Politică

Directori cu mai multe capete in Vrancea

Mihaela Beșleagă
15 ian 2010 3452 vizualizări
2010 a debutat cu instabilitate la nivelul mai multor institutii, dupa avalansa ametitoare a inlocuirilor de directori de anul trecut u pornind de la virf, cu schimbarea a doi prefecti intr-un an, pina la permutarile din deconcentrate, care au condus la situatii cel putin bizare, cu doi sau chiar trei directori pe un loc u demiterile si numirile politice s-au realizat in doua valuri, pe baza a doua ordonante, 37 din aprilie 2009 si 105 din octombrie 2009, ambele declarate neconstitutionale u cele mai multe intoarceri de situatie si batalii pentru posturi s-au dat la institutiile muncii, agricole, Finante, Casa de Pensii, Protectia Consumatorilor, Casa de Sanatate sau Inspectoratul Scolar u de multe ori, in functii au fost cocotati oameni fara experienta, dar cu carnet de partid sau rude cu cei cu influenta in partid

2009 a fost un an tumultuos pentru institutiile vrincene, probabil cel mai agitat de dupa 1989. Politicul "si-a bagat coada" in administratie si, in contextul formarii guvernului PSD - PDL la sfirsitul anului 2008, in 2009 au venit si iminentele schimbari la conducere. Ordonanta nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, adoptata pe 22 aprilie, a dat unda verde schimbarilor pe criterii de culoare politica in institutii, impartite initial intre cei doi parteneri de guvernare la acel moment si pe plan local, PSD si PD-L. La adoptarea acestui act normativ s-a avut in vedere "necesitatea eficientizarii activitatii institutiilor publice si a imbunatatirii actului managerial in conditiile reducerii cheltuielilor bugetare", de fapt un pretext pentru a-i schimba pe "ai vostri cu ai nostri". Fostii directorii excutivi, majoritatea sprijiniti de fosta guvernare PNL pentru accederea in functii, s-au transformat in directori coordonatori, oameni ai PSD sau PD-L. Avalansa ametitoare a inlocuirilor a tinut prima pagina a ziarelor, pornind de la virf, cu schimbarea a doi prefecti intr-un an, pina la permutarile din institutii care au condus la situatii cel putin bizare, cu doi sau chiar trei directori pe un loc, asa incit nici angajatii nu mai stiau de pe o zi pe alta cine le sint sefii.

Astfel a debutat si valul proceselor in instanta, directorii demisi pe baza Ordonantei 37 reclamind pe rind demiterea, iar unii au avut chiar cistig de cauza, revenind pe post, uneori concomitent cu noul director coordonator. Pentru a-si conserva functiile multi au apelat la siretlicul concediului medical, in timpul caruia nu puteau fi demisi, truc de care a uzat insusi presedintele Casei de Asigurari de Sanatate, liberalul Mihai Copaci. "Epurarile" din institutii nu s-au oprit aici. Mobilitatea politicului in an de alegeri a facut ca PSD sa se retraga de la guvernare la sfirsitul lunii septembrie, iar Guvernul Boc a purces la inlocuiri pe banda rulanta a pesedistilor din institutii cu oameni sprijiniti de PD-L, in frunte cu prefectul. Demiterile s-au realizat pe baza unei alte ordonante, nr. 105 din 6 octombrie 2009, care a inlocuit faimoasa Ordonanta 37, declarata intre timp neconstitutionala. Asa se face ca, din nou, functionarii din mai toate deconcentratele s-au trezit cu noi sefi la doua luni pina la organizarea scrutinului prezidential. De altfel, Curtea Constitutionala a decis, in data de 3 decembrie 2009, ca prevederi din noua OUG 105/2009 privind deconcentratele contravin Constitutiei, in conditiile in care in actul normativ a fost preluat integral continutul din vechea OUG 37/2009, abrogata si declarata, la rindul ei, neconstitutionala. Asa ca in urmatoarea perioada am putea asista la alte rasturnari de situatie.


Au plecat cumetrii, au venit finii


Valul schimbarilor a inceput anul trecut, cam in aceeasi perioada. Pe 24 ianuarie, cind la Focsani se sarbatoreau 150 de ani de la Unirea Principatelor, fostul si actualul secretar al judetului, Raluca Dan, a fost numita prefect cu suportul presedintelui de la Consiliul Judetean, Marian Oprisan, luindu-i astfel locul prefectului Mircea Dragos, care a detinut functia in timpul guvernarii liberale. Raluca Dan nu a stat decit 8 luni la Prefectura, fiind inlocuita, la rindul sau, pe 2 octombrie, de Ion Oprea, subprefect in mandatul sau, dupa ce PSD a iesit de la guvernare in preajma alegerilor prezidentiale, iar PD-L a profitat de moment pentru a-si impune oamenii in judete. Nici o institutie nu a scapat de schimbari la virf, printre cei avansati numarindu-se persoane a caror singura calitate a fost faptul ca sint membri de partid sau fini si cumetri cu oameni influenti in partid. Cele mai multe intoarceri de situatie si "batalii" pentru posturi s-au dat la institutiile muncii, agricole, Finante, Casa de Pensii, Protectia Consumatorilor, Casa de Sanatate sau Inspectoratul Scolar.


Liberalul Copaci, "procesoman" de profesie


Liberalul Mihai Copaci s-a tinut tare pe pozitii si a facut tot ce se putea omeneste pentru a ramine presedinte director al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS). Liberalul a fost eliberat din functie in 2009 de trei ori, in lunile martie, mai si decembrie. Odata cu emiterea ordinului de demitere, Copaci s-a imbolnavit subit si a stat in concediu de boala aproape 160 de zile, timp in care postul sau a fost preluat prin interimat de Marta Harabula. De fiecare data, Copaci a recurs la instanta pentru a reveni pe postul mult rivnit. Dupa ce si-a revenit miraculos cu putin inainte ca zilele de zacut sa il trimita la pensie pe caz de boala, acesta a sustinut in noiembrie concursul de preluare a postului cu ajutor de la PD-L. La numai o luna insa a fost revocat din nou din functie. Motivul a fost ca s-au modificat indicatorii de performanta. Asa se face ca a depus din nou o cerere de suspendare a executarii actului administrativ, primul termen de judecata urmind sa fie pe 26 ianuarie la Curtea de Apel Galati. Postul de presedinte al CAS Vrancea este ocupat in prezent de Ovidiu Racosanu. La Directia de Sanatate Publica, postul de sef a fost detinut, pe rind, de un om sustinut de PSD, dr. stomatolog Mihai Nedelcu, apoi, din octombrie, functia i-a revenit lui Catalin Graur, membru PD-L si finul sefului de la Garda Financiara, democrat-liberalul Mugurel Malureanu, functia putind fi considerata, in acest caz, si un cadou de nunta.


Abrambureala totala la institutiile muncii


Singura institutie a Muncii care a ramas neatinsa de taifunul demiterilor a fost Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), unde director a ramas Victoria Diaconu, care era sustinuta de PD-L prin prisma sotului sau. La Directia Muncii si Protectiei Sociale, fostul director executiv Gheorghe Costin a fost inlocuit de Adrian Juravle (fost consilier local PD-L la Odobesti) in luna mai. Acesta este finul de cununie al prefectului Ion Oprea. Juravle demisioneaza in octombrie, iar in noiembrie functia de director coordonator este preluata de Carmen Chitic, sotia viceprimarului PD-L de la Marasesti, care a lucrat ca bibliotecara. De altfel, in prezent Carmen Chitic este director plin si la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, dupa ce Directia Muncii a disparut practic prin comasarea cu Agentia, de la 1 decembrie 2009. Un alt caz mediatizat a fost cel de la Casa de Pensii, unde social-democratul Constantin Guguianu si democrat-liberalul Adrian Juravle si-au pasat biroul de mai multe ori pe parcursul unui an. Guguianu a fost numit sef al CJP in mai, impreuna cu adjunctii Nicusor Blindu si Coman Andrei. Acestora le-a incetat contractul de management pe 14 octombrie, iar pe 24 octombrie la cirma Casei de Pensii a venit Adrian Juravle, impreuna cu adjunctii Mariana Mehedinti si Ion Chivoiu. La sfirsitul lunii octombrie, Guguianu si echipa sa au cistigat posturile in instanta si au revenit pe functii, insa, pe 3 decembrie trio-ul a primit in bloc ordine de demitere, cu un preaviz de 15 zile, care s-a incheiat de Craciun. Pe 24 decembrie, in fotoliul de director coordinator a revenit Adrian Juravle, cu echipa, iar sarabanda ar putea continua, in contextul in care exista deja procese pe rol.


Popoiu si Bostan, vesnicii "generali" ai educatiei vrincene


Invatamintul vrincean este condus de ani buni de doi profesori de matematica, Danut Popoiu si Iordache Bostan, care se perinda pe rind in functia de inspector scolar general. Danut Popoiu a revenit in fruntea ISJ in luna mai a anului trecut, fiind din nou "general" pentru doar doua luni, timp in care Bostan si-a cistigat in instanta functia, fiind repus la mijlocul lui iulie 2009, dupa ce a contestat OUG 37/2009. Si fotoliile de inspectori generali adjuncti au fost rivnite de dascali, in aceste functii fiind pusi Tudor Gogancea, Emil Onea, Stan Rogoz si Maria Lupu, intr-un singur an, ultimii doi raminind pina astazi. Tot anul trecut, la Casa Corpului Didactic a avut loc o serie de intimplari demne de teatrul absurdului, cind profesorul Marius Poll a fost pentru doua saptamini director, fara ca macar sa treaca pe la institutie. Intr-un final, in toamna acestui an, dupa schimbarea fortata a lui Costica Neagu, a fost numita in functie Janet Popoiu, sotia fostului sef al ISJ, pedelistul Danut Popoiu. Ordonanta 37/2009 a facut victime si la Directia pentru Cultura, Paraschiv Usturoi, numit in timpul guvernarii PNL in functia de director executiv luptind pina in ultima clipa de viata pentru recuperarea functiei atribuite profesorului Florin Micu Iliescu (consilier judetean PD-L). Nici institutiile de mediu din judet nu au scapat de vintul schimbarii, la APM Paul Giurca fiind inlocuit de consilierul municipal PD-L Adrian Colin. La Garda de Mediu, Petrica Nitu a fost inlocuit de Aurel Cristian, pentru ca ultimul pus in functie sa fie Gheorghita Berbece, din nou, cu sprijinul PD-L, pe baza cumetriei pe care o are cu Nicu Tanase, liderul de la municipala PD-L. Una dintre putinele institutii care a scapat anul trecut de mania proceselor si a contestatiilor la demiterile puzderiei de directori vrinceni a fost Directia pentru Tineret. La 23 mai 2009, dupa parafarea protocolului judetean dintre PD-L si PSD, directorul liberal Tudorel Trofin i-a lasat institutia "curata", din punct de vedere al lipsei datoriilor, democrat-liberalului Adrian Baciu. Totusi, din functia de adjunct, ex-ministrul Sorina Placinta l-a "maturat" pe Catalin Ghetu de la PSD pentru a-si numi un om de la firma sa, in luna decembrie.


Directori peste directori la agricultura si silvicultura


La mijlocul lunii octombrie, unii dintre sefii si adjunctii din agricultura si silvicultura au fost actorii unei "primeniri" venita prin ordin ministerial. In urma deciziilor de demitere, Gabriel Burghelea (PSD) si adjunctul Vasile Postu de la Directia Silvica Focsani au fost inlocuiti de echipa sustinuta de PD-L compusa din Petrica Tudosa, fost director in timpul guvernarii PNL, directorul tehnic Costica Buciuc si directorul economic Maria Bandrabur. Burghelea a ocupat functia pentru mai putin de cinci luni, acesta inlocuindu-l la finele lunii mai tocmai pe acelasi Petrica Tudosa. Tot in octombrie 2009, fostul subsecretar de stat din Ministerul Agriculturii, Gica Duta (PSD), a fost numit sef al Ocolului Silvic Focsani. Intrat si el in valul demiterilor din octombrie, alaturi de adjunctul Viorica Ghionea, Costica Neata s-a mentinut in cele din urma la sefia Directiei Agricole. Demna de remarcat este situatia de la Inspectia Viti-Vinicola, care este rivnita de trei directori: Alina Buta de la PSD, care a fost preferata pe post in urma unui proces, Mirela Bizna, care a sustinut un concurs la Ministerul Agriculturii, si liberalul Crin Constantinescu, fost director care a obtinut recent cistig de cauza in justitie. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a inceput anul cu Octavian Vieru la sefie. In iunie pe postul sau a venit Vasile Carnariu, insa peste mai putin de o luna Vieru a primit o adresa prin care isi recapata atributiile. Consilierul judetean PSD Carnariu a incheiat insa anul ca director. Intre timp in institutie au ajuns si doi directori vecini din Biliesti, sustinuti de PD-L. Si Conducerea Protectiei Consumatorilor este una dintre cele mai rivnite la nivel judetean, aceasta functie fiind detinuta pe rind, interimar, de patru directori pe parcursul unui an: Dumitru Dila, cu sprijinul PD-L, Bogdan Matisan, sustinut de PSD, Cristina Boldeanu si Gheorghe Enache, au detinut pe rind, interimar, functia de conducere. Si la Directia de Finante s-a dat o batalie surda intre oamenii sustinuti de PSD si cei ai PD-L. Chiar daca omul PSD, Marian Lungu, nu a revenit inca pe post, PD-L a oferit sprijin politic pentru actualii adjuncti Constantin Grigorica si Ion Ghionea. Ramine de vazut ce surprize ne mai rezerva acest an, in conditiile in care pe rolul Curtii de Apel Galati sint de solutionat foarte multe contestatii ale ordinelor de demitere din functii.

Grupaj coordonat de Mihaela BESLEAGA


Directori vechi si noi in 2009

1. Inspectoratul Scolar "" Iordache Bostan 2008 "" mai 2009, Danut Popoiu (consilier municipal PD-L) mai "" iulie 2009, Iordache Bostan iulie 2009 "" prezent

2. Directia de Sanatate Publica - Marina Maiorov (cu delegatie), Mihai Nedelcu 26 iunie "" 15 octombrie, Catalin Graur 15 octombrie "" prezent

3. Casa de Asigurari de Sanatate "" Mihail Copaci (demis in martie, mai si decembrie 2009), Marta Harabula, Ovidiu Racosanu

4. Directia pentru Cultura - Paraschiv Usturoi, Florin Micu Iliescu (consilier judetean PD-L) 3 iunie "" prezent

5. Directia de Munca si Protectie Sociala - Gheorghe Costin, Adrian Juravle (fost consilier local PD-L Odobesti) mai "" octombrie, Carmen Chitic (sotia viceprimarului PD-L Valerica Chitic de la Marasesti) noiembrie "" prezent

6. Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale - Eugenia Geogloman, Claudia Ionescu mai "" octombrie (numita din nou la inceputul lui noiembrie, iar la 1 decembrie adjunct la AJPS, dupa comasarea cu Directia Muncii)

7. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca - Marina Dantis, Doru Geany Balan (fost consilier municipal PSD) iunie "" 2 octombrie (a intrat in concediu medical, pina in prezent), Iozefina Iaru "" din 19 noiembrie pina in prezent, cu contract temporar

8. Casa Judeteana de Pensii "" Florica Chelaru, Constantin Guguianu (consilier judetean PSD) mai "" 14 octombrie, Adrian Juravle 24 octombrie "" 30 octombrie, Constantin Guguianu 30 octombrie "" 3 decembrie, Adrian Juravle 24 decembrie "" prezent

9. Directia Generala a Finantelor Publice "" Eugen Ciorici, Marian Lungu (20 mai "" 4 noiembrie), in prezent nu exista director plin, ci doi adjuncti Ion Ghionea si Constantin Grigorica (numiti in noiembrie 2009)

10. Garda Financiara - Adrian Buzdrug, Mugurel Malureanu (consilier municipal PD-L) mai "" prezent

11. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor "" Ionel Duta (demis in urma ordinului din 23 aprilie, in august a obtinut suspendarea actului), Luminita Deliu (demisa in urma ordinului din 2 octombrie, in noiembrie a obtinut suspendarea actului), Mirel Iordache (2 noiembrie "" prezent)

12. Agentia de Protectie a Mediului - Paul Mihai Giurca, Adrian Colin (consilier municipal PD-L) iulie 2009 "" prezent

13. Comisariatul judetean al Garzii Nationale de Mediu "" Aurel Cristian martie - iunie, Gheorghita Berbece iunie - prezent

14. Directia Judeteana pentru Tineret "" Tudorel Trofin, Adrian Baciu (fost consilier PD-L Ploscuteni) mai "" prezent

15. Directia Judeteana pentru Sport "" Petre Plopeanu, Daniel Gongu (consilier municipal PD-L) noiembrie "" prezent

16. Directia de Statistica "" Rodica Negrut, Vasile Apostu Croitoru (fost consilier municipal PD-L) mai "" prezent

17. Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor "" Dumitru Dila (demis in urma ordinului din 31 martie, raporturile de serviciu ii inceteaza din 1 aprilie, procesul pentru functie este inca in curs, Dila fiind in acest moment interimar la conducerea CJPC), Gheorghe Enache (interimar prin ordinul din 8 aprilie - 27 aprilie), Cristina Boldeanu (interimar pina la concursul din mai), Bogdan Matisan (consilier municipal PSD, a ocupat functia pina pe 28 decembrie, cind contractul i-a incetat dupa ce a obtinut calificativul "necorespunzator" la evaluarea activitatii prestate pe perioada cit a detinut functia)

18. Serviciul Control, Calitate, Lucrari in ConstrucÃii nr. 1 Vrancea - Inspectoratul Teritorial in Constructii Sud-Est "" Dragos Micu, Cristian Prescornitoiu, Dragos Micu decembrie - prezent

19. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vinatoare "" Alexandru Lefter, Laurentiu Dumitrache (membru PD-L) iunie "" prezent

20. Serviciul de Ambulanta "" Danut Ceamburu, Cristian Onia (septembrie "" prezent)

21. APIA - Octavian Vieru ianuarie "" iunie, Vasile Carnariu (consilier judetean PSD) iunie "" iulie, prezent . Intre timp, in institutie a condus o vreme si Vasile Chirila, sustinut de PD-L.

22. Oficiul Judetean de Consultanta Agricola - Ion Rosu, Rodica Badiu iunie "" august, Ion Rosu - prezent



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.