Politică

Cine se va pupa cu Basescu in Piata Teatrului?

Ziarul de Vrancea
23 ian 2010 1956 vizualizări
Autoritatile judetene au tinut la strict secret pina in ultima clipa programul zilei de 24 ianuarie, cind se sarbatoresc 151 de ani de la Unirea Principatelor Romane u in subteran, Prefectura s-a vazut nevoita sa colaboreze cu Consiliul Judetean pentru acest eveniment, mai ales ca Marian Oprisan a pus la bataie banii u se pare ca presedintele tarii Traian Basescu si presedintele Senatului Mircea Geoana vor avea la Focsani o noua confruntare u peste 400 de oameni ai legii vor asigura ordinea in Piata Teatrului duminica, de la orele 16.00, cind incep manifesarile Unirii u sarbatoarea se va termina la un dineu, cu o cupa de sampanie

Presedintele Traian Basescu va veni duminica la Focsani, la manifestarile prilejuite de sarbatorirea a 151 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Cel putin asa este anuntat in programul oficial, facut public de unul dintre organizatori, Consiliul Judetean, care anunta sosirea inaltului oaspete in Piata Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" Focsani pentru ora 16.00. Prefectura insa a tinut la secret vizita presedintelui si nu a confirmat nici macar ieri prezenta sefului statului la Focsani, pe motiv ca "nu se stie daca vine" sau ca "e confidential inca". "Pentru mine, confirmarea deplina va insemna sosirea presedinteui in Piata Teatrului", a spus intr-un tirziu prefectul Ion Oprea. Acesta nu este singurul punct asupra caruia cei doi organizatori, Consiliul Judetean, pe de o parte, si Institutia Prefectului, de cealalta parte, nu au cazut de acord, programul zilei de duminica fiind anuntat ca fiind definitiv de Marian Oprisan, in timp ce in curtea prefectului Ion Oprea programul manifestarilor nu era inca definitivat vineri seara. Sau cel putin asa s-a vazut din exterior. Pentru ca surse din interiorul institutiei sustin altceva si anume ca baronul Oprisan a furat iar startul anuntind primul programul manifestarilor, care oricum era cunoscut si de catre Prefectura, dar din motive de securitate el a fost tinut la secret. Se pare insa ca seful CJ a tinut sa controleze si de data aceasta evenimentul iesind in fata ca de obicei, atunci cind e vorba de Traian Basescu, desi organizarea a fost una interinstitutionala. Unul dintre motive ar fi si faptul ca Prefectura nu a avut alocat buget pentru acest eveniment, fapt recunoscut de prefectul Ion Oprea. "Eu nu sint intr-o competitie cu o alta institutie. Vorbim de pregatirea si organizarea unui eveniment care se va desfasura in conditii foarte bune. Organizatorii sint Institutia Prefectului, Consiliul Judetean si Consiliul Local Focsani. Intr-un asemenea moment vorbim de o comunicare intre institutii, trebuie sa ne dam mina cu mina", a mai spus prefectul Ion Oprea, referitor la modul in care Prefectura a colaborat cu institutia condusa de Marian Oprisan pentru organizarea evenimentelor de duminica. Totusi, Ion Oprea a refuzat aseara sa dea detalii despre invitatii care au confirmat participarea la evenimentele de duminica de la Focsani, precizind doar schematic programul zilei, care coincide cu cel al "vecinilor" de la CJ.


Hora Unirii cu Basescu si Geoana


Ziua de 24 ianuarie va incepe la ora 10.00 cu simpozionul "Focsanii si marile momente ale istoriei nationale", la Muzeul Unirii. La ora 16.00 este asteptat sa soseasca in Piata Teatrului Traian Basescu, care va fi intimpinat cu traditionalul ceremonial militar. Seful statului va fi insotit de o suita de oficialitati din care vor face parte membri ai Cabinetului Boc, dar si oficiali din Senat si Camera Deputatilor, in frunte cu Mircea Geoana. Presedintele tarii si liderul PSD vor veni in municipiul de pe Milcov dupa ce dimineata vor participa la manifestarile dedicate Unirii de la Iasi. La Focsani au mai fost invitati premierul Emil Boc, toti ministrii, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preasfintitul Parinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, liderul PNL, Crin Antonescu, presedintii de Consilii Judetene din Regiunea Sud Est, dar niciunul dintre acestia nu a confirmat participarea pina ieri dupa amiaza. La minus 20 de grade Celsius, cit anunta meteorologii ca va fi duminica, in Piata Teatrului vor urma alocutiuni ale oficialitatilor, o sceneta evocatoare a momentului de la 1859 in care se va reconstitui o sedinta a Divanului ad-hoc, cu ajutorul actorilor de la Teatrul Municipal. Manifestarile se vor incheia cu Hora Unirii, cu artistii Ansamblului "Tara Vrancei", in care sint asteptati sa se prinda toti cei prezenti. In programul manifestarilor facut public de Consiliul Judetean este cuprinsa si piesa de teatru "Divortul de aur" cu Tamara Buciuceanu Botez si Sorin Francu, care se va juca de la ora 18.30 la Teatru. Oficialitatile locale se asteapta ca seful statului sa zaboveasca cel putin o ora in urbea de pe Milcov, pregatind in acest scop, ca si anul trecut, o cina festiva la Casa Armatei, cu mincaruri si bauturi fine. Pregatirile erau in toi vineri pentru sosirea presedintelui de ziua Micii Uniri in Focsani, traseul pe care ar urma sa-l parcurga Basescu pina la Teatru fiind deszapezit ca la carte. Manifestarile de duminica, prilejuite de Unirea Principatelor Romane, vor scoate din visteria Consiliului Local 23.000 de lei. Traseul pe care va circula sefului statului va fi verificat de Serviciul de Protectie si Paza. (Mihaela BESLEAGA)


400 de politisti si jandarmi il pazesc pe Basescu


  • La Spitalul Judetean este pregatita o rezerva de "grad zero" pentru presedinte


  • Militarii vrinceni vor celebra asa cum se cuvine cei 151 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor Romane. Sub comanda generalului de brigada Florinel Damian, comandantul Garnizoanei Focsani, militarii vor celebra acest eveniment istoric de o importanta deosebită in formarea Romaniei moderne, printr-un ceremonial militar, incepind cu orele 16.00, odata cu sosirea in Piata Teatrului a inaltilor oaspeti. Militarii vor participa la un moment special care va reprezenta simbolic desfiintarea celor doua hotare de o parte si de alta a Milcovului, prin unificarea armatelor din cele doua provincii istorice, Muntenia si Moldova. Retragerea militarilor se va face cu torte. De asemenea, duminica, 300 de politisti si 160 de jandarmi vor asigura ordinea publica in Focsani, in timpul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea a 151 ani de la Unirea Principatelor. Agentii si ofiterii provin din structurile politiei de ordine publica, judiciar si rutiera. Pe linga asigurarea ordinii, politistii angrenati in misiune vor actiona si pentru fluidizarea traficului rutier in zonele de desfasurare a manifestarilor, in scopul prevenirii accidentelor rutiere si ambuteiajelor. Totodata, la Marasesti, 12 politisti vor participa la depunerea de coroane ce va avea loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situata in zona Garii. Daca presedintele nu va ajunge la Focsani, atunci numarul politistilor pe strazi va scadea foarte mult, doar 64 de politisti urmind sa lucreze pe 24 ianuarie. Manifestarile programate in Piateta Teatrului mobilizeaza si un efectiv destul de impresionant de jandarmi. Duminica vor fi in garda si 100 jandarmi din cadrul Inspectoratului Vrancea si 60 din rindul Gruparii Mobile Bacau. Jandarmii fac apel si la comportamentul civilizat al cetatenilor care urmeaza a participa la Hora Unirii, pentru a evita tulburarea ordinii publice. Si Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon" din Focsani este pregatit sa asigure asistenta speciala pentru presedinte, in acest caz fiind pregatita o rezerva de "grad zero" pentru orice eventualitate. (Dan CHIRIAC)


  • Programul zilei de 24 ianuarie, pe ore


  • u orele 10.00 - Simpozionul "Focsanii si marile momente ale istoriei nationale", la Muzeul Unirii din Focsani

    u orele 16.00 - Sosirea E.S. Domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei in Piata Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia" Focsani

    - Ceremonial militar de intimpinare

    u orele 16.10 "" Sceneta evocatoare "Divan Ad-hoc"

    u orele 16.30 "" Alocutiuni

    u orele 16.55 - Hora Unirii

    u orele 18.30 - Piesa de teatru "Divortul de aur", in interpretarea actorilor Tamara Buciuceanu Botez si Sorin Francu, la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia"







    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 1

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 6 ore, 33 minute, 52 secunde
    Poate cu aceasta vizita a lui Basescu vor curata si ei strazile orasului,ca ne sa-re zapada in ochii.
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.