Politică

Oprisan a tinut ascunsi banii a 45.000 de infirmi

Ziarul de Vrancea
12 dec 2009 3437 vizualizări
Batjocura la adresa persoanelor cu handicap! aproape 45 de mii de persoane cu handicap din judetul nostru sufera de foame din cauza presedintelui Consiliului Judetean Vrancea u fara nicio explicatie baronul vrincean n-a platit indemnizatiile pe luna octombrie catre cea mai defavorizata categorie sociala, desi Guvernul a virat la timp acesti bani u prefectul Ion Oprea il someaza pe Marian Oprisan sa dea oamenilor banii pe lunile octombrie si noiembrie, in conditiile in care Agentia Judeteana de Prestatii Sociale a virat deja prin Trezoreria Focsani suma de 11 milioane de lei u Marian Oprisan spune ca banii vor fi distribuiti de saptamina viitoare

Fapt fara precedent in judetul Vrancea: Marian Oprisan si-a permis sa faca "stopaj la sursa" cu indemnizatiile a aproape 45.000 de infirmi.

Ei asteapta de doua luni sa-si primeasca indemnizatiile de handicap, care si asa nu depasesc in general 200 de lei lunar. Practici de trista amintire din cadrul Consiliului Judetean incep sa fie aplicate din nou de Marian Oprisan, cunoscut in Vrancea de ani de zile pentru mentalitatea si comportamentul sau de vataf pe mosie, fiind se pare singurul mod in care acest individ cu pretentii de lider de judet s-a raportat la lege si la cetatean. Milioane de lei au fost blocate in bugetul Consiliului Judetean, in timp ce persoanele cu handicap nu au ce pune pe masa si bat disperati pe la usile autoritatilor, dar si pe la redactia noastra. Institutia Prefectului Vrancea a anuntat ca are dovezi ca aceste sume, care se ridica la aproximativ 110 miliarde de lei vechi, au fost virate la timp in vistieria Consiliului Judetean, singura institutie raspunzatoare de plata acestora catre persoanele aflate in nevoie.



Conducerea Consiliului Judetean este extrem de nemiloasa cu persoanele infirme din Vrancea. Vrinceniii cu handicap de toate tipurile (locomotor, auditiv, asociat) traiesc o adevarata drama de doua luni. In total dispret la adresa acestei categorii defavorizate Marian Oprisan sustine ca nu le-a mai alocat bani din cauza lipsei de fonduri pe care nu le-a primit de la Guvern, iar sumele restante sint de ordinul a zeci de miliarde de lei vechi. Acesta desi exista documente care dovedesc faptul ca Agentia Judeteana de Prestatii Sociale Vrancea a trimis la timp banii pentru persoanele cu handicap din judet. Astfel, aproximativ 45.519 persoane nu si-au primit indemnizatiile cuvenite pe lunile octombrie si noiembrie, chiar in perioada alegerilor prezidentiale. Din acest motiv, luna trecuta un grup de persoane, asistenti ai unor persoane cu handicap de la Mera, au protestat in fata Prefecturii Vrancea. La fel cum au procedat si angajatii DGASPC Vrancea, care au iesit in strada fiindca nici ei nu si-au mai primit salariile si indemnizatiile de hrana pentru copii inca din luna septembrie. Surse politice spun ca pe toata perioada campaniei electorale, locuitorii din mediul rural au fost manipulati de oamenii lui Oprisan ca din cauza Guvernului Boc nu-si primesc indemnizatiile de handicap si amenintati ca daca il vor vota pe Traian Basescu nu-si vor mai primi nici pensiiile. Primarii comunelor stiu cu ce se confrunta aceste persoane defavorizate in prag de iarna si nu inteleg de sint oamenii napastuiti asa. "Noi avem 21 de persoane cu handicap in comuna. Salariile insotitorilor acestor persoane le-am platit, dar despre indemnizatii stiu ca nu le-au primit inca. Nu le-a venit nici acum mandatele postale si le asteapta de doua luni. Noi mai avem probleme si plata celor de la Legea 416 si asteptam ca macar ajutoarele la caldura sa le primeasca dupa cum am inteles luna acesta", ne-a declarat primarul comunei Jitia, Neculai Noaptes.


"Oamenii sint si asa batuti de soarta"


Potrivit prevederilor Legii 448/2006, persoanele cu handicap beneficiaza si de plata bugetului personal complementar lunar atit pentru copii cit si pentru adulti, diferentiat pe grade de handicap, intr-un cuantum cuprins intre 33,5 lei si 91 de lei. Indemnizatiile lunare pentru persoanele cu handicap grav si accentuat se acorda tuturor adultilor cu handicap, indiferent de venituri si de statutul social.

Potrivit necesarului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vrancea, din numarul total de beneficiari ai ajutoarelor pentru persoane cu handicap de 44.519 , un numar de 23.722 de persoane beneficiaza de buget complementar, iar 19.800 indemnizatii lunare pentru persoane cu handicap. Din acest numar, 14.550 au handicap accentuat si 5.250 handicap grav. Alte 995 de persoane primesc indemnizatie ca insotitori pentru persoanele nevazatoare, in cuantum de 461 de lei pe luna. Toate aceste persoane nu si-au mai primit aceste drepturi banesti inca din luna septembrie. "Avem in jur de 60 de persoane cu handicap in comuna care nu si-au mai primit indemnizatiile de citeva luni. Oamenii sint si asa batuti de soarta de trebuie sa mai indure si asa ceva?", ne-a spus primarul comunei Tifesti, Gabriel Postolache. Drepturile banesti, cuvenite persoanelor cu handicap (copii si adulti), respectiv prestatiile sociale prevazute de Legea 448 /2006 se efectueaza de catre Consiliul Judetean prin mandat postal sau prin virament in conturile persoanelor deschise la diferite banci. în baza numeroaselor sesizari primite la Institutia Prefectului privind neplata indemnizatiilor persoanelor cu handicap, alocatiilor de hrana si indemnizatiilor insotitorilor adultilor nevazatori, prefectul Ion Oprea a solicitat informatii atit Agentiei Judetene Pentru Prestatii Sociale cit si Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. "Conform adreselor primite de la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale si Directia Generala a Finantelor Publice, Prefectul Ion Oprea asigura cetatenii judetului Vrancea ca banii pentru aceste categorii sociale defavorizate au fost virati la timp atit pentru indemnizatiile aferente lunii octombrie, cit si pentru cele aferente lunii noiembrie, dar banii au ramas in conturile Consiliului Judetean Vrancea care nu i-a repartizat" se arata intr-un comunicat al prefectului Ion Oprea, dat publicitatii ieri.


Oprisan, somat sa plateasca indemnizatiile


Potrivit documentelor aflate in posesia Ziarului de Vrancea, a ordinelor de plata nr. 3548 si 3921 ale Agentiei Judetene de Prestatii Sociale (AJPS) Vrancea din 09 noiembrie 2009 si 10 decembie 2009, institutia a virat prin Trezoreria operativa a Municipiului Focsani in contul Consiliului Judetean Vrancea sumele de 5.570.534 de lei, respectiv 5.498. 806 lei aferente platii indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap pe lunile octombrie si noiembrie. Rapoartele bugetare lunare aferente lunilor respective avizate de AJPS poarta si semnatura directorului DGASPC Vrancea, Toader Ghetu, care ia astfel la cunostinta de faptul ca aceste sume au fost virate in conturile CJ si trebuie achitate persoanelor cu handicap. Numai ca acest lucru nu s-a intimplat, dovada zecile de reclamatii primite la redactia Ziarului de Vrancea si apartinind oamenilor care se pling ca nu si-au primit inca banii cuveniti. "Este inca o dovada a faptului ca, implicarea Institutiei Prefectului a fost totala si chiar in aceasta perioada de criza au fost gasite solutii si pentru aceste categorii de persoane defavorizate. Solicitam public presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan, sa dea dovada de responsabilitate si respect fata de aceasta categorie de persoane defavorizata si sa dispuna plata acestor indemnizatii" se mai precizeaza intr-un comunicat al Institutiei Prefectului. Ordonatorul principal de credite al judetului, seful CJ Vrancea, Marian Oprisan, continua sa nege evidenta si sa sustina ca de fapt banii au venit cu intirziere de la Guvern si in nici un caz pe lunile anterioare. Pentru repartizarea acestor sume insa ar trebui sa se constituie o sedinta a consilierilor judeteni. "Banii au intrat vineri si saptamina viitoare oamenii or sa-si ia banii. Pina acum nu a dat Guvernul banii. Am stabilit sedinta pentru saptamina viitoare si chestiunea aceasta va fi rezolvata. Nu este adevarat ca am primit bani in luna noiembrie", ne-a declarat Marian Oprisan. (D. GANEA, D. GIRLEANU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 20

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
DGASPC Vrancea nu mai are de multi ani nimic de-a face cu asistenta sociala sau protectia copiilor. Ea a fost organizata de catre fostul ofiter de Securitate Ghetu impreuna cu Marian Oprisan,conform citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
Oprisan a facut mai mult k oricine ptr judetul nostru si va place sau nu tine la vrancenii lui!de unde sa scoata banii daca tara e distrusa de Basescu si ai lui!
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
ce poate sai fac basescu lu oprisan? dak nu a iesit geoana...akum oprisan se razbuna...cand vrea el o sa dea bani...pt persoanele cu handicap....si ionela...ce mare lucru a facut oprisan? numai can se citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
trebuie facut ceva cu acesti nemernici care fura banii copiilor orfani.de sf Nicolae n-au primit nimic acesti copii
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
Fapta rusinoasa,lipsa de omenie si caracter a lui Oprisan-PSD si acolitii lui care folosesc persoanele handicapate pentru a profita politic .Felicitari prefectului care vegheaza si divulga asemenea citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
Felicitari pentru materialul realizat. Bv!
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
EU CRED CA AR FI BINE CA CEI CE SINT SALARIATII NEPLATITI DIN CAUZA SEFILOR DIN CONDUCEREA VRANCEI SA DAM IN JUDECATA CONSILIUL JUDETEAN SI SA CEREM DOBINZILE AFERENTE SUMELOR CE AR FI TREBUIT SA LE citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
Naravul din fire n-are lecuire...
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
a facut destule dar nu pentru vranceni ci pentru el o vila la km 25 , 2 apartamente in bahne cateva hectare pe centura orasului si multe alte lucruri in alte judete dar pina la urma tot infunda citeste integral
, acum 739393 zile, 3 ore, 6 minute, 21 secunde
Am citit articolul si mi-a placut. Este la obiect. Ca articolul este scris cu simt de raspundere, nu sint, nu pot fi nici un fel de comentarii; reporterii de la ziarul de VN stiu ce au de facut. Oho, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.