Politică

Rezultat final Vrancea: Geoana 55,05%, Basescu 44,95%

Ziarul de Vrancea
7 dec 2009 2560 vizualizări
Biroul Electoral Judetean (BEJ) Vrancea a anuntat in aceasta dupa amiaza, la ora 16.30, rezultatul final din cele 430 de sectii de votare din judetul Vrancea. Potrivit centralizarii, in Vrancea a cistigat Mircea Geoana, candidatul sustinut de PSD si PNL, cu 55,05 %, iar candidatul sustinut de PD-L, presedintele in exercitiu Traian Basescu, a obtinut 44,95 % din sufragii. Numaratorile paralele efectuate de principalele partide din judet, PSD, PD-L si PNL, arata scoruri similare.

Numarul total al voturilor exprimate in Vrancea s-a ridicat la 176.933, adica 98,40 %, in vreme ce 1,59 % din voturi au fost declarate nule. Din sectii au aparut informatii ca unii cetatenii au lasat si mesaje scrise pe buletinele de vot, sustinind ca nici unul dintre candidatii din cursa prezidentiala nu merita increderea lor. "Vot de blam!", a scris unul dintre ei. In aceasta seara, la sediul BEJ, reprezentantii mai multor partide, in frunte cu delegatul din partea PSD, Constantin Guguianu, au refuzat sa semneze procesul verbal cu rezultatul final al alegerilor, pe motiv ca in mai multe sectii speciale din judet s-ar fi practicat turismul electoral. PSD Vrancea a anuntat ca va depune in aceasta seara si o contestatie in acest sens, in care va cere renumararea voturilor in cele peste 70 de sectii speciale din judet. Cu toate acestea, intr-o declaratie pentru televiziunile centrale, in jurul orelor 17.30, Marian Oprisan, vicepresedinte national al partidului si lider al organizatiei din judet, s-a declarat infrint. "Am fi meritat victoria, dar competetia e competetie. Traim intr-o tara democratica si trebuie sa respectam principiul democratic nu doar atunci cand castigam, ci si cand pierdem. Trebuie sa dam dovada de demnitate si cand pierdem, si cand castigam", a declarat baronul de Vrancea, adaugind ca strategia PSD pentru urmatoarea perioada va fi decisa in cadrul unei sedinte a conducerii. Intrebat daca va vota pentru contestarea alegerilor, Oprisan a raspuns: "Daca exista probe pe care sa le punem la dispozitia autoritatilor, voi fi de acord". La rindul sau, liderul de la PD-L, Alin Trasculescu, era foarte multumit de rezultat, desi a admis ca noaptea trecuta democrat-liberalii erau singurii care mai credeau in victorie. Cel mai bun scor din judet pentru un candidat s-a intregistrat in comuna Nereju, 77,32% pentru Mircea Geoana, in vreme ce comuna Andreiasu de Jos, condusa de un edil liberal, a obtinut 72,89 % pentru candidatul PSD. 75,26 % pentru Mircea Geoana s-a obtinut tot la munte, in Nistoresti. PD-L a obtinut cel mai bun scor la Valea Sarii, 65,79%, urmat de comuna Suraia cu 62,24 % pentru candidatul Traian Basescu, si Paunesti, cu 64,53. (Silvia Vrinceanu)


Noapte alba:

Geoana si Basescu trag de 1% pentru Cotroceni


  • Se repeta istoria alegerilor din 2004? Diferenta dintre cei doi prezidentiabili este de un procent, potrivit exit-poll-ului CURS, 50,80% - Geoana si 49,20% - Basescu u turul doi al alegerilor a avut parte de numeroase incidente, un pancean reusind performanta de a vota de doua ori, fiind descoperit cind a vrut sa voteze a treia oara la Focsani u mobilizarea electoratului de dreapta pro Basescu in a doua parte a zilei a speriat PSD-ul care a recurs la telefoane la Nini Sapunaru, sa-si mobilizeze oamenii la vot, si la strigate la megafon prin Odobesti, cu "dj" sef Daniel Nicolas u in Focsani, Geoana si Basescu sint umar la umar u in judet PSD anunta 56% pentru Geoana, insa rezultatele definitive sint asteptate in aceasta dimineata u Prezenta finala in Vrancea a fost de 56,06%


  • Finala Basescu-Geoana a impartit Vrancea in doua. Iar turul secund al prezidentialelor de ieri a insemnat pentru echipele de campanie o lupta aproape corp la corp, pentru fiecare vot, mai ales ca exit-poll-urile date publicitatii de-a lungul zilei de ieri erau strinse. Rezultatul partial la nivel national il arata pe Mircea Geoana cu 50,80%, in timp ce Traian Basescu figura la exit-poll-urile CURS de la ora 19.00 cu 49,20%. Ambii au declarat dupa ora 21.00 ca au invins. In timp ce social democratul l-a avut alaturi pe liberalul Crin Antonescu, caruia i-a recunoscut ca "l-a scos presedinte", Traian Basescu a anuntat de la sediul PD-L ca sustinatorii sai trebuie sa astepte numaratoarea finala, pina la ultimul vot. Acesta spera, cum s-a intimplat si in 2004, sa rastoarne ierarhia pe voturile celor doua ore, dintre 19.00 si 21.00, dar si pe alegerile celor din strainatate. Printre cei care au fost linga Mircea Geoana, aseara, la anuntarea scorurilor partiale, s-a aflat si seful PSD Vrancea, Marian Oprisan, care a fost eclipsat insa de baronul Liviu Dragnea de la Teleorman. De altfel, acesta i-a si soptit citeva idei pentru discursul victoriei, stind exact in dreapta sa. La finalul discursului, Geoana a primit de la sustinatori o icoana, pe care i-a dat-o sa o tina baronului de Vrancea.


    Rezultatul strins dintre cei doi, anuntat de exit-poll-uri, a intaritat si mai tare orgoliile politice, agitind miscarile de trupe mai ales in comunele de munte. Mobilizarea partidelor a inceput de dimineata, o parte dintre primari conferind luptei pentru Cotroceni si o simbolistica religioasa, alaturind scrutinul pentru Cotroceni de sarbatoarea Sfintului Nicolae. Confruntarea la urne nu a fost nici ea lipsita de probleme si incidente, de la "obisnuitele" stampile in doi, sfaturi prietenoase impartite de la usa sectiilor pentru unul sau altul dintre prezidentiabili si pina la acuzatii de mita electorala in ziua alegerilor. Totul a culminat in Vrancea cu un pancean care a vrut sa voteze de trei ori. Cei doi adversari din turul doi si-au impartit zonele de influenta electorala, Traian Basescu infigindu-se la Focsani, dar si in o parte din comunele PD-L si, in ciuda directiilor date de Nini Sapunaru, si in localitati galbene. Mircea Geoana, desi nu a atins maximum la scorul obtinut de PSD si Marian Oprisan, a iesit invingator in fiefurile social democrate, nu putine in Vrancea. Motoarele nu foarte turate ale baronului pentru presedintele sau s-au vazut ieri dupa-amiaza, cind formatiunea rosie a intrat in panica din cauza scorului strins. Surse din cadrul partidelor aminteau de telefoane disperate ale fostului prefect Raluca Dan catre seful PNL, Nini Sapunaru, si catre primarii PSD pentru ca acestia sa se mobilizeze pentru a-i aduce mai multi votanti lui Geoana. In plus, si primarul de la Odobesti, Daniel Nicolas, a iesit pe strazi si, de la un megafon, ar fi cerut mobilizarea populatiei la urne. Se cunoaste ca electoratul specific PSD a pus stampila in prima parte a zilei, iar cel al PD-L a lasat votarea pe ultima suta de metri. Aseara, dupa miezul noptii, rezultatele din 250 din cele 430 de sectii de votare din judet aratau un scor de 53% pentru Mircea Geoana si 47% pentru Traian Basescu.


    Sapunaru a atentionat PD-L ca acum e "razbunarea PNL-ului"

  • aseara, democratii si liberalii nu au ezitat sa-si arunce vorbe grele de pe treptele celor doua sedii de pe Independentei u la PSD, victoria era sarbatorita fara Marian Oprisan


  • La doua ore dupa inchiderea urnelor de vot, la sediile partidelor vecine si cindva aliate ale dreptei era aglomeratie. In timp ce la PD-L se transferase parte din tensiunea de la Bucuresti, unde Basescu a indemnat la calm pina la numararea tuturor buletinelor de vot, la PNL plutea fericirea revenirii la putere. Presedintele liberalilor, deputatul Nini Sapunaru, tocmai ajuns de pe Valea Rimnicului, nu s-a ferit sa iasa in pragul sediului si sa strige ca rezultatele reprezinta "razbunarea PNL-ului" la Vrancea. Sapunaru nu s-a abtinut sa aminteasca democrat-liberalilor faptul ca le-au matrasit viceprimarii din judet, in timp ce la Focsani clamau o presupusa colaborare si sustinere PD-L - PNL in "Alianta pentru Focsani". Desi nu aveau rezultate finale, liberalii anticipau un procent comun cu PSD de 60% pentru Mircea Geoana. Liberalii au raportat un rezultat de 63% pentru Geoana la Slobozia Bradului si scoruri mari pentru acesta in fiefuri PSD.

    De la sediul vecin, de la PD-L, s-au auzit raspunsuri ironice la discutiile cu voce tare ale liberalilor, acestia fiind acuzati ca au facut pace cu dusmanul. Presedintele PD-L, deputatul Alin Trasculescu, a declarat ca este convins ca scorul din seara alegerilor va fi rasturnat, in favoarea lui Basescu. "Am cistigat la Marasesti, Tifesti, Suraia, Vinatori sau Mindresti. In Focsani, in 70% din sectii avem primul loc", ne-a spus deputatul. Potrivit PD-L, dupa numaratoarea paralela in 169 de sectii din Vrancea, candidatul Basescu obtinuse un scor de 47,43%. "Pina acum este un scor imbucurator. Sa cistigi peste 45% in fieful PSD atacat din toate partile nu este de neglijat", a fost de parere Trasculescu.

    Efervescenta era aseara si in curtea PSD Vrancea din centrul Focsaniului, acolo unde consilieri locali si judeteni, directori demisi de deconcentrate ori primari dezbateau rezultatele preliminarii si centralizau procente. Acestia au raportat la Bucuresti un scor partial de 56% pentru Mircea Geoana. Din rindul pesedistilor a lipsit baronul Marian Oprisan, cel care a petrecut rezultatul bun al lui Mircea Geoana la Bucuresti, stind la transmisiunea tv chiar in spatele acestuia. In curtea pesedistilor vrinceni au putut fi vazuti aseara si doi liberali imbracati cu jachete galbene pe care scria "Geoana Presedinte". Una peste alta, partidele fac o noapte alba intrucut atit PSD, cit si PD-L si PNL fac numaratori paralele. (Iulia CRETU)


    Exit poll-urile asociate orei 19.00, de ieri:

    Mircea Geoana 51,6%, Traian Basescu 48,4% (INSOMAR)

    Mircea Geoana 51,2%, Traian Basescu 48,8% (CCSB)

    Mircea Geoana 50,8%, Traian Basescu 49,2% (CURS)

    Mircea Geoana 50%, Traian Basescu 50% (CSOP)


    Ce scoruri au venit din judet


    Situatie relativ echilibrata in Vrancea. In majoritatea fiefurilor PSD din judet, Geoana si-a pastrat suprematia, obtinind scoruri de peste 60% la: Negrilesti "" 72%, Ploscuteni "" 70%, Rastoaca "" 69%, Nanesti "" 64%, Tulnici "" 62%. Surprize s-au inregistrat la Garoafa si Biliesti, comune conduse de social-democrati, unde Basescu i-a luat fata lui Geoana cu citeva voturi. In schimb, in comunele PNL candidatul PSD a primit voturi mai multe, cum este cazul la Andreiasu de Jos "" 73,8%, Slobozia-Bradului "" 64%, Brosteni "" 60%.


    Iata citeva rezultate culese de reporteri la inchiderea editiei

    Rezultate orase


    Adjud:

    Mircea Geoana- 54,86%

    Traian Basescu- 45, 14%

    Marasesti:

    Mircea Geoana - 46,44%

    Traian Basescu - 53,56%

    Odobesti:

    Mircea Geoana - 57,97%

    Traian Basescu - 43,03%

    Panciu:

    Mircea Geoana - 56,31%

    Traian Basescu - 43,69%

    Rezultate partiale in comune

    1. Rastoaca (PSD) "" 69% Geoana, 31% Basescu

    2. Nanesti (PSD) "" 64% Geoana, 36% Basescu

    3. Milcovul (PSD) "" 51% Geoana, 49% Basescu

    4. Tifesti (PD-L) "" 48,3% Geoana, 51,7% Basescu

    5. Suraia (PD-L) "" 37,7% Geoana, 62,3% Basescu

    6. Biliesti (PSD) "" 49% Geoana, 51% Basescu

    7. Brosteni (PNL) "" 60% Geoana, 40% Basescu

    8. Cimpineanca (PD-L) "" 44% Geoana, 56% Basescu

    9. Dumbraveni (PD-L) "" 1087 voturi Geoana, 1096 voturi PD-L

    10. Garoafa (PSD) "" 48,6% Geoana, 51,4% Basescu

    11. Tulnici (PSD) "" 62% Geoana, 38% Basescu

    12. Jitia (PNL) "" 51,5% Geoana, Basescu 48,5%

    13. Andreiasu de Jos (PNL) "" 73,8% Geoana; Basescu 26,2%

    14. Jaristea (PNL) "" Geoana 59%; Basescu 41%

    15. Maicanesti (PSD) "" Geoana 67%; Basescu 33%

    16. Negrilesti (PSD) "" Geoana 72%; Basescu 28%

    17. Ploscuteni (PSD) "" Geoana 70%; Basescu 30%

    18. Reghiu (PNL) "" Geoana 46,3%; Basescu 53,7%

    19. Corbita (PSD) "" Geoana 72%; Basescu 28%

    20. Bolotesti (PSD) "" Geoana 64,5%; Basescu 35,5%

    21. Slobozia-Bradului (PNL) "" Geoana 64%; Basescu 36%



  • 56,06%, prezenta la urne in Vrancea


  • Vrincenii au fost mai harnici la vot in acest tur de scrutin in comparatie cu 22 noiembrie. Prezenta finala in Vrancea este de 56,06%. In mediul rural s-a votat, cum era de asteptat, in procent mai mare, prezenta fiind de 57,57% , in timp ce 53,66% dintre oraseni si-au exprimat dreptul la vot. Vrancea se afla la mijlocul topului privind prezenta la urne, media nationala fiind de 56,99%. In primul tur al alegerilor prezidentiale vrincenii au votat in proportie de 53,39%, cu trei procente mai putin decit ieri. O crestere semnificativa a avut loc la nivelul celor 77 de sectii speciale din judet, unde ieri au votat 10.416 persoane, in timp ce in primul tur in sectiile speciale si-au exprimat optiunea pentru unul dintre candidati numai 8.914 persoane. (M. B.)


    UPDATE, ora 2.46!!!


    Rezultatul partial din 310 sectii de votare din cele 430 din judet arata astfel:


    Mircea Geoana - 54, 4%

    Traian Basescu - 45,6 %


    Rezultat final Focsani, potrivit numaratorii paralele facute de PNL:


    Traian Basescu - 50,17 %

    Mircea Geoana - 49,83 %


    Total urban:

    Mircea Geoana - 51,21

    Traian Basescu - 48.,79





    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 22

    Adaugă comentariu
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    SUPER TARE ! DE CE NU A MAI IESIT PSD LA MARASESTI? SE VAD URMELE GRESELILOR ANTERIOARE,ASA-I?
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Basescu in poza de sus ... park se cam milogeste pentru 1 procent ... nu mi se pare un lider onorabil.
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    PSD+PNL+PRM+UDMR+PNG+Antena1-3+Realitatea+Johannis=62.47% Ecuatia a doua. 62.47%+Geoana=49%. Concluzia, Geoana iti strica ciorba.
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Sasiul asta,e un mic dictator.Am belit-o 5 ani de zile de-acu inainte,si asta din cauza unor prosti(vreo 5 mil.)ceea ce ma duce cu gandul la un proverb mai vechi:"Romania e o tara frumoasa,pacat ca e citeste integral
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    RUSINE Valerica Zamfirescu de la Sl Bradului cu tot cu alegatorii tai! Ai tras pentru Baronul Portofel sa-l faci ministru de parca era tactu' . Mare Rusine Valerica. Si cand te gandesti ca acu vreo citeste integral
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Ce bine ti-ai scris numele; Stii, Terente excela prin ceva si se pare ca acel ceva, are capul tau. Ceva-ul acela se gaseste azi la I.M.L. Ar fi bine sa nu te pierzi, ca valoarea ta trebuie pusa in citeste integral
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Cred ca ar fi corect si demn ca domnii Antonescu si mai ales Sapunica sa isi prezinte demisiile. Una peste alta Sapunica i-a dat cu 3 zile inainte de alegeri 250 de miliarde lui Oprisan prin tradarea citeste integral
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Ha ha ha alianta gunoaelor a lut sfarsit sapunica si portofel,sa saturat electoratul de voi.
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Bai vacarule,daca-ti bag acel ceva in fund,iti ajunge pana in epiglota...lingaule.M-am saturat de lingai ca voi,sincer v-a meritati soarta.Pai mai dobitocule voi sunteti chiar indobitociti de-a citeste integral
    , acum 739389 zile, 8 ore, 58 minute, 47 secunde
    Io cu taty va multumeste la toti slugoii si lingaii de teapa d-lui cosma,jan de la focsani,grigu si altii.am avut emotiuni mari,da succesurile nu au intarziat sa apara si a e,sit ok...hai pa ca sunt citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.