Politică

Un focsanean va fi despagubit pentru ca Primaria l-a hartuit

Doina Ganea
18 dec 2009 1218 vizualizări
Focsaniul, in gaura financiara u focsanenii nu si-au platit impozitele asa cum estimau sefii Primariei, astfel ca anul 2009 se va incheia cu o gaura de 10 milioane de lei, adica peste 2 milioane de euro u in schimb, primaria trebuie sa plateasca daune morale unui focsanean pentru hartuire

Un focsanean are de primit 500 lei de la Primaria municipiului Focsani daune morale, o adevarata premiera in istoria recenta a administratiei locale. Nicolae Toma a dat in judecata Primaria acuzindu-i de hartuire pe angajatii Serviciului Taxe si Impozite, iar Judecatoria Focsani i-a dat cistig de cauza. Nicolae Toma a primit doua amenzi de circulatie pe soseaua E85, la Urziceni, insa a contestat procesele verbale in instanta, cistigind procesele. Nefiind parte in proces, Primaria Focsani nu a fost instiintata de catre instanta ca focsaneanul a fost absolvit de amenda, motiv pentru care functionarii au inceput procedura de executare silita. In aceasta situatie, focsaneanul Nicolae Toma s-a considerat hartuit si a actionat Primaria in judecata, cerind 200 lei daune morale. «Ce este de neinteles pentru noi este faptul ca instanta i-a dat daune morale mai mari decit le-a cerut, adica de 500 lei. Decizia este definitiva, insa facem recurs pentru a micsora suma la 200 lei, pentru ca o instanta nu poate acorda cuiva despagubiri mai mult decit a cerut. O asemenea sentinta te descurajeaza. S-a creat un precedent si ma intreb ce o sa se intimple de acum incolo», ne-a declarat Melus Naziru, directorul Serviciului Taxe si Impozite din cadrul Primariei municipiului Focsani. Decizia judecatoreasca vine in contextul in care bugetul local va avea la finele lui 2009 o gaura de peste 10 de milioane de lei, adica peste 2 milioane de euro. Suma reprezinta numai valoarea incasarilor prevazute la inceputul anului, dar care n-au mai ajuns in vistieria Primariei Focsani. Este clar ca acesti bani prevazuti in bugetul local nu vor mai putea fi incasati. Cu mai putin de jumatate de luna pina la sfirsitul anului, vistieria publica este aproape goala. Nivelul incasarilor este extrem de scazut comparativ cu estimarile facute la inceputul anului. Veniturile de la bugetul local erau la inceputul lunii trecute de aproape 150 de milioane de lei, adica la doar 83,8% din estimarea initiala. Este aproape imposibil ca in aceasta ultima perioada a anului sa se mai intimple vreo minune si sa se adune toate restantele la buget. Sefii Primariei recunosc deficitul, dar il pun pe seama crizei financiare. Functionarii municipalitatii spun ca recesiunea financiara s-a resimtit la bugetul local in special in a doua parte a anului. "Anul trecut, criza era la inceput. Taxele locale au ramas la fel ca anul trecut. S-au facut eforturi sa aducem incasari la bugetul local. Efectul crizei economice se vede insa, in special la agentii economici", a precizat Melus Naziru. Totalul restantelor din anii anteriori acumulate la bugetul municipal se ridica la peste 22 de milioane de lei, adica aproximativ 5,2 milioane de euro. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.