Politică

Ce minte au guvernantii cind fac astfel de legi?!

Ziarul de Vrancea
29 ian 2010 3180 vizualizări
Concedieri si in primarii: Pe sute de functionari din primarii ii paste concedierea, conform unui proiect de lege propus de Guvern pentru reducerea cheltuielilor publice u primarii au fost convocati la Consiliul Judetean pentru a fi consultati in legatura cu noul act normativ, pe care l-au caracterizat drept aberant u conform acestuia, o localitate cu pina la 1.500 de locuitori ar trebui sa aiba maxim 10 angajati, iar una cu 3.000 de locuitori maxim 12 salariati u edilii vrinceni reclama absurditatea legii, fiind convinsi sa o conteste, intrucit unii dintre ei ar fi obligati sa dea afara si jumatate din angajati u în aceste zile primarii pot înainta propuneri de modificare a actului legislativ

A venit rindul bugetarilor din administratiile locale sa se teama pentru locurile lor de munca, Executivul scotind la iveala un proiect de lege care taie din personalul angajat in primarii si consilii judetene. Aici intra si salariatii din unitatile subordonate, cum ar fi serviciile sociale si scolile. La nivel national, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a vorbit despre reducerea a 17.000 de posturi din administratia locala, in timp ce ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca ar fi vorba de 100.000 de salariati. Reducerile tin cont de anumite standarde de cost, mai exact cit ne costa un functionar, numarul angajatilor din administratii urmind sa fie limitat in functie de numarul de locuitori al unitatii administrative. Concedierile ar urma sa se faca in primul rind in functie de criterii sociale, primii pe lista disponibilizatilor urmind sa fie persoanele cu virsta de pensionare si cele fara copii. Primarii vrinceni au fost convocati deja la inceputul acestei saptamini la Consiliul Judetean pentru o a fi consultati in legatura cu acest proiect de lege. Conform schemei teoretice de functionari la numarul de locuitori, unele primarii vor trebui sa reduca la jumatate numarul de posturi, daca mai vor bani de la bugetul central. Guvernul a decis deja, in 6 ianuarie, sa reduca cu aproximativ 3.000 posturile din asistenta sociala, in urma aplicarii standardelor de cost. De asemenea, proiectul se refera si la finantarea cheltuielilor de personal din unitatile de invatamint preuniversitar, tot pe baza standardelor de cost. Astfel, prin OUG 114/2009 a fost stabilita reducerea cu 15.000 a numarului posturilor din scoli, in 2010.


Concedierile nu se opresc la nivelul institutiilor deconcentrate, pentru a se stringe cureaua la cheltuielile bugetare. La inceputul acestei saptamini, conducerea Consiliului Judetean i-a invitat pe primarii de municipii, orase si comune la o intilnire in cadrul careia au fost discutate chestiuni ce tin de noile grile de salarizare, dar si un proiect de lege lansat spre dezbaterea autoritatilor locale privind numarul de angajati pentru fiecare primarie in parte, raportat la numarul populatiei. "în cadrul intilnirii, primarii au aratat ca prevederile proiectului nu tin cont de realitatile existente la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, iar stabilirea personalului maxim care poate fi incadrat s-a facut avind ca singur criteriu reducerea cheltuielilor bugetare. Majoritatea celor prezenti s-au intrebat care au fost criteriile ce au stat la baza stabilirii normelor de personal", transmite Biroul de Presa al CJ. Edilii s-au aratat contrariati de faptul ca o localitate cu pina la 1.500 de locuitori ar putea sa aiba un maxim de 10 angajati, iar o localitate cu 3.000 de locuitori sa aiba maxim 12 angajati. La aceasta intilnire s-a prezentat si punctul de vedere al filialei "Asociatiei comunelor din Romania", care a opinat ca prevederile proiectului de lege sint aberante, efectul aplicarii acestuia fiind incapacitatea administratiilor locale de a face fata activitatii curente, cu un numar de angajati redus drastic. Astfel, s-a stabilit ca, in citeva zile, primarii sa inainteze propuneri de modificare a proiectului.


Se anunta revolte la Asociatia Comunelor


Primarii vor sa conteste proiectul noii legi a salarizarii la Asociatia Comunelor din Romania, ale carei lucrari vor avea loc la Bucuresti luna viitoare. Edilii din Vrancea ii acuza pe guvernanti ca dau reguli absurde, "luate de domni care stau cu fundul pe scaune si nu stiu realitatile din tara". Primarul PSD din comuna Garoafa afirma ca, in cazul in care legea ar intra in vigoare, ar trebui sa dea afara 6 persoane din totalul de 20 de angajati cu care lucreaza. "La Asociatia Comunelor vom lua hotarirea de a protesta impotriva acestei legi. La intrunire si-au anuntat prezenta, de principiu, si primul ministru, dar si presedintele. La cit isi pleaca ei urechea la problemele noastre"¦ , stiu deja raspunsul: «asta e situatia!». Ce minte au guvernantii cind elaboreaza astfel de legi?! Cum poti compara necesitatile unei comune precum Gologanu, care practic este un sat compact, cu cele din Garoafa, care are 8 sate imprastiate? Potrivit anexelor acestui proiect de lege, la 1.500 de locuitori este nevoie de 10 functionari, deci un angajat pentru 150 de oameni. La 20.000 de locuitori corespund 20 de functionari. Adica un om la 2.000 de cetateni! Ceea ce ne impun ei ne determina pe noi, cei din administratia locala, sa gasim metode de eludat legea. Cum sa dau afara, pe cine, cind este nevoie de oameni?", se intreaba Gheorghe Maghiaru, primarul din Garoafa. Localitatea numara 4.820 de cetateni cu domiciliul stabil. La rindul sau, primarul PNL de la Vizantea Livezi, Fanica Ciobotaru, spune ca cel mai probabil, in cazul in care legea devine aplicabila, va da paznicii afara si va cupla anumite posturi. Ca si colegii sai, edilul reclama absurditatea legii si aminteste ca in urma cu citiva ani s-a dat obligativitatea infiintarii unor posturi care acum sint primele la care se va renunta. "Functionez cu 22 de functionari si, potrivit acelui numar de posturi, ar trebui sa ajung la 14. Voi da afara paznicii, nu stiu ce voi face, pentru ca nu poti pune in aceeasi categorie functionarii cu oamenii de la paza. Sa aduca Ministerul de Interne politisti! Voi cupla la Cultura directorul cu bibliotecarul... Vom vedea ce se va intimpla daca se va aplica legea. Deocamdata noi am hotarit la intilnirea de la Consiliul Judetean sa contestam prevederile la Asociatia Comunelor", ne-a spus si Fanica Ciobotaru.


5% de la fiecare angajat, pentru salvarea locurilor de munca


Primarul din Suraia incearca sa gaseasca solutii pentru a nu concedia nici un angajat. "Noi avem 21 de angajati cu tot cu paza, cu asistenti sociali sau comunitari, electrician sau mecanic. Daca in ordonanta ar intra numai functionarii publici totul ar fi OK, daca sint inclusi si ceilalti avem probleme. Mie mi-ar fi usor sa dau afara paznicii si sa angajez o firma de paza, dar acest lucru nu ar micsora bugetul. Iar interesul asta este! M-ar costa mai mult firma de paza! Decit sa dau afara pe cineva mai bine iau cite 5% la fiecare angajat. Fiecare este de acord cu o asemenea masura pentru ca sint speriati de posibilitatea sa ramina fara serviciu. Toti au probleme, sint oameni de la sat, au copii si daca pleaca de la primarie nu au unde sa se duca. Ii dam afara, dar trebuie sa le oferim si o alternativa", ne-a spus Vasile Grosu, primarul PD-L de la Suraia. Situatia nu pare mai roza nici la Cotesti. "Avem 22 de angajati, dar dintre acestia sint si oameni care se ocupa cu serviciul de apa, curent eletric, salubrizare si paza. In ceea ce priveste aparatul primarului avem doar 14 persoane, desi la populatia de peste 5.000 de locuitori ar trebui sa avem 16. Nu putem concedia oameni cind nu avem bibliotecar sau om la Caminul Cultural. Ar trebui sa infiintam si o structura de urbanism, dar pentru asta e nevoie de oameni. Asteptam lamuriri pentru a sti ce avem de facut", ne-a spus si primarul PSD Ion Bolovan.


Un sfert din angajatii Primariei Adjud ar trebui disponibilizati


Aceeasi nemultumire fata de proiectul de lege o au si functionarii din cadrul municipiului Adjud. Potrivit acestora, ar trebui ca legea sa fie mai clara si sa distinga daca este vorba de functionari publici, sau personal contractual pe functie publica. "Ar trebui sa se faca in primul rind distinctie care sint competentele aparatului din subordinea primarului, al Consiliului Local, al serviciilor pe care am fost obligati sa le infiintam. Limita la ce se refera, la functionari publici sau la personal contractual? Ce vom face cu politia comunitara, cu evidenta populatiei? Avem proiecte si servicii prin care intretinem obiective din oras, cum sa dam oamenii afara?", s-a aratat indignat si secretarul municipiului Adjud, Stefania Saradici. In organigrama Primariei Adjud figureaza angajate 78 de persoane, iar potrivit noului proiect de lege numarul acestora ar trebui sa scada la 53 de salariati. Constantin Vlase, primarul orasului-erou, Marasesti, crede ca daca legea va intra in vigoare in forma propusa va rebui sa concedieze 10 persoane. "Noi ne-am pus problema sa disponibilizam vreo doua-trei persoane pentru ca ies la pensie, dar nu sa dam oameni afara pentru ca si asa avem multe probleme sociale. Ar fi trebuit realizata o analiza pe fiecare localitate, care sint nevoile si unde este problema", a fost de parere liberalul Constantin Vlase. Primarul din Panciu, Ion Petre, se arata total nemultumit de aceasta lege. Solutia avansata de acesta ar fi "mutarea unor servicii publice in exteriorul Primariei". "Avem compartiment de proiecte, de executare silita, sintem un oras cu populatie destul de mare. Avem nevoie si de serviciul juridic, si de cel agricol. Au fost servicii pe care am fost obligati sa le infiintam prin lege. Cred ca acestea ar trebui scoase in afara primariei si sa ramina independente. In cazul de fata noi ne-am incadra cu personalul propriu in ceea ce se propune in proiectul de lege. Acest lucru l-am propus si la intilnirea de marti pe care am avut-o cu toti primarii la CJ", ne-a declarat primarul Ion Petre. Potrivit acestuia, la nivelul Primariei Panciu sint in prezent 44 de angajati, iar in conformitate cu proiectul de lege la o populatie de peste 10.001 locuitori, orasul Panciu avind 10.440, numarul de functionari ar trebui sa fie de 35 de persoane.


Reducerea cheltuielilor, nu a personalului


Conform anexei proiectului de lege, in Primaria Focsani ar trebui sa ramina doar cu 134 de angajati daca se iau in calcul ultimele date statistice de la alegerile din 2009 in care municipiul are in evidenta 98.103 cetateni. Daca s-ar lua in calcul datele recensamintului din 2003, in care populatia stabila a Focsaniului era de 102.197 de persoane, ar insemna ca la Focsani sa existe 214 angajati. Ceea ce inseamna mai mult decit cei 140 de angajati pe care ii are acum Primaria. "Noi de la 1 ianuarie 2009 am redus total sporurile, reusind sa facem o economie de peste 15% la cheltuielile de personal. Sa vedem in ce forma va fi votata legea, iar atunci vom face o analiza. Dar eu cred ca se incalca legea autonomiei locale. Am propus sa se stabileasca o reducere bugetara la nivel de primarii de "x" procente si fiecare primar ia deciziile cele mai potrivite pentru a realiza aceste economii. Sa dai acum oamenii afara e complicat. Si pe care sa-i dai? Pe ce criterii? De vechime? Competenta ? Pai noi am angajat in ultimii 5 ani numai tineri absolventi. Ce facem acum, raminem iar cu pensionarii?", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Edilul Focsaniului a mai spus ca daca totusi se va pune problema reducerii de personal in forma proiectului de lege prezentat de guvern exista si posibilitatea externalizarii unor servicii. "Daca se poate noi putem sa si externalizam unele servicii. De exemplu, Serviciul de taxe si impozite. Daca il externalizam face o reducere de personal de 44 angajati", a precizat Bacinschi. Dincolo, la Consiliul Judetean, numarul angajatilor ar trebui scazut la 130. Frica primarilor este bazata pe faptul ca multe primarii si-au dezvoltat o serie de servicii publice, unde lucreaza oameni platiti de administratiile locale. Majoritatea primarilor din judet asteapta forma finala a legii, pentru ca unii nu o cred posibila.


Normative si standarde de cost


Proiectul de lege prevede mentinerea unui anumit numar de angajati in administratiile locale, in functie de populatia localitatilor deservite. Initiatorul acestui unic criteriu ar fi Ministerul de Finante, insa ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat recent ca proiectul de lege urmeaza sa sufere modificari. Concret, legea ar urma sa introduca normative de personal pentru angajatii din administratia publica si standarde de cost pentru serviciile publice, cum au fost deja publicate cele de natura sociala. Conform articolului 1 al legii, eventualele reduceri de personal ar urma sa aiba loc in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Articolul 4 din acelasi proiect de lege spune ca modificarea numarului de angajati din primarii sau consilii judetene se stabileste "la nivelul judetului pe unitati administrativ - teritoriale, prin hotarire a Guvernului, la propunerea consiliilor judetene si prefecturilor". Deci, orice modificare va trebui aprobata prin Hotarire de Guvern, la propunerea autoritatilor judetene. (D. GANEA, M. BESLEAGA, I. CRETU, D. CHIRIAC)


Normativele de personal unde se incadreaza localitatile din Vrancea

Comune:

- pina la 1500 locuitori, 10 posturi;

- 1501-3000 loc., 12 posturi;

- 3001-5000 loc., 14 posturi;

- 5001 -10.000 loc., 16 posturi;

- peste 10.000 loc., 24 posturi.


Orase:

- 1500-3000 locuitori, 18 posturi;

- 3001-5000 loc., 20 posturi;

- 5001-10.000 loc, 26 posturi;

- 10.001-20.000 loc., 35 posturi,

- peste 20.000 loc., 61 posturi.

Municipiul Focsani:

- 214 posturi (categoria 100.001-200.000 locuitori).

Consiliul Judetean Vrancea:

130 posturi (categoria 350.001-500.000 locuitori)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Poate spune domnul primar si in ce moment exact vrea sa dea afara portarii ca sunt baietii nerabdatori sa viziteze noaptea primaria.
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Lasand gluma la o parte, multe scheme de personal sunt incarcate ( cu fine, nase, nepoti, surori, etc....) si se taie multa frunza la caini. OMUL si LOCUL si totul se rezolva. Asta e .....viata are citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Parerea mea si cred ca este una universal valabila este ca ar trebui sa se mai faca niste disponibilizari. Acestea facute, bineinteles, in conformitate nu neaparat cu criteriile de vechime, pentru ca citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Am lucrat in administratie si consider ca hotararea guvernatilor este excelenta.Normativele sunt pre bune,acum primariile sunt dotate cu ,calculatoare.Ar trebui un contabil la 3,4 comuni avand citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Dar unde au luat primarii spaga grasa ca sa angajeze ce se intampla, isi da demisia primarul?
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Primarul Vlase ar fi trebuit sa nu dea PRIME la subordonati iar desfacerea contractului de munca sa iceapa cu cei care sunt cite trei din familie angajati la primarie au firme au spatii cumparate si citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Sa inceapa reforma si in administratiile locale ca e jale nene sunt multi care la sfarsitul programului ii pui sa scrie ce au facut habar nu au iau bani de pomana iar in comune e jale nu stiu nici sa citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 52 minute, 42 secunde
Primarii sa-i dea afara pe lipitorii de afise si pe ciracii lor politruci ca si asa ard gazul de pomana .Cand s-a schimbat primarul nu a putut sa dea afaea fostii angajati ai vechiului primar pentru citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.