Politică

Oprisan si Sapunaru, legati de (Santa) Klaus Iohannis

Iulia Crețu
26 nov 2009 3080 vizualizări
Primarii liberali sustin ca nu vor merge la brat cu Oprisan pentru a-i face campanie lui Mircea Geoana pentru turul doi u intelegerile judetene se bat cap in cap: inainte de turul I, primarii PNL facusera vorbe cu PD-L, acum vine de la Bucuresti linia de coabitare cu PSD u deocamdata nu Oprisan e in buletinul de vot si nici nu ne luam in casatorie , comenteaza Nini Sapunaru noul proiect politic, adaugind ca primarii galbeni il vor populariza pe Klaus Iohannis u liderul PD-L, Alin Trasculescu, crede ca electoratul PNL, profund anti PSD, nu va asculta de sugestiile de la Bucuresti u deputatul PSD Cristian Dumitrescu spune ca partidul sau se va intelege mult mai bine cu PNL decit a facut-o, in prealabil, cu PD-L

Ieri a fost parafat la Bucuresti intre Alianta PSD^PC si PNL, respectiv Mircea Geoana si Crin Antonescu, protocolul de colaborare pentru constituirea unei majoritati de guvernare avindu-l in frunte pe edilul Sibiului, Klaus Iohannis. Prin acest protocol, liberalii si-au anuntat sprijinul in turul doi al alegerilor prezidentiale pentru candidatul social democrat, Mircea Geoana. Cei doi lideri au precizat ca, in cazul in care pe 6 decembrie Geoana il va invinge pe Basescu, pina de Craciun va fi instalat noul Guvern condus de primarul Sibiului. Potrivit surselor oficiale, intelegerile politice social-liberale nu au vorbit ieri de impartiri de portofolii sau de functii, insa, neoficial, se pare ca cele 18 ministere se vor imparti in jumatate, din partea PNL urmind a primi portofolii si cei de la UDMR. Maghiarii au anuntat ca sprijina proiectul Iohannis, din partea liberalilor. La nivel local "pupaceala" dintre PSD si PD-L nu se va face fara scintei, intrucit primarii galbeni pun conditii pentru a-l sustine in turul doi pe Mircea Geoana si se revolta impotriva baronului Oprisan. In plus, exista deja un esec rasunator intre democrati si social-democrati.


In teritoriu, cel putin in Vrancea, noile aliante de la centru nasc vii controverse, insa sefii liberalilor spun ca isi vor astupa nasul de dragul lui Iohannis. Liberalii lui Nini Sapunaru s-au reunit ieri in sedinta de partid incepind cu orele 17.00, pentru a se comunica directivele de la centru. In ciuda animozitatilor dintre liberali si social democrati, unii membri PNL au luat in brate explicatia ca "Traian Basescu ar putea fi nimicitor pentru Partidul National Liberal". In plus, pentru parteneriatul cu PSD ar mai fi vorba si de ratiuni financiare, insa nimeni nu e dispus sa se "pupe" si sa uite disputele politice ancestrale cu baronul Marian Oprisan care nu pare dispus sa cedeze nici o particica din puterea din judet. "Daca sus se vor intelege, nu vad un lucru rau sa intram la guvernare. Nu am mai primit bani de atit timp nici de la unii, nici de la altii (n.r. PSD si PD-L), ajung in situatia de a nu mai avea bani de salarii. Vad o situatie mai convenabila in PSD decit in PD-L, de aici nu vad cum am putea disparea ca partid. Eu am fost portdrapelul, impreuna cu Valerica Zamfirescu, primarul de la Slobozia Bradului, in 2000-2004. Nu va hotari numai Oprisan, am experienta acelor ani cind tot era al PSD si nu am murit!", ne-a declarat primarul Ene Stoica de la Sihlea. Daca la Bucuresti liderii PNL si PSD pregatesc afise comune, in care va aparea si Klaus Iohannis, in Vrancea, liberalii nici nu vor sa auda sa se implice personal in campania electorala pentru turul doi de pe 6 decembrie pentru Geoana. "Vor fi si reactii adverse, dar majoritatea va urma linia impusa de partid. Eu unul nu voi merge cu Oprisan brat la brat, in campanie pentru Geoana! Oprisan, de 10 ani, n-a mai venit in Sihlea! Oprisan nu-i in toate si in cele ce sint! Nu se poate da un ordin pe care noi sa-l urmam", ne-a mai spus primarul liberal din Sihlea, in privinta protocolului ros-galben. Desi inversunat impotriva PSD, scorul de la primul tur al prezidentialelor din comuna din sud-estul judetului arata un 46,34% pentru Mircea Geoana, 27,47% pentru Traian Basescu si un firav 17,20% pentru Crin Antonescu.


Nini Sapunaru: "Nu-l iau in casatorie pe Oprisan"


In cadrul sedintei de ieri, primarii au pus unele conditii, una dintre aceastea fiind ca baronul Oprisan sa nu calce prin localitatile galbene in campanie. Doar asa primarii din Slobozia Bradului sau Andreiasu, care au obtinut cele mai bune scoruri pentru PNL, se vor implica pentru sustinerea lui Geoana. Potrivit unor surse din partid, unii dintre ei au spus chiar ca vor putea scoate scoruri mai bune decit cele obtinute de PSD in comune precum Nereju sau Negrilesti daca li se respecta conditiile puse. "Noi vom face campanie pentru primul ministru propus Klaus Iohannis, nu pentru PSD. Decizia partidului este foarte clara: avem sansa sa punem un prim-ministru independent, in persoana lui Klaus Iohannis si pentru asta am incheiat acest acord. In baza acordului, ne-am stabilit citeva obiective pe care le-au acceptat si cei din PSD, si anume pastrarea cotei de 16 %, deci impozit unic, scoaterea impozitului forfetar si micsoarea CAS", ne-a declarat liderul de la PNL Vrancea, Nini Sapunaru. Intrebat daca se va afisa umar la umar cu Oprisan in campanie, liberalul a reactionat: "Deocamdata nu il aleg presedinte pe Oprisan, nu e el in buletinul de vot si nu ne luam in casatorie, deci din punctul acesta de vedere e o situatie mai buna. Deocamdata eu stiu ca exista o alianta pentru o guvernare. Ce se intimpla in plan local e o alta chestiune". Membru in Biroul Politic National al PNL, Sapunaru spune ca vor fi foarte putini bani in bugetul de stat pe anul viitor, deci o eventuala guvernare PSD "" PNL nu ar fi una roz. "Daca ajungem in septembrie fara geamuri sparte la partid e bine! Tocmai de aceea avem nevoie de un premier independent, care sa ia decizii neinfluentate de factorul politic. Mugur Isarescu, atit cit a fost premier, a facut dovada ce poate face un independent. In conditii de criza, este o solutie buna. Oamenii accepta masuri mai dure daca vad luminita de la capatul tunelului, daca vad ca nu doar unii sufera. Pina acum am avut un guvern care nu a facut decit sa se certe si sa-si planifice alegerile", adauga Sapunaru. Acesta spune ca nu s-a intilnit inca personal cu Oprisan, dar ca va trebui sa o faca intrucit "sint probleme vechi in organizatii care se cer aplanate" pentru o campanie unitara. Cit priveste afacerile pe care le are cu firma de proiectare in care este actionar, Sapunaru spune ca si acum Consiliul Judetean ii datoreaza bani pentru lucrari efectuate in 2005 si ca daca ar fi avut relatii subterane cu Oprisan pina acum, asa cum a fost acuzat, nu i-ar mai fi datorat nimic. Cit despre viitor, liberalul nu s-a pronuntat.


Trasculescu: "primarii PNL sint intre ciocan si nicovala"


Constient ca poate pierde sprijinul primarilor PNL cu care negociase sprijin pentru Traian Basescu, inainte de turul I, in conditiile in care Crin Antonescu nu accede in turul II, presedintele interimar al PD-L, deputatul Alin Trasculescu, se bazeaza pe profilul "profund anti-comunist al electoratului si al primarilor PNL". "Liberalii sint intr-o situatie ingrata, ei sint profund anti-PSD! Niciodata nu vor merge cu Geoana, sint dusmanii de moarte ai PSD, cum sintem si noi. Am discutat inainte de alegeri cu primarii liberali, oameni extrem de capabili si constiinciosi. Nu le pot cere sa ma sprijine, pentru ca sint intre ciocan si nicovala, dar electoratul PNL va vota cu Traian Basescu. Electoratul liberal nu se poate duce sub efect de turma pentru a vota PSD", ne-a declarat si liderul democrat-liberal de Vrancea. La rindul sau, deputatul PSD Cristian Dumitrescu, ne-a declarat ca are incredere in trainicia parteneriatului semnat de Mircea Geoana si Crin Antonescu. Parlamentarul isi bazeaza afirmatiile pe propunerea Klaus Iohannis ca premier, acesta urmind a avea, in opinia social democratului, un rol de echilibru intre cele doua formatiuni. Cit despre sprijinul primarilor liberali, despre care se stie ca nu sint foarte apropiati doctrinei social democrate decit partial, daca e vorba de alocare de fonduri, deputatul Dumitrescu spune ca PSD a luat un scor multumitor in circumscriptia sa, Colegiul Odobesti Camera Deputatilor (peste 50% pentru Geoana) si se asteapta la un succes si mai mare in turul doi. Seful PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat pentru presa centrala ca nu are probleme de colaborare cu liberalii in judet, desi la Consiliul Judetean PNL face opozitie, ca de altfel si la Consiliul Local Focsani, unde PNL are inca o alianta informala cu PD-L. Baronul mai considera ca Guvernul Iohannis si-ar putea duce pina la capat mandatul, insa numai in functie de performantele inregistrate. In primul tur al alegerilor, in Vrancea, Mircea Geoana a luat 42,56%, iar Traian Basescu 29,85%. Cei doi se bat, in ciuda oricaror protocoale de colaborare intre PNL si PSD, pe scorul de 16,95% al lui Crin Antonescu, dar si pentru cele aproape 9% insumate de restul de candidati la Cotroceni. Iar prezenta la urne din 22 noiembrie, 53,91%, cel mai probabil, nu se va mai inregistra si in runda finala dintre Geoana-Basescu, de Mos Nicolae. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 23

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Cind asa zisa dreapta se culca cu fostii comunisti oare ce se poate naste? Sigur un monstru care va distruge ce a mai ramas din aceasta tara. Un lucru nu stiu: cine va sta capra: Vintu, Patriciu, citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Presupunand ca adunatura asta ad-hoc isi va atinge scopul vom fi unica tara din lume in care desi electoratul este in proportie de 70% de dreapta totusi va avea un presedinte de stanga, sau ma rog citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Mai nea db-ule da' dastept mai esti ma . Si cum le stii tu pe toate . Aproape ma minunez in fiecare zi de ineptiile tale . Doar tu si base pentru care faci lobby detineti adevarul absolut . Mari citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Oare mai are PD multi indivizi clatanitori care habar nu au cu ce se mananca politica. Sa o luam pe rand :Trasculescu provine dintr-o familie care inainte 1989 au ocupat functii de conducere in citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Mai DB dar PD-L ul asta al tau ce a facut ma 9 luni la guvernare alaturi de PSD, nu va e rusine, nu vedeti ca sunteti ipocriti? Acum electoratul liberal e bun ah? dar cand i-ati rupt in 2 nu era bun? citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Daca cu ideologiile stam mai prost - ca nu mai stii care e de dreapta sau de stanga - la culori stam foarte bine. Sunt un patriot infocat si cred in cele 3 culori ale drapelului nostru. Revenind de pe citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Mai baieti , nu v-am zis eu cum sa votati. Puteti sa votati si cu dracu, sau cu Geoana, de fapt tot aia-i. Am zis doar ca ar putea rezulta o situatie curioasa care ne-ar face unici in lume. Pt. cel cu citeste integral
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Bun si atunci base al tau in care categorie intra ca pentru multi dintre noi e clar ca se apropie foarte mult de ceausescu .
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
Daltonistu s-ar putea sa aibe dreptate ca de fiecare data am amestecat culorile de-a iesit o flescaiala ...... Poate de data asta iese ceva cu tricolorul . Doamne-ajuta !
, acum 739398 zile, 19 ore, 42 minute, 30 secunde
fie cum zici tu cu oamenii din pdl,dar sa fim condusi de un hot de buzunare kre actiona in gara de nord din Bucuresti mi se pare o tampenie!o sa avem nemti si unguri la conducere dak va iesi geoana citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.