Politică

Desteapta-te vrincene, mai ales cind mergi la vot!

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 1981 vizualizări
La capatul unei campanii electorale dominata de atacuri si lipsita de platforme electorale reale, romanii se pregatesc sa isi aleaga Presedintele pentru urmatorii cinci ani u peste 300.000 de vrinceni sint asteptati duminica la urne si pentru a-si exprima optiunea privind Parlamentul unicameral, in cadrul referendumului national u in Vrancea sint organizate 430 de sectii de vot, dintre care 77 speciale, unde se va inregistra prin camere web u urna mobila nu poate fi folosita de bolnavii internati in spital care nu au domiciliul in raza sectiei de votare respective u duminica nu veti putea vota cu cartea de alegator u primele exit-poll-uri sint asteptate la ora 21.00.

Duminica, 22 noiembrie 2009, alegem un presedinte pentru urmatorii cinci ani, o perioada foarte importanta pentru Romania. Cele 353 sectii de votare din judet si cele 77 speciale se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00. Daca, insa, in sectie sint mai multe persoane care vor sa voteze, acestea vor fi lasate sa-si exprime optiunea si dupa aceasta ora. In Vrancea sint 319.795 persoane cu drept de vot. Fiecare alegator voteaza la sectia de votare unde este arondat potrivit domiciliului, iar cetatenii care se afla in tranzit pot vota o singura data in sectiile amenajate special. Se voteaza la aceleasi sectii si pentru alegerile prezidentiale si pentru referendum, iar votantii vor putea alege sa-si exprime optiunea pentru unul dintre scrutine sau pentru amindoua. Duminica puteti vota pentru alegerea presedintelui Romaniei pentru urmatorii 5 ani, dar si pentru Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari, in cadrul referendumului convocat de presedintele in exercitiu.


Cum votam?


Stampilele, modelul timbrului autocolant si listele electorale permanente vor fi comune atit pentru referendum cit si pentru alegerile prezidentiale, iar pentru Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari se va vota pe buletine distincte. Din acest motiv in sectii vor fi trei urne. Stampila cu mentiunea "votat" se aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde numele candidatului preferat, in caz contrar buletinul fiind declarat nul. Introducerea buletinului in alta urna decit cea destinata candidaturii nu afecteaza valabilitatea acestuia. Ulterior, alegatorii trebuie sa predea stampila presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionind data scrutinului. Daca cel care voteaza are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea "votat". Persoanele internate in spitale si aflate in imposibilitatea de a se deplasa la urne pot face o cerere catre presedintele biroului celei mai apropiate sectii de votare, in preziua votului, insotita si de acte medicale care sa le ateste starea. Acesta va decide daca trimite urna mobila. Insa persoanele respective trebuie sa domicilieze in raza teritoriala in care se afla spitalul unde sint internate. In caz contrar, aceste persoane pot vota la una din sectiile speciale. In ceea ce priveste urna speciala, aceasta poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. La procesul de votare, dar si la deschiderea urnelor si numararea voturilor pot sa asiste membrii biroului electoral al sectiei de votare, delegati ai partidelor, observatori, ziaristi si candidatii. Dupa inchiderea urnelor, incepe numararea voturilor si incheierea proceselor verbale. Primele exit-poll-uri sint asteptate la ora 21.00. Daca nici unul dintre candidati nu va obtine 50% plus unu din voturi, atunci se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 6 decembrie.


Unde votam?


La alegerile din 22 noiembrie si 6 decembrie 2009 se poate vota la sectia de votare la care esti arondat conform domiciliului din buletin sau la sectiile de votare speciale organizate in punctele de tranzit. Puteti gasi lista acestor sectii speciale in HG nr. 1051 /2009, publicata la adresa www.bec2009p.ro/legislatie. In aceste sectii isi exercita dreptul de vot alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decit cel de domiciliu, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin. La acest scrutin nu se poate vota cu cartea de alegator! Din cele 77 de sectii speciale din judet, trei sint in Focsani, cite doua in Adjud si Panciu. Potrivit Prefecturii, toate cele 77 de sectii speciale sint dotate cu camere de supraveghere, calculator si cite un specialist IT, care se va ocupa de stocarea informatiilor, pe tot parcursul zilei. In municipiul Focsani sectiile speciale se gasesc la Directia de Finante, la Gara si Autogara. La Adjud sectiile speciale au fost amplasate la Gara si la Sala de Sport, iar la Panciu la Liceul "Ioan Slavici" si la fosta gradinita de pe strada I. Heliade Radulescu. (Doina GANEA)


  • APD avertizeaza asupra fraudelor


  • u Pro Democratia Focsani va monitoriza alegerile cu 110 observatori


    La capatul unei campanii electorale dominata de atacuri si lipsita de platforme electorale reale, romanii se pregatesc sa isi aleaga Presedintele pentru urmatorii cinci ani. Ultimul din seria proceselor electorale derulate in ultimii doi ani, scrutinul pentru Presedintele Romaniei risca sa escaladeze criza politica cvasi permanenta a societatii romanesti, amplificata in acest an de criza economica globala. In acest context, Asociatia Pro Democratia (APD) atrage din nou atentia asupra factorilor de risc care ameninta corectitudinea scrutinului prezidential din 22 noiembrie printre care se numara: "continuarea si amplificarea vechii practici a desemnarii pe criterii politice si clientelare a presedintilor si loctiitorilor sectiilor de votare, alocarea discretionara, prin interventia alesilor locali, mai ales a primarilor, a spatiilor pentru campaniile stradale ale candidatilor care afecteaza egalitatea competitorilor si dreptul la libera informare a alegatorilor, utilizarea sectiilor de votare speciale ca modalitate de fraudare a votului prin actiuni organizate de turism electoral, absenta unor campanii reale de informare a cetatenilor romani privind procedura de vot", se arata in comunicatul APD. Asociatia Pro Democratia va incerca si de aceasta data sa monitorizeze intreg procesul electoral derulat pe 22 noiembrie si 6 decembrie, concentrindu- se cu precadere eforturile in localitatile identificate in scrutinele anterioare ca zone de risc pentru corectitudinea electorala. Peste 1.400 de observatori APD vor fi in sectiile de votare din tara. APD Club Focsani a acreditat 110 observatori. «Asociatia se bazeaza cel mai mult pe observatorii ei care vor fi in sectii de votare si in echipe mobile care vor strabate fiecare sectie in parte», ne-a declarat presedintele APD Focsani, Gabriela Obodariu. Si la aceste alegeri, APD va comunica direct cu alegatorii, prin intermediul liniei telefonice gratuite 0800 070 100, disponibila duminica, 22 noiembrie, intre orele 06.00 si 22.00, sau 0237/621.306 pentru sesizarea neregulilor si raspunsuri la intrebarile legate de vot. (Doina GANEA)



  • 16 dosare penale in campanie


  • Campania electorala s-a incheiat astazi dimineata la ora 7.00, cu multe sesizari din partea partidelor. «La nivelul judetului au fost inregistrate 42 de sesizari electorale, iar in 16 cazuri a fost intocmit dosar penal», se arata intr-un raspuns oferit de IPJ Vrancea. Cele 16 dosare au fost intocmite pentru distrugerea unor bannere sau afise sau pentru oferirea de mita electorala. In celelalte 26 de cazuri au fost aplicate sanctiuni. Politistii spun ca aceasta campanie a fost totusi una linistita la nivelul judetului, in conditiile in care nu au fost inregistrate altercatii violente intre simpatizantii partidelor. Ieri, partidele au facut alte sesizari pentru ruperea de afise. (Dan CHIRIAC)



  • Alegerea presedintelui urmarita pas cu pas pe Ziarul de Vrancea


  • Site-ul www.ziaruldevrancea.ro va oferi cititorilor in ziua de duminica informatii in timp real despre derularea alegerilor pentru presedintele Romaniei in Vrancea. Ziarul nostru va aduce informatii despre prezenta la urne, personalitati la vot, dar si problemele care au aparut in sectiile de votare. Daca aveti informatii cu privire la neregulile de la urne, nu ezitati sa ne sunati la numerele de telefon 0237.237.777 sau 0723.164.635. Totodata, aveti la dispozitie si id-ul nostru de Y! Messenger: ziaruldevrancea, unde un reporter va prelua sesizari despre eventualele incalcari ale legii electorale. Daca aveti fotografii, filmulete sau informatii despre desfasurarea alegerilor, nu ezitati sa ni le trimiteti prin Y! Messenger sau la adresa de e-mail ziaruldevrancea@yahoo.com. Si, nu uitati sa votati!








    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 3

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 13 ore, 19 minute, 1 secunda
    Vai , ce amorteala. Fratilor azi se hotaraste ce gasca isi va pune fundurile pe fotoliile adm. publice cel putin pt. urmatorii doi ani ; adica ce gasca de fini, nepoti, neveste si amante va avea citeste integral
    , acum 739371 zile, 13 ore, 19 minute, 1 secunda
    Dupa o prestatie care nu se ridica nici macar la nivelul tiristelor, astazi ne alegem presedintele si premeditam micsorarea scaunelor parlamentare! Sunt cam multi si nu mai este de treaba! Vechiul citeste integral
    , acum 739371 zile, 13 ore, 19 minute, 1 secunda
    Azi se sorteaza care hoti vor merge mai departe.Eu le-as fi facut un test de inteligenta tututor candidatilor la prezidentiale. Nu stiu citi dintre ei ar fi depasit 60 de puncte. Si mai au tupeu se citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.