Politică

Plingerea lui Ion Oprea nu s-a soldat cu dosar in instanta

Nicoleta Cristea
30 ian 2010 1886 vizualizări
Procurorii i-au dat NUP Ioanei Buica, acuzata de falsuri si abuz in serviciu in legatura cu listele electorale ale fostului prefect Raluca Dan

Sesizarea facuta de prefectul Ion Oprea in legatura cu falsificarea listelor electorale s-a sfirsit deocamdata la Parchet. Ioana Buica, fosta sefa de cancelarie a Ralucai Dan, a primit neinceperea urmaririi penale pentru fals intelectual, fals material si abuz in serviciu. Astfel, problemele semnalate de Ion Oprea privind lista cu presedintii si loctiitorii sectiilor de votare au fost considerate fara temei. Astfel, dupa audierile de la politie, s-a ajuns la concluzia ca datele personale ale vrincenilor trecuti pe liste corespundeau cu realitatea. Mai mult decit atit, referitor la abuzul in serviciu, Buica a fost considerata nevinovata, intrucit actiunile sale legate de transcrierea listelor au fost facute la ordinul sefei sale directe, iar invinuita nu si-a incalcat atributiile de serviciu. "Toti cei care au un interes in cauza pot contesta solutia in termen de 20 de zile de la comunicare", a precizat procurorul care a instrumentat cazul, Nicolae Ghihanis. Plingerea a fost facuta de prefectul Ion Oprea dupa ce persoana care lucra la registratura i-a semnalat acestuia ca Ioana Buica i-a solicitat doua registre si stampila, pe motiv ca avea nevoie sa transcrie cererile pentru presedintii si loctiitorii acestora la alegeri. Explicatia data de fostul prefect Raluca Dan a fost aceea ca cererile deja primisera un numar de inregistrare, insa din cauza ca erau foarte numeroase, nu au fost trecute pe loc in registrul de intrare-iesire. Audiata la politie, Raluca Dan a aratat ca primise cereri pentru listele electorale inca din septembrie, insa a preferat sa le treaca in registru la pachet, iar pentru aceasta i-a dat dispozitie Ioanei Buica. Raluca Dan si-a motivat graba cu listele prin aceea ca pe 1 octombrie 2009 avea in intentie sa demisioneze, si a vrut sa lase totul pus la punct. Mai mult decit atit, Raluca Dan a specificat ca prefectul nu are obligatia sa inregistreze cererile, in acest sens neexistind nici un text de lege. O alta scuza privind legalitatea listelor electorale a fost aceea ca acestea fusesera deja trimise si avizate de Autoritatea Electorala Permanenta. O problema semnalata de prefectul Ion Oprea procurorilor a fost si aceea ca 21 de cereri pentru presedinti si loctiitori nu erau semnate. Procurorii spun ca, la audieri, cei mai multi dintre cei care aveau cereri nesemnate au declarat ca pur si simplu au omis acest lucru. Pe de alta parte, in alte cazuri lipsa "autografului" a fost explicata prin aceea ca, dupa ce si-au dat acordul sa fie trecute pe lista, persoanelor respective le-au fost facute cererile de alte persoane, cu acordul lor. Prefectul Ion Oprea ne-a declarat ieri ca nu i s-a comunicat oficial, la nivelul institutiei, decizia procurorilor vrinceni, dar in momentul in care va intra in posesia acesteia va decide care va fi pasul urmator. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.