Politică

Pro Democratia a facut bilantul neregulilor de la vot

Doina Ganea
8 dec 2009 1239 vizualizări
"Avem alegeri libere in Vrancea, dar nu in proportie de 100% , este de parere Gabriela Obodariu, presedintele Clubului Focsani

Clubul Focsani al Asociatiei Pro Democratia (APD) a observat si al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, desfasurat in 6 decembrie 2009, cu 13 observatori aflati in sectiile de votare si cinci echipe mobile. Ajunsi la vremea bilantului, observatorii APD au subliniat ca aria lor de interes a fost si de aceasta data mediul rural, acolo unde in mod obisnuit se constata mai multe nereguli in procesul electoral. Peste tot s-a constatat ca partidele implicate in cursa pentru Presedintie au continuat campania electorala, incalcind normele legii.

Cireasa de pe tortul neregulilor a reprezentat-o si de aceasta data turismul electoral realizat prin intermediul sectiilor speciale. Chiar daca in Vrancea nu s-au inregistrat aglomerari foarte mari in sectiile speciale, acestea ramin puncte nevralgice pe harta alegerilor pentru presedintele tarii, dupa cum atrage atentia organizatia. In aceste sectii s-a remarcat duminica transportul organizat al grupurilor de alegatori. Observatorii au descoperit masini care trasportau alegatori la vot, in special masini particulare, ceea ce trezeste suspiciuni cu privire la influentarea votului acestora, prezenta primarilor in preajma sectiilor de vot, cereri numeroase pentru urna mobila in unele localitati, dar si presedinti care au permis accesul unor persoane fara acreditare in sectia de vot. S-a remarcat si de aceasta data prezenta unor observatori din partea unor organizatii partizane. Acest fapt este posibil pentru ca legea nu este destul de clara din acest punct de vedere. Totodata, la Focsani s-au incurcat listele permanente de la alegerile prezidentiale cu cele de la referendumul din 22 noiembrie, situatie care s-a remediat abia in a doua parte a zilei. "Plecind de la cele constatate am putea spune ca din nefericire inca mai au loc nereguli de tot felul in procesul electoral, dar faptul ca multi cetateni au decis sa informeze autoritatile, presa sau APD despre diverse incidente, ne face sa speram in limitarea viitoare a acestora si in cresterea responsabilitatii clasei politice fata de cetatean", spune presedintele Pro Democratia Club Focsani, Gabriela Obodariu. In multe dintre cazurile sesizate, Politia a anuntat ca face cercetari. "Avem alegeri libere in Vrancea, dar nu in proportie de 100%. Sint inca multi cetateni al caror vot este cumparat sau multi care voteaza de frica primarului, mai ales in mediul rural", a concluzionat presedintele Clubului APD Focsani. (Doina GANEA)


Prezentam numai citeva dintre neregulile constatate de catre observatorii APD la urne care arata ca mediul rural ramine inca o zona sensibila la aplicarea legii electorale:


- La sectiile 286 si 287 s-au depus 35, respectiv 40 de cereri pentru urna mobila, toate fiind insotite de adeverinte medicale semnate de catre acelasi medic de familie.

- Brosteni, Sectia 134, observatorul APD a sesizat actiuni de transport organizat la vot, notind numerele de inmatriculare ale mai multor autoturisme. Unul dintre acestea era VN 68 GNB. Tot la Brosteni, observatorul APD a sesizat ca alegatorii intra in Primarie, situata linga sectia de vot, inainte de a intra sa voteze.

- Homocea, Sectia 220 observatorul de la Fundatia United Europe din sectie nu are acreditare, dar presedintele i-a permis sa ramina.

- Tot la Homocea, la sectiile comune 218 si 219 doua masini cu insemnele PSD, cu numere de inmatriculare BZ 02 AMY si VN 02 JVG, au stationat aproape toata ziua in fata sectiilor de votare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.