Politică

A fost prefect si cind n-a fost: Raluca Dan, prinsa cu ocaua mica!

Ziarul de Vrancea
17 nov 2009 4096 vizualizări
Tragere la sorti de maxima urgenta pentru sectiile de votare! u presedintele Tribunalului trebuie sa reia procedura de tragere la sorti pentru presedintii si loctiitorii din sectiile de votare, insa dupa primirea avizului pentru liste de la Autoritatea Electorala Permanenta u membrii BEJ au constatat ca peste 800 de cereri si declaratii ale persoanelor propuse de fostul prefect Raluca Dan in sectii sint incomplete, deci lovite de nulitate u in actele Prefecturii s-au depistat mai multe nereguli, cea mai grava fiind ca Raluca Dan a fost prefect si dupa ce n-a mai fost u PSD a contestat decizia la BEC, alaturi de AEP, insa plingerea a fost respinsa u deocmadata nu se stie cine va coordona scrutinul in sectii

Situatie fara precedent in Vrancea, in prag de alegeri. Biroul Electoral Judetean (BEJ) a dispus ca presedintele Tribunalului Vrancea sa reia in conditii de maxima urgenta tragerea la sorti pentru presedintii si loctiitorii din sectiile de votare, dupa ce duminica BEJ a anulat procesul verbal al sedintei care a avut loc pe 12 noiembrie la Tribunal. "Constatind situatia juridica speciala rezultata in urma anularii procesului verbal intocmit de presedintele Tribunalului cu ocazia tragerii la sorti, retinind ca este necesar astfel sa se procedeze la efectuarea unei noi trageri la sorti, vazind timpul foarte scurt pina in ziua alegerilor, BEJ Vrancea urmeaza sa dispuna ca presedintele Tribunalului Vrancea sa procedeze la efectuarea unei noi trageri la sorti in conditii de maxima urgenta, dupa primirea listelor avizate de Autoritatea Electorala Permanenta", se arata in decizia BEJ, adoptata cu sase voturi "pentru". In ceea ce priveste persoanele din rindul carora urmeaza sa fie facuta tragerea la sorti, BEJ constata ca se impune ca AEP sa examineze, de urgenta, si sa emita aviz pozitiv/negativ pentru persoanele indicate in listele expediate de prefectul Ion Oprea pe 23 octombrie. Aceste decizii au fost comunicate si AEP, pentru a lua masurile ce se impun pentru desfasurarea intr-un termen foarte scurt a unor noi trageri la sorti. De asemenea, Biroul Electoral Central a respins ieri ca inadmisibile contestatiile formulate de AEP si Alianta PSD-PC impotriva deciziei nr. 22 a BEJ, privind reluarea tragerii la sorti. Tribunalul a luat act de decizia BEJ. "O noua tragere la sorti nu va putea avea loc decit dupa primirea avizului AEP, urmind ca opinia publica din judet sa fie informata in legatura cu data si ora sedintei publice respective", a transmis judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului, lasind sa se inteleaga ca reluarea procedurii este "la mina" AEP, organism care a facut front comun cu PSD in scandalul listelor.


Peste 800 de cereri lovite de nulitate


Pentru a-si fundamenta decizia de admitere a plingerii PD-L impotriva procedurii de desemnare a sefilor din sectii, sapte membri ai BEJ au mers la Prefectura, pentru a verifica documentele. In urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca la data de 2.10.2009, de drept, functia publica de prefect nu mai era exercitata de Raluca Dan, astfel incit, indiferent daca adresa de inaintare si listele au fost trimise de aceasta sau de alta persoana decit prefectul in functie Ion Oprea, aceste acte nu pot fi considerate valabile. "Fiind lovite de nulitate actele efectuate de alta persoana decit de prefectul in functie rezulta ca ele nu pot produce nici un efect, respectiv nu pot constitui un mod de sesizare valabil a AEP cu propunere de avizare", se arata in motivarea BEJ. Pe 1 octombrie s-a dispus incetarea functiei de prefect a Ralucai Dan, adresa de inaintare a listelor a fost trimisa pe 2 octombrie, iar listele propriu-zise s-au transmis pe 5 octombrie, asa cum a sustinut initial si Ion Oprea. Neclaritati s-au observat si in ceea ce priveste cererile si declaratiile persoanelor care ar fi solicitat participarea in sectii la alegeri. In ceea ce priveste corespondenta dintre numerele de inregistrare aplicate pe cereri si declaratii si numerele din Registrul de intrari, membrii BEJ au constatat ca pentru un numar de 817 cereri si declaratii, in registrele Prefecturii nu exista mentionate decit numerele de inregistrare, fara a fi completate alte rubrici. Verificind prin sondaj, membrii BEJ au constatat ca: 15 cereri si declaratii nu cuprind semnatura persoanelor indicate in cuprinsul acestora, 12 declaratii de neapartenenta politica nu cuprind numele, prenumele, adresa, CNP, existind doar o data a completarii, o semnatura olografa si stampila cu numerele de inregistrare, iar 11 cereri si declaratii aferente nu cuprind CNP. "In aceste conditii, vazind neregularitatile din cuprinsul acestor cereri si declaratii, vazind faptul ca in registrele institutiei prefectului nu exista nici un fel de mentiuni in dreptul a 817 numere de inregistrare, vazind faptul ca avizul AEP a fost dat si cu privire la persoanele din aceste cereri, luind in considerare faptul ca listele cu persoane, in format electronic, au fost expediate prin mail la data de 5.10.2009 in timpul noptii (ora 3.16), BEJ Vrancea, in majoritate, considera ca exista elemente suficient de puternice pentru a trage concluzia ca procedura de intocmire a listelor, pina la data de 1.10.2009, inclusiv, pentru un numar destul de important de persoane din totalul celor avizate de catre AEP nu a respectat cerintele prevazute la art. 7 din Legea 370/2004, fiind lovita de nulitate", se mai arata in motivarea BEJ.


Democratii cer tragere la sorti din listele lui Oprea


Organizatia PD-L a solicitat reluarea procedurii cu includerea in urna a persoanelor din lista transmisa de Prefectura pe 23 octombrie, lista ce ar fi asigurat necesarul de propuneri in vederea tragerii la sorti. PD-L a motivat ca nu s-a efectuat in mod real operatiunea tehnica de tragere la sorti, pentru care ar fi fost necesara existenta a cel putin doua propuneri pentru fiecare functie, fiind necesar un numar de 1.720 persoane din rindul carora sa se aleaga. Insa, lista din care s-a efectuat desemnarea, transmisa de fostul prefect Raluca Dan, singura avizata de AEP, a cuprins doar 980 de persoane. De asemenea, un alt motiv invocat de democrati este faptul ca tabelul cu propuneri cuprinde persoane care ar fi membri sau simpatizanti de partid. "In urma unei verificari sumare a persoanelor incluse in lista incriminata s-a constatat ca o parte dintre acestea nu intrunesc conditiile prevazute de art. 7 alin. 2 din Legea nr. 370/2004, avind calitatea de consilieri locali ce au obtinut mandatul pe listele unor formatiuni politice, iar asupra unor juristi planeaza suspiciuni intemeiate cu privire la apartenenta lor politica, acestia participind in calitate de candidati la alegerile locale din 2008 pe listele unor formatiuni politice", au motivat democrat-liberalii. De asemenea, completarea listei cu persoane care sa acopere deficitul de propuneri s-a realizat in baza unei liste pe care Presedintele Tribunalului nu si-a insusit-o prin semnatura si stampila, au adaugat democrat-liberalii. Cum este putin probabil ca un aviz favorabil de la AEP sa soseasca la Focsani, o decizie ar trebui sa fie luata de presedintele Tribunalului, asa incit sa nu fie afectat exercitiul democratic al alegerilor. (Mihaela BESLEAGA)


  • Gigi Becali a facut interventie pentru PSD


  • Admiterea plingerii cu privire la sefii sectiilor de votare nu s-a facut fara scintei. Europarlamentarul Gigi Becali l-a sunat pe Marian Stoica (FOTO), presedintele PNG-CD Vrancea imediat dupa ce a fost respinsa lista cu sefii sectiilor de votare de catre BEJ si a decis inlocuirea sa pe motiv ca ar fi trebuit sa voteze alaturi de PSD pentru pastrarea listei. Stoica recunoaste ca a fost sunat: "Nu am nici o hirtie in care sa scrie ca m-a destituit. Daca dinsul (n.r. Gigi Becali) a hotarit asa, eu nu pot sa spun ca nu e asa. Eu am votat in cunostinta de cauza pentru PND-CD si asa am considerat ca este normal, nu m-a influentat absolut nimeni". Hotarirea de a-l destitui pe presedintele vrincean vine in urma exprimarii votului in cadrul BEJ alaturi de reprezentantii PD-L, PNL, UDMR si Partidul Ecologist. De precizat ca in continuare cei trei magistrati din BEJ, si anume Viorel Voineag, Mariela Dibus si Rodica Neagu, fac opinie separata la cele mai importante decizii adoptate. Daca Voineag se raliaza majoritatii, colegele sale voteaza alaturi de reprezentantul PSD in BEJ. (D. GIRLEANU)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 2

    Adaugă comentariu
    , acum 739370 zile, 13 ore, 42 minute, 20 secunde
    Daca e clar ca nu exista persoane independente in Vrancea, cea mai mare parte a juristilor existenti fiind racolata de PSD, poate ar trebui sa organizam alegerile fara presedinti de sectii de votare. citeste integral
    , acum 739370 zile, 13 ore, 42 minute, 20 secunde
    folosirea fara drept a unei calitati oficiale, insotita sau urmata de indeplinirea vreunui act legat de acea calitate reprezinta infractiunea de ,,uzurpare de calitati oficiale,,.parca era citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.