre acest articol, acestea nu fac decat sa amplifice ideea ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.