Politică

Secretarii din primarii se pling de hatisurile legii si de salarii

Mihaela Beșleagă
27 feb 2010 2221 vizualizări
Ieri au avut loc discutii aprinse la prima intilnire trimestriala a reprezentantilor Prefecturii cu secretarii din primarii u s-au pus pe tapet problemele intimpinate in ceea ce priveste aplicarea Legii salarizarii unice, numarul mic de posturi din primarii si salariile mici

Cei 72 de secretari din comunele vrincene au participat ieri la prima intilnire din acest an cu functionarii din cadrul Institutiei Prefectului, care s-a dovedit a fi foarte animata. Inca de la debutul sedintei, care a avut loc la sediul Inspectoratului Scolar, subprefectul Vincentiu Micheci i-a asigurat pe secretarii comunelor de toata deschiderea si de o buna colaborare si i-a rugat sa se detaseze de orice sentiment politic, pentru ca "primarii vin si pleaca, dvs ramineti". "Vom renunta la acel regim autoritar cu care probabil v-ati obisnuit", a subliniat subprefectul. De altfel, acest fapt s-a observat inca din timpul sedintei, cind de multe ori sala a fost cuprinsa de rumoare. Cele mai importante persoane din primarie, care se ocupa de toate catastifele si chestiunile legate de legalitate, i-au asaltat cu intrebari pe cei de la Prefectura, cele mai aprinse discutii stirnind organizarea concursurilor de angajare pentru acest an. Secretarii s-au plins de problemele pe care le intimpina in ceea ce priveste aplicarea Legii nr.330 privind salarizarea unica, prevederile acordului colectiv de munca, numarul mic de posturi din primarii, care nu le asigura functionarea normala, de traseul greoi pe care trebuie sa il parcurga pentru o promovare in clasa si, nu in ultimul rind, de salariile mici cu care sint platiti. "In toata primaria sintem cinci functionari, nu avem agent agricol, care este post unic si nu se poate angaja si ne descurcam foarte greu. Am avut si probleme cu APIA, nu putem completa Registrul Agricol, nu mai putem face fata", a spus un secretar din sala, care s-a plins si de salariile mici pe care le au angajatii din primarii. Un exemplu in acest sens este un contabil cu studii superioare si master, care cistiga 747 lei. "Se stie ca un secretar are un volum mare de munca, mai are un pic si ajunge si moasa comunala", a completat subprefectul Micheci. Discutii aprinse au fost suscitate si de acordul colectiv de munca. Eduard Balanescu, directorul executiv al Directiei Juridice din Prefectura, a anuntat secretarii ca Agentia Nationala a Functionarilor Publici i-a actionat in instanta pentru acordarea de drepturi banesti necorespunzatoare. Secretarii s-au aratat nemultumiti de faptul ca in lege nu se precizeaza clar care sporuri sint legale si care nu. De precizat ca pina la sfirsitul anului secretarii trebuie sa indeplineasca conditia studiilor superioare.


"M-am trezit cu o sacosa de dispozitii pentru ajutorul de incalzire"


O alta problema sesizata in timpul intilnirii a fost aceea ca autoritatile locale care aleg delegarea gestiunii serviciului public de salubritate trebuie sa asigure principiul concurentei si sa realizeze licitatie publica pentru aceasta delegare, prelungirea actelor aditionale de continuare a contractului fiind interzisa. "Din start, aceste hotariri care au prelungit acte aditionate nu vor primi avizul de legalitate din partea Prefecturii", a mentionat Eduard Balanescu. Unii secretari au atras atentia asupra faptului ca majoritatea comunelor din judet sint partenere in proiectul cu fonduri europene "Vrancea curata", in statutul careia se interzice delegarea serviciului de salubritate fara aprobarea asociatiei, fapt ce ii pune intre ciocanul Garzii de Mediu si nicovala controalelor de la Uniunea Europeana pe secretarii din localitati. Acestia au fost sfatuiti, pe de alta parte, sa acorde o mai mare atentie termenelor de inaintare a actelor catre Prefectura in vederea exercitarii controlului de legalitate, in conditiile in care la Institutie se mai primesc inca acte din 2009. Un alt aspect sesizat este faptul ca unii primari refuza sa convoace Consiliul Local in sedinta ordinara lunara, astfel incit unele consilii nu au avut sedinta in ianuarie. Daca nu se convoaca doua luni, consiliul se dizolva de drept, potrivit legii. Un alt punct nevralgic este centralizarea dispozitiilor privind ajutoarele de incalzire la Prefectura. "M-am trezit cu o sacosa de dispozitii de la primarii pentru ajutorul de incalzire. Nu mai avem unde sa le depozitam", s-au plins functionarii de la Prefectura. Eduard Balanescu a venit cu ideea ca secretarii sa trimita doar o adresa cu numarul dispozitiilor, care ar urma sa primeasca avizul de legalitate din partea Prefecturii, bazindu-se pe "buna credinta" a secretarilor, insa subprefectul Vincentiu Micheci a tinut sa precizeze faptul ca verificarea legalitatii se exercita nominal pentru fiecare dispozitie in parte si ca se va gasi o solutie in acest sens pentru vizualizarea documenteleor, prin deplasarea la sediul Primariei, unde sa fie verificate dispozitiile prin sondaj. Dupa aproape doua ore de discutii, secretarii au plecat pe jumatate lamuriti, pe jumatate nedumeriti. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 4 ore, 27 minute, 28 secunde
Cum naiba sa nu se trimita dispoziitiile pentru control? Va imaginati ce se poate intampla? Secretarii, astia care nu mai pot de munca, si-ar face de cap. Unii chiar muncesc, iar unii................
, acum 739392 zile, 4 ore, 27 minute, 28 secunde
Ar fi fost frumos ca si in Timis sa se organizeze astfel de intalniri.Sunt secretar la o comuna din acest judet si nu mai tin minte de cand n-am mai fost convocati la o sedinta de lucru.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.