Politică

Prefectul Oprea, recrutat de Securitate sub numele M. Drumes

Doina Ganea
23 feb 2010 2813 vizualizări
Potrivit Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, prefectul Ion Oprea a semnat in 1989, cu citeva luni inainte de revolutie, un angajament de colaborare cu fosta Securitate u potrivit acelorasi surse, lui Ion Oprea nu-i poate fi atribuita calitatea de colaborator deoarece nu au fost gasite note informative semnate de acesta u in dosarul de retea, actualul prefect primise si un nume conspirativ: M. Drumes si avea trasate misiuni de tineau de politia politica u Ion Oprea recunoaste ca a fost contactat de ofiterii aparatului de represiune, dar sustine ca nu a turnat pe nimeni la Securitate si ca cineva ii vrea raul u la vremea respectiva, proaspat absolvent de economie agrara, Ion Oprea lucra la un CAP din Arges

La o solicitare a Asociatiei Pro Democratia Focsani, formulata in anul 2005, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a emis o adeverinta tardiva de necolaborare cu Securitatea pe numele actualului prefect Ion Oprea. Totusi, la inceputul acestui document se precizeaza ca actualul prefect al judetului Vrancea a fost recrutat de ofiteri ai Securitatii la 17 august 1989, primind numele conspirativ de "M. Drumes". Potrivit adeverintei CNSAS, eliberata la 19 februarie 2010, organele de represiune l-au recrutat pe Ion Oprea pentru a le oferi informatii legate de cei care ascultau postul de radio Europa Libera, intentionau sa paraseasca tara sau aveau legaturi cu strainii, dupa cum reiese din "dosarul de fond retea nr. R 114425". "Domnia sa a fost recrutat deoarece trebuie identificate persoane care: audiaza si colporteaza dusmanos stirile transmise la posturile de radio capitaliste ("¦), au manifestari dusmanoase ("¦), intentioneaza sa paraseasca tara pe cai ilegale ("¦), intentioneaza sa redacteze inscris cu caracter necorespunzator ("¦), intretin relatii suspecte cu cetatenii straini ("¦) fac parte din culte si secte interzise de lege, cit si pentru cunoasterea comportarii si intentiilor negative ale acestora care sint navetisti", se arata in adeverinta eliberata de CNSAS, care citeaza din dosarul de retea intocmit de securitate pe numele lui Ion Oprea. Directorul CNSAS, dr. Dragos Petrescu, a precizat in adeverinta eliberata saptamina trecuta ca prefectului Ion Oprea nu-i poate fi atribuita calitatea de colaborator al fostei Securitati, intrucit nu au fost identificate documente care sa contina informatii transmise catre organele de Securitate. De remarcat este faptul ca, desi rezultatul cercetarii celor de la CNSAS a fost finalizat, potrivit notei de constatare inca din 20 martie 2009, abia pe 19 februarie 2010 Colegiul CNSAS a emis procesul verbal cu aceste constatari. Prefectul Ion Oprea s-a aratat ieri indignat punind toate acestea pe seama unor interese de grup care vor sa decredibilizeze atit persoana sa cit si Prefectura. "Constat ca in mod periodic persoana si institutia prefectului se vrea a fi decredibilizata. Anul trecut cam tot in aceasta perioada a fost un atac dur asupra mea si a activitatii mele desfasurata in mandatul 2005-2007, vis-a-vis de ce a insemnat activitatea de reconstructie a judetului. Am oferit si pot sa ofer in continuare date despre ce a insemnat constructia a 1000 de case in judetul Vrancea. Acum constat ca se merge pe un alt palier", a declarat intr-o prima faza prefectul Ion Oprea, incercind sa abata atentia de la fondul problemei.


A fost recrutat, dar n-a facut politie politica


Potrivit legii, demnitarii, parlamentarii si inaltii functionari publici sint obligati ca inainte de a candida la o functie publica sa semneze o declaratie pe propria raspundere de necolaborare cu fosta Securitate. La fel ca si CNSAS, prefectul Ion Oprea sustine ca nu a semnat niciodata o nota informativa si nu a turnat pe nimeni la fosta Securitate. "Toata viata am fost o persoana absolut deschisa, o persoana care a spus in mod permanent adevarul. Nu am de ce sa-l ascund, lucru pe care mi l-am asumat si mi-l asum in continuare si prin ceea ce inseamna functia publica pe care o ocup. Trebuie sa o spun in mod categoric ca nu am avut de-a face cu ceea ce a aparut pe fluxul de stiri a unei anumite agentii de presa. In toata viata mea, in toata activitatea mea nu am dat curs unor solicitari venite din partea organelor fostei securitati si pot sa va asigur ca in toata viata mea nu am turnat pe nimeni la fosta Securitate.

Este adevarat, am fost contactat de fosta Securitate, dar niciodata nu am dat curs acestor solicitari, lucru confirmat si de CNSAS. Repet, nu am dat niciodata orice alte informatii fostei Securitati legate de ceea ce doreau dinsii sa obtina. Ceea ce aparut in presa este total neadevarat", a subliniat prefectul intr-o depesa de presa. Ion Oprea poate contesta decizia CNSAS in maxim 30 de zile de la eliberare, la Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Prefecturii, in perioada in care a semnat angajamentul, Ion Oprea avea 24 de ani si era economist la CAP Hirlesti, in judetul Arges. Ion Oprea a venit in judet gratie unui fost coleg de facultate si a ramas aici dupa ce s-a casatorit cu o vrinceanca. La o zi dupa ce APD Focsani a depus solicitarea la CNSAS, respectiv 12 ianuarie 2005, Ion Oprea a fost numit in functia de prefect, dupa ce in prealabil fusese ales consilier judetean pe listele PD. In aceasta calitate a dat si o declaratie de neapartenenta la structurile fostei Securitati, in care nu a pomenit nimic de acest angajament. Ion Oprea, in virsta de 46 de ani, fost membru al Partidului Democrat, este nascut in localitatea Boteni, judetul Arges, si a ocupat prima data functia de prefect al judetului Vrancea in intervalul 13 ianuarie 2005 "" 28 august 2007. In perioada 28 august 2007 "" 02 octombrie 2009 a ocupat postul de subprefect, ca din 2 octombrie 2009 si pina in prezent sa revina la pozitia de prefect la numirea premierului Emil Boc. Conform declaratiei de avere, prefectul Ion Oprea a incasat in anul 2008 un salariu de 72. 238 de lei, detine cite un teren la Soveja si Vinatori obtinute in 2006, respectiv 2007 si are in posesie un autoturism Skoda Octavia. (Doina GANEA)


Un raspuns sosit dupa 5 ani


La cinci ani de la solicitare, presedintele actual al Asociatiei Pro Democratia Focsani, profesorul Gabriela Obodariu, ne-a declarat ca nici nu se mai astepta sa primeasca vreun raspuns de la CNSAS. In plus, la acea data, respectiv 12 ianuarie 2005, APD Focsani a facut mai multe solicitari pentru verificarea trecutului mai multor politicieni vrinceni printre care s-au numarat si parlamentarii Corneliu Momanu (PD-L), Jan Vraciu (PD-L), Nini Sapunaru (PNL) sau presedintele Consiliului Judetean Marian Oprisan (PSD) sau a vicepresedintelui Mircea Diaconu (PSD). "Cererea a fost facuta in 2005, la initiativa regretatului presedinte al APD Club Focsani, d-l profesor Ionel Sirbu, si aprobata de Comitetul de conducere de atunci. Ea a venit ca o incercare de a lamuri orice suspiciune cu privire la persoanele cu demnitati publice din acel moment din judetul Vrancea, legata de raporturile avute cu fosta Securitate. Am facut cereri si pentru parlamentarii de atunci, pentru prefect, subprefect, presedinte de Consiliu Judetean si vicepresedinte de Consiliu Judetean. De atunci am mai incercat sa aflam ce se intimpla cu cererea, ni s-a raspuns ca parlamentarii oricum intra automat in verificare, apoi ca mai dureaza si sa asteptam, intrucit volumul de munca al celor de la CNSAS era foarte mare", ne-a declarat presedintele APD Focsani.


Oprea trebuia sa-i toarne pe"¦ navetisti



CASETA


Scheletele "Alin", "Zamparo", "Petrescu", "Bratosin""¦


La mai bine de 20 de ani de la Revolutie se poate constata ca multe personaje de prima mina ale judetului au citeva "schelete ascunse in dulap". Cu alte cuvinte, Vrancea are destule personaje suspecte ca ar fi facut politie politica inainte de 1989. Primul este presedintele Consiliului Judetean Marian Oprisan, despre care CNSAS a anuntat oficial ca a fost recrutat in perioada 1980-1985. Fostul ofiter de Securitate Doru Lungu a declarat ca l-a avut ca informator in reteaua de la firma de confectii Incom Vranco pe Oprisan, cel care a primit numele conspirative "Alin" si "Renato" si care "turna" la Securitate cu greseli gramaticale. CNSAS a cerut recent instantei constatarea calitatii de fost ofiter de Securitate pentru Mihai Darie, consilierul personal al baronului Marian Oprisan, fost ofiter de contrainformatii, fost membru PD si apoi sfatuitor oficial a lui Mircea Geoana. O figura marcanta a judetului care avea dosar de urmarit, dar era suspect de a fi facut politie politica a fost si regretatul Paraschiv Usturoi, fost director al Directiei pentru Cultura. Despre deputatul PSD Ciprian Nica, ales in noiembrie 2009 in Colegiul 6 Adjud, CNSAS sustine ca acum 34 de ani folosea pseudonimul "Bratosin". Nica a declarat ca a dat informatii eronate despre colegi care terminasera deja liceul si ca la plecarea la facultate a intrerupt definitiv orice legatura cu Securitatea. Materialele puse la dispozitia magistratilor de catre CNSAS arata ca si fostul subprefect Mioara Flenchea a fost o turnatoare precoce, intrucit a lucrat cu "baietii cu ochi albastri" inca din vremea liceului si pina in 1989. Mioara Flenchea, acum in virsta de 50 de ani, a fost recrutata de Securitate in 1976 si a primit numele conspirativ de "Diana Petrescu". CNSAS a stabilit ca fostul subprefect a avut trei perioade in care a dat cu subsemnatul la fosta Securitate. Intre 1976-1979, Flenchea a fost recrutata pentru incadrarea informativa a Liceului de fete "Garabet Ibraileanu" din Iasi. Intre 1980 si 1986, "Diana Petrescu" a fost reactivata pentru incadrarea informativa a angajatilor Statiei "Gheorghe Gheorghiu Dej" si a tinerilor de la caminul de nefamilisti, iar a treia perioada in care a colaborat cu Securitatea a fost intre 1986 si 1989. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.