Politică

Vrancea si-a ales presedintele din pubela de gunoi

Iulia Crețu
23 nov 2009 1011 vizualizări
La Spulber, primaria a inlocuit urnele cu tomberoane ecologice u ironic sau nu, satenii si-au ales presedintele din cutia pentru gunoi u la Nereju, ca de altfel, in toate comunele de pe Valea Putnei a fost vinzoleala mare, fiind numeroase cereri la sectiile speciale, unele pentru persoane din comunele vecine u multi presedinti de sectii de votare au tolerat votul la dublu, cuplurile de batrini impartind cabina de vot, chiar daca este ilegal

Sectiile de vot din comuna Spulber au bagat clasa politica la gunoi. La propriu. Primaria din localitate a distribuit pentru primul tur al alegerilor prezidentiale si pentru referendumul pentru Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari pubele ecologice pe post de urne. Tomberoanele in care au "aruncat" urmasii lui Spulber voturile au fost invelite cu hirtie alba, iar capacele au fost gaurile pentru a li se crea orificiul de introducere a buletinelor de vot. Chiar daca si membrii sectiilor de votare au zimbit cind au fost intrebati de inedita rezolvare a situatiei, acestia au explicat ca "asa a decis primaria". Cel mai probabil, dupa alegeri, pentru tomberoanele electorale se va gasi o alta destinatie. Prezenta la vot in comunele de munte a fost una foarte buna, la orele prinzului in sectiile de vot de la Nereju, spre exemplu, buluceala fiind cuvintul de ordine, iar dupa amiaza aproape jumatate din cetatenii cu drept de vot exercitindu-si dreptul constitutional. Neregulile au fost si ele prezente, de la cite doua persoane in cabina de vot, pentru care nu existau explicatii legale, si pina la urne fara sigilii sau cu acestea rupte. Intr-o sectie de vot de la Nereju, presedintele comisiei a motivat ca traficul intens din incapere a dus la ruperea a trei sigilii. In ciuda acestor explicatii, oamenii introduceau buletinele de vot pe partea opusa insemnelor de siguranta. Devenita o obisnuinta tolerata, in comunele de pe Valea Putnei, cabinele de vot au fost asaltate de stampile la dublu. Adica, oameni care si-au exercitat dreptul la vot in cuplu. Si pentru aceste devieri, presedintii sectiilor au gasit motivul si au inchis ochii. "Sotia nu stie carte" sau "sotul este orb si nici nu aude bine", au fost raspunsurile presedintilor. In ciuda acestora, la introducerea buletinelor in urne, sotul cu vederea slaba demonstra ca stie sa puna fiecare buletin in cutia lui si, mai mult, nimerea din prima si orificiul urnelor.


Nereju, renumita "atractie turistica"


Ziua frumoasa in care s-au desfasurat alegerile a fost si motivul pentru care, la sectiile speciale din comune a fost un trafic intens. De la microbuze parcate suspect, in asteptarea a ceva sau a cuiva, masini circulind si purtind insemnele unui partid politic si pina la zeci si sute de oameni care au votat prin vecini. La Nereju, de exemplu, la sectia speciala au votat sateni cu domiciului in Naruja sau alte localitati apropiate. De asemenea, pe listele speciale au votat si oameni din Prahova, Bucuresti sau Braila. Oficialii sectiilor au precizat ca nu gasesc nimic deosebit in aceasta stare de fapt, explicind ca o comuna precum Nereju poate fi considerata taman in ziua scrutinului drept o "atractie turistica". Mai ales ca, la citiva pasi, satenii te imbiau la cumparat de mere sau miez de nuca ori"¦ chilipiruri la sosea, gen pantofi, sosete groase ori pulovere de lina. In inspectie in zona de munte in perioada dupa-amiezii de ieri a fost si presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, acesta trecind pe linga sectii si salutind oamenii din mers. Turismul electoral nu s-a mai realizat cu autobuze, cei interesati tocmind oamenii pentru stampile in masini de teren sau cu utilitare. Votul de ieri a fost precedat la sate de slujba de duminica si secondat de un paharel la bodega din localitate, acolo unde s-a disecat ce candidat a meritat votul vindut pe citiva zeci de lei sau pe o cinste cu ceva mai multe grade. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.