Politică

Patimile si pasiunile din aceasta campanie sint foarte mari

Mihaela Beșleagă
3 dec 2009 1264 vizualizări
Crede presedintele Biroului Electoral Judetean, prezent la instruirea sefilor din sectii pentru scrutinul din 6 decembrie u judecatorul Viorel Voineag spera ca procesul de centralizare a proceselor verbale sa fie mult mai rapid duminica si sa se incheie pina la 4 dimineata u in sectiile speciale reprezentantii partidelor pot face copii de pe tabelele electorale

Cei 860 de presedinti si loctiitori din sectiile de votare din judetul Vrancea au participat ieri la instruirea pentru turul doi al alegerilor prezidentiale de duminica, 6 decembrie. Presedintele Biroului Electoral Judetean, Viorel Voineag, a inceput prin a le multumi celor prezenti pentru intelegerea si rabdarea din primul tur, cind operatiunea de centralizare a proceselor verbale a durat mai mult decit s-a asteptat. Acesta si-a exprimat speranta ca duminica lucrurile sa mearga mult mai repede. "Cred ca exista toate premizele ca pentru al doilea tur sa nu mai dureze atit de mult procesul de centralizare a proceselor verbale si a celorlalte materiale. Spun acest lucru pentru ca nu mai exista buletine pentru referendum, iar procesul verbal de consemnare a rezultatelor votarii este mult simplificat. Speram ca maxim la 3-4 dimineata vom reusi sa va primim pe toti", le-a spus judecatorul Viorel Voineag sefilor din sectii prezenti la Sala Polivalenta. Acesta a afirmat ca operatiunea va dura putin daca procesele verbale sint completate corect, mentionind ca pe 22 noiembrie s-a intirziat si din cauza faptului ca a fost necesar sa se corijeze anumite greseli matematice din procese. Judecatorul Voineag a trecut in revista si citeva deficiente din primul tur si solutiile prevazute de lege pentru a nu se mai repeta si duminica aceasta. Un aspect des sesizat este cel referitor la stampilele de vot si cele de control, care fie nu se mai gasesc, fie sint luate acasa de presedintii de sectii. Stampila de control trebuie sa ramina la primarie, in camera sigilata, urmind sa fie luata simbata seara, impreuna cu sacii cu buletinele de vot si celelalte stampile, care vor fi depozitate in sectii, sigilate, sub paza.

Membrii partidelor in sectii au interzis la insigne electorale in piept

Pentru ca la scrutinul anterior au fost sesizari ca unii membrii din sectii poarta insigne imprimate cu o anumita formatiune politica, presedintele BEJ a specificat ca acest lucru este strict interzis de lege. "Se pare ca aceasta campanie electorala este mult diferita de cele anterioare, patimile si pasiunile sint foarte mari, iar poate singurii care nu sintem implicati in aceste patimi sinteti dvs, persoane apolitice, eu, colegele mele din BEJ, care nu avem dreptul sa favorizam sau sa defavorizam un anumit candidat. Trebuie sa va reamintesc prevederile legale, care spun ca se interzice membrilor birourilor electorale sa poarte ecusoane, insigne de propaganda electorala, cu o anumita formatiune politica", a spus judecatorul Voineag. Alta obligatie a sefilor din sectii este sa verifice daca exista afisaj electoral in interiorul localului sectiei sau pe local si sa solicite indepartarea afiselor incepind cu ora 18.00, simbata. De asemenea, in fiecare sectie se va posta un afis prin care este interzisa fotografierea/filmarea buletinelor de vot in cabina de votare. O mentiune aparte s-a facut in cazul sectiilor speciale, unde, in ziua votarii, reprezentantii partidelor politice pot face copii de pe tabelele electorale, inclusiv in timpul votarii, dar fara a perturba procesul de votare. Aceasta prevedere este valabila exclusiv pentru sectiile speciale de votare. Pina ieri, sase presedinti de sectii au fost inlocuiti de BEJ, la solicitarea acestora. Dupa instruire, presedintii de sectii au primit de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale telefoanele cu care vor tine legatura cu BEJ in ziua votarii. La instruirea de ieri a participat si subprefectul Vincentiu Micheci, directorul Directiei Judetene de Statistica, Vasile Apostu Croitoru, adjunctul sefului Politiei, comisarul sef Victor Norocea, si Iulia Vulpe Andrasescu, directorul Autoritatii Electorale Permanente, filiala Sud-Est. Vineri, Prefectura va distribui buletinele de vot si stampilele catre primari, incepind de la ora 6.30 dimineata, dupa un grafic orar prestabilit, pentru a se evita imbulzeala de la anterioara predare. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.