Politică

APD a raportat zeci de nereguli la alegerile din Vrancea

Iulia Crețu
23 nov 2009 959 vizualizări
Suspiciunile de frauda nu au lipsit nici ieri, observatorii APD sesizind mai multe nereguli in sectiile de votare

Vrancea se afla din nou in fruntea judetelor unde a plouat cu nereguli la alegeri. Conform raportarilor facute de Asociatia Pro Democratia, care a avut in teren 100 de observatori, neregulile acopera o arie larga, de la intrarea mai multor persoane in cabina de vot, transportul alegatorilor la urne, materiale de campanie electorala purtate de membrii sectiilor de votare, pina la votul cu cartea de alegator si influentarea cetatenilor de catre primari. Printre neregulile din activitatea birourilor sectiilor de votare s-a numarat sosirea unor alegatori inainte de ora stabilita pentru inceperea votului, la Bordesti, care au refuzat apoi sa voteze. Tot la Bordesti, o persoana a fost insotita in cabina de vot, pe motiv ca nu are studii si nu se poate descurca. La Urechesti, doi observatori acreditati de alte organizatii au declarat ca sint "de la Oficiul pentru Comunicare internationala si din partea domnului primar". Ulterior, la solicitarea observatorului APD, presedintele sectiei a mentionat ca sint din partea Fundatiei United Europe. De asemenea, la Cotesti, Jitia si Dumitresti mai multe automobile transportau alegatorii catre sectiile de vot. La sectia nr. 167 Cotesti mai multi indivizi au incercat chiar sa-i insoteasca pe alegatori in cabina, motivind ca nu au o vedere prea buna. Pe de alta parte, la Bordeasca unii membri purtau chiar ecusoane politice. O alta intimplare care ridica suspiciuni s-a petrecut la Golesti. "Aproximativ 10 alegatori s-au intors in sectia de vot cu buletine de vot nestampilate, spunind ca li s-au dat in plus. Ulterior, un membru a luat o stampila cu mentiunea "Votat" si a stampilat buletinele. întrebat de catre observatorul APD de ce aplica stampila, acesta a raspuns ca anuleaza buletinele. Existenta buletinelor de vot in afara sectiei de votare atrage suspiciunea de frauda electorala prin suveica", arata APD. Daca la Chiojdeni s-a permis votarea cu cartea de alegator, vot anulat ulterior dupa interventia APD, la Maicanesti, peste drum de sectia de votare trona un bar la care erau consumate bauturi alcoolice. La Tataranu si la Bordeasca Noua alegatorii erau transportati la sectiile speciale cu masini Dacia. Tot dupa-amiaza, la Pufesti, un banner PNL zacea tocmai pe gardul sectiei de votare, insa acesta a fost inlaturat ulterior. La Gugesti, primarul Vasile Vatra statea in fata sectiei si le dadea indicatii cetatenilor. Si satul Budesti figureaza pe harta neregulilor electorale, dupa ce s-a constatat ca in sectie erau doar doua urne, cea pentru alegerea presedintelui si cea pentru referendum. Si in Jiliste au fost doar doua urne in loc de trei. Neregulile au continuat pina la inchiderea urnelor. (Iulia NICOLAIE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.