Politică

Bugetul Focsaniului pe 2010 sau marea lehamite

Doina Ganea
18 feb 2010 604 vizualizări
bugetul municipiului Focsani pe anul 2010 este cu 6,4% mai mic fata de cel de anul trecut, in timp ce datoria publica aproape ca se dubleaza u in an de criza cresc si cheltuielile de personal u luind in calcul ca anul acesta vom avea viceprimari municipalitatea a crescut cheltuielile cu salariile proprii cu aproape 500.000 de lei

Focsanenii si-au tratat ieri autoritatile la fel cum si ele ii trateaza de cele mai multe ori: cu nepasare. Dezbaterea proiectului de buget al municipiului Focsani pentru anul 2010 se pare ca nu prea a fost pe gustul cetatenilor, care, desi au venit in numar mare, s-au grabit sa plece acasa imediat dupa prezentarea acestuia. Nici chiar faptul ca saptamina viitoare va fi propusa majorarea pretului la caldura nu a stirnit vreun interes. Singurii care au luat cuvintul la finalul prezentarii bugetului au fost ziaristul Cristi Irimia, in calitate de cetatean, si Petru Vintila, eternul candidat la o functie de ales local si presedinte al unei asociatii de proprietari. Asa se face ca mult anuntata dezbatere publica a fost mai mult o prezentare a alocatiilor bugetare care n-a stirnit controverse, asistenta stind cu bratele incrucisate atit la propriu cit si la figurat. Sala Consiliului Local in care a avut loc sedinta a fost asadar plina de focsaneni, insa marea majoritate a fost formata din sefii de servicii din cadrul Primariei, directori ai institutiilor subordonate si nu in ultimul rind directori ai unitatilor de invatamint si doar citiva administratori de bloc. La dezbatere au mai participat, alaturi de primarul Decebal Bacinschi, consilierii Mioara Lazar (PD-L) si Vasile Dobre (PNL). Acesta din urma s-a asezat chiar in dreapta primarului, iesind deja la incalzire pentru functia de viceprimar. PSD nu a avut nici un consilier din cei 10 la intilnirea de ieri.


Buget majorat pentru plata celor doi vicepriamri


Bugetul Focsaniului pe anul acesta este cu 6,4% mai mic fata de anul trecut, adica de 168,316 milioane de lei, cu 437 mii lei mai mic decit in 2010. Potrivit directorului economic al Primariei, Natasa Nemes, la intocmirea bugetului s-a tinut cont si de problemele ridicate de cetateni la intilnirile pe cartiere. Principalele probleme in viziunea focsanenilor sint legate de reabilitarea termica a blocurilor, ciinii vagabonzi, reabilitarea sistemului de incalzire si nu in ultimul rind lipsa parcarilor. Prezentarea bugetului a fost aproape un monolog intesat cu un sir lung de lamentari si nemultumiri legate ba de neincasarea amenzilor, ba de repartitia bugetara scazuta de la guvern. Edilii au recunoscut insa ca odata cu aplicarea prevederilor Codului Fiscal de indexare a impozitelor pe case pentru 2010 se estimeaza si o crestere a incasarilor. "Impozitele si taxele locale au crescut cu 15%, astfel ca in 2010 vor veni la buget aproximativ 38.338 lei (prognozat), fata de 33.907 lei cit a fost anul trecut. Din amenzile de circulatie avem de incasat 80 de miliarde de lei vechi, suma pe care oricum nu o vom incasa, pentru ca anul trecut am incasat vreo 15 miliarde din cele 70 de miliarde de lei datorate", a declarat Natasa Nemes. Autorii proiectului de buget au luat in calcul anul acesta faptul ca se vor alege in sfirsit cei doi viceprimari ai Focsaniului si, din acest motiv, au suplimentat cheltuielile salariale cu aproape 500.000 de lei, adica de la 6,9 milioane de lei la 7,355 de milioane de lei. Aceasta in conditiile in care pe 2009, autoritatile locale au recunoscut ca au facut o economie la buget de 250.000 de lei, prin lipsa viceprimarilor.


Datoria publica aproape s-a dublat


Potrivit proiectului de buget, cei mai multi bani au fost repartizati actiunilor socio-culturale, in care au fost incluse invatamintul, sanatatea, intretinerea spatiilor verzi, a zonelor de agrement, asigurarile si asistenta sociala. Din toate acestea invatamintul si asistenta sociala au primit cei mai multi bani, adica 63,7 milioane de lei si respectiv 16,9 milioane. La capitolul "servicii publice", energia termica este cea care absoarbe cei mai multi bani de la buget "" 31,434 milioane de lei. Pentru continuarea lucrarilor la Piata Unirii, contributia Primariei va fi in acest an de peste 5 milioane de lei. Tot din bugetul de anul acesta 4,9 milioane de lei vor fi dati concret pentru achitarea ratelor si plata dobinzilor bancare la creditele realizate pentru reabilitarea strazilor. Datoria publica a Focsaniului aproape insa ca s-a dublat anul acesta. Din datele prezentate rezulta ca daca anul trecut datoria publica era de 4,848 de milioane de lei, in 2010 ea va ajunge insa la 7. 748 milioane de lei. Primarul Decebal Bacinschi a pus accent pe nevoia de reabilitare termica a locuintelor. "Am dori ca tot mai multe asociatii de proprietari sa depuna solicitari pentru anveloparea blocurilor. Daca vom face asa, tot mai multi cetateni vor plati facturi reduse la caldura", a precizat edilul. Datele privind repartizarea bugetara pot fi gasite in continuare pe site-ul Primariei Focsani. Potrivit edilului sef, proiectul de buget va fi supus aprobarii Consiliului Local intr-o sedinta extraordinara, propusa pe 9 martie. Dupa aceasta ultima precizare a edilul sef, asistenta a dat efectiv bir cu fugitii din sala, intr-o mare lehamite. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.