Politică

Ales sau reales... Basescu sau Geoana?

Ziarul de Vrancea
5 dec 2009 1760 vizualizări
Turul doi al alegerilor prezidentiale se desfasoara in continuare sub semnul suspiciunilor de frauda electorala si a manipularii, intrucit am avut parte de o campanie murdara, in care a plouat cu nereguli u este de asteptat ca baronii comunali sa se implice masiv in deturnarea votului, asa cum s-a intimplat si in primul tur u pentru un control cit mai bun in sectii, 500 de reprezentanti ai partidelor din birourile sectiilor de votare din judet au fost inlocuiti pentru turul II in ultimul moment u prezenta in numar mare la vot si vigilenta alegatorilor pot dejuca eventualele tentative de rasturnare a rezultatului votului u Ziarul de Vrancea va fi de garda la alegeri si este pregatit sa preia sesizarile de la cititori u va vom tine la curent cu informatii prompte din ziua votului si pe site-ul nostru www.ziaruldevrancea.ro

Duminica, de Mos Nicolae, sintem chemati sa ne alegem presedintele tarii pentru urmatorii cinci ani, dupa doua saptamini de anticampanie si incitare la ura. Peste 300.000 de vrinceni cu drept de vot sint asteptati in cele 430 de sectii de votare din judet. Avem de ales intre presedintele in exercitiu Traian Basescu, sustinut de PD-L, si Mircea Geoana, candidatul sustinut de PSD si PNL. Cum orice vot conteaza intr-o Romanie scirbita pina la refuz de clasa politica, este de asteptat ca partidele sa uzeze de orice mijloace pentru a aduce cit mai multi alegatori la vot si pentru a-i determina sa voteze intr-un fel sau altul. Nu mai e un secret ca alegerile s-au transformat intr-o joaca de-a legea electorala, avind in vedere ca "turismul electoral" a umbrit corectitudinea scrutinului inca din primul tur. Ca si in alte ocazii, am avut o campanie a extremelor, care a scos in spatiul public tot ce a fost mai urit din politica si care ne-a aratat ca jocul de putere nu are nici o legatura cu morala sau cu binele public. Ca atare, ratiunea a fost inlocuita de emotiile dictate de numeroasele dezbateri tv care au incercat sa arate care este mai rau dintre cei doi candidati, uzind adesea de manipulare sau de zvonuri ridicate la rang de stiri. "Nu-l mai suport pe Basescu" sau "Nu pot sa votez cu Geoana". Cam asta s-a auzit in ultimele doua saptamini pentru ca atacul din ambele parti a fost tema centrala a campaniei. Daca Traian Basescu a incercat sa pozeze in protectorul Romaniei, care este atacata de ultima reduta a comunismului dar si de grupurile de afaceri care graviteaza in jurul mogulilor, Mircea Geoana a incercat prin retorica sa speculeze frica romanilor fata de ziua de miine, intr-o Romanie care se scalda de ceva timp intr-o acuta criza economica si politica. Astazi, teoretic, urmeaza o zi de pauza electorala, in care alegatorii au ocazia sa analizeze si sa voteze in cunostinta de cauza. Numai ca, asa cum s-a mai intimplat, masinariile de partid vor face tot posibilul pina duminica la orele 21.00 sa-si aduca la putere candidatul prin orice mijloace. Doar o vigilenta sporita din partea alegatorilor si spiritul civic vor face ca alegerile sa nu se compromita definitiv in Romania.


Eu cu vine votez?


Ieri a fost ultima zi de campanie electorala, probabil cea mai slaba campanie pentru alegerile prezidentiale de dupa 1990, fiecare dintre candidatii cu sanse fiind interesat sa demonstreze doar ca ceilalti sint mai slabi decit el, in timp ce nimeni nu s-a obosit sa ne lamureasca de ce el insusi ar fi un presedinte mai bun decit ceilalti. Data fiind criza economica oamenii se asteptau sa vada multe dezbateri axate pe idei si programe. Au primit in schimb doar o fuga de raspundere, deturnarea atentiei de la adevaratele probleme, mistocareala ieftina si discutii pe linga subiect. De asemenea, aceasta campanie electorala a adus si o decredibilizare a presei, la care si-au dat concursul si politicienii si jurnalistii. Una peste alta, a fost o campanie electorala 100% negativa, cu violenta de limbaj, mita electorala si distrugerea de insemne electorale. In ceea ce ii priveste pe finalisti, Traian Basescu si Mircea Geoana, alegatorii au pentru a nu stiu cita oara "sansa" de a alege raul cel mai mic. "Din pacate, pe fondul saraciei din unele zone si al lipsei de informare prind zvonurile, juramintele pe Biblie sau amenintarile ca viata oamenilor se va schimba daca nu voteaza cu X sau Y, se poate deturna rezultatul votului", a fost de parere profesorul Gabriela Obodariu, presedintele Clubului Focsani al Asociatiei Pro Democratia, organizatie care monitorizeaza procesul electoral.


Schimbari in bloc de membri politici in sectii


In Vrancea cel putin, suspiciunea de fraudare a alegerilor se mai datoreaza si obstinatiei PSD de a-si mentine oamenii in sectiile de votare, pe post de presedinti si vicepresedinti. Mutari strategice in sectiile de votare s-au facut si ieri. Astfel, peste 500 de reprezentanti ai partidelor politice din birourile electorale ale sectiilor de votare din judet au fost inlocuiti. Cele mai multe schimbari au fost operate de aliatii lui Mircea Geoana (PSD) in turul doi. PRM si UDMR au inlocuit, fiecare, circa 170 de persoane in sectii, iar PNG-CD a schimbat, din nou, 50 de oameni. Si Partidul Ecologist a inlocuit 188 de membri in sectii. "Si celelalte formatiuni politice au inlocuit membri, dar mai putini, aproximativ 10-20. Nu au invocat niciun motiv", ne-a declarat judecatorul Viorel Voineag, presedintele Biroului Electoral Judetean. Pentru pregatirea alegerilor in urma carora se va desemna presedintele tarii, cele doua partide oponente, PSD si PD-L, uzeaza de fiecare mijloc pentru a-si intari pozitia in sectiile de votare, pentru ca fiecare vot conteaza. In aceste conditii, este de asteptat ca listele din sectiile speciale sa fie iar pline cu "turisti electorali", in ciuda zecilor de plingeri care exista la Parchet. Singura metoda pentru a contracara neregulile semnalate este o prezenta in numar mare la vot, care micsoreaza importanta votului dat de alegatorii influentati sau "inventati". In Vrancea sint 77 de sectii speciale. Trei sint in Focsani, la Gara, Autogara si Directia Generala a Finantelor Publice, cite doua la Adjud si Panciu si cite una la Odobesti si Marasesti.


"Un cetatean model nu se lasa cumparat"


Hotarirea de infiintare a acestor sectii speciale si monitorizate prin camere web, de natura sa elimine "traseismul" electoral, a fost destul de criticata. Asociatia Pro Democratia a luat decizia de a monitoriza si turul doi al alegerilor, in urma neregulilor constatate si semnalate la primul tur de scrutin. Potrivit APD, alegatorii trebuie sa fie primii care sa sesizeze neregulile politicienilor din teritoriu. "Un cetatean model mai intii nu se lasa cumparat si isi da votul informat, rational, nu emotional. E de urmarit ce se intimpla la sectiile speciale, unde in primul tur au fost cozi imense si sper ca ideea de a aduce oameni care sa stea acolo doar ca sa-i descurajeze pe altii sa fie doar un zvon nefondat. E de vazut apoi cine aduce oameni la vot si daca nu cumva alegatorii sint influentati in vreun fel, fie amenintati, fie mituiti. Ar trebui apoi mare atentie la votul in familie, ca si la "binevoitorii" care se ofera sa insoteasca persoanele pe care le aduc cu masina la vot. E de vazut daca nu cumva se dau mai multe buletine de vot unei persoane sau daca buletinele au stampila de control a sectiei. Cred ca e important sa mergem la vot, dar e la fel de important sa votam liber", a recomandat presedintele APD Focsani.


Primarii vor fi iar la datorie fata de partid


Potrivit unei modificari legislative, alegatorii care calatoresc cu autobuzele vor putea vota doar in sectiile speciale. Politia a primit dispozitie sa vegheze traseul acestora. Alegatorii care se afla in statiuni, cum sint Soveja si Lepsa, nu trebuie sa vina la Focsani pentru a vota, avind chiar in zona cite o sectie speciala. Persoanele care au implinit 18 ani dupa primul tur nu vor putea vota nici duminica, deoarece nu se afla pe listele permanente. Observatorii APD trimisi in sectiile de votare din comunele vrincene au raportat numeroase incidente privind prezenta primarilor in perimetrul sectiilor de votare. Primarii "prietenosi" au fost uneori indepartati din localurile sectiilor de vot sau din preajma acestora, dar au ramas in curte intimpinind satenii cu zimbetul pe buze si cu stringeri cordiale de mina ori cu gesturi sugestive. De asemnea, observatorii au remarcat multitudinea de masini care au tranpsortat electoratul la vot. Potrivit presedintelui APD Focsani, observatorii vor fi si acum prezenti in sectii. "O sa avem 5 echipe mobile, 15 observatori, o sa ne axam pe mediul rural. Din pacate nu am avut fonduri mai mari ca sa ne permitem o acoperire mai buna a judetului. Nu stiu daca neaparat va fi un turism clasic, adica in scopul de vot multiplu, cit aducerea la vot a oamenilor in mod organizat de catre partide, ceea ce creaza suspiciuni cu privire la influentarea celor adusi la vot, fie prin promisiuni, fie chiar prin cumpararea voturilor", ne-a declarat profesorul Gabriela Obodariu.


"Mi-e teama de infruntari violente in ziua votului"


Potrivit unor surse politice, pierderea alegerilor in Focsani de catre PSD a determinat o actiune agresiva a activului de partid, atit prin presa de partid cit si prin pliante distribuite in zonele cu probleme.

Sudul a fost unul dintre obiectivele vizate, deoarece Alianta PSD^PUR a cistigat la limita alegerile, in ciuda locuintelor ANL ridicate in zona. Nici campania PD-L nu a fost una prea eficienta, iar alesii partidului nu s-au mai mobilizat la fel cum au facut la alegerile parlamentare. Cum alegatorii pot fi manipulati pina la intrarea in cabina de vot, primarii au primit ordin sa influenteze alegatorii, in special in mediul rural. Astfel, printre metodele subtile folosite de primari pentru a influenta electoratul se numara "strinsul miinii" cit se poate de prieteneste posibil, prezenta in sectiile de vot sau chiar facutul "navetei" dintr-o sectie in alta, oferirea de atentii satenilor in drumul acestora catre sectia de votare (un mic, o bere, un pachet de tigari), precum si alte "solutii" eficiente de a atrage votul sateanului. In ziua alegerilor, potrivit legii, "primarii nu au dreptul sa stationeze in localurile sectiilor de votare mai mult decit timpul necesar pentru a vota si nici sa intervina in procesul de votare a scrutinului, de numarare a voturilor, de stabilire si consemnare a rezultatului scrutinului". APD se asteapta insa la o prezenta mai mare a primarilor in preajma sectiilor de votare in turul II. "Da, primarii cred ca or sa incerce sa se implice mai mult, avind in vedere miza mult mai mare. Am vazut o campanie negativa extrem de puternica pe final si mi-e teama ca asta sa nu duca la infruntari violente in ziua alegerilor", ne-a spus presedintele APD Focsani. In primul tur, multi primari au calcat in picioare legea si au stat mai mult prin sectii, ba chiar i-au agresat verbal pe cei care nu au vrut sa le asculte de ordinele. Pina a fi inlaturati, acolo unde s-a putut, din sectii, primarii au reusit sa influenteze electoratul sa voteze cum i se sugereaza. Daca in orase situatia a fost ceva mai linistita, iar legea ceva mai respectata, la tara situatia a fost dezastruoasa", a mai spus presedintele APD.


  • Vot sub paza


  • Si la turul II al alegerilor prezidentiale sectiile de votare vor fi pazite de cadrele din structurile Ministerului Administratiei si Internelor. Acestia vor avea sarcina de a mentine ordinea si siguranta publica si de a preveni aparitia unor evenimente negative. Din numarul total de 430 sectii de votare, Inspectoratul de Politie Judetean asigura paza a 234 sectii, Inspectoratul Judetean de Jandarmi 94 de sectii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta 64 sectii, iar Politia Comunitara 28 sectii. De asemenea, urnele mobile vor fi insotite de la sectia de votare pina la solicitanti si retur de efective de ordine publica. La nivelul fiecarei structuri a fost stabilit un efectiv de rezerva, care va fi pregatit pentru a actiona, la nevoie. La mentinerea ordinii publice participa, in sprijin, si elevi de la Academia de Politie "Al. I. Cuza" Bucuresti si Scoala de Agenti de Politie Campina. Pentru a preintimpina incalcarea legii electorale cadrele M.A.I. au derulat in aceasta perioada si campania "Votul ilegal inseamna inchisoare". Contraventiile prevazute de Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei sint:

    - distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a platformelor-program afisate sau a oricaror altor afise ori anunturi de propaganda electorala tiparite "" amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei;

    - continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat - amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei;

    - nerespectarea dispozitiilor privind comercializarea si consumul bauturilor alcoolice (in ziua votarii, intre orele 7,00-21,00 sint interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare, pina la o distanta de 500 m de sectia de votare) - 1.500 lei la 4.500.

    - oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. (Raluca MANOLACHE)



  • 112, la dispozitia votantilor


  • Persoanele care constata aspecte care au legatura cu fraudele electorale pot posta atit mesaje/sesizari, dar si inregistrari video pe adresa de e-mail votcorect@mai.gov.ro. Fiecare informatie sau inregistrare relevanta va fi verificata in regim de urgenta de catre politie. Aceasta adresa de e-mail va fi functionala pe 6 decembrie. De asemenea, pentru sesizarea unei fapte care incalca prevederile legislatiei electorale cetatenii pot apela si numarul unic de urgenta 112. La IPJ va exista un operator special care va prelua sesizarile.


  • Plingeri fara urmari


  • PD-L Vrancea a depus in aceasta campanie citeva zeci de plingeri la BEJ si la Parchetul Judetean in special legate de distrugerea bannerelor de catre adversarii politici. Ultima sesizare a vizat distrugerea unor afise electorale la Panciu, in noaptea de 1/2 decembrie. Politistii au strins citeza zeci de sesizari electorale in zilele dintre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale. "Am inregistrat 24 de sesizari electorale si am intocmit noua dosare penale. Acestea au fost inainte pentru solutionare parchetului", ne-a spus subinspectorul Catalina Olteanu, purtatorul de cuvint al Politiei. Vineri, politistii vrinceni au primit ultimele sesizari electorale inainte de terminarea campaniei electorale. PSD a reclamat la politie mai multi membrii PD-L ca ar fi organizat manifestatia din Piata Teatrului, desfasurata de Ziua Romaniei. Mitingul a fost organizat pentru sustinerea celor care au iesit in strada la Timisoara si a adunat 150 de persoane. Tot ieri, PSD a sesizat faptul ca pe raza comunelor Cirligele, Chiojdeni, Movilita, Milcovul, Mera sau Slobozia Ciorasti, dar si la Marasesti, PD-L distribuie alimente in galeti inscriptionate sau sacose cu produse alimentare, cu insemnele partidului. (Dan CHIRIAC)



  • Procedura de vot


  • Conform Legii 370/2004, votarea incepe la ora 7.00 si se desfasoara pina la ora 21.00, cind sectia de votare se inchide. Alegatorul merge la sectia de votare si prezinta actul de identitate spre verificare biroului electoral al sectiei de votare. Daca voteaza intr-o sectie speciala, alegatorul va completa un formular al declaratiei pe proprie raspundere privind faptul ca nu a mai votat si nu va mai vota la alta sectie. Presedintele biroului electoral al sectiei sau membrul desemnat de acesta va inscrie alegatorul pe un tabel electoral (ii sint trecute toate datele personale - numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate) si unde alegatorul semneaza. în baza semnaturii in tabel, alegatorul va primi o stampila cu mentiunea "VOTAT" si un buletin de vot, destinat alegerii Presedintelui Romaniei. Apoi, alegatorul intra in cabina de vot si voteaza. Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicind stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care il voteaza. Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinul de vot, astfel incit pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramina in afara si il vor introduce in urna, avind grija sa nu se deschida. îndoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia. Stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta care aplica pe actul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea "VOTAT" sau un timbru autocolant, dupa caz.


    Grupaj realizat de Silvia VRINCEANU si Doina GANEA



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.