Politică

Protejati si de partid si de stat: PD-L isi legalizeaza directorii fantoma

Ziarul de Vrancea
3 mar 2010 2187 vizualizări
Legea privind statutul functionarului public, care inlocuieste ordonantele neconstitutionale 37 si 105 de numire a directorilor pe criterii politice, a trecut ieri de votul deputatilor, dar cu scandal u prin acest nou act normativ, directorii din deconcentrate vor deveni functionari publici, vor trece prin sita unor conditii minime de studii si vechime de 5 ani in functie si vor sustine un surogat de concurs u parlamentarii PSD si PNL au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala, deputatul liberal Nini Sapunaru fiind de parere ca PD-L a facut abuz de putere u directorii sint intr-o ceata totala si asteapta directive de la partid si de la stat

Democrat ""liberalii nu fac loc in fruntea institutiilor unor oameni cu merite profesionale, ci isi conserva clientela politica amenintata cu somajul in aceste vremuri de criza. Controversata lege privind statutul functionarilor publici, care inlocuieste ordonantele 37 si 105 privind conducerea institutiilor deconcentrate, acte declarate neconstitutionale, a trecut ieri de votul plenului Parlamentului, cu scandal, dupa ce opozitia PSD-PNL a parasit Camera Deputatilor. Noul act normativ pentru statutul functionarului public constituie in fapt o acoperire legala pentru schimbarea sau mentinerea directorilor din deconcentrate agreati de actuala guvernare PD-L. Legea nr. 188 propune transformarea functiilor de conducere de natura contractuala de directori coordonatori si directori coordonatori adjuncti din institutiile publice deconcentrate in functii publice de conducere, sub denumirea de directori si directori adjuncti, asa cum era anterior acestui mare tambalau institutional. Chiar daca legea a fost adoptata in forma dorita de PD-L, directorii pusi de PSD si PNL in trecut nu pot fi clintiti din functii, acestia urmind sa ramina pe loc pina la organizarea unui nou concurs, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Exista cazuri unde PD-L nu a putut sa scoata din posturi pe cei numiti de PNL si PSD pe vremea cind cele doua partide se aflau la guvernare, acestia mergind in instanta pentru a-si mentine functiile. Drept urmare, la nivelul anumitor servicii descentralizate exista si cite doi-trei directori pe acelasi post, cel numit de fosta putere si cel impus de PD-L. Oficial, prin aceasta lege se doreste eliminarea politizarii functiei publice si a celei de conducere, prin obligativitatea obtinerii statutului de functionar public, stimularea promovarii pe baza de competente, cerindu-se ca si conditii minime pentru un sef de institutie studii superioare si 5 ani vechime. Neoficial, tocmai politizare se face si in noua formula legala. Pina la intrarea efectiva in vigoare a legii vor mai trece citeva zile, intrucit actul normativ trebuie sa fie promulgat de presedintele tarii, iar apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial. "Directorii ramin in actuala situatie pina la intrarea in vigoare a legii", a declarat subprefectul Vincentiu Micheci. De altfel, multi sefi din deconcentratele vrincene au intrat preventiv in concediu medical, pentru a-si conserva functia in aceasta perioada tulbure din punct de vedere legislativ.


"Pina unde merge functia politica?"


Camera Deputatilor a adoptat ieri, cu 172 de voturi "pro" Legea functionarilor publici, in lipsa celor din Opozitie. Proiectul de act normativ vizeaza transformarea functiilor de conducere de tip contractual de directori coordonatori si directori coordonatori adjuncti din deconcentrate in functii publice de conducere. Potrivit Legii 188, sefii vor avea denumirea de directori si directori adjuncti. Vizavi de aceasta noua modificare, deputatii PNL si PSD s-au manifestat impotriva, acestia parasind zgomotos sala de sedinte. Mai mult, liberalii vor sa mearga astazi cu o contestatie a Legii functionarilor publici, la Curtea Constitutionala. Liberalii se bazeaza in demersul lor si pe sprijinul PSD, alaturi de care au plecat ieri din plen. Contestatar al legii, deputatul PNL Nini Sapunaru sustine ca actuala Putere a depasit limita si cere ca din institutii sa plece cei care n-au nici o legatura cu domeniul unde partidul i-a pus sefi. "Ce s-a intimplat la Camera a fost un abuz de putere! Au votat legea in pofida faptului ca nu au avut majoritate, printr-o ridicare de mina, care nu se poate verifica. Perpetueaza in aceleasi greseli. Actuala Putere a pierdut contactul cu realitatea, nu are teama de votul popular. Si nu exista o unitate de vederi pentru a iesi din criza. De exemplu, la APIA Vrancea sint trei directori, unul PNL, unul PD-L si unul PSD. Fiecare a cistigat cite un proces, insa de departe al nostru poate fi considerat un profesionist. De altfel, el este cel care are drept de semnatura. Profesionistii trebuie sa ramina! Si ceea ce trebuie sa se rezolve e pina unde merge functia politica. Limita a fost depasita cu politizarea directorilor, a directorilor adjuncti si a sefilor de servicii. Pentru rezolvarea situatiei trebuie ca toate partidele sa discute in Parlament. Noi de asta ne-am suparat si am plecat, pentru ca nu au vrut si ne-au pus pumnul in gura", ne-a declarat deputatul Nini Sapunaru. De cealalta parte, a celor 172 de voturi "pentru", deputatul PD-L Alin Trasculescu afirma ca Legea 188 a fost ceruta si de liberali si ca acestia ar trebui sa o accepte ca fiind valabila. Cit pentru pleiada sa de directori intepeniti prin institutiile din Vrancea, acestia, in cazul in care Curtea Constitutionala nu decide altfel, trebuie sa se pregateasca de noi concursuri. "Directorii din deconcentrate vor mai trece printr-un examen in sase luni de la promulgarea legii, organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Pina la organizarea examenului, interimatul poate fi asigurat de cei actuali", ne-a spus si Trasculescu.


Directorii, in asteptare


Ieri, la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor se astepta faxul cu ordinele de demitere si eventualele indrumari pentru interimate. Desi vestea concedierilor a devenit o certitudine de la primele ore ale diminetii, nimic concret nu a fost anuntat. Luminita Deliu, cea care inca ocupa ieri dupa-amiaza postul de conducere in DSVSA, a confirmat ca situatia institutiei este una incerta, totul urmind a fi "luminat" de Autoritatea Nationala. "Dimineata la videoconferinta ni s-a spus ca ni se vor comunica schimbarile pina dupa-amiaza (ieri n.r.). Asteptam un ordin al presedintelui ANSVSA, aceasta fiind singura modalitate prin care pot fi eliberata din functie. Indiferent de cum va suna ordinul, nu am intentie sa merg in instanta si nici nu voi intra in concediu medical. Voi reveni pe postul de executie din institutie pe care l-am detinut anterior", ne-a precizat dr. Luminita Deliu, sustinuta de PSD pentru numirea pe functie. Directorul Casei Judetene de Pensii, Adrian Juravle, a primit de la Casa Nationala o adresa prin care este instiintat ca ocupa postul de director pina cind se va organiza un nou concurs. "Pina la organizarea noului concurs sint director. Contractele noastre de management sint valabile, asa am primit de la CNPAS. Voi depune dosarul pentru concurs cind se va deschide sesiunea de depunere. Indeplinesc toate conditiile, atit de vechime cit si de studii", ne-a declarat Adrian Juravle. Unii sefi ai deconcentratelor nici nu simt schimbarile din cauza afectiunilor medicale de care sufera, pe hirtie. Cele doua conducatoare din fruntea Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale, Carmen Chitic si Daniela Oprea, sint in concediu medical inca din luna ianuare, astfel ca implinirea celor 45 de zile de la declararea OUG 105 neconstitutionala nu le deranjeaza. De asemenea, cei trei directori ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Iozefina Iaru, Cristina Iliescu si Mioara Lazar nu au primit nici o notificare de la Bucuresti. Seful Garzii Financiare, Mugurel Malureanu, ne-a declarat ca de ieri este in concediu de odihna si ca de azi pleaca din tara. «Eu nu am primit niciun document de demitere si oricum sint in concediu de odihna programat de acum trei luni. Imi voi petrece concediul in strainatate, dar dupa ce revin la munca ma voi pregati sa concurez pe postul de director», ne-a declarat Mugurel Malureanu.


"Fiecare partid a pus directorii de la alte partide cu gitul pe taietor"


La institutiile din agricultura, actualii sefi asteapta ordine de la Minister dupa ce se mai linistesc apele si par nemultumiti de valul schimbarilor politice. "Daca cele doua ordonante au fost declarate neconstitutionale inseamna ca trebuia sa ramin in continuare in functie, ca functionar public. In celalalt caz ar trebui sa ramin ca director executiv. Nu am primit nimic deocamdata, zilele viitoare probabil se vor lamuri lucrurile. Sa vedem ce va fi, dar cum se zice, ne-am invatat ca tiganul cu scinteia. E penibil ce se intimpla cu aceste schimbari pe criterii politice. Fiecare partid a pus directorii de la alte formatiuni politice cu gitul pe taietor. Pe vremea liberalilor doar eu am ramas pentru ca am avut curajul sa le spun ca nu ei m-au adus in institutie, dar asta a trecut, nu mai e important", ne-a spus democratul Costica Neata, directorul DADR, care e de parere ca guvernul actual a incercat sa puna capat vinzolelii din deconcentrate. "Nu am primit nimic pina in acest moment. Ni s-a spus sa asteptam si sa ne continuam activitatea pina la noi ordine, daca vor fi noi ordine. Chiar am avut azi (ieri "" n.r.) o videoconferinta pe tema depunerii cererilor si chiar ne-au transmis sa ne continuam activitatea. Din cite am inteles, forma finala a legii nu va avea prevederea care s-a discutat, cu statutul de functionari publici. Eu nu sint functionar public", a precizat si Vasile Carnariu, directorul APIA Vrancea. Situatia de la Directia pentru Sport este speciala, ambii directori fiind numiti in baza ordonantelor declarate neconstitutionale. Daca Petre Plopeanu a incheiat contractul de manager din martie 2009 in baza ordonantei 37, Daniel Gongu a venit pe functie in baza ordonantei 105. In aceste conditii, nici unul dintre ei nu are drept de semnatura in acest moment, pina cind noua lege nu va intra in vigoare. "Eu sint la serviciu, nu am primit nimic, nu stiu sa nu am drept de semnatura", ne-a spus Gongu. Dupa ce a cistigat in instanta ordinul de suspendare din functie, Petre Plopeanu nu mai stie nimic de situatia de la directie. "Astept sa vad ce vine de la minister, deocamdata merg la scoala, unde am ore si astept ca ministerul sa-mi dea un raspuns la o hotarire judecatoreasca", ne-a spus Petre Plopeanu. Pina la intrarea in vigoare a legii, directorii vechi si noi stau cu grija fotoliului cald de sef.


Grupaj coordonat de M. BESLEAGA





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Eu nu cunosc nici un domeniu care sa fi mers vreodata bine in Vrancea. Deci cred ca nimeni nu-si poate aloca atributul de profesionist. Directorii sustinuti de PDL au macar sustinerea guvernului si citeste integral
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Salariul unui debutant , in functie de domeniu, variaza intre 5 si vreo 7 milioane. E destul de evident ca, cu acesti bani esti muritor de foame, caz social. De ce ar accepta cineva totusi un astfel citeste integral
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Ti se pare ca ziarul nu-i destul de portocaliu si il mai calorezi si tu? Unde sunt salile de sport construitede Placinta?
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
A facut un patinuar in Sud? Ai patinat tu acolo sau esti constructorul care a luat bani degeaba ( peste 200.000 lei)? Revin si-ti mai spun odata, daca esti papagal portocaliu, macar nu -i mai lauda citeste integral
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Oare in ce mandat a acumulat Placinta aceste datorii? Eu zic ca in ultimi 5 ani, de cind seful statului a ajuns prin cea mai grosolana frauda un handicapat, sustinut de o banda de hotii. Si tot din citeste integral
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Adica vrei sa zici ca a dat vreo 1000 de Euro in total ? (40*25). Pai si ce sa mai furi din astia ? E intr-adevar o suma impresionanta dar nu stiu pentru cine.
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Si totusi a venit primavara,voi ati observat???
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Cred ca 40.000x25=1.000.000( un milion)!
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Bai Gaby ia zi tu ce-a facut Oprisan al tau ? A facut macar vreun cotet de gaini pe undeva ? Deci nu din alea pe hartie ca pe hartie a facut milioane de autostrazi da toate materialele s-au dus in citeste integral
, acum 739370 zile, 23 ore, 20 minute
Garantat in Vrancea sunt cel putin 1000 de persoane mai bogate ca Oprisan.Dar nu ii vede nimeni? De unde are Placinta ta atita avere, ca nici ,,Dlecaratia de avere" nu a putut-o completa, ca nu le mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.