Politică

In Vrancea arhaica: Buletine inchinate si descintate pentru presedinte

Iulia Crețu
7 dec 2009 1098 vizualizări
Satenii din Spulber sau Nereju au venit la vot chiar de la ora 7.00, inainte de a merge la tirgul de duminica de la Tichiris u ca la primul tur, primarii de la munte au stat pironiti prin fata sectiilor de vot pentru a observa procesul electoral u alegerea presedintelui s-a facut la Vrancea cu descintece si inchinaciuni, femeile credincioase considerind un semn de la divinitate ca presedintele se alege de ziua Sfintului Nicolae

Comunele din zona de munte a judetului au dat tonul la vot de Mos Nicolae. La citeva minute dupa ora 7.00, cind s-au deschis sectiile de votare, satenii din Spulber sau Nereju asteptau in fata incintelor pentru a-si alege presedintele. De altfel, aici cozile la sectii s-au format destul de repede, venind la urne atit tineri, dar si batrini. Oamenii au trecut sa puna stampila inainte de a cobori la tirgul de duminica, de la Tichiris, dar mai ales dupa slujba de la Biserica. Turul al doilea pentru desemnarea sefului statului nu a fost lipsit de nereguli si suspiciuni. Atit la Nereju, cit si la Spulber, sectiile erau dis de dimineata "amusinate" de primarii PSD, Ion Pauca si Vasile Rusu, cei doi supraveghind indeaproape procesul si fluxul de electori. In plus, tot la Nereju, la intrarea in sectia de votare, un domn cu camasa rosie lamurea octogenarii unde sa puna stampila. Nu se facea propaganda directa pentru unul din prezidentiabili, dar acesta spunea clar in ce casuta sa se aplice stampila. Observind reprezentantii mass media, acesta s-a "fisticit", a incurcat patratelele si numele candidatilor , explicind amabilitatea sa debordanta prin faptul ca oamenii au vederea slaba.

Ziua de 6 decembrie a fost considerata de femeile din Nereju una insemnata, din punct de vedere al calendarului crestin. Drept pentru care, dupa ce stampila a fost aplicata intr-una din cele doua casute, buletinul impaturit a fost inchinat de mai multe ori si i s-a soptit o rugaciune. De ce? Pentru ca "sa ne fie mai bine", dupa cum a explicat o batrina bisericoasa din Nereju. La Spulber, Primaria a renuntat sa mai stringa buletinele de vot pentru Cotroceni in pubele, asa cum au fost aruncate la primul tur, fiind confectionate cutii din lemn. Primarul Vasile Rusu ne-a declarat ca tomberoanele sint refolosite acum pentru treburi ceva mai murdare, la propriu. Ineditul alegerilor, insa, nu a lipsit nici de la turul doi in Vrancea.

La Valea Sarii, la o sectie de vot, urna era pazita de un extinctor, de utilizat in cazul in care ritmul in care ar fi venit oamenii sa-si aleaga presedintele ar fi devenit "¦ incendiar. In aceeasi comuna, accesul intr-o sectie speciala era descurajat, usa neavind nici macar clanta. In cazul in care erai ieri turist prin Valea Sarii si doreai neaparat sa iti alegi presedintele, trebuia sa folosesti degetele pentru a trage usa unei scoli vechi. De inchis, se inchidea mai repede, existind un mecanism rustic, pe baza de sfoara innodata. Soselele din judet au fost supravegheate ieri de echipaje ale Politiei, in vizorul oamenilor legii intrind si microbuzele care faceau trasee in Vrancea. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.