Politică

Observatori obscuri, de veghe la alegerile prezidentiale

Mihaela Beșleagă
19 nov 2009 1074 vizualizări
u patru asociatii si fundatii, unele cu simpatii politice, si-au acreditat un numar record de observatori in sectii la scrutinul de duminica

O armata de observatori, mai exact 1.200 de persoane, vor sta de garda duminica la urne, ca urmare a suspiciunilor de frauda lansate de partide. Biroul Electoral Judetean (BEJ) a acreditat pentru monitorizarea scrutinului din 22 noiembrie patru asociatii si fundatii, care, cu exceptia Asociatiei Pro Democratia, sint necunoscute publicului. Cei mai multi observatori, 546 de persoane, sint acreditati de la Asociatia Tineretul Roman pentru Natiunile Unite, o organizatie cu simpatii pedeliste, care a mai monitorizat si precedentele scrutinuri. Alte 408 persoane vor fi observatori din partea Fundatiei United Europe, si ea prezenta la alegerile anterioare, dar intr-un numar mai mic. Si Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului a acreditat 116 persoane, asociatie care a participat si la monitorizarea recentelor alegeri din Chisinau. Cei mai putini observatori acreditati sint de la Asociatia Pro Democratia, respectiv 110 persoane, si asta din pricina lipsei de resurse financiare. Cei de la APD sint cei mai vocali in timpul alegerilor si singurii care isi fac publice rapoartele. Pentru a obtine acreditarea din partea BEJ pentru monitorizarea alegerilor parlamentare de duminica in sectii, cele patru organizatii au trebuit sa indeplineasca conditia neapartenentei politice si sa fi obtinut o adresa de la Autoritatea Electorala Permanenta, care a verificat in prealabil statutul fiecarei organizatii in parte. Marti, 17 noiembrie, a fost ultima zi pentru acreditarea observatorilor interni ai organizatiilor neguvernamentale. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.